Testmatcher denne uke: 1190 poeng i “rekordfart”

Torsdagens testmatch sammen med resten av landslaget på NIH, ble fulgt opp med en ny testmatch dagen etter denne uken.

Da hadde jeg på forhånd bestemt meg for å kline skikkelig til på tempo. Gjennomføre hele matchen på under 1 time og 30 min, noe som automatisk gjør at jeg tvinger meg selv til å være enda mer fokusert på oppgaven. I den form av at man blir enda mer effektiv, man automatiserer det man har trent på og derigjennom lettere kommer inn i en flyt hvor ting sklir på mer eller mindre av seg selv.

Dette fungerte fantastisk i kne og stående. Selv om det tidvis ble trøbbel på liggende, grunnet ugunstig rekylopptak, så fløt det totalt sett ekstremt bra på. 1190 poeng – gjennomført på 1 time og 28 minutter. Aldri har jeg skutt en helmatch, inkludert prøveskudd, raskere noen gang.

Jeg er kjent for å bruke tiden godt, så kanskje var dette et hint om at jeg bør få “ræva i gir” litt oftere 🙂

Torsdagens testmatch – gjennomført på 2 timer og 23 minutter.

Fredagens testmatch. Gjennomført på nesten 1 time raskere tid.

Vi har et enormt nivå inne og er konkurransekåte nå……!

Det har mildt sagt vært et spesielt 2020. I 2019 var jeg over 20 ganger utenlands på ulike internasjonale konkurranser, og det ble totalt nesten 40 ulike flyreiser. I år har jeg reist med fly EN gang.. TO, hvis man regner tur/retur. Det var på Henrik Larsen og min sin Tysklands-turne i januar, hvor vi skjøt Bundesliga, RWS-cup og H&N Cup, samt treningssamling på tre uker.

I tillegg deltok jeg på Denmark Open Air, samt et stevne i Eskilstuna i februar. Så ble det stopp. BRÅSTOPP. På alt. Avlysninger av det ene og det andre kom flyvende på en snor.

Elitelandslaget fikk seg en etterlengtet tur til Danmark for treningssamling og Royale League-konkurranse med det danske landslaget i juni, da Norge lettet på covid-19 restriksjonene. Det er vår siste konkurranse utenlands i 2020.

Situasjonen er selvsagt meget spesiell og kan tære på motivasjonen til den beste. Dette merker selvsagt vi også, men jeg synes hele landslagsgruppa har vært utrolig flinke til å holde motivasjonen oppe. Vi har vært veldig flinke til å motivere hverandre, skryte av hverandre, framsnakke hverandre, ha en god og humoristisk tone – situasjonen tatt i betraktning. Da er det mye lettere å holde treningshverdagen i gang, samt å legge inn nødvendige hardøkter og mengdetrening – selv om det ikke er noen store konkurranser å trene mot i nærmeste framtid.

Vi har kjørt tøft på med basistrening og mengdetrening i pandemien, noe vi også ser resultatene av. På NM 50m var det enormt høye resultater, og vi sprenger stadig grenser på interne testmatcher som vi har hver uke.Bilder fra samling i Danmark med påfølgende Royale League-konkurranse på 50m og 10m. Norge gjorde fullstendig rent bord på 10m her, men fikk konkurranse fra danskene på 50m – selv om det også der ble suveren norsk seier i toppen.

På en av testmatchene denne uken, hvor syv skyttere deltok, ble det levert poengsummer fra 1191 – 1178 poeng…! Det sier sitt om nivået, når man kommer på 7.plass med 1178 poeng…! Sånn “by the way” så var 1178 poeng finalegrensen i siste verdenscup før uttak til Rio-OL i 2016. Det var også finalegrensen i WC München i 2017 og 2018…!

Vi håper vi kan få vist Norge og verden noe av det nivået vi har inne akkurat nå i offisielle konkurranser, ut året. Mest trolig blir det ikke før Royale League i Alfhallen om tre uker.

Videre så kan jeg love alle at sulten er enorm foran 2021, og du verden som vi gleder oss til internasjonal sesong igjen. Det eneste som er større enn denne sulten er håpet. Håpet på at de kommende vaksinene fungerer optimalt og at pandemien snart går mot slutten..

Noen bilder fra de siste ukene

Smitten er tilbake for fullt og når dessverre stadig nye høyder. Både ute i verden, men også her hjemme.
Det aller meste som har vært planlagt i nærmeste framtid har derfor blitt avlyst, inkludert NM 10m luftrifle, som nå nylig ble avlyst. Flere skytterlag har, i likhet med andre idrettslag, også måtte stenge ned anleggene sine på nytt.

Vi på landslaget er derimot heldig, som i skrivende stund fortsatt har Alfhallen åpen. I tillegg får vi trent som vi pleier, både på Olympiatoppen og Norges Idrettshøgskole. Vi kjører derfor fortsatt på med mye god trening, og motiverer oss selv gjennom treningssamlinger og interne testmatcher. I tillegg til at det selvsagt i seg selv er utrolig gjevt å få trene med en så god gjeng, hvor nivået er helt vanvittig høyt.

Offisielle konkurranser blir det dårlig med om dagen, annet enn ulike online hjemmebane-skytinger. Det neste som står på planen er Fredrikstad Open siste helgen i november, Royale League i Alfhallen 12-13. desember, samt Romjulsstevne i Alfhallen 28-30. desember.

Det eneste som er nogenlunde sikkert er at Royale League konkurransen i Alfhallen mest sannsynlig vil finne sted, fordi Norge her kan stille med åtte skyttere og landslagsgruppen i rifle på Elite/Elite+ regnes som en kohort på nettopp åtte utøvere.

Ellers, så får man bare vente å se og ta en dag av gangen. Under følger noen bilder fra ulike treninger de siste par ukene.

En hedersmann trer av

KONGSVINGER: Det er kanskje ikke så stort antall i idretts-Norge som vet hvem han er. Vår påstand er uansett at det er særdeles få trenere som kan vise til lignende resultater, uansett idrett. Etter 17 år som skytetrener på NTG Kongsvinger kan Øyvind Sirevaag (66) nå innta pensjonisttilværelsen med svært god samvittighet.

Rifleskyting ble etablert som den tredje idretten på Norges Toppidrettsgymnas Kongsvinger høsten 2003, da skolen startet på sitt femte år. Blar man i NM-arkivene til Norges Skytterforbund derfra til i dag, så vil man finne ut at elever med tilknytning til skolen totalt har tatt 164 individuelle NM-gull de siste 17 årene. Det alle har hatt til felles er at de hadde den samme treneren da de gikk på skolen.

Nå har man så smått begynt å vende seg til en jobbhverdag uten Stavanger-mannen Øyvind Sirevaag i NTG-lokalene i Kongsvingerhallen. Det har vært litt av en reise.

REKORDPRINSEN: Landsskytterstevnet 1991 ble stort for Øyvind Sirevaag. Feltmester med uslåelige 42/42 og skytterprins etter 3×100 i omskyting.
PENSJONIST: Nesten 30 år senere er han nå pensjonist etter å ha fått fram utrolig mange mestere nasjonalt og internasjonalt.

STARTET SENT – BLE KANONGOD
For å gå ytterligere inn på reisen, så må vi spole tiden mye lengre tilbake. Helt til begynnelsen på 80-tallet. Sirevaag drev mye med idrett i ung alder. Han var allsidig både innenfor friidrett, ishockey og golf. Det var i forsvaret at han derimot oppdaget skytesporten i slutten av 20-årene. Derfra og til i dag, så skulle sporten mer eller mindre bli hans liv fram til pensjonistalderen.

Han startet sent, men ble voldsomt god i voksen alder. Det ble flere VM-gull militært sammen med det norske militærlandslaget. Individuelt ble han nordiskmester flere ganger og norgesmester på OL-øvelsen 50 meter helmatch. Han hadde også norgesrekord med luftrifle tidlig på 90-tallet og var med på å sette verdensrekord i lagskyting på 300 meter standard rifle i 1997.

Det er derimot kanskje NM-tittelen i feltskyting under Landsskytterstevnet i Bodø 1991 som han vil bli husket best for som utøver. Alle Sirevaag sine 42 skudd satt i innertreffet dette året. “Det beste daværende NRK-ekspert Kjell Kristian Rike noensinne hadde sett på en skytebane”. Prestasjonen med 42 treff og 42 innertreff har aldri, verken før eller senere, blitt prestert på Landsskytterstevne og Sirevaag kronet det hele med å bli skytterprins samme år.

ENORME TRENINGSMENGDER
Han la ned utallige treningstimer som utøver. I dag hører vi om Martin Johnsrud Sundby, brødrene Ingebrigtsen og andre utholdenhetsutøvere i OL-grener som trener opp mot 1000 effektive timer i året. Sirevaag var på dette tallet, og noen ganger også over, på store deler av 80 og 90-tallet. Noe som ikke akkurat var vanlig på denne tiden. Det var trening både før og etter jobb, hver dag. Til og med “holdetrening” med børsa på kontoret og i lunsjpausen.

Disse holdningene tok Sirevaag med seg til Glåmdaldistriktet da han i 2003 ble ansatt av rektor Stein Willersrud som trener og sportssjef for rifleskyting på NTG Kongsvinger. Nå som han hadde mulighet til å leve av treneryrket, gikk han fullstendig ”all inn” i typisk Sirevaag-stil.

OL-GULLET: Øyvind Sirevaag har fått fram enormt mange toppskyttere på NTG Kongsvinger. Stephanie Grundsøe ble den beste eleven mens hun gikk på skolen med gull i Ungdoms-OL Argentina som høydepunktet.

Han opparbeidet seg raskt den høyeste trenerutdannelsen man kan ha i skyting, og er per dags dato en av tre norske skytetrenere med ISSF A-lisens. Jobben på NTG utførte han 24/7. Dag, kveld og enkelte lurer også på om han jobbet på natten. Selv om arbeidsdagen kun varte til 1600, så var det bortimot hver eneste dag “frivillig overtidsarbeid” i form av kjøring til kveldskonkurranser eller oppfølging på ettermiddags eller kveldstreninger.

Resultatene lot ikke vente på seg, og i tillegg til å ha ansvaret for elevene på NTG ble han også personlig trener for flere av de beste seniorene i Norge. Spesielt i årene fram mot Beijing-OL i 2008.

Staheten hans kan være brutal og nådeløs. Meningene og tilbakemeldingene likeså. Det er derfor ingen hemmelighet at han kunne havne i konflikt med ulike omgivelser. Det sier det meste at han i løpet av sine 17 år som NTG-trener knapt nok har hatt en eneste sykedag. Samtidig er det nok trolig nettopp hans stahet og kunnskapsrike meninger som har løftet toppidrettskulturen i norsk rifleskyting enormt over flere år.

Noe som igjen har ført til at ingen blir overrasket dersom Norge tar OL-medalje i Tokyo.

– Øyvind har ikke klart å skille helt på jobb og hobby. Han har dedikert seg nærmest hele døgnet for elvene og idretten. Hans filosofi og treningsprinsipper kan sikkert diskuteres, men resultatene han har oppnådd er utrolige. Hele NTG-staben på Kongsvinger vil herved takke Øyvind for en fremdragende jobb for NTG og norsk rifleskyting, sier daglig leder/toppidrettssjef ved NTG Kongsvinger Åge Steen.

Kos deg som pensjonist nå, Øyvind. Det har du virkelig fortjent.

SKREVET AV:
Simon Kolstad Claussen – utøver på Skytterlandslaget Rifle og tidligere elev på NTG Kongsvinger
Åge Steen – daglig leder/toppidrettssjef ved NTG Kongsvinger

OVERASKELSE: Sirevaag ble overrasket på sin siste arbeidsdag tidlig i oktober av flere tidligere NTG-elever.

FAKTA
Individuelle NM-gull i rifle for junior- og seniorklassen fra 2004 – 11.oktober 2020.

* Av alle individuelle NM-gull i junior og senior fra 2004 – 2020, så har daværende og tidligere NTG Kongsvinger-elever tatt til sammen 167 av 425 mulige gullmedaljer. En prosentandel på 39,3 %

* Legger man til utøvere som Sirevaag var personlig trener for da NM-gullet ble tatt kommer vi opp i 212 gullmedaljer. Hvilket vil si at Øyvind Sirevaag på sin måte har bidratt til 50 % av alle individuelle NM-gull rifle for junior og senior fra 2004 – 2020.

Kun offisielle NM-øvelser er her medberegnet i de. Det vil si: 50m ligg, 50m match, 300m ligg, 300m match, 300m standard, 15m frigevær, 10m normal program (i tillegg er 10m mix-team tatt med fra NM 2018 og NM 2019).

FAKTA
Internasjonale medaljer (EM, VM, verdenscup, junior-verdenscup, verdenscupfinale, europacupfinale eller OL/ungdoms-OL) tatt av norske rifleskyttere i junior- og seniorklassen fra 2005 – 2020.

* Fra 2005 – 2020 har Norge totalt tatt 195 internasjonale medaljer: 64 gull, 67 sølv og 64 bronse.

* Daværende og tidligere NTG Kongsvinger-elever har tatt til sammen 116 av 195 medaljer. En prosentandel på 59,5 %

* Legger man til utøvere som Sirevaag var personlig trener for da medaljen ble tatt kommer vi opp i totalt 158 av 195 medaljer. Hvilket vil si at Øyvind Sirevaag på sin måte har bidratt til 80% av alle norske internasjonale medaljer tatt fra 2005 – 2020.

MERK: Sirevaag var også trener for svenske Anders Johansson som tok bronse i verdenscupen i Italia 2009. I tillegg var han trener for danske Stephanie Grundsøe som var NTG-elev på Kongsvinger i 2018 da hun tok to lagsølv i VM Sør-Korea for seniorer og ikke minst gull i ungdoms-OL Argentina samme år. Siden disse to ikke er fra Norge er disse medaljene ikke tatt med i statistikken.

TAR OVER: Henrik Larsen skal videreføre Sirevaag sitt mesterverk videre på NTG Kongsvinger.