Årskavalkade og interne kåringer 2020

Det har ikke akkurat kommet høydepunkter løpende på en snor i år. Da passer det seg jo, som en skjebnens ironi, med en velarbeidet årskavalkade for møkkaåret 2020. For hva har egentlig skjedd disse 365 dagene?

Bedrifter går konkurs, folk mister jobben, ensomhet med ditto psykiske belastninger når stadig nye høyder og folk dør. Så, vi skal selvsagt ikke rope for høyt. Vi driver jo bare med idrett. I denne sammenheng, så blir det ubetydelig. At Sommer-OL ble utsatt til 2021 var selvsagt en helt riktig beslutning.

Samtidig så kan man også saktens hen lure på hvorfor det på død og liv var så viktig å få seriespill og turneringer i, spesielt fotball, til å gå som normalt (dog uten tilskuere). Samtidig som verdenscuper og internasjonale konkurranser i mange andre idretter (spesielt vår) avlyses over hele fløya med et enkelt pennestrøk. Det er pengene som rår og pengene som bestemmer. Intet nytt der, altså. Idrett er med andre ord, det viktigste av det minst viktige. Men idrett med store penger i omløp, la oss kalle det kommersiell idrett eller ren skjær big buisness, er nok enda litt viktigere..!

Nå fra spøk til alvor. Året for Skytterlandslaget og undertegnede startet så bra. Fantastiske enkeltprestasjoner i Bundesliga. Flere finaleplasser under verdens tøffeste 10m konkurranse i München. Toppresultater på rekke og rad i EM og flere 1190-resultater på stevner hjemme i Norge. Verdenscupsesongen kunne liksom ikke komme fort nok. Så slo pandemien inn og resten av året ble alt annet enn hva vi i vår villeste fantasi hadde trodd på samme tid for 1 år siden.

Året er likevel veletablert oppsummert, så nøyaktig som mulig nedenfor. Måned for måned. Mest fokus på det som var av sportslige høydepunkter for Skytterlandslaget Elite og min egen sesong.

Innlegget avsluttes med interne kåringer, som er satt av undertegnede med litt hjelp fra utøvere på Skytterlandslaget Elite. Kom gjerne med tilbakemelding: Ris og ros tas imot med selvkritikk og takk.

Håper kavalkaden gir deg god og underholdende lesing når vi nå går inn i et forhåpentligvis GODT NYTT ÅR!

KORONAEN SKAL IKKE STOPPE OSS!!

JANUAR

I tradisjonens tro startet man det nye året i Sävsjø og tre konkurranser på 10m luft i Swedish Cup mot de beste luftskytterne fra Danmark, Sverige og Finland. I tillegg til Dane Sampson som hadde tatt turen fra Australia.
Konkurransen er det mest populære ISSF-arrangerte skytterstevne i Sverige og har blitt arrangert hvert år siden 2004. Året 2021 er det første året hvor stevne blir avlyst.

2020-utgaven av Swedish Cup ga nok en gang mange norske medaljer. Undertegnede, som nesten aldri har lyktes på Swedish Cup tidligere, var denne gangen i tre av tre finaler. Det endte med to 5.plasser og en 4.plass. Henrik Larsen fikk med seg en gull og en bronse, mens Benjamin Karlsen fikk en sølv og Endre Hagelund en bronse i samme klasse (senior menn).
For damene var Jeanette Hegg Duestad den store stjernen, selv om det faktisk ikke ble en eneste seier. Hun tok tre sølvmedaljer, men skjøt så høye poengsummer innledende at hun ganske overlegent ble stevnets beste utøver. Katrine Lund tok gullmedalje på første dag. Gull tok også overraskelsen Ingrid Marie Håkenåsen på siste finaledagen, mens UNG-trener Andrea Wick klemte til med en bronsemedalje. Jenny Stene deltok forøvrig ikke på årets utgave, da hun var nominert i kamp mot Erling Braut Haaland til pris på Idrettsgallaen.

Blant juniorene ble det en gullmedalje til både Mari Bårdseng Løvseth, Julie Paulsen Johannessen (pluss en sølv) og Tobias Bernhoft Osa. Sølv til Oliver Gylta Olsen og Sigmund Grimsrud.

RESULTATER SWEDISH CUP 2020 HER

Januar var ellers en hektisk måned, hvor det skjedde mye. Fra Swedish Cup gikk ferden rett til Tyskland for Henrik Larsen og undertegnede. Først var det Bundesliga på programmet i Wissen. Deretter gikk ferden til Dortmund og RWS-Cup, før det hele ble avsluttet med H&N cup med resten av landslaget i München. Alle konkurranser på 10m luft.

Innmarsj før sesongens siste Bundesliga-match på hjemmebane i Wissen

I Bundesligaen skjøt Henrik to matcher for sitt lag SV Wickenberg, mens undertegnede skjøt en match for sitt lag SV Wissen (forøvrig mot Henrik sitt lag i samme match). Henrik tapte knepent sin første match, mens han meget solid leverte 399 av 400 i den andre. Undertegnede skjøt 394 og måtte ut i shoot-off, hvor presset ble for stort. Enormt trøkk og støynivå i hallen, som man nesten må oppleve for å kunne forstå hva det er snakk om.

I RWS-cup var Henrik og undertegnede de eneste deltakerne fra Norge. Vi skjøt under pari i kvalifiseringene der 626,0 poeng av undertegnede var høyeste poengsum. Likevel ble det finaler for begge på de to individuelle konkurransedagene. Gull og bronse til Henrik, mens det ble to 4.plasser på undertegnede. Simon fikk derimot sin revansj i mix-team konkurransen sammen med Jessie Kaps fra Belgia. I bronsefinalen ble det seier mot tysk motstand med hårfine 0,1 poeng på det avgjørende skuddet, hvor jeg skjøt 10,8*!

BRONSEMEDALJE PÅ RWS-CUP I MIX TEAM

GULL TIL HENRIK LARSEN I RWS-CUP

Etter flere dager med trening bar ferden til München for å møte de beste i verden på 10m luft i H&N cup (tidligere IWK München). En stor opptur for undertegnede som satte personlig rekord på 630,3 poeng, og kvalifiserte seg inn til sin første finale på verdensklasse-nivå i luft mot de aller beste i verden på øvelsen. Jeg startet finalen bra og var oppe på 4.plass etter første 5-skuddserie. Hang bra med også etter ti skudd, men med en 9,5 på andre enkeltskudd, så var det rett ut som førstemann. Hardt og brutalt.

Henrik Larsen kvalifiserte seg til finale på dag 2 og endte på 8.plass. Jenny Stene og Øyvind Flatla leverte en kjempeinnsats med 5.plass på mix-team konkurransen. For juniorene så imponerte også Julie Paulsen Johannessen stort med to finaleplasser og en bronsemedalje.

Skytterlandslaget Rifle i München. Fra venstre: Øyvind Solbrekken Flatla, undertegnede, Jeanette Hegg Duestad, Jenny Stene, Johanna Reksten, Vegard Nordhagen og Henrik Larsen.

FEBRUAR

Måneden ble innledet med Skyttermessen 2020. For aller første gang arrangerte Norges Skytterforbund en stor skyttermesse for alle som var interessert i skyting som sport, idrett, hobby og aktivitet. På Gardermoen ved Clarion hotell var det samlet 25 utstillere fra 50 ulike merkevarer innenfor skytesporten. Flotte foredragsholdere og alt i alt et arrangement som var etterlengtet og veldig godt gjennomført. MER AV DETTE de kommende årene, takk!

For å få vise fram toppidretten i sporten vår til “skytterfolket” arrangerte man også en oppvisningsfinale eller showfinale på 10m luft inne på hotellet, hvor publikum fikk komme tett innpå utøverne. Sportssjef Tor Idar Aune var speaker og skytterne fikk mikrofon i fjeset underveis i finalen. Veldig god trening og veldig underholdende for publikum. Undertegnede vant også finalen, og smilte selvsagt derfor ekstra bredt på bildet!

SHOWFINALE PÅ SKYTTERMESSEN 2020

SHOWFINALE PÅ SKYTTERMESSEN 2020

SHOWFINALE PÅ SKYTTERMESSEN 2020

Ellers var dette en ny måned med flere store sportslige høydepunkter.

Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen deltok for hvert sitt tyske lag i Bundesliga-finalen. Larsen sitt SV Wickenberg røk ut i første match, mens Hegg Duestad sitt SB Freiheit kom på tredjeplass etter seier i bronsefinalen. Duestad vant alle sine matcher, etter blant annet seier i shoot-off i den ene matchen og fantastiske 400 av 400 poeng i den andre matchen. En fantastisk prestasjon med nesten 2000 tilskuere på tribunen i en forhåndsvis liten hall, noe som ga et enormt desibel i støynivå.
LES MINE ORD OM PRESTASJONEN HER

JEANETTE HEGG DUESTAD VAR HELT ENESTEÅNDE I BUNDESLIGA-FINALEN 2020!

Her hjemme ble Februar-stevne i Alfhallen vunnet av Jeanette Hegg Duestad og undertegnede på henholdsvis 1185 og 1188 poeng. I finalen (hvor det forøvrig kun deltok fem utøvere) satte undertegnede en solid bestenotering på finalepoengsum med 467,1 poeng.

Undertegnede dro så videre til Danmark for å delta på Denmark Open Air. Det startet veldig bra med gullmedalje i mix-team sammen med danske Anna Nielsen. Deretter ble det to av tre finaleplasser de neste tre konkurransedagene med en 4.plass og 8.plass som de to beste individuelle plasseringene.
Jeg var derimot best på “siste konkurranseskuddet i kvalifiseringen” over tre dager, og fikk dermed med meg en Walther LG400 hjem til Norge. Undertegnede rakk også å vinne Østlandscupen i DFS-skyting på hjemmebane i Alfhallen, rett etter hjemkomsten fra Danmark.

MEDALJELAGENE I MIX-TEAM. 1. TEAM NORDEN, 2. TEAM IRAN/SINGAPORE. 3. TEAM IRAN

SEIERSLAGET I ØSTLANDSCUPEN INNENDØRS

Månedens store høydepunkt var EM luftvåpen i Polen. Norge fikk totalt fire individuelle finaleplasser, i tillegg til gullfinale i lagskytingen for senior kvinner. Her ble det sølvmedalje til Jenny Stene, Jeanette Hegg Duestad og Johanna Reksten i kamp mot Russland.
4.plass individuelt for Jeanette Hegg Duestad, 6.plass individuelt for Julie Paulsen Johannesen (junior) og 8.plass individuelt for Henrik Larsen og Jenny Stene. Stene med fantastiske 632,3 i kvalifiseringen som var ny Europarekord.
RESULTATER FRA EM 10M I POLEN HER

NORSKE SØLVJENTER I EM

MARS

Dette var måneden da koronaen virkelig gjorde sitt inntog i Norge. Resten av året 2020 ble dessverre aldri det samme igjen.

Før koronaen ødela det meste, så rakk jeg å vise meg fram med råflotte resultater på 50m helmatch. Først Eskilstuna Open, hvor jeg skjøt 1189 poeng – personlig rekord. Deretter ventet mars-stevnet i Alfhallen. Her ble den personlige rekorden forbedret til 1190 poeng. Formen så kanongod ut før verdenscupen i India, som bare en uke senere ble avlyst. Mars-stevnet var også uttak og vurdering til verdenscuper senere i sesongen, men i tur og orden ble også dette avlyst på løpende bånd.

Jeanette Hegg Duestad skjøt også 1190-poeng under mars-stevnet, hvor flere på det finske landslaget tok turen til Alfhallen. De hevdet seg bra i kvalifiseringen, men fikk juling av nordmennene i finalen. Aleksi Leppa ble beste individuelle finske med en 5.plass. Henrik Larsen, Jenny Stene og undertegnede sikret hver sin finaleseier med sterke poengsummer. Stene med en luftfinale på 252,5 og Larsen med en helmatchfinale på 464,4!


1190-POENG FOR UNDERTEGNEDE FOR ALLER FØRSTE GANG

A-FINALE 50M MATCH UNDER MARSSTEVNET

Ingen flere konkurranser fant sted i mars. Resten av måneden ble preget av avlysninger, usikkerhet, tiltak, stengte skytebaner og karantener.

APRIL

Mer avlysninger, stengte skytebaner og idrettshaller. Norge var i lockdown, og det var svært lite man fikk gjort.

Skytterlandslaget startet opp med felles landslagsmøter på Teams og FaceTime. Deretter utviklet vi dette til å ha fellestreninger på de samme plattformene (hjemme i stua for hver enkelt). Etterhvert fikk vi også tilgang til enkelte DFS-baner innendørs (15m baner – med mulighet for 10m), mens andre rett og slett laget sin egen 10m bane hjemme i stua. Da fikk vi organisert felles finaletreninger og testmatcher. Og det ble liksom litt mer giv og svong over det hele.

I tillegg dro Arne Morten Nyfløt i gang sine aller første testrunder for det som i dag heter Home Range Open.

Undertegnede benyttet også påsken til å teste den indre utholdende psyken, ved å gå den lange påskevandringer fra Alfhallen til Setskog. Totalt 60,17 kilometer i Heimevernsutstyr (selv om jeg måtte droppe marsjstøvlene etter 20 kilometer). Totalt 13 timer, 2 minutter og 29 sekunder var meget godt gjennomført!


MYE TØRRTRENING HJEMME I STUA UNDER STARTEN AV PANDEMIEN

Det må selvsagt også nevnes at Skytterlandslaget Rifle fikk eget innslag på TV2-sporten i april. Det har ikke skjedd siden OL i Rio 2016. Da de fleste andre idretter også slet med avlysninger etc. så ble det jaggu meg litt plass til oss også. Noe positivt oppi all elendigheten førte jo denne koronaen med seg.

MAI

Omsider startet man å gjenåpne landet litt for litt, og endelig kunne vi ha vanlige landslagssamlinger igjen da vi åpnet Løvenskiold-banen tidlig i mai. Omsider startet man også så smått å åpne for lokale stevner igjen til stor glede, da ALT internasjonalt var blitt avlyst.

17-mai ble feiret i Trøndelag for mitt vedkommende. Benyttet anledningen til å ta meg en tur til Frosta Salongskytterlag. Her opprettet jeg nytt bekjentskap med en veldig trivelig gjeng, og jeg satte ny treningspers på en testmatch med luftbørsa på 631,2 poeng! Det var også solid banerekord.

Den første nasjonale konkurransen som ble arrangert igjen, etter at alt hadde stengt ned, fant sted på Stange 22 og 23.mai. Her ble Henrik Larsen bestemann med solide 633,5 på 10m luft. I tillegg ble det arrangert 50m stevne på Nøtterøy, hvor landslaget også la inn en uke med treningssamling. Her imponerte Jon-Hermann Hegg i vindkastene og ble bestemann med 1178 poeng.

JUNI

Gode treningsdager med Skytterlandslaget Elite på Løvenskiold og Olympiatoppen. Heldigvis også litt mer konkurranser denne måneden.

Etter en testevent tidlig i juni, ble Royale League offisielt endelig arrangert igjen etter ni års fravær. Det har vært en stor suksess etter et godt samarbeid med danskene og svenskene, hvor finalene arrangeres live med videooverføring og felles kommando. Det eneste som mangler nå er enda bedre livesystemer for denne type gjennomføringer, i tillegg til at vi også må få med Finland!

På den første Royale League runden i Alfhallen var det Jeanette Hegg Duestad som kapret mest poeng med seier i kvalifiseringen og 2.plass i finalen. Henrik Larsen fullstendig suveren i finalen meg kanonsterke 467,6 poeng.

I Elverum, hvor det ble arrangert Elverum Open, måtte de norske se seg slått av danske Steffen Olsen som skjøt en imponerende finale i vanskelig vind. Jeanette Hegg Duestad på 2.plass og Jenny Stene på 3.plass.

På 10m konkurransen i Royale League (skutt på Elverum) var det undertegnede som ble best av de norske med en 2.plass. Seier til svenske Marcus Madsen, Stephanie Grundsøe på 3.plass.

PALLEN I DEN FØRSTE FINALEN AV ROYALE LEAGUE PÅ NI ÅR!

JULI

Grunnet de forhåndsvis lave smittetallene, åpnet man nå i Norge opp for å dra utenlands igjen uten å måtte gå i karantene. Det måtte selvsagt utnyttes og treningsleir i Danmark med innlagte Royale League-konkurranser ble dermed månedens høydepunkt sportslig.

Før Danmark-turen, dro flere av gjengen på Skytterlandslaget til Jotunheimen på sosial Teambuildingstur med innlagte DFS-konkurranser. Her ble undertegnede best på selve skytingen med 349 av 350 poeng som beste enkeltresultat og en 2.plass sammenlagt i Jotunheimtreffen.
RESULTATER JOTUNHEIMTREFFEN HER

Men. Mest og best av alt bød turen på rafting, fjellklatring, gokart, hyttekos og sosialt samvær.

Deretter ventet gode treningsdager og konkurransedager i Danmark. Her var Jeanette Hegg Duestad igjen det store navnet. Hun var best i alle kvalifiseringene og vant også to av tre finaler. Spesielt på 50m var hun helt rå disse dagene, hvor hun overlegent tok to av to seiere. Personlig tror jeg ingen skytter i verden var bedre enn henne akkurat på 50m stevnene i Danmark. Uansett hvem som hadde prøvd seg, i de samme forholdene, så hadde ingen i verden slått Jeanette Hegg Duestad disse dagene. Det var så rått.
1183-poeng i kraftige vindkast, i tillegg til en helt fenomenal finale på 469,3 poeng i svært vanskelig vind. Hun avsluttet med 10,8 og 10,9 på de to siste finaleskuddene (med vind i kroppen!!). Jeg tror faktisk at jeg aldri har sett lignende til prestasjon på en skytebane tidligere..!

Undertegnede fikk en 4.plass på 50m og en bronse på 10m. Henrik Larsen gikk til topps på luftfinalen med Jeanette på 2.plass (hennes dårligste plassering i Danmark på denne samlingen).Det ble også denne måneden publisert en stor sak om Jenny Stene på NRK. Statskanalen hadde fulgt henne i trening over en lengre periode. Vitenskapen bak medaljen.
LES SAKEN OM JENNY HER

AUGUST

Skytternes Mestermøte på NRK var utvilsomt månedens store høydepunkt. Et strålende arrangement av Det Frivillige Skyttervesen, Oslo Østre og NRK på Årvoll. Konger, prinser, prinsesser, Skytterlandslaget Rifle Elite og de beste ungdommene i DFS var samlet til felles konkurranse – alt sendt direkte på NRK.

Et ekstremt solid opplegg fra A til Å og et utrolig viktig arrangement for sporten vår, som i likhet med flere andre individuelle sommeridretter i Norge sårt er avhengig av mediedekning. Med tanke på koronaen i tillegg, så ble dette løst til 10,9* 👏🏻👏🏻🎯🔥!

Dessverre klarte ikke noen på Skytterlandslaget å følge opp, rent sportslig. Forventningene var store. Spesielt etter solide resultater i Våpensmiacup og Lerumcup, hvor henholdsvis undertegnede og Jeanette Hegg Duestad tok solide sammenlagtsseiere. På Mestermøte ble det 244 poeng som beste score på henholdsvis Jeanette Hegg Duestad, Johanna Reksten, Jenny Stene og undertegnede for Skytterlandslaget. Kun førstnevnte hadde nok innertiere for å karre seg med til finalen. Finalen ble vunnet av Ole Kristian Bryhn som har vært i to OL-finalen tidligere, men som ga seg med OL-satsingen etter 2018-sesongen.

RESULTATER FRA SKYTTERNES MESTERMØTE HER

Videre ble det arrangert ny Royale League-runde på 50m denne måneden. Jeanette Hegg Duestead igjen best. Både i kvalifisering (1187) og finale (463,5). Det ble også arrangert et luftstevne med finale i Alfhallen, hvor Mari Bårdseng Løvseth vant finalen foran undertegnede. Måneden ble avsluttet med dobbeltstevne 50m på Jordbru. Her hadde Henrik Larsen høyeste score med 1181 poeng.

Måneden ble avsluttet med NM 300m på Sunnmøre. Endre Hagelund tok en suveren seier på helmatchen og Kim Andre Lund vant standard-gevær på mesterlig vis. Undertegnede hentet hjem gullet på 60 skudd liggende. Jenny Vatne sikret seg to NM-gull for senior kvinnene. Ruben Myrset og Ronja Hammervold vant helmatchene i juniorklassene.

Det som var ekstra positivt for deltakerantallet sin del var at man hadde gjort standard-gevær til en åpen klasse, slik at den som ville kunne delta. Da fikk også jentene en ekstra øvelse på programmet. Dette er det bare å fortsette med i framtiden.
RESULTATER NM 300M HER


SEPTEMBER

Det ble skutt en rekke uttak og vurderingskonkurranser foran landslagssesongen i 2021.

Totalt syv i tallet. Først to 50m stevner på Løvenskiold og to 50m stevner i Alfhallen. Deretter ventet det tre 10m konkurranser siste helgen i måneden, også i Alfhallen.

Skyhøyt nivå hvor totalt ni skyttere presterte over 1173 poeng i snitt på fire 50m stevner. LES MIN EGEN KOMMENTAR OM NIVÅHEVINGEN HER.

Jenny Stene skjøt 1190 poeng på Løvenskiold og ble med det første nordmann til å oppnå 1190 poeng på et stevne utendørs. Uken senere skjøt undertegnede personlig rekord med 1191 poeng i Alfhallen. I tillegg imponerte Jon-Hermann Hegg stort i den ene finalen, hvor han skjøt 1,7 poeng over gjeldende verdensrekord.

På luftstevnene var Henrik Larsen den hvassete med et snitt på 630,5 poeng sammenlagt over tre stevner. I finalene viste Jeanette Hegg Duestad mest muskler med en finaleseier på hele 253,9 poeng!

RESULTATER FRA VURDERINGSKONKURRANSENE HER

JENNY STENE BLE FØRSTE NORDMANN TIL Å SKYTE 1190 POENG UTENDØRS. HER MED KONGEPOKALEN ETTER 2019-SESONGEN!

OKTOBER

NM-uka med 50m i Alfhallen og 15m i Ekeberghallen var månedens klart største høydepunkt.

Den største prestasjonen ble (igjen) levert av Jeanette Hegg Duestad. Hun skjøt over både norgesrekorden og verdensrekorden til Jenny Stene i kvalifiseringen, med totalt 1190 poeng. I finalen skjøt hun også over verdensrekorden med sine 465,9 poeng og tok en knusende seier. Kongepokal er enda ikke utdelt for 2020, men det er nå vel ingen tvil om hvem den skal deles ut til…!

For undertegnede ble det gullmedalje på 15m frigevær og 50m mix-team sammen med Jenny Stene. Vant kvalifiseringen på helmatch med 1184 poeng, og tok sølv i finalen bak Henrik Larsen. Sølv også på 15m standard bak Ingrid Marie Håkenåsen. Bronse på 50m 60 ligg bak Endre Hagelund (sølv) og Øyvind Flatla (gull).

For juniorene ble det helmatch-seier til Ole Martin Halvorsen og Mari Bårdseng Løvseth, sistnevnte med ny norgesrekord i finalen. Liggende ble vunnet av Ruben Myrset og Karina Stette.
ALLE RESULTATER FRA NM 50M HER

MIX-TEAM 50M LIGG: GULL: Jenny Stene og Simon Kolstad Claussen, SØLV: Karoline Hansen og Ludvig Tolaas, BRONSE: Ingrid Jensløkken og Jon-Hermann Hegg

JEANETTE HEGG DUESTAD VANT NM-GULL MED REKORDSKYTING BÅDE I KVALIFISERINGEN OG I FINALEN

De aller siste rundene av Royale League ble også gjennomført og Jeanette Hegg Duestad vant det som var å vinne på 50m. Hun ble også beste skytter på 50m sammenlagt foran Henrik Larsen og undertegnede. På 10m var det danske Stephanie Grundsøe som var best sammenlagt foran Jeanette og undertegnede.

Dette var også måneden hvor en ærea var over på NTG Kongsvinger. Etter over 17 års arbeid takket Øyvind Sirevaag for seg og gikk av med pensjon. Sirevaag har lagt ned et enormt arbeid for skyttersporten i Norge gjennom sitt arbeid på Kongsvinger. Til sammen har skyttere som har vært NTG-elever med Sirevaag som trener tatt drøyt 40 prosent av alle individuelle NM-gull (junior og senior) fra 2004 – 2020. I tillegg til spinnville 60 prosent av alle mesterskapsmedaljer Norge har tatt internasjonalt (junior og senior) fra 2005 – 2020.

Selv om alle ikke var like begeistret for og hadde et noe anstrengt forhold til Sirevaag, så har arbeidet han har lagt ned for skyttersporten vært helt enestående. NTG Kongsvinger har riktig nok i seg selv, sammen med NTG Lillehammer og Meråker, hatt veldig mye å si for at Norge har fått fram så mange gode internasjonale utøvere. Her kommer selvsagt også kulturen vi har med Det Frivillige Skyttervesen sentralt inn i bildet. Likevel, så mener undertegnede at vi kanskje ikke hadde hatt den respekten vi i dag har internasjonalt om det ikke var nettopp Sirevaag som kom inn på Kongsvinger. Han fikk fram flere enere – som igjen har vært forbilder og banet vei for nye enere som nå har kommet fram.

Tusen takk, Øyvind! Kos deg masse som pensjonist.

TAR OVER: Henrik Larsen skal videreføre Øyvind Sirevaag sitt mesterverk videre på NTG Kongsvinger.
OVERASKELSE: Sirevaag ble overrasket på sin siste arbeidsdag tidlig i oktober av flere tidligere NTG-elever.

NOVEMBER

En trist og dyster måned med avlysninger på avlysninger etter at smitten hadde nådd nye høyder her i hjemlandet igjen. NM 10m, Fredrikstad Open, Swedish Cup og flere øvrige lokale konkurranser: Alt strøket bort og avlyst.

Heldigvis kunne Elitelandslaget fortsette trene på Norges Idrettshøgskole og på Olympiatoppen. Treningssamlinger foregikk dermed som planlagt, noe som jo selvsagt hjalp på lysten og motet.

Undertegnede holdt også litt av konkurransemotet oppe med ulike hjemmebaneskytinger. Deriblant Home Range Open, hvor jeg på en runde i november klarte å skyte 1190 poeng på under 1 time og 30 minutter. Noterte meg også for ny “treningspers” med luftrifla på en testmatch med landslaget: 631,9 poeng!

1190 POENG I REKORDFART

Norges Skytterforbund med sportssjef Tor Idar Aune i spissen dro også i gang Stenvaag Popupcup (10m), for å holde en viss liv i konkurranseaktiviteten blant landslagsutøverne. For Elite sin del, så var Jeanette Hegg Duestad i en klasse for seg med 632,9 poeng. For UNG, så skjøt Martine Sve den høyeste poengsummen på 627,3.

Uttakene for de nye landslagsgruppene i 2021 ble også foretatt i dette tidsrommet. For riflegjengen på Elite kom dermed Julie Paulsen Johannessen og Endre Hagelund inn i treningshverdagen. Som den yngste på laget, så satte Julie likesågodt en ny standard i gjengen ved å bli den første på Elitelaget som klarte å prestere et gjennomsnitt på 90 prosent holding i 10a5 med scattsimulator over 40 skudd med luftbørsa.

Greit at de unge setter de eldre på plass allerede den første måneden. Vi er gode, ja. Men trenger ofte en pekepinne fra en ung jypling for å bli enda bedre.

DESEMBER

Årets siste måned startet med enda flere avlysninger, før man heldigvis fikk en gladnyhet om at Royale League ble dratt i gang igjen med en egen vintersesong 2020/2021.

Første runde av denne ble gjennomført i Alfhallen, hvor undertegnede klinte til med en fantastisk personlig rekord på 10m. Totalt 633,0 poeng! På 50m skjøt både Henrik Larsen og Jenny Stene 1190 poeng. Det har liksom blitt “normalt” det nå her hjemme, 1190. Og det i et år, hvor en pandemi har satt begrensinger på det aller meste. Det er jo noe å ta med seg…!

Total norsk dominans også i finalene på Royale League-stevne i desember. Jenny Stene var suveren i 50m-finalen med 466,3 poeng. Dobbelt Hegg i luftfinalen med Jon-Hermann som den beste. I sammendraget på vintersesongen i Royale League har Norge nå seks skyttere inne blant de syv beste på både 10m og 50m.

MIN SISTE LUFTMATCH FOR ÅRET 2020

Elitelandslaget avsluttet året med interne eksamener på Olympiatoppen og Norges Idrettshøgskole, før man tok juleferie 17.desember.

Året 2020 lærte oss mye. En av mange ting var at vi iallefall ikke er sikre på hva som venter oss neste sesong, neste måned, neste uke. Kanskje til og med neste dag. Selv om vaksinene nå er i gang, så er det ingen av oss som aner hva som venter i 2021. Ingen vet i skrivende stund når vi skyter neste konkurranse.

Det er slitsomt. Selvsagt er det jo det. Motivasjonen har virkelig fått testet seg i 2020. Enkelte ganger på bristepunktet. Men, samtidig så er det få som er like heldig som oss. Mange av oss driver med det kuleste vi vet i verden på heltid. Det er faktisk jobben vår. Og vi gjør det sammen med mennesker som vi elsker å være sammen med.

Da skal det faktisk mer enn en pandemi til for å slukke de båndene og lagfølelsene som har blitt skapt de siste årene.

INTERNE KÅRINGER

ÅRETS GJENNOMBRUDD:
Her er det fristende å skrive luftskytingen til undertegnede. 633,0 poeng i Royale League. Finale i München og alt……. Men selvsagt må vi skrive JULIE PAULSEN JOHANNESSEN. Skjøt bedre enn mange av de beste da alle hadde sjansen til å vise seg fram: På uttak i Løvenskiold og i Alfhallen. Individuell 6.plass i sitt første junior-EM og bronsemedalje mot flere av verdens beste juniorer i München i januar. Fortjent uttatt på Elite i oktober/november. Lyser opp treningshverdagen med sitt vesen og kan nå så langt hun vil, hvis hun bare vil nok!

ÅRETS UTØVER:
Jeanette Hegg Duestad
Flere av prestasjonene hun har levert i år er av såpass høy verdensklasse, så det bare er til å gråte av at OL skulle bli avlyst i år. Mestermøte var kanskje en liten nedtur, men ellers har nesten alt hun har skutt blitt til gull i år. Spesielt prestasjonene i Bundesliga (den første og eneste i sesongen med 2×400), Royale League i Danmark (1183 og 469,3 i stiv kuling) og ikke minst NM-gullet på 50m helmatch. Jeanette er sta, bestemt og er den som kan gjøre oss andre uredd i tøffe situasjoner. Hun er bare 21 år, og det sies jo at man blir bedre med alderen. Du verden som vi gleder oss til 2021 og de øvrige sesongene som kommer.

ÅRETS TÅLMODIGSTE:
VEGARD SVEEN NORDHAGEN
Fikk en fortjent opptur på andre konkurranse dag av HN-Cup i München, hvor han var svært nær en finaleplass. Hadde slitt i lengre perioder med nakketrøbbel før det, og dessverre kom nakkeproblemene tilbake igjen etter München. Tok seg omsider total pause fra all rifleskyting i flere måneder i håp om at nakken ville bli bedre. For en som var Norges beste luftskytter i Europa-OL sommeren 2019, så kan man jo bare forestille seg hvordan dette er….. Er nå tilbake i trening, men har slitt med nakketrøbbel sammenhengene i over 1 år nå. Har vel ikke skutt stevne på snart 1 år nå heller. Selv hadde jeg for lengst flydd på vegen…
Du er tålmodig Vegard, og vi håper alle snart at du får betalt for det.

ÅRETS ØYEBLIKK I MEDIA:
DDE-OPPVARMING UNDER MESTERMØTE PÅ NRK
I forhold til resultatene vi leverer og nivået vi har, så er mediedekningen vi får i idrettshverdagen tilnærmet lik strykkarakter. Det til tross for at vi faktisk var innom TV2-sporten i år, noe som er fire år siden sist.
Uansett, det er ikke mange øyeblikk å ta av, så valget var her desto mer enklere. Rett før opprop under Mestermøte bød Jeanette og Jenny på klein, men uskyldig vakker DDE “likar no”-sang. Samtidig som gutta, inkludert landslagstrener på over 50 år, satt på kne bak og hoppet opp samstemte på refrenget. Da første strofe av refrenget var over, og kleinheten overtok da ingen visste hva de skulle gjorde, improviserte undertegnede med sitt eget vers Skytterlandslaget skal på nå blir det 350 poeng. Alt ble selvsagt filmet direkte på statskanalen til det norske folk. Det kunne jo selvsagt ikke gå bra på standplass, men moro var det iallefall, ifølge tilbakemeldingene.

ÅRETS GLIPP PÅ F-ORDET:
JEANETTE HEGG DUESTED – DIREKTE PÅ NRK!
Vi prøver alle sammen å være god forbilder. Det betyr at vi oppfører oss anstendig på standplass. Ikke vise finger til monitor, ikke kaste utstyr veggimellom, ikke sparke i bakken og unngå høytidelig banning. I hvertfall når det er mange folk tilstedet. Tap og vinn med samme sinn.
Med det konkurranseinstinktet mange av oss har, så er det ikke alltid dette går like bra. Den som kanskje er flinkest til dette, ikke minst si ifra når andre trer over grensen, er Jeanette Hegg Duestad. Derfor var det vel også en skjebnens ironi at hun skulle være den mest uheldige med bruken av F-ordet, da det var desidert flest folk som så på oss (Ref.seertallet under Mestermøte på NRK). Etter ståendeserien, hvor ting ikke gikk helt etter planen, kunne cirka 250 000 seere tydelig høre “- FY F*** som knæra skjelver ass!”

ÅRETS DISPUTT:
KATRINE ANNESTAD LUND OG HENRIK LARSEN
Det er fort gjort at det kan gå en liten kule varmt, og at man kan gå hverandre litt på nervene når man går oppå hverandre eller omgås så mye som vi gjør. Vi har alle lært hverandre godt å kjenne og vet hvilke knapper vi skal trykke på, for ikke minst å si hvilke knapper vi IKKE skal trykke på. Likevel skjer det jo ofte uten at man helt tenker over det.
Henrik er en av dem som ikke finner seg i noen forskjellsbehandling. På en treningssamling på Nøtterøy under en finalematch kom dette klart til uttrykk under en serie på liggende. Katrine Aanestad Lund rakk bare å skyte fire av fem skudd, men fikk lov av trener å skyte det siste skuddet over tiden. Da var Henrik raskt frampå med kommentaren “- Det der hadde ALDRI jeg fått lov til, hvis det var meg”.
Da fikk han en 22-tomhylse i bakhodet av Katrine med påfølgende kommentar “- JEG SKAL D**** DEG!”
Det var nesten så resten av finalen ikke kunne gjennomføres. Så mye latter har det sjeldent vært på standplass..!

ÅRETS SANGFUGL:
KATRINE ANNESTAD LUND
Har en fantastisk fin sangstemme og hadde glatt gått videre fra de innledende rundene på Idol, X-factor, The Vocie, Norske Talenter etc… hvis hun hadde prøvd seg der. Er også veldig flink på gitar og når stemmen hennes kommer oppå der, så blir det jo en nydelig kombo. Laget en egen sang da koronaen sto på som verst. Laget også en egen sang til gutta, da hun skulle framføre guttenes tale under juleavslutningen. Den rørte oss alle.

ÅRETS GJENTAKENDE SITAT:
VIDAR LINDSTAD FOSSMO
Vidar elsker å være i vårt selskap på treninger, samlinger og stevner. I tillegg til å være vår største støttespiller og samarbeidspartner på utstyr og ammunisjon. Dette uttrykker han ettertrykkelig hver eneste uke med følgende sitat: “- FY F*** DERE.. DETTE ER LIVET!”
Det samme sitatet har kommet hver eneste uke (med unntak av lockdown i mars og april). Som regel pleier det å komme på tirsdags morgningen. Rett før alle er i gang med den kjedelige tørrtreningen. Liksom som en ekstra piff for å gi oss den ekstra given som må til for å stå å sikte rolig på en prikk i over 30 minutter. Så, litt lei det sitatet, det har vi vel blitt. Samtidig er vi veldig glad du sier det. Av og til trenger man ofte å få høre hvor heldig man faktisk er.

ÅRETS SPREKESTE:
SIMON KOLSTAD CLAUSSEN
Var vel kanskje den på laget som tok det tyngst da koronaen utsatte og avlyste alt som var. Ikke minst verdenscuper, internasjonale stevner i utlandet og OL. Da frustrasjonen og vonde tanker var som verst, valgte han å få det ut med en rekke fysiske anstrengelser. Gikk blant annet den lange påskevandringen fra Alfhallen til Setskog – totalt 60,17 kilometer på rett over 13 timer!
Løp også 25 kilometer (i ren protest) da en rekke lokale stevner ble avlyst i høst. Har også satt bestenotering på Sognsvann rundt tre runder på 43 minutter i år.

ÅRETS DIALEKT:
Det går som regel i vanlig østlandsdialekt med a-endinger. Noen unntak med litt breie ord her og der fra Innlandet og Østfold. I tillegg til en trønder som sportssjef. Men ellers er det ikke særlig utpreget. De to som derimot skiller seg ut kommer fra vestlandet og Lærdal, hvor tittelen i dette tilfellet definitivt går til sistnevnte: JON-HERMANN HEGG.
Vi har selvsagt vendt oss til den fascinerende dialekten til Lærdals store sønn (eller son)..! Jon-Hermann har vel også blitt vesentlig mer østlending i måten han prater på med årene, etter å ha bodd her siden 1.klasse på NTG. Det er likevel enkelte uttrykk som spesielt undertegnede synes er forferdelig artig, og som jeg liker å more meg med på hans bekostning innimellom. “Stao nao pao” “Eg likar å kveikja” “Eg likar å spanta”.. “Tru´ru fa´n ikkje e ha budla pao broki mi no at”.. “De ha budla å raigna i haile dag”..”Passa pao so ru ikkje ramla ne gjele og slaor de spent ihel”… “De kan berre starta å springa. E kjemme trast”….
Det artigste var kanskje da det var leggetid på Olympiatoppen og Hegg irriterte seg over vinduet, men ikke nådde fram: “Simon, kan du ta å dreg før den derre GARDINI“…..! Da ble det gratis magetrening for Henrik og undertegnede, og delvis litt for lite med søvn…!

TIL SLUTT AVSLUTTER VI MED LITT KJÆRLEIKS SLADDER

* Kjærligheten har også blomstret innad i laget dette året. Det har forhåndsvis blitt “uskyldig pushet” fra flere kanter i en lengre periode, og i høst ble det hele til slutt offisielt. Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen er kjærester. Det er veldig koselig. De utfyller hverandre strålende, både på og utenfor skytebanen. Undertegnede håper det ikke blir lenge til de sverger evig troskap til hverandre og er (i likhet med trenerne) livredd for at det eventuelt skal ryke. Det skjer selvsagt ikke.

* Endre Hagelund har fridd til sin Ingrid Marie og selvsagt fått – JA! Vi ønsker dere alt godt (snart blir det vel noen små?)!

* Jenny Stene har funnet lyset med det eneste mennesket i dette landet som heter Jarnes. De møttes på HV-kurs. En kjernekar. Skytter er han også, selv om han skyter på litt lengre avstander enn oss.

* I februar/mars blir også undertegnede pappa til en liten gutt. Helt fantastisk!

Så. 2020 var jo ikke så veldig galt, likevel. Godt nyttår – glad i dere alle sammen.

God jul

Jeg ønsker alle kjente og ukjente en riktig god jul.

Spesielt kanskje aller mest til familie, mine nærmeste støttespillere og sponsorer. Etter å ha lagt bak meg min beste sesong noensinne i 2019, så hadde man jobbet kolossalt på senhøsten og vinteren for å komme opp på den berømmelige verdenscup-pallen i OL-året 2020.

VERDENS MEST TÅLMODIGSTE SAMBOER ASTRID BYE OG MOR MARI KOLSTAD

Det startet også så bra, med min aller første luftfinale mot de beste i verden på 10m luft i München på nyåret. Ble spart til EM 10m for å spisse formen ytterligere mot verdenscupen i India (som etter planen skulle gå uker senere). Skjøt blant annet 1189-poeng i Eskilstuna Open i oppkjøringen. Så kom pandemien, og derfra ble det bare trist rent sportslig. De ørsmå oppturene var at det ble arrangert Royale League, hvor det ble to 3.plasser sammenlagt for mitt vedkommende. I tillegg til NM-gull på 60 ligg 300m, og mix-team 50m, samt NM-sølv på 50m helmatch.

Ellers var det stort sett bare trist – rent sportslig. Utsettelser på utsettelser, som til slutt endte i avlysninger. Stengte idrettshaller og skytebaner. Karantene, mer karantene, hjemmetrening, hjemmebaneskyting. Det varte lenge. I uker, måneder, ingen stevner – i gud vet hvor lenge. Håpløst. Og, vi vet enda ikke 100 prosent sikkert hvor lenge det varer.

Derfor er det utrolig gledelig at flere av mine samarbeidspartnere og støttespillere fortsatt ønsker å være med meg også i 2021. Det er rørende og gir trygghet inn mot den beintøffe jobben det er og faktisk skulle kvalifisere seg “på nytt” til et Sommer-OL. I en beintøff landslagsgruppe som bare virker til å bli bedre og bedre.

Samtidig, som 2020 for det meste var dritt, så var det også på det personlige plan, en milepæl av et år. På forsommeren fikk vi den fantastiske nyheten om at samboer Astrid er gravid og at vi skal bli foreldre til en liten gutt i månedsskifte februar-mars 2021.

Dermed går jeg inn i en helt ny hverdag i 2021, som trolig også vil kreve enda mer av meg: Som både nybakt pappa med toppidrettssatsingen på slep. Samtidig gir det gode og nære perspektiver på selve livet.

Skytingen er ikke livet. Det er ei heller det viktigste i livet. Men. Det er en del av livet.

God jul!

HF ANLEGG OG SKOG AS BLE MED PÅ SPONSORLAGET PÅ NYÅRET I 2019. HER MED DAGLIG LEDER ERIK HEGGEDAL
HØLAND OG SETSKOG SPAREBANK ER MIN NYESTE SPONSOR UT 2020-SESONGEN. HER SAMMEN MED BANKSJEF JOHN SIGURD BJØRKNES
BYGG MED OSS HAR VÆRT MED MEG SIDEN HØSTEN 2018. HER SAMMEN MED DAGLIG LEDER KNUT HEGGEDAL
BRAINIFY HAR OGSÅ STØTTET MIN SATSING SIDEN HØSTEN 2018. HER MED DAGLIG LEDER JOHANNES HOLMEDAHL
IKKE MINST VERDENS BESTE FAR OG MOR. DE SKAL HA DEN ALLER STØRSTE TAKKEN FOR AT JEG HAR HOLDT DET GÅENDE OG ER PÅ DET NIVÅET JEG ER I DAG

Suveren kvalifiseringspers under Royale League

Helt nydelig med litt konkurranser igjen. Det kjentes faktisk ut som en hel sesong siden sist, selv om det faktisk ikke er lengre enn 2 måneder siden det ble arrangert NM 50m.

Siden den gang har det derimot blitt bråstopp da smitten har tatt seg opp til nye høyder, og når man er vant med godt over 100 konkurranser i sesongen, så er det lite som skal til for å glede (ikke akkurat bortskjemte) idrettsutøvere på Skytterlandslaget 🙂

Royale League har blitt dratt i gang igjen med en vintersesong 2020-2021, og vi takker og bukker for samarbeidet med svenskene og danskene i denne tiden. Nydelig konkurransetrening som er gull verdt for samtlige, selv om vi ikke står side om side på samme standplass med våre danske og svenske konkurrenter.

For mitt vedkommende så har denne uken vært en enorm opptur når det kommer til 10m luftrifle. Der har jeg faktisk virkelig løftet meg opptil flere hakk under pandemien. Deilig å se at mye “kjedelig” tørrtrening fortsatt gir store resultater. På torsdagens testmatch med landslaget, satte jeg treningspers på 632,0.

Torsdagens testmatch på landslagssamling

Lørdagens Royale League-konkurranse 🙂

Under lørdagens Royale League-konkurranse økte jeg til hele 633,0 og kvalifiseringsseier – noe som er konkurransepers med hele 2,7 poeng! Jeg jobbet veldig riktig teknisk og var offensiv i tankegangen. Klarte også å låse balansen på en måte som jeg nesten aldri har klart tidligere, og jeg stod dønn i ro. Har faktisk aldri opplevd lignende!

På søndagens Royale League-konkurranse, 50m helmatch, ble det 1183 poeng. En grei gjennomføring på en dag, hvor både kroppen og hodet ikke var helt restituert. Her ble det 3.plass i kvalifiseringen bak Henrik Larsen og Jenny Stene som var suverene med 1190-poeng begge to.

Eneste skåret i gleden var to sure 4.plasser i begge finalene. Jeg jobbet veldig bra også her, men var rett og slett ikke god nok i de mest kritiske fasene av finalen – når det ene enkeltskuddet blir avgjørende. Veldig høyt generelt på begge finalene, hvor Jenny Stene var best på 50m med råsterke 466,3 poeng – mens Jon-Hermann Hegg vant luftfinalen på 251,1 poeng.

Neste konkurranse på 10m og 50m blir (kanskje-kanskje) Romjulsstevne i Alfhallen 28, 29 og 30.desember. Grunnet pandemien er derimot ingenting spikret der enda.

Søndagens Royale League-konkurranse på 50m helmatch!
Tabellen i Royale League på 50m etter en innledende og en finale
Tabellen i Royale League på 10m luftrifle etter en innledende og en finale

Hjemmebane cup: Sårt tiltrengt glød i det trasige 2020-året

Det er som sagt trått med “ordentlige” eller “ekte” konkurranser om dagen. Svært trått. Det har pågått lenge nå, og går jo selvsagt på motivasjonen løs. Spesielt for min del, som mer eller mindre er helt avhengig av å ha en aktiv konkurransekalender for å kunne motivere meg for å trene de timene som må til.

For å holde motivasjonen sånn nogenlunde oppe, så deltar jeg derfor på det som er av hjemmebaneskytinger og hjemmebanecuper i disse dager. Vanlig “konkurranse”, men på hjemmebane – hvor man rapporterer inn resultatet til arrangør. Dette er selvsagt ikke det samme som et ekte stevne – hvor man står side om side med sine konkurrenter på standplass, men det gir iallefall en liten ekstra glød i det forferdelig trasige konkurranseåret 2020.

I Det Frivillige Skyttervesen (kun nasjonale øvelser – ikke internasjonale), hvor 90% av alle som driver med rifleskyting i tre stillinger deltar, så har Team Sørli og mitt eget Høland/Bjørkelangen Skytterlag dratt i gang hjemmebane cupen. Det har vært en stor suksess. Totalt har cupen på innendørs 15m samlet 1246 deltakere fordelt på 106 skytterlag i perioden 19 oktober til desember. Største lag foreløpig er Haugesund og Sveio med 57 skyttere som har deltatt.

I cupen skytes det totalt 8 runder, hvor de fire beste rundene er tellende. Selv slang jeg meg med fra tredje runde av, og har notert meg for resultatene: 348×3 og 349 som de fire beste. Med det ligger jeg på delt 2.plass i klasse 5 – sammen med Anton Rudland, og Runar Tveito før siste runde. Et poeng bak Daniel Sørli som har 350, 349, 348 og 347 som sine fire beste resultater.

For at jeg skal ta igjen Sørli, så MÅ jeg derimot skyte 350 poeng på siste runden, i tillegg til at jeg er avhengig av at han ikke skyter mer enn 347 poeng. Siste runde og den endelige avgjørelsen i sammendraget faller neste uke.

Undertegnede og klubbkompis i Høland/Bjørkelangen – Skytterkongen Daniel Sørli. På et DFS-stevne i 2015.

RESULTATER OG SAMMENLAGTLISTER FRA HJEMMEBANECUPEN HER

I tillegg til hjemmebanecupen arrangeres det også Lapua cup (for skytterlagene i Akershus og Innlandet) og Heli Team Cup (for skyttere i hele landet). Sistnevnte nesten tilsvarende det samme opplegget som hjemmebanecupen. Alt dette er DFS 15m

I NSF har Arne Morten Nyfløt dratt i gang Home Range Open på de internasjonale olympiske øvelsene for 10m og 50m. Her deltar det skyttere fra 14 ulike nasjoner hver eneste uke.

HJEMMESIDEN TIL HOME RANGE OPEN FINNER DU HER

Tusen takk til alle arrangører og ildsjeler der ute som får til å arrangere konkurranser til tross for den trasige tiden man er inne i. For enkelte er det faktisk helt nødvendig og nærmest redningen. Spesielt nå som vi så smått nærmer oss et helt år med corona.