Lang dag i Elverum – god prestasjon i luftfinalen

Det ble en svært lang dag på Terningmoen søndag. Jeg og Jon-Hermann Hegg dro fra Alfhallen 0745 og var hjemme igjen 2130……

Da hadde vi gjennomført intet mindre enn 300 skudd i konkurransesammenheng: Prøveskudd, innledende, finale – you name it..!

Heldigvis var værgudene med oss denne dagen med tanke på temperaturen, noe som ble en liten redning. Med jevn temperatur på 19 grader, så var det ihvertfall lettere å holde på energinivået i kroppen. Selv om man tross alt merket det med drøyt 65 timer trening på 20 dager, for så å skulle skyte 10m konk med finale en time senere, samt 50m konk og finale rett etterpå.
Restitusjon er viktig – og hadde dette vært et uttaksstevne, verdenscup eller lignende, så hadde nok oppkjøringen i forkant sett litt annerledes ut.

ROYALE LEAGUE 10M LUFT
Søndagen startet med 10m konkurranse – som også var innlagt Royal League konkurranse. Danskene og svenskene skjøt samtidig med oss på sine respektive baner i sine hjemland. Jeg hadde fått hvilt bra etter lørdagen og var flink til å fylle på med drikke og energi kontinuerlig mellom slagene. Kroppen fungerte derfor bedre denne dagen, selv om det på langt nær var noen toppdag.
Holdingen og balansen var ikke det beste, men jeg var veldig flink i starten av matchen til å skyte på rytme. Tørre å slippe meg løs, og fant tidlig en god teknikk hvor jeg timet skuddene bortimot perfekt. Det smalt nesten konstant på riktig tidspunkt, selv om det ikke sto dønn i ro. Det ble tyngre mot slutten, hvor jeg måtte jobbe tøft med meg selv for å starte på nytt etter et par svake skudd på rad, men fikk rodd i land en respektabel poengsum på 626,9 poeng.

I finalen var det seks nordmenn mot danske Stephanie Grundsøe og svenske Marcus Madsen – som skjøt live med oss fra sine baner. Jeg var flink i forkant til å legge en plan for finalen med fokus på å fortsette med det jeg var så flink til i kvalifiseringen: Være på hugget, ikke ta ting så seriøst og ha fokus på midten. Det fungerte strålende og det ble til slutt en 2.plass med 251,7 poeng – poenget bak svenske Marcus Madsen som kun var 0,2 poeng bak verdensrekorden.

ELVERUM OPEN 50M MATCH
På helmatchen satset jeg igjen på å ha en offensiv gjennomføring. Være på hugget hele veien og ikke la meg påvirke negativt av det som kom på skjermen. Tidvis fungerte dette veldig bra, men det ble mindre poeng enn hva jeg synes at jeg gjennomførte til på monitoren. Det var tidvis ganske grått vær, så en forklaring kan være at jeg har slitt med å sentrere godt nok, kanskje også noe siktefeil som følge av mørke lysforhold. Fasiten ble 1173 poeng etter seriene: 392-392-389.

Finalen på match var en superfinale med de syv beste seniorene, samt den beste junioren fra kvalifiseringen. Her kom jeg på 5.plass. Havna veldig bakpå fra starten av. Startet ute i 8-er/9-er streken på første tellende serie, måtte skru meg inn på nytt og hadde trøbbel med å lese vinden på de tunge og våte vindvimplene. Slet også her litt med lysforholdene, og måtte stadig teste ut fargefiltere på irisblenderen. Danske Steffen Olsen var best og vant fortjent foran Jeanette Hegg Duestad og Jenny Stene.

ELVERUM OPEN 50M MATCH RESULTATER KVALIFISERING (de åtte beste)
1. Henrik Larsen 1181
2. Katrine Lund 1176
3. Jeanette Hegg Duestad 1176
4. Jenny Stene 1175
5. Simon Claussen 1173
6. Jon-Hermann Hegg 1172
7. Mari Bårdseng Løvseth (JR) 1168
8. Steffen Olsen 1167

ELVERUM OPEN 50M MATCH RESULTATER FINALE
1. Steffen Olsen 461,4
2. Jeanette Hegg Duestad 458,5
3. Jenny Stene 447,3
4. Katrine Lund 434,5
5. Simon Claussen 425,3
6. Jon-Hermann Hegg 414,0
7. Henrik Larsen 405,2
8. Mari Bårdseng Løvseth 401,2

Denne uken har vi kun hatt en felles treningsdag i Oslo på Løvenskiold og OLT – tirsdag. Resten av uken er ferie/restitusjon, før vi skal til Danmark på samling med det danske landslaget neste uke.

Tung dag under lørdagens Royal League

For 10-12 år siden var Royal League et meget populært stevne for de beste landslagsutøverne til Norge, Sverige, Danmark og Finland. Det ble startet som opp som et led i sesongoppkjøringen til de nordiske landslagene, for å matche hverandre med god konkurransetrening.

Sist det ble arrangert var i 2010, men i år har det heldigvis gjenoppstått. Med covid-19 viruset fortsatt sentralt i verdenssamfunnet, så er det dessverre vanskelig å møtes i disse dager. Derfor har man nå satt opp felles skytetider og finaler live på nettet, hvor nasjonene skyter på hver sin bane i sitt hjemland.

Tidlig i juni kjørte vi en test-runde i Alfhallen på 10m luft. Det var kun et prøveprosjekt og ikke en offisiell runde. I helgen ble det derimot arrangert to offisielle Royal League runder. 50m på lørdagen og 10m på søndagen med landslagsutøvere fra Norge, Sverige og Danmark som deltakere.

Lørdagens batalje ble sterkt preget av norsk dominans med seks av seks nordmenn i finalen, samt to svensker. Danskene skjøt på en utendørsbane og hadde i så måte ikke rettferdige forhold, men hadde ikke tilgang på en innendørsbane i nærheten med det samme elektronikk-systemet denne gangen.

Henrik Larsen var suveren i finalen og skjøt til godt over gjeldende verdensrekord med Jeanette Hegg Duestad på 2.plass og Jon-Hermann Hegg på 3.plass.

For min del, så ble det en tung dag. Jeg merket allerede under oppvarming at jeg hadde lite energi i kroppen og at det ikke var den rette dagen. Gikk likevel i kjelleren og hentet ut det som var av krefter, men det er ofte vanskelig når kroppen ikke spiller på lag. Ble også veldig negativt påvirket av varmen. Det har vært flere dager på rad med tropevarme, og selv om vi skjøt innendørs, så var det nesten tilsvarende temperatur inne i hallen som det var ute. Akkurat som at hallen hadde blitt varmet opp i flere dager, og uten aircondition-anlegg i hallen så ble det en svett affære.

Selv om jeg traff ganske bra på kne, så stemte ikke teknikken denne dagen og det ble et resultat under pari – både innledende og i finalen. Man får riste av seg skuffelsen, nullstille så godt man kan og ta revansj på Elverum søndag. Der blir det 10m Royale League først, før det er Elverum Open på 50m etterpå.

RESULTATER INNLEDENDE
1. Jeanette Hegg Duestad (NOR) 1184
2. Katrine Lund (NOR) 1183
3. Henrik Larsen (NOR) 1181
4. Marcus Madsen (SWE) 1178
5. Stephanie Grundsøe (DK) 1174
6. Jon-Hermann Hegg (NOR) 1174
7. Simon Claussen (NOR) 1174
8. Anna Normann (SWE) 1173
9. Steffen Olsen (DK) 1164
10. Stine Nielsen (DK) 1159
11. Niels Overgaard (DK) 1155
12. Esben Jakobsen (DK) 1152
13. Rikke Mæng (DK) 1146
14. Viktor Klemedsson (SWE) 1142

RESULTATER FINALE
1. Henrik Larsen (NOR) 467,6
2. Jeanette Hegg Duestad (NOR) 463,6
3. Jon-Hermann Hegg (NOR) 453,0
4. Marcus Madsen (SWE) 441,0
5. Jenny Stene (NOR) 430,3
6. Katrine Lund (NOR) 418,4
7. Simon Claussen (NOR) 407,8
8. Anna Normann (SWE) 404,9

Skytterlandslaget elite rifle: Bloggportrett

Nå er alle portrettene av utøverne og trenerne for Skytterlandslaget Elite Rifle samlet i et blogginnlegg. Totalt syv utøvere og to trenere.

Vi står sammen i glede, fortvilelse, suksess og nederlag. Vi står sammen i et hardt treningsarbeid som etter planen skal gi oss et enda sterkere samhold, verdige minner og gjøre oss enda bedre fram mot hovedmålet i Tokyo 2021.

LAGBILDET FRA GJENGEN PÅ 50M I BOLOGNA. TOTALT TOK NORGE FIRE MEDALJER OG TO VERDENSREKORDER I DEN OLYMPISKE DISIPLINEN HELMATCH.

Simon Kolstad Claussen
29 år
Født og oppvokst på Bjørkelangen og Setskog i Aurskog-Høland kommune, bor på Borgen i Ullensaker.
KLUBB: Kisen Minatyr Skytterlag
JOBB: Skytter
SIVIL STATUS: Samboer
BESTE MERITTER: Totalt seks EM-gull og to EM-bronse (seks i lag og to individuelle) fra Italia 2019 – Individuell Europamester på 300m ligg og 300m helmatch. Tre gull fra Europacup-finalen 300m (2x Standard-rifle og 1x helmatch). 4.plass World Cup Brasil 50m helmatch – norsk OL-kvoteplass i samme stevnet. Totalt 16 individuelle NM-gull.
PERSONLIG STEVNEREKORDER PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE DISIPLINENE:
10m luft: 630,3
50m match: 1190

OM SIMON:

Simon ja! Her kunne vi ha skrevet litt av hvert. Og noen historier skal vi alltids få med.

Simon er en hardtarbeidene utøver, som har lagt ned ekstreme mengder med trening for å komme dit han er nå. Der den normale utøver hadde vært lei for lenge siden, etter motgang og slit, så har han jobba enda hardere og trent enda mer.

Var aldri noen utpreget ungdomsstjerne i DFS, selv om han fikk en 3. plass på feltskytingen under Landskytterstevnet i 2006 som Eldre rekrutt. Begynte med de olympiske disiplinene da han startet på NTG Kongsvinger høsten 2007, men ting tok tid for Simon. Lang tid. Han var aldri på juniorlandslaget i NSF – selv om han slo alle disse under NM 50m i Alfhallen 2011, da han ble individuell Norgesmester for aller første gang. Som førsteårssenior tok han bronsemedalje i NM 50m 60 ligg i 2012. Året etter ble det sølvmedalje på NM 50m i helmatch og han har siden den gang vært på landslaget.

Har skutt enorme resultater på 300m siden sin første Europacup i 2015, men det har vært på 50m helmatch at han kontinuerlig over mange år har jobba hardt for å bli best. Fikk derimot ikke sin første offisielle verdenscupstart i øvelsen før i 2016, men derfra og til nå har pilen kun pekt oppover internasjonalt. Resultatene hans gjennom 2019-sesongen svarer for seg. Han fikk en særdeles velfortjent kvoteplass under fjorårets siste WC i Rio. For et par år siden bestemte han seg for å bli venn med luftbørsa etter mange år, uten å få det store gjennombruddet på luft. Han begynte med tørrtrening, fikk satt lufttreningen i system, og det har virkelig betalt seg. Det smalt først på stevner her hjemme i Norge i 2019 med resultater svært nær 630, og i januar 2020 skjøt han 630,3 poeng i H&N-cup i München og kvalifiserte seg for finale.

Det er få mennesker vi unner suksessen mer enn Simon.

Simon er en meget konkurranseglad skytter, og vi tror faktisk at han er innom den internasjonale kalenderen hver eneste dag for å se om det har kommet opp noen nye konkurranser som han kan reise på. Han er engasjert, og jobber intenst for å få oss med på alt som arrangeres i stort sett hele Europa;)

Landslaget hadde aldri vært det samme uten Simon. Han er motivatoren på laget, han er den som alltid vil trene mest, løpe lengst og gi alt. Om det er noe vi får høre bortimot daglig så er det: « – Dere må bløøøø for drakta»! Det er nok sånn at veldig mye av tankene til Simon, de går til skytingen. Det kan imidlertid føre til at det glipper litt i pakkingen, og det hender at klokka går litt ifra han, men om det er noen som alltid får fiksa seg en løsning, så er det Simon.

Vi har det så innmari mye gøy sammen og når han kommer krypende for å låne noe, så er det vrient å stå imot det lure smilet, selvom det også er ganske vanlig å høre SIMOOOOOON, så det ljomer på standplass. Om det er en du alltid kan regne med at blir med på enhver snodige challenge, der man må by litt på seg selv, også utenfor komfortsonen, så er det Claussen.

Simon har noen helt unike personlige egenskaper. Jeg tror ikke jeg kjenner noen som gleder seg så mye over andres prestasjoner som Simon. Han er enorm på å gi andre ros, og utrolig flink til å se de rundt seg. Om det er dårlig stemning eller noe dårlig humør, så er han alltid den som prøver hardt for å lette på trykket. Som journalist har han en helt egen evne til å få med seg absolutt alt som skjer, og han tar mer enn gjerne imot litt inside information. Som eldstemann på elitelaget må han nok snart innse at sin egen ungdomstid er på hell, men han gjør en fabelaktig jobb i å leve seg inn i lagets ungfoler sitt ungdomsliv.

Vi er utrolig glad i deg Simon, og du kan ikke gi deg på mange år enda, for du er en så altfor viktig brikke på laget.

Mvh Jeanette og Katrine

TI KJAPPE MED SIMON KOLSTAD CLAUSSEN

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Oppvokst i Setskog, ei bitteliten bygd med ikke mange innbyggere. Så, det var vanlig at man som barn deltok på de fleste aktivitetstilbudene som var i bygda. Jeg spilte i flere år fotball, prøvde meg på ski, allidrett, ridning og sjakk. Skyting var vel noe av det jeg prøvde senest, men hadde en nabo som var ganske god (han er en av sponsorene mine i dag) – i tillegg så var vi flere kompiser som hadde lyst til å prøve. Ble tidlig bitt av basillen da jeg skjønte at her var jeg faktisk best i kompisgjengen.

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Mamma og pappa
– Samboer
– Landslaget og lokale sponsorere

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– Det er at jeg en vakker dag står øverst på den største seierspallen, høre nasjonalsangen, og vite at akkurat nå er jeg best i hele verden.

4. Favoritt skyteøvelse?
– 50m helmatch. Det å lykkes i alle tre skytestillingene samtidig er en stor kunst. Spesielt når hele verden driver med det.

5. Favorittsport bortsett fra skyting?
– Fotball

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Jeg synes jeg får veldig god effekt av løping. Hvilepulsen og overskuddet blir bedre, jeg tåler enklere lengre skyteøkter og det får meg generelt til å føle meg bra i hverdagen.

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Sportslig:
Kvoteplassen i Rio, verdensrekorden i lag på 50m helmatch med tre av tre nordmenn i EM-finalen, samt det individuelle EM-gullet på 300m helmatch. Jeg var skuffet da medaljen på 50m match røk i EM, var skikkelig i “killer-sonen” og fast bestemt på at jeg SKULLE ta rent bord da jeg satt på bussen på vei til 300m banen i Tolemezzo. Det ble et maraton i Tolemezzo med veldig mange øvelser, og jeg hadde allerede tatt flere gull før siste dag. Derfor var det imponerende å få ut de aller siste kreftene på mesterskapets aller siste øvelse.
– Generelt:
At jeg får lov til å leve det livet jeg gjør nå. Det er særdeles få mennesker i dette landet som i historien har kunnet drive på fulltid med toppidrett skyting i den alderen jeg har kommet oppi nå.

8. Hva er din foreløpige største flause i livet?
– Jeg fant nøklene mine i dusjsluket på hybelen min et år på NTG……

9. Favorittmat/drikke?
– Astrids hjemmelagde nachos + sprite/cola zero.

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Har alltid hatt en forkjærlighet for dyr siden jeg kunne gå
– Hadde jeg lagt ned 30% av den innsatsen og tiden jeg har gjort med skytesatsingen inn i journalistikken hadde jeg nok trolig vært ansatt i en stor og kjent mediebedrift.
– Har fått høre av fagfolk at hvis jeg hadde vært 15-20 kg lettere, så hadde jeg trolig vært mellomdistanseløper. Løping ligger litt i slekta, eldste søsteren til mamma hadde blant annet juniornorgesrekord på 3000m i drøyt 40 år.

Jenny Østre Stene
22 år
Født, oppvokst og bor i Rånåsfoss – i Nes kommune (tidligere Sørum kommune)
KLUBB: Kisen Miniatyrskytterlag
JOBB: Resepsjonist på treningssenter og skytter
BESTE MERITTER: Individuell verdensrekord innledende på 50m helmatch og europarekord innledende på 10m luft, individuell bronse i EM 50m match og verdenscup 10m luft, EM-gull i lag på 50m match – lagverdensrekord i samme øvelse. 2.plass i Stangfinalen på Landskytterstevnet i Målselv. JUNIOR: Individuelt EM-sølv 50m match, VM-gull i lag 50m ligg.
PERSONLIGE REKORDER PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE DISIPLINENE:
10m luftrifle: 634,,??
50m helmatch: 1188

SAMSUNG CSC

OM JENNY:
Man kunne skrevet så mangt om denne råtassen. Faktum er uansett at Jenny er skyttersportens sprinter og internasjonale all-rounder. “Helt cowboy” var overskriften på forsiden av første utgaven av det nye Skyttertidene med Tom Vegard Feltstykket som ny redaktør. En flott beskrivelse av unikumet fra Rånåsfoss – på alle mulige plan. Det er alltid action med Jenny tilstedet – enten det er på skytebanen eller i sosiale sammenhenger. Kjedelig har i hvertfall aldri jeg opplevd at det har blitt. Kjapp i kommentaren, engasjert, latterfull, tydelig og uredd. Lar seg ikke pille på nesen. KJØRR!

Jenny var alltid å regne med i toppen som rek/jun-skytter i DFS, uavhengig i hvilken øvelse det var. Var kanskje mest rå som feltskytter i barndommen og fattet etterhvert en stor interesse for cowboy-skyting, stang og felthurtig. Her utpekte hun seg tidlig som den beste kvinnen i landet og utkonkurrerte også raskt de beste gutta. I 2015 ble hun den første kvinnen i historien som kvalifiserte seg for stangfinalen på Landsskytterstevnet. Året etter var hun svært nær ved å ta hjem hele stangfinalen. Det ene “klikkskuddet” og den hårfine bommen, begge to i løpet av de tre siste sekundene, er noe som fortsatt sitter i. Og med den bestemte viljen denne dama her har, så er jeg sikker på at Stangtittelen på LS en dag kommer hjem til Haga og Rånåsfoss.

I løpet av denne tiden hadde hun også fattet interesse for internasjonal matchskyting. Ditt første NM var i 2014 og derfra har pilen kun pekt oppover når du først bestemte deg for at dette skulle du også mestre. I 2015 ble du klar for ditt første EM i Maribor. Året etter ble det NM-titler og du ble beste individuelle utøver i nordisk mesterskap. I 2017 var du den beste junioren i Norge. Det ble EM-sølv individuelt i Aserbadsjan og medaljer i lag. I junior-VM samme år ble det gull i lag.

I 2018 tok du steget inn i verdenseliten, til tross for at du enda hadde et år igjen i junior. Din aller første verdenscup som senior ga like greit finaleplass og bronsemedalje på 10m luft – det var Norges første WC-medalje på 10m for kvinner siden 1995. Du takket nei til junior-VM dette året og skjøt heller mot de beste seniorene i VM. Der ble det finaleplass på 50m helmatch. Du nådde også 630-grensen på 10m luft dette året og tok to overlegne individuelle gull i nordisk.

I 2019 satte du verdensrekord på 50m helmatch under eliminasjonen i WC-München og sikret Norges aller første individuelle EM-medalje for kvinner på samme øvelse. Under NM dette året “knuste” du din egen verdensrekord og vi fikk se 634-tallet på 10m luft. Belønningen ble blant annet kongepokal og en velfortjent nominasjon på Idrettsgallaen. Verdensrekorden i München ble skutt i rekordtempo på 1 time og 35 minutter. Det er derimot lite i forhold til den innledende skytingen i EM – Der ble helmatchen unnagjort på 1 time og 5 minutter til 1181 poeng, finaleplass og etterhvert EM-bronse!!

Jenny sprenger stadig grenser. Det at en sprinter også kan inneha verdensrekorden på en maraton, er i seg selv sensasjonelt. Men ikke for Jenny. For henne er alt mulig. Vi gleder oss alle til fortsettelsen – så skal jeg prøve å styre kommentarene mine når du svetter deg gjennom løping og annen tøff fysisk trening 😉

TI KJAPPE MED JENNY STENE

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Bruttern ble dratt med av nabokompisen, så slang jeg meg med.

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Mamma og pappa.

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– Bli overall best.

4. Favoritt skyteøvelse?
– Jeg er en allrounder, velger ingen favoritt 😉

5. Favorittsport bortsett fra skyting?
– Kan jeg skrive e-sport?

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Sinnebeherskelse, ikke klikke på Simon nå han sier: «løp Jenny, løp»…..

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Andreplass stangfinalen på LS 2016.

8. Hva er din foreløpige største flause i livet?
– Det er så flaut at det deler jeg ikke 😂

9. Favorittmat/drikke?
– Trøndersodd og redbull 😁

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Jeg bytter mixed team partnere oftere enn de fleste bytter underbukser.

Henrik Larsen
22 år
Født, oppvokst og bor i Mysen, Østfold
KLUBB: Krapfoss Sportsskytterlag
SIVIL STATUS: Singel..men hvis du tror du er den rette send en DM insta: Henriklarsen97 snap: Henrik9718 😂😂
JOBB: Skytter – kombinerer snart toppidrettssatsingen som sportssjef for Skyting på NTG Kongsvinger.
BESTE MERITTER: Gull i NCAA-mesterskapet. Beste skytter på alle 12 rundene i NCAA-mesterskapet. EM-gull i lag som junior og senior. Verdensrekord i lag som senior. VM-bronse individuelt som junior.
PERSONLIGE STEVNEREKORDER PÅ DE INDIVIDUELLE OL-ØVELSENE:
10m luftrifle: 633,5
50m helmatch: 1192

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OM HENRIK:
Han er bondegutten fra Mysen, uten gård og foreløpig uten kjerring. En ekte nasjonalpatriot. Hater ulv. Elsker jakt og friluftsliv, country og generelt mye av det “bøgda” eller bygde-Norge har å by på. Det er vel derfor kanskje ikke så stor overraskelse at skyting var den idretten som skulle bli Henrik Larsens store lidenskap. Henrik hadde også talent på golfbanen, og en periode i barndommen sto det faktisk 50-50 % sjans på om det var skyting eller golf han skulle satse på.
Det at valget falt på skyting, tror jeg midlertidig både du og alle andre er glad for, Henrik. Hadde du derimot vært like god i golf som i skyting, så hadde du kanskje vært milliardær……
Du spøker litt med det selv også, innimellom. Men vi er veldig glad for å ha denne gutten på laget, som har tatt med seg masse gode holdninger, kunnskap og treningsiver – etter skolegang på henholdsvis: Først NTG og så 1 år på College i USA.

Henrik er også vokst opp i DFS. Var veldig god som rekrutt/junior, men Henrik trengte raskt nye utfordringer. Han så tidlig mot de olympiske disiplinene, og da falt valget naturlig på NTG Kongsvinger. Her ble alt fokus, på direkten, lagt ned på miniatyr og luft. Han viste tidlig en enorm treningsvilje og innsats. I 2013 mente daværende landslagstrener og NTG-trener, Øyvind Sirevaag, at 16 år gamle Henrik Larsen trolig var den skytteren i Norge som la ned desidert flest treningstimer dette året.

Resultatene kom jo også deretter. Det ble raskt gullmedaljer, NM-tittler, juniorlandslag og diverse mesterskap. VM i Granada 2014 var ditt første store, mens din første individuelle finale i en OL-gren kom i EM Maribor 2015 på helmatch. Her vant du også den innledende skytingen. Den første individuelle mesterskapsmedaljen kom under junior-EM i Tallinn 2016 på 50m helmatch. En medalje du hadde jobbet enormt for i flere år. Og, da du først fikk hull på den byllen, så virket det som at du hadde framgang for hver dag som gikk.

I 2017-sesongen debuterte du i verdenscup for seniorer og gikk nesten til finale på direkten både på 10m og 50m. Det ble også individuell bronse i junior-VM, men best av alt dette året var kanskje likevel dine prestasjoner på college i USA. Her var du den desidert beste rifleskytteren, regnet med alle collegeuniversiteter i hele Amerika, både på 10m luft og 50m (15m i USA) match. I alle de 12 innledende rundene var du best, på begge øvelser…
På nyåret i 2018, i den store finalen “NCAA Rifle Championships” sikret Henrik seg en individuell 3. plass og 1. plass. Laget hans Kentucky vant hele turneringen – både innledende og finalen. Ingen nordmann har kunnet stå øverst på podiet i et NCAA-mesterskap før og fått utdelt NCAA-ringene.

2018-sesongen ble ellers fulgt opp på glitrende vis med tre av tre finaler i den første verdenscupen for sesongen i USA. I tillegg til finaleplass i München, samt seier innledende og 4.plass i finalen av EM 10m. NM-gull på 50m helmatch og finaleplass i samme øvelse under VM Sør-Korea. I denne finalen ble det 4.plass og norsk kvoteplass til Tokyo – den første på riflesiden.

I 2019-sesongen slet Henrik mye med en mageinfeksjon, som han fikk under verdenscupen i India. Han sikret finaleplass og 5.plass på helmatch i verdenscupen i München, men kom egentlig aldri helt til hektene igjen før EM i Italia. Her var han ikke mange poengene unna individuell medalje på 50m ligg, mens det på 50m match ble verdensrekord i lag og 6.plass individuelt. Senere på høsten skjøt han flere imponerende runder i tysk Bundesliga og ble også den aller første nordmann som noterte seg over over 1190 poeng på helmatch i konkurranse.

Henrik skal til høsten ta opp arven etter Øyvind Sirevaag på NTG Kongsvinger, der han selv sammen med undertegnede og mange andre startet på grunnlaget mot å bli en toppidrettsutøver. Kombinert med utøver på landslaget, så kommer han til å ha skyting som 24/7 jobb i tiden framover. Er det noen av oss som elsker dette, så er det nettopp denne mannen. Vi har hatt det mye moro til nå og gleder oss masse til fortsettelsen.

TI KJAPPE MED HENRIK LARSEN

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Drev først med fotball fra jeg var 5 til 10 år. Samtidig med golf som var fra 5-15. Når jeg var rundt 11 år spørte noen kompiser om jeg ville være med å skyte. Jeg ble bitt av basillen mens kompisene la det fra seg. Kom fram senere at alle på far siden stort sett hadde tatt i skytevåpen så det lå relativt naturlig

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Mamma og pappa har vært store støttespillere. Pappa på mye tekniske og mentale ferdigheter i starten men uten mor og hennes drive og lyst etter å kjøre land og strand rundt på konkurranser hadde jeg aldri vært der jeg er nå. Men må ikke glemme sponsorer, lagkamerater, landslag og trenere opp gjennom årene.

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– Ranket som nr 1 i verden både på luft og 50m helmatch.
– OL Gull

4. Favoritt skyteøvelse?
– Syns begge deler er like morsomt. Klarer ikke velge.

5. Favorittsport, bortsett fra skyting?
– Favoritt sport må nesten være golf.

6. Favoritt trening øvelse, bortsett fra skyting?
– Gå lange turer i skauen.

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Jeg er nok mest fornøyd med at jeg har følgt drømmene mine fra dag 1 og hatt muligheten til det.

8. Hva er din foreløpig største flause i livet?
– Største flause i livet må nesten være forbikjøring av sivilpoliti over fartsgrensa. Haha…..

9. Favoritt mat/drikke?
– En god hjort indrefilet med Viltsaus, kantareller, tyttebær og potetstappe samt et stort glass iskald Cola.

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Jeg kan spise hva jeg vil uten å legge på meg.
– Skulle egentlig satse golf istedenfor skyting.
– Jeg har kun bom skutt dyr på jakt under 50m. Litt komisk siden jeg skyter 50 000 skudd i året på maks avstand 50m.

Jeanette Hegg Duestad
21 år
Født, oppvokst og bor i Re i Vestfold
KLUBB: Nøtterø Skytterlag avd NSF
SIVIL STATUS: Singel
JOBB: Skytter
BESTE MERITTER: 4/4 mulige medaljer i military World Games, World Cup bronse og norsk kvoteplass i samme konkurranse (Kina), EM-gull 50m mix-team, EM-gull lag 50m helmatch – og verdensrekord på lag i samme øvelse. Gullmedalje fra H&N Cup München. EM-sølv i lag 10m. Individuell bronse fra junior-VM og juniorverdenscup.
PERSONLIG STEVNEREKORDER PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE ØVELSENE:
10m luftrifle: 632,3
50m helmatch: 1190

SAMSUNG CSC

OM JEANETTE:
Det er vanskelig å komme utenom STORE ORD når man skal prøve å fortelle om denne dama fra Vestfold. Enten det gjelder det ene eller det andre. Vi starter med hennes ferdigheter på skytebanen først, for det er vel kanskje der superlativene er størst.

Jeanette er også vokst opp i DFS og ble tidlig en toppskytter. Regjerte stort i eget samlag, fylke og Viken-krets som ungdomsskytter – og var i hele sin karriere en av de beste rek/jun-skytterne i landet.
Hun var 17 år i 2016, da hun prøvde 50m matchskyting i NSF, bare for gøy. Ble nærmest umiddelbart uker senere innkalt på uttakskytinger og juniorlandslagssamlinger. I sitt første mesterskap, Junior-VM 2017, tok hun individuell bronsemedalje på direkten – ikke mange månedene etter at hun prøvde dette for aller første gang.
Da var hun jo nærmest “nødt” for å prøve seg med luftrifla også. Og, bare hør: Drøyt 4 måneder etter sitt aller første 10m stevnet, skjøt hun 630-poeng under Riac Luxembourg 2017……..
Jeanette er i så måte helt eksepsjonell i norsk skyttersport, og vi har vel kanskje aldri i denne idrettens historie her til lands sett et menneske som har knekt denne “koden” så fort som Jeanette har gjort.
I sitt første 10m junior-EM i 2018 ble det to finaler med bronsemedalje i mix-team som beste prestasjon. Derfra bar det rett inn på seniorlandslaget, selv om hun hadde to år igjen som junior. Debuten i verdenscup kom i USA 2018 – der ble det også en 5.plass i 10m mix-team, før det ble ny verdenscup-runde i München noen uker senere. Den påfølgende sommeren takket hun nei til junior-VM og skjøt heller mot seniorene i Sør-Korea.

Den tøffe matchingen ga omsider toppresultater, også mot de beste seniorene i verden. På nyåret i 2019 sto Jeanette kanskje for den beste prestasjonen noen nordmann har gjort på 10m, da hun tok individuelt gull i H&N-cup (tidligere IWK München) – verdens tøffeste åpne internasjonale luftkonkurranse.
I sin fjerde verdenscup i karrieren, i Kina, ble det også finaleplass på 50m helmatch. I en helt utenomjordisk norsk laginnsats – sikret Jeanette seg bronsemedalje og Norge kvoteplass til Tokyo-OL.
I European Games ble hun beste norske med to 4.plasser, mens hun i EM sikret seg tre lagmedaljer – to gull og et sølv.

Den påfølgende høsten og vinteren skjøt Jeanette Bundesliga i Tyskland. Her ble hun tidenes første norske skytter gjennom tidene som skjøt 400 av 400 poeng. Hun gjorde det attpåtil to ganger: På sin første konkurranse og i selve finalen, med godt over 1000 tilskuere på tribunen.

Det er fryktløsheten som kanskje er det beste ordet for å beskrive Jeanette på skytebanen. Aldri redd for å hoppe uti nye utfordringer eller situasjoner, og det virker som at hun vokser jo større konkurransen og presset blir. Og akkurat den egenskapen er nærmest uerstattelig i dette gamet. Så lenge motivasjonen vedvarer, så er det derfor nærmest ingen grenser for å spå hvor langt hu her kan nå i målet om å oppnå sine sportslige drømmer….!

Skravla går alltid varm på landslaget – med Jeanettes tilstedeværelse. De gangene det kan være noget “klein” eller litt laber stemning, så er Jeanette ofte den første som løser opp dette med sin åpenhet, omgjengelighet, humor og sjarm.

Du har i likhet med de aller fleste på landslaget satt jobbkarriere og det vanlige privatliv på “vent”, i forhold til skytesatsingen. Men, så skoleflink som du er, så er kanskje du også den som i så måte har mest “trygghet” i banken fra før. Medisinstudiet, veterinær, juss, psykolog – ja, rekken er lang for de mest ettertraktede retningene du kan velge etter endt idrettskarriere.

Men, enn så lenge, så tror jeg og er rimelig sikker på at du liker den hverdagen vi har nå aller best. Og, det håper jeg vedvarer i flere år framover 🙂

TI KJAPPE MED JEANETTE HEGG DUESTAD

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Gikk på poenglangrenn i barneskolealder, også var det en skytehall ved siden av. En dag var langrennet avlyst, så vi var noen venner som prøvde skyting denne kvelden. Ble fort bitt av basillen.

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Pappa er veldig viktig, og det har han vært hele veien! Han er mye av grunnen til at jeg satset som jeg gjorde i starten av min karriere som ungdomsskytter. Resten av familien støtter selvfølgelig også utrolig oppunder, og det er jeg veldig takknemlig foR☺️
3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– Drømmer selvfølgelig om en OL medalje, og det å etablere seg helt i verdenstoppen over lengre tid. En kongepokal fra Landsskytterstevnet er også en virkelig stor drøm.

4. Favoritt skyteøvelse?
– Veldig glad i 3×40, men drømmen er å bli best i luft. Det er så teknisk og kun stående passer meg godt.

5. Favorittsport, bortsett fra skyting?
– Hest, det er en stor del av livet mitt.

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Bruker gjerne ridning som litt fysisk trening, men om det skal være mer fysisk så trener jeg gjerne tabata.

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Veldig stolt av militært OL i Kina. Holdt ut gjennom alle konkurransene, og kom hjem med to lagmedaljer og to individuelle medaljer med høyt nivå i alle konkurransene. Også ordentlig stolt av verdensrekorden og EM-gullet på lag med Jenny og Katrine på 50m 3×40.

8. Hva er din foreløpig største flause i livet?
– Skulle stupe til sjøs, på en ganske befolket strand. Badetrusen skled av og forsvant. Det ble en litt klein tur opp til håndkleet igjen da…….

9. Favoritt mat/drikke?
– Det må bli tortellini med carbonara saus og et glass Cola.

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Satset skyting og ridning parallellt i mange år, men valget falt på skyting. Hest er idag en stor del av livet mitt 😉
– Jeg er født i 99, men har gått i klasse med 98´ere hele livet.

Vegard Sveen Nordhagen
21 år
Bor på Borgen i Ullensaker, født og oppvokst i Elverum
JOBB: Deltidsstundet (50%) på Oslo MET, dataingeniør
KLUBB: Elverum Rifleklubb
SIVIL STATUS: Singel, eller……….;)
BESTE MERITTER: Jr World Cup sølv 50m liggende 2016. VM-gull lag 50m liggende 2018. Bronse HN-cup junior 10m 2019. 4.plass jr EM 10m 2019. 5.plass European Games senior 10m 2019.
PERSONLIGE STEVNEREKORD PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE ØVELSENE:
10m luftrifle: 629.8
50m helmatch: 1178

OM VEGARD:
Mitt første møtet med denne herremannen var på 10m banen på Terningmoen med luftrifla høsten 2013. Da var ikke Vegard store gutten, men han hadde allerede da trent stående med luftbørsa i drøyt et år. Han hadde også målsettingene klare: Starte på NTG når den tiden kom, kvalifisere seg for juniorlandslag, hevde seg i juniormesterskap og med tiden seniorlandslag og de aller største mesterskapene.
Det har stemt som hånd i handske for “lillegutt” som vi engang kalte ham, men som han vel egentlig ikke liker å bli kalt for lengre.

For selv om han fortsatt er tynn og spe, så har definitivt “lillegutt” nå blitt voksen. Det ble medalje i juniorverdenscup, NM-gull og mye mer i NTG-tiden, men i 2019-sesongen smalt det virkelig. Det startet i Swedish Cup, Sävsjø, hvor han ble beste rifleskytter sammenlagt, uansett kjønn og klasse. Deretter sto Jr-bronse i HN-cup og 4.plass i jr-EM for tur, før seniordebuten kom under verdenscupen i Kina. Det ble ny verdenscup i München måneden senere. Her satte Vegard, sammen med Jeanette Hegg Duestad, ny verdensrekord (for både juniorer og seniorer) på den nye øvelsen 10m mix-team under den innledende skytingen.
Derfra bar det rett til European Games – eller, Europa-OL. Her ble det personlig rekord, og deretter en solid finale, hvor han lenge var med i medaljekampen som til slutt resulterte i 5. plass. Det var en fremragende prestasjon av junior Nordhagen, mot flere av de beste seniorene i verden.
Men, egentlig var det ingen stor overraskelse. For på denne tiden, for nøyaktig 1 år siden, så var Vegard den beste luftskytteren her i Norge, blant herrene.

På senhøsten ble Vegard satt tilbake med smerter i nakken. Det kom en fortjent opptur på den ene konkurransen i HN-cup i januar 2020, hvor det nesten ble finaleplass, men siden det har nakkeproblemene vedvart. Det har vart en god stund nå, og vi håper virkelig du snart blir kvitt smertene i nakken. At du kan få trent mye mengde med luftrifla igjen, og bygge opp igjen den formen du hadde i fjor på denne tiden.

Vegard har nå bodd på Borgen med Jon-Hermann Hegg og Aleksander Teisrud i drøyt ett år, og er ifølge kilder den som holder klart mest orden i husstanden. Er skoleflink og dataingeniør er nok noe som passer deg ypperlig. Kunne nok sikkert også kommet deg inn på medisinstudiet, hvis du hadde villet. Men viljen ligger nok mer i jobben som skal gjøres for å kjempe om medaljer i et OL. Og nettopp viljen, langsiktigheten og målsettingene har ført Vegard langt mot målet fra den gangen jeg møtte ham på Terningmoen for syv år siden.

TI KJAPPE MED VEGARD NORDHAGEN

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– En sommer hvor jeg og nabokompisen kjedet oss, gikk vi ned til garasjen hvor pappa drev med luftskyting, og da hadde vi lyst til å prøve. Det ble til at hele sommeren gikk med til luftskyting i garasjen, som til slutt endte med at vi meldte oss på skyteskolen i Elverum skytterlag. Så skyting ligger i familien på farsiden i flere generasjoner

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Uten tvil mamma og pappa. De følger med på alle konkurranser, og har mer eller mindre reist verden rundt for å heie, og de har lagt mye til rette for min utvikling. Uten dem, så kunne jeg ikke drevet med dette.

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– OL-gull i 2024

4. Favoritt skyteøvelse?
– 10m luftrifle

5. Favorittsport, bortsett fra skyting?
– Håndball

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Ikke mye som slår en løpetur i skogen

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– 5. plassen i European Games står høyt. Jeg var fortsatt junior, og det var en av mine første konkurranser på seniornivå. Først sette personlig rekord i kvalifiseringen, og så skyte en god finale var over forventningene.

8. Hva er din foreløpige største flause i livet?
– Klarte en gang å låse bilnøkkelen inne i bilen. Det resulterte i at vi tok sluttstykket og slo inn vinduet på bilen for å låse den opp…..

9. Favorittmat/drikke
– En god indrefilét med enten farris eller fanta exotic

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– De som vet, de vet 😉

Jon-Hermann Hegg
21 år
Bor på Borgen i Ullensaker, opprinnelig fra Hegg i Lærdal
JOBB: Studerer deltid (50%) anvendt datateknologi på Oslo MET
KLUBB: Kisen Miniatyrskytterlag
SIVIL STATUS: Singel 😉
BESTE MERITTER: Juniorverdensmester i lagskyting 50m ligg og individuell sølvmedalje i juniorverdenscup 50m ligg. Individuell EM-bronse 50m helmatch senior. EM-gull i lag 50m helmatch – med verdensrekord i samme øvelse.
PERSONLIG STEVNEREKORD PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE ØVELSENE:
1Om luft: 628,4
50m match: 1184

OM JON-HERMANN HEGG
Lærdals store sønn var i flere år en habil skiskytter. En god stund var det vel høyst usikkert hva han skulle prioritere. Men der lillebror valgte å kombinere børsa og skiene, kastet til slutt storebror Hegg skiene da han flyttet til Kongsvinger for å starte på skytterlinja ved NTG.

Derifra og til i dag, så har det kun gått en vei for Jon-Hermann. Oppover. I hvertfall i de internasjonale skytedisiplinene. Men, Hegg´ern var også en stjerne som ung fjortis. Ikke bare stjerne, han ble vel også historisk.
Både som første og sisteårs Eldre rekrutt skytter vant han baneskytingen på Landsskytterstevnet. Såvidt meg bekjent hadde ingen gjort det før ham da, og ei heller ingen har kopiert det senere, etter at Hegg´ern ble junior og etterhvert også senior.

NM-gull og norgesrekorder i fleng ble det i tiden på NTG. På juniorlandslaget ble det tidlig flere internasjonale oppdrag, og etterhvert også finaler. Den første individuelle medaljen kom i Sühl 2018 – samme år som det ble VM-gull i lag. Han banket tidlig på døren til seniorlandslaget, tross for at han var junior. Sommeren 2019, da tre menn for første gangen i norsk skyttersports historie skjøt over 1180 poeng på helmatch i samme konkurranse var attpåtil junioren Jon-Hermann best og bekreftelsen ble komplett.

Han takket nei til junior-EM, isteden ble det senior-verdenscup og senior-EM på sensommeren. Hegg´ern fant også toppformen til rett tid. På helmatchen i EM Bologna snek han seg forbi undertegnede i stående og sikret EM-bronse. Harald Stenvaag var eneste nordmann med individuell medalje på denne øvelsen før Jon-Hermann. For denne prestasjonen ble han også kåret til Årets Gjennombrudd på Skyttermessen.

Jon-Hermann er litt beskjeden. Roper ikke høyest i gangene og slår ikke hardest i bordet. Men latteren, praten og småslåssingen kommer raskt bare Henrik og undertegnede får dratt han i gang. Overrasker også til tider, som den gangen da du holdt tale foran de fleste medlemmene i Kisen på 30-årsjubileummet (med en viss påvirkningskraft fra Øyvind Flatla)… 🙂

Nyter godt av sin høyde på volleyball-banen og er vanskelig å slå i en smash… Jon-Hermann er vel innerst inne en bondekar fra Lærdal, og om 10-15 år fram i tid så kan det vel hende du kunne tenke deg å ta over gården på Lærdal og ta yrket “sauebonde” til nye høyder.

Men, enn så lenge, så tror jeg du stortrives med landslagsgjengen og Kisen-miljøet i Alfhallen. Bare du finner deg ei flott frøken i nærheten her nå, så kan det hende du gror fast her på Østlandet på ubestemt tid 😉

TI KJAPPE MED JON-HERMANN HEGG

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Eg er født inn i DFS. Begynte på skyteskule da eg var 6 år. Begynte med stevner da eg var 8-9 år. Bestemte meg da eg var 14-15 år for å søka på NTG for å satsa på OL-greinene.

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Familie, landslag/forbund og klubb

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– OL-gull

4. Favoritt skyteøvelse?
– 50m 3×40 skudd helmatch

5. Favorittsport, bortsett fra skyting?
– Skiskyting og volleyball

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Langrenn og rulleski

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Å bli ein del av eit så bra landslag, med EM 50m 2019 som eit høgdepunkt hittil

8. Hva er din foreløpig største flause i livet?
– Tok sidespegelet til gardsbilen med traktoren

9. Favoritt mat/drikke?
– Pinnekjøtt og cola

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Planen min var egentlig å satsa skiskyting

Katrine Aannestad Lund
25 år
Bor i Elverum, født og oppvokst i Jondalen i Numedal.
JOBB: 60% som lærer i Løten 🙂
SIVIL STATUS: Samboer
KLUBB: Elverum Rifleklubb
BESTE MERITTER: Skytterdronning. World-cup bronse München 2019 – sikret norsk kvoteplass til Tokyo-OL i samme konkurranse. Laggull i military world games + individuelt sølv. EM-gull i lag 50m helmatch – med verdensrekord i lag i samme øvelse.
PERSONLIG STEVNEREKORD PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE DISIPLINENE:
10m luft: 630,8
50m match: 1187

OM KATRINE:
Katrine kommer som de fleste andre på laget fra DFS-skyting, og har siden hun startet å konkurrere vært i Norgestoppen. Hun ville ikke være noe dårligere enn broren Kim. Droppet derfor årene som rekrutteringsskytter og gikk rett inn i serniorklassen i DFS, tross for at hun var 15 år!

I 2013 ble hun (som 18 åring) tidenes første kvinne til å vinne Norges Cupen sammenlagt. Bare måneder senere viste hun sitt enorme potensial på 50m match ved å skyte 590 poeng på halvmatch i Alfhallen.

Det ble raskt internasjonale oppdrag for Katrine, og man må beundre hennes mot og ståpåvilje. Spesielt når det kommer til å snu motgang. 2017-sesongen var definitivt et bevis på dette. Etter mye motgang, så var hun svært usikker på om hun skulle fortsette OL-satsingen etter WC München og EM i Baku samme år. Katrine klarte derimot å snu tvil til tro og optimisme. Bare dager etter hjemkomst fra EM i Baku ble hun den tredje skytterdronningen i historien på Landskytterstevnet i Førde. Bare uker senere vant hun “alt” i NM. Siden det var kongepokal-år for NSF rifle det året, ble det to kongepokaler på Katrine i 2017.

Et år senere var hun svært nær ved å ta verdensrekord under eliminasjonen i VM 50m, og manglet kun et hårfint poeng på finaleplass dagen etter. I 2019 noterte hun seg for to verdenscup-finaler – med bronse i Munchen inkludert norsk OL-kvoteplass som det største høydepunktet.

Katrine kan være lett antennelig, hvis vi gutta trykker på de rette knappene. Spesielt, hvis du taper i UNO…… Eller, hvis Henrik påpeker noe i kampens hete, hehe…. Men du vet vi er utrolig glad i deg 🙂
Oppvisningen din i VM Sør-Korea 2018, er også noe hele landslaget har tatt læring av, og fortsatt gjør den dag i dag. Da du dagen før eliminasjonen halvveis var på vei hjem med fly til Norge, før du bare 14 timer senere vant hele eliminasjonen – og snuste på verdensrekorden.

TI KJAPPE MED KATRINE AANNESTAD LUND

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Fordi min bror drev med skyting og at jeg ikke ville være noe dårligere eller få mindre oppmerksomhet enn han!

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– KIM (!), mamma, pappa
– Landslagsgruppa <3 (m. Trenere)
– FSU <3
– Kollegaer på skolen jeg jobber på! (Forståelse)
– Selvfølgelig sponsorer som hjelper til økonomisk slik at det skal gå rundt

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– Få lov til å oppleve og lykkes i en OL finale!
– Kunne stå med Kongepokalen på scenen på en LS arena en gang til!

4. Favoritt skyteøvelse?
– DFS er selvfølgelig morsomt med mye fart og spenning
– 1/1 match; som byr på mange utfordringer en må løse underveis

5. Favorittsport bortsett fra skyting?
– Fjellvandringer!
– Sykling, løping

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Langkjøringer av ulik sort. Holde på lenge i et kontrollert tempo. Fjellet, løping, sykling

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Personlighetsmessig: Stolt over at jeg har klart, og klarer, å bruke egne utfordringer tidligere i livet til å hjelpe andre og bruke det til å bli god i jobben som lærer og i møtet med andre mennesker.
– Prestasjonsmessig: At jeg kom meg ut av den tykkeste gjørma etter WC München 2017 fra å være bestemt på å legge opp til å bli dronning ved å snu om på egne tanker og fokus ved meg selv.

8. Hva er din foreløpige største flause i livet?
– ……….. Jeg tok vel med 6,5-børsa istedenfor 22-børsa til et DFS 15m stevnet en gang……

9. Favorittmat/drikke
– Reker på en solskinnsdag (gjerne på brygga, eller ved et vann!)
– Laks (med sitronpepper!)
– Taco
– Pepsi Max

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Som noen, men langt fra alle vet, så spiser jeg ikke pizza. Dette fordi jeg ikke liker smelta ost. Jeg elsker derimot fersk ost på brødskiva!
– Hver gang jeg ser meg selv i speilet så «må jeg bare «flekse» tennene til meg selv.
– Jeg elsker å spille alle typer spill, spesielt quizer. Men jeg HATER å tape, og kan bli ekkelt skuffa ved tap.
– Jeg kjører IKKE bil innenfor ring 3 helst heller ikke i de store byene ellers!
– Jeg er forferdelig dårlig på de aller enkleste dilemmaene. Bare si hva jeg skal gjøre/velge, ikke gi meg et alternativ! Vil jeg ha Pepsi eller solo? Jeg vet ikke! Laks eller taco. Don’t Know. Finnmarksvidda eller Jotunheimen? Jeg vet ikke!

Vidar Lindstad-Fossmo
57 år
Født, oppvokst og bor i Løiten – Hedemark
KLUBB: Løiten skytterlag
SIVIL STATUS: Gift – fire barn
JOBB: Nylig pensjonert fra Forsvaret som leder av Forsvarets Skyteutvalg. Jobber som assisterende landslagstrener for Skytterlandslaget Elite i 50% stilling.
BESTE MERITTER: Norgesmester standardgevær 300m NSF. Gullmedalje fra stående Europacup. Bronse fra Europacup standardgevær 300m. 2.plass i Norgescupen sammenlagt DFS-bane. Landsdelskretsmester bane og felt DFS. Sølvmedalje militært-nordisk. Gullmedalje militært-nordisk lag.
PERSONLIGE REKORDE PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE ØVELSENE:
10m luftrifle: 585
50m helmatch: ?

OM VIDAR:

Vidar er nok mer kjent for sine fantastiske resultater som trener på det norske militærlandslaget FSU gevær (Forsvarets Skyteutvalg), enn for sine prestasjoner som utøver. Men Vidar var også høyt i norgestoppen som utøver med grovkaliber – som alltid har vært hans spesialitet.
I DFS har er han samlagsmester en rekke ganger, for flere samlag, samt landsdelskretsmester i både bane og felt. Han har en 2.plass sammenlagt fra Norgescupen i baneskyting og nådde Kongelaget på Landsskytterstevnet flere ganger. Høyeste plassering fikk han på hjemmebane på Terningmoen i Elverum 2000, da han kom på 7.plass. Han er også norgesmester på 300m standardgevær og har flere topp plasseringer i Europacupen på 300m på halvmatch med standardgeværet.

Han var kjent for å trene mye som utøver, og disse holdningene satt han i førersetet da han selv ble trener og Team Captain i Forsvarets Skyteutvalg gevær i 1997, etter og selv ha vært utøver på militærlaget i flere år. Det skulle trenes og ikke minst satses betydelig mer enn tidligere år. Vidar fikk med seg flere høye sjefer i forsvaret, og fikk forsvarsstaben til å sette av midler med mål om at forsvaret skulle profilere seg gjennom idretten.

Dette ble gjort og siden Vidar kom inn som Team Captain, så er det nesten ingen som har kunnet røre Norge i Militært-VM eller Military World Games (Militært-OL). Totalt 30 VM-gull har det blitt for FSU gevær med Vidar ved roret. Han har også i flere år hatt ansvaret for det sivile landslaget på 300m, hvor han kan skimte med 6 VM-gull som trener.

Har også flere ganger steppet inn som trenervikar for Skytterlandslaget i de olympiske disiplinene sivilt, og var med i trenerteamet som var ansvarlig for de norske skytterne i Rio-OL 2016. Nå er han pensjonert fra forsvaret, men har gått inn som 50% assisterende landslagstrener på Skytterlandslaget.

Vidar har opplevd enormt mye gjennom et langt skytterliv, og det blir alltid noen gode latterfulle røverhistorier på tur, forøvrig også ukentlig på samlinger. Humør og trivsel er vel også kanskje Vidar sin sterkeste side. Han er enorm på det å skape humør og trivsel inn i en prestasjonsgruppe, noe som er viktig for at man skal føle seg trygg og godt likt. Majoren har selvsagt nærmest alltid orden i sysakene, så streng struktur er også noe som beskriver Vidar godt. I tillegg til de enormt mange erfaringene han har etter utallige mesterskap – både som utøver, men ikke minst som leder og trener.

Vidar har også ansvaret for å hjelpe og pushe på at vi utøvere skal ha tipp topp utstyr. Ikke minst ammunisjon og struktur på utstyret vårt, noe vi ukentlig får påminnelser om.

Lindstad-Fossmo elsker denne sporten av hele sitt hjertet, og selv om han nå egentlig er pensjonert, så har jeg på følelsen av at han kommer til å engasjere seg inn i dette miljøet på den ene eller andre måten helt ned i graven.

Du er en bra mann, Major Lindstad-Fossmo!

TI KJAPPE MED VIDAR LINDSTAD-FOSSMO

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Startet med å anvise for faren min og kompisene da de trente. Var så liten at jeg måtte stå på en krakk for å nå opp. Ble etter hvert «gammel» nok til p skyte selv og da var det gjort.

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Min kone Ida, trenerkompis på mil laget Ståle Larsen, trener sivil laget Espen og «mentor» Sverre Frøshaug.

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– At vi skal kjempe med de beste i verden og ta ei OL medalje

4. Favoritt skyteøvelse?
– Alle rifleøvelsene

5. Favorittsport bortsett fra skyting?
– Følger med på alt, unntatt rytmisk sportsgymnastikk og synkronsvømming.

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Family Sportsklubb

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Fantastisk kone, 4 flotte barn. Vært en del sv et gjeng som har vunnet 30 gull i militært VM, 6 gull i sivilt VM

8. Hva er din foreløpige største flause i livet?
– La meg i feil seng/feil rom på militært-VM i Tyrkia 2004. Møtte personen i døra “Sorry, wrong room”….

9. Favorittmat/drikke
– Øl og biff

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Nope, alle vet alt 😎

Espen Berg-Knutsen
50 år
Født, oppvokst og bor i vår hovedstad Oslo
KLUBB: Nordstrand
SIVIL STATUS: Gift – tre barn
JOBB: Landslagstrener Skytterlandslaget Rifle Senior Elite
BESTE MERITTER: Verdensmester 300m helmatch individuelt og i lag. Verdensmester 300m standardgevær. Gull World-Cup finalen 50m ligg. EM-gull og EM-sølv 300m standardgevær. VM-bronse 50m ligg. Gull og sølv i verdenscup 50m ligg. Bronse i verdenscup 10m luft. EM-bronse 50m ligg.
PERSONLIGE REKORDER PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE ØVELSENE:
10m luftrifle: Aldri skutt med desimaler (595 på heltall).
50m helmatch: 1178

OM ESPEN:

Espen er en av de skytterne her i landet som har holdt på desidert lengst på internasjonalt toppnivå. Spesielt hvis vi tar med alle de årene han har bak seg med grovkaliber, i tillegg til OL-øvelsene. For det var på grovkaliber det startet for Espen.

Han var fotballspiller som barn, men ble dratt med på skytebanen av sin bror. Der traff han ingenting de to første gangene han prøvde. Lot seg overtale til å prøve en “siste” gang. Da fikk han beskjed om å prøve å sikte med det venstre øyet, og plutselig traff han. Siden den gang har Espen skutt som linksskytter (venstre-skytter).

Han fikk fort dilla og trente mye som ungdom. Tok treningen til et nytt nivå da han i ung alder startet i forsvaret, og det ryktes om noen sinnsyke mengder med tørrtrening i interne tørrtreningskonkurranser med Ola Tore Dokken – hvor målet var å få flest timer på en uke.

Det ble raskt militær-landslaget på Espen, og han utviklet seg til å bli en av de beste grovkaliber-skytterne i landet. Både militært og sivilt. Den første individuelle mesterskapsmedaljen sivilt kom i EM 1997, hvor det ble sølvmedalje på standardgevær. Ble verdensmester i VM året etter på samme øvelse. Det var også i denne perioden han bestemte seg for å legge satsingen sin på OL-øvelsene. Det startet i 1997, hvor målet først var å lære seg å skyte 50m. Målet i 1998 var å ta steget inn i norgestoppen og landslagsuttak, mens målet i 1999 var OL-kvoteplass, samt OL-deltakelse i 2000. Med Espen sin treningsiver, så stemte alt dette på en prikk. På veien mot Sydney-OL i 2000, tok han også bronse i verdenscup på 10m luft med en 10-skuddsfinale på 104,4 poeng – noe som var høyst uvanlig på denne tiden.

Det ble også OL-deltakelse i Athen 2004 og Beijing 2008 på Espen, med 11.plass i Beijing som beste plassering. Mellom disse årene sikret han seg også EM-gull og VM-gull (verdensrekord) på 300m, samt VM-bronse og seier i world-cup finalen på 50m ligg.

I 2009 tok han kongepokal i NSF-NM på 50m og ble skytterprins på Landsskytterstevnet i Evje. Så var karrieren slutt. Ryggen hadde sagt takk for seg etter store treningsmengder over flere år.

Espen prioriterte da familie, og var litt borte fra miljøet i noen år. Så kom han tilbake for alvor og ble landslagstrener for Skytterlandslaget midt i OL-sesongen våren 2016. Landslagstrener har han vært siden den gang. Espen har også sammen med flere gode støttespillere i NSF, spesielt sportssjef Tor Idar Aune, bygget opp den internasjonale satsingen som vi har i dag.

Espen har en helt vanvittig erfaring i skytesporten som han har tatt med seg inn i trenerrollen. Han er også flink til å se hver enkelt utøver med tanke på tilpassing av treningsopplegg, vet hva som skal til for å kjempe mot de beste og er en strålende motivator. Humor har han også, selv om det noen ganger kan bli litt tørt…..

Vi har hatt en utrolig fin reise til nå og vi gleder oss alle til fortsettelsen!

TI KJAPPE MED ESPEN BERG-KNUTSEN

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Ble dratt med av broren min da jeg var 11 år.

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Familien.

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– Ingen mål for egen skytekarriere lenger😀

4. Favoritt skyteøvelse?
– Helmatch

5. Favorittsport bortsett fra skyting?
– Skiskyting.

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Tørrtrening og løping.

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Tre barn.

8. Hva er din foreløpige største flause i livet?
– Latt meg overtale til å bli landslagstrener😀

9. Favorittmat/drikke?
– Salat og kald, nypresset appelsinjuice

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Jeg har humor.

Dobbeltstevne på Jordbru

Torsdag hadde landslaget ny stressmestring/finaletrening på NIH med Anne Marte Pennsgaard fra Olympiatoppen. Jeg hadde også denne dagen mine foreldre tilstedet som var publikum under finalen, og var behjelpelig med å skape litt ekstra trøkk.

Mamma og pappa har sett meg skyte flere finaler tidligere, men det er nå ikke slik at de fysisk er tilstedet på hver eneste finale. Det er som regel i de store sammenhengene. Man kan ofte da bli litt “oppjaget” og lettere distrahert når folk som betyr mye for deg skal stå rett bak å se på alt du gjør og se deg prestere. Dette er selvsagt ting man er nødt for å luke helt vekk i den tekniske gjennomføringen og er i så måte veldig god trening.

Målet for økta var at de bak skulle lage god stemning og litt trøkk, mens vi utøvere skulle ha skrevet og laget en tydelig plan for finalegjennomføringen – som vi skulle holde oss til hele veien, så fikk heller resultatet komme i annen rekke. Jeg klarte bare delvis å følge planen min i kne, men gjennomførte til nesten 6 i terningkast på liggende og stående. Spesielt i stående – selv om holdeområdet ikke var det beste. Turte å slippe meg løs, samtidig som jeg jobbet bra basic. Tok mentalt kontroll på situasjonen og lot meg ikke vippe mentalt av pinnen, selv om jeg fikk enkelte skudd jeg forsto så mye av.

Fredag var ny tørrtreningsdag, samt en fysisk økt. I tillegg brukte jeg også dagen til en liten PET-trening til helgens dobbeltstevne 50m på Jordbru. PET-treninger (Pre Event Training) er treningsdag dagen før en internasjonal konkurranse, f.eks world cup – hvor man får trene på den skiven man skal ha. Her gjennomfører jeg korte serier for å få godfølelsen og sjekke at ting stemmer i alle tre stillinger. Hvis ting stemmer bra, så gjennomfører jeg ikke mer enn 15-20 skudd i hver stilling max.

Lørdagens stevne på Jordbru ble en utfordring med tanke på temperatur. Nærmest perfekte vindforhold, men sollyset kom inn på standplass. Det medførte at vi under hele kne og liggserien skjøt midt i solsteika og jeg anslår for at det kan ha vært ca 35 grader. Måtte tørke svette for hvert tredje/fjerde skudd for at ikke svetten skulle renne ned i øynene.
Synes alt i alt at jeg gjorde en fin gjennomføring, men fikk mindre poeng enn hva jeg syntes at jeg fortjente. Henrik Larsen ble bestemann med 1181 poeng, jeg fikk 1174 og Jeanette Hegg Duestad kom på tredje med 1170.

Søndagens konkurranse på Jordbru. Jeg har skutt 50m i over 12 år. Dette var første gang stående ga mest poeng i de tre skytestillingene.

I dag ble treningsuken avsluttet med ny helmatch på Jordbru. Totalt væromslag i dag med et grått og heftig regnvær. Fine vindforhold nok en gang, men regnværet gjorde at det tidvis var veldig grått foran skivene og vanskelig å se. Tidvis mye rare skudd som man skjøte lite av. Spesielt på liggende for mitt vedkommende. Det var så ille i starten at jeg måtte gå over hele børsa etter 15 skudd, for å sjekke at alt var skrudd fast og alt var i orden.

Heldigvis klarte jeg å gi fullstendig beng i hvilke verdier som kom på monitoren i stående, men rettet heller alle sanser og fokus mot den tekniske gjennomføringen. Det ble veldig bra med 394 poeng. Totalsum på 1177 poeng og stevneseier.

Dermed er to svært gode treningsuker gjennomført. Vi starter på´n igjen allerede i morgen med mer tørrtrening og nye samlingsdager fra og med tirsdag mot Elverum Open. Håper oppdateringene har vært god lesing og til inspirasjon for skyttere på alle nivåer der ute.

Men HUSK DETTE:
Hvis du nå har bestemt deg slavisk for å følge hele dette standard-opplegget vi har gjort de to siste ukene på Skytterlandslaget Elite (det opplegget vi gjør i en vanlig treningsuke), så er det snakk om 23-25 timer med trening ukentlig. Timene er inkludert alt: Skyting, fysisk og mentalt. Vi som gjennomfører dette er godt trent fra før. Vi har meget god grunntrening i bunn, som vi har opparbeidet over flere år. I tillegg så er mange av oss nærmest heltidsutøvere nå. Det medfører at vi kan få slappet godt av mellom hver økt, som igjen medfører at vi kan gjennomføre øktene med kvalitet.

Det er IKKE å anbefale og bare kaste seg på dette opplegget, hvis man har jobb eller skole fra 0900 – 1600 i hverdagen. I tillegg til at man kanskje skal prøve å være litt sosial med venner etc, eventuelt gjøre andre fritidsaktiviteter ved siden av. Man må også huske på at det går med tid til skift, rigging, vedlikehold og ikke minst reisevei til trening oppi dette her, og da skal jeg love deg at timene går fort. Og det er kun 24 timer i døgnet. Jeg har selv forsøkt å gjennomføre tilsvarende opplegg som fulltidsstudent og freelance-jobbing ved siden av, og da kan jeg nærmest garantere at du før eller siden kommer til å møte veggen….!

Men, det betyr ikke at du skal legge vekk drømmene dine ved å komme på Elite-laget en gang i framtiden. Prøv å tilpasse hverdagen din, så godt det lar seg gjøre. Kom deg inn i et miljø som du trives i – med gode holdninger, treningskultur og som reiser på konkurranser. Hvor det er utøvere som både er like god, men også bedre enn deg. Tren smart: Tørrtrening er sterkt undervurdert. Få med deg alle gode støttespillere rundt deg, vær tålmodig og sett deg realistiske mål – men våg å være litt hårete.

Det viktigste av alt er kanskje å være ærlig med seg selv. Hvis man ønsker å gå for dette, så må du faktisk virkelig VILLE det selv. Vi som er på Elite-laget nå, vi vill dette alle sammen. Vi har også tilpasset oss hverdagen og våres liv deretter med god hjelp fra nære støttespillere.

Vi lever et drømmeliv akkurat nå, men vi ofrer også en god del som mange der ute kanskje ikke er klar over.

FOR ET LAG SIER JEG BARE. HELT MAKALAUST. TO SUVERENE EM-GULL OG VERDENSREKORDER FOR BEGGE KJØNN.

Bloggportrett: Jenny Stene

Som et ledd i min to ukers lange oppdatering med hverdagen til Skytterlandslaget Elite Rifle, så har jeg fått tillatelse til å komme med et lite portrett av hver enkelt utøver. På den måten kan, spesielt de som ikke kjenner oss fra før, bli “litt” bedre kjent med gjengen på laget.

Nå er det dags for hun som gjennomfører en helmatch på knapt nok 1 time og likevel kan skyte verdensrekord og ta EM-medalje. Jenny Stene.

Jenny Østre Stene
22 år
Født, oppvokst og bor i Rånåsfoss – i Nes kommune (tidligere Sørum kommune)
KLUBB: Kisen Miniatyrskytterlag
JOBB: Resepsjonist på treningssenter og skytter
BESTE MERITTER: Individuell verdensrekord innledende på 50m helmatch og europarekord innledende på 10m luft, individuell bronse i EM 50m match og verdenscup 10m luft, EM-gull i lag på 50m match – lagverdensrekord i samme øvelse. 2.plass i Stangfinalen på Landskytterstevnet i Målselv. JUNIOR: Individuelt EM-sølv 50m match, VM-gull i lag 50m ligg.
PERSONLIGE REKORDER PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE DISIPLINENE:
10m luftrifle: 634,,??
50m helmatch: 1188

SAMSUNG CSC

OM JENNY:

Man kunne skrevet så mangt om denne råtassen. Faktum er uansett at Jenny er skyttersportens sprinter og internasjonale all-rounder. “Helt cowboy” var overskriften på forsiden av første utgaven av det nye Skyttertidene med Tom Vegard Feltstykket som ny redaktør. En flott beskrivelse av unikumet fra Rånåsfoss – på alle mulige plan. Det er alltid action med Jenny tilstedet – enten det er på skytebanen eller i sosiale sammenhenger. Kjedelig har i hvertfall aldri jeg opplevd at det har blitt. Kjapp i kommentaren, engasjert, latterfull, tydelig og uredd. Lar seg ikke pille på nesen. KJØRR!

Jenny var alltid å regne med i toppen som rek/jun-skytter i DFS, uavhengig i hvilken øvelse det var. Var kanskje mest rå som feltskytter i barndommen og fattet etterhvert en stor interesse for cowboy-skyting, stang og felthurtig. Her utpekte hun seg tidlig som den beste kvinnen i landet og utkonkurrerte også raskt de beste gutta. I 2015 ble hun den første kvinnen i historien som kvalifiserte seg for stangfinalen på Landsskytterstevnet. Året etter var hun svært nær ved å ta hjem hele stangfinalen. Det ene “klikkskuddet” og den hårfine bommen, begge to i løpet av de tre siste sekundene, er noe som fortsatt sitter i. Og med den bestemte viljen denne dama her har, så er jeg sikker på at Stangtittelen på LS en dag kommer hjem til Haga og Rånåsfoss.

I løpet av denne tiden hadde hun også fattet interesse for internasjonal matchskyting. Ditt første NM var i 2014 og derfra har pilen kun pekt oppover når du først bestemte deg for at dette skulle du også mestre. I 2015 ble du klar for ditt første EM i Maribor. Året etter ble det NM-titler og du ble beste individuelle utøver i nordisk mesterskap. I 2017 var du den beste junioren i Norge. Det ble EM-sølv individuelt i Aserbadsjan og medaljer i lag. I junior-VM samme år ble det gull i lag.

I 2018 tok du steget inn i verdenseliten, til tross for at du enda hadde et år igjen i junior. Din aller første verdenscup som senior ga like greit finaleplass og bronsemedalje på 10m luft – det var Norges første WC-medalje på 10m for kvinner siden 1995. Du takket nei til junior-VM dette året og skjøt heller mot de beste seniorene i VM. Der ble det finaleplass på 50m helmatch. Du nådde også 630-grensen på 10m luft dette året og tok to overlegne individuelle gull i nordisk.

I 2019 satte du verdensrekord på 50m helmatch under eliminasjonen i WC-München og sikret Norges aller første individuelle EM-medalje for kvinner på samme øvelse. Under NM dette året “knuste” du din egen verdensrekord og vi fikk se 634-tallet på 10m luft. Belønningen ble blant annet kongepokal og en velfortjent nominasjon på Idrettsgallaen. Verdensrekorden i München ble skutt i rekordtempo på 1 time og 35 minutter. Det er derimot lite i forhold til den innledende skytingen i EM – Der ble helmatchen unnagjort på 1 time og 5 minutter til 1181 poeng, finaleplass og etterhvert EM-bronse!!

Jenny sprenger stadig grenser. Det at en sprinter også kan inneha verdensrekorden på en maraton, er i seg selv sensasjonelt. Men ikke for Jenny. For henne er alt mulig. Vi gleder oss alle til fortsettelsen – så skal jeg prøve å styre kommentarene mine når du svetter deg gjennom løping og annen tøff fysisk trening 😉

LES OGSÅ: JENNY FORBLØFFER SKYTE-NORGE: – HELT UNIKT DET HUN DRIVER MED

TI KJAPPE MED JENNY STENE

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Bruttern ble dratt med av nabokompisen, så slang jeg meg med.

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Mamma og pappa.

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– Bli overall best.

4. Favoritt skyteøvelse?
– Jeg er en allrounder, velger ingen favoritt 😉

5. Favorittsport bortsett fra skyting?
– Kan jeg skrive e-sport?

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Sinnebeherskelse, ikke klikke på Simon nå han sier: «løp Jenny, løp»…..

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Andreplass stangfinalen på LS 2016.

8. Hva er din foreløpige største flause i livet?
– Det er så flaut at det deler jeg ikke 😂

9. Favorittmat/drikke?
– Trøndersodd og redbull 😁

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Jeg bytter mixed team partnere oftere enn de fleste bytter underbukser.

Bloggportrett: Henrik Larsen

Som et ledd i min to ukers lange oppdatering med hverdagen til Skytterlandslaget Elite Rifle, så har jeg fått tillatelse til å komme med et lite portrett av hver enkelt utøver. På den måten kan, spesielt de som ikke kjenner oss fra før, bli “litt” bedre kjent med gjengen på laget.

Nestemann ut er bøgdegutten fra lille Mysen i Østfold – som ble beste College-skytter, altså på samtlige universiteter i hele USA. Henrik Larsen.

Henrik Larsen
22 år
Født, oppvokst og bor i Mysen, Østfold
KLUBB: Krapfoss Sportsskytterlag
SIVIL STATUS: Singel..men hvis du tror du er den rette send en DM insta: Henriklarsen97 snap: Henrik9718 😂😂
JOBB: Skytter – kombinerer snart toppidrettssatsingen som sportssjef for Skyting på NTG Kongsvinger.
BESTE MERITTER: Gull i NCAA-mesterskapet. Beste skytter på alle 12 rundene i NCAA-mesterskapet. EM-gull i lag som junior og senior. Verdensrekord i lag som senior. VM-bronse individuelt som junior.
PERSONLIGE STEVNEREKORDER PÅ DE INDIVIDUELLE OL-ØVELSENE:
10m luftrifle: 633,5
50m helmatch: 1192

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OM HENRIK:
Han er bondegutten fra Mysen, uten gård og foreløpig uten kjerring. En ekte nasjonalpatriot. Hater ulv. Elsker jakt og friluftsliv, country og generelt mye av det “bøgda” eller bygde-Norge har å by på. Det er vel derfor kanskje ikke så stor overraskelse at skyting var den idretten som skulle bli Henrik Larsens store lidenskap. Henrik hadde også talent på golfbanen, og en periode i barndommen sto det faktisk 50-50 % sjans på om det var skyting eller golf han skulle satse på.
Det at valget falt på skyting, tror jeg midlertidig både du og alle andre er glad for, Henrik. Hadde du derimot vært like god i golf som i skyting, så hadde du kanskje vært milliardær……
Du spøker litt med det selv også, innimellom. Men vi er veldig glad for å ha denne gutten på laget, som har tatt med seg masse gode holdninger, kunnskap og treningsiver – etter skolegang på henholdsvis: Først NTG og så 1 år på College i USA.

Henrik er også vokst opp i DFS. Var veldig god som rekrutt/junior, men Henrik trengte raskt nye utfordringer. Han så tidlig mot de olympiske disiplinene, og da falt valget naturlig på NTG Kongsvinger. Her ble alt fokus, på direkten, lagt ned på miniatyr og luft. Han viste tidlig en enorm treningsvilje og innsats. I 2013 mente daværende landslagstrener og NTG-trener, Øyvind Sirevaag, at 16 år gamle Henrik Larsen trolig var den skytteren i Norge som la ned desidert flest treningstimer dette året.

Resultatene kom jo også deretter. Det ble raskt gullmedaljer, NM-tittler, juniorlandslag og diverse mesterskap. VM i Granada 2014 var ditt første store, mens din første individuelle finale i en OL-gren kom i EM Maribor 2015 på helmatch. Her vant du også den innledende skytingen. Den første individuelle mesterskapsmedaljen kom under junior-EM i Tallinn 2016 på 50m helmatch. En medalje du hadde jobbet enormt for i flere år. Og, da du først fikk hull på den byllen, så virket det som at du hadde framgang for hver dag som gikk.

I 2017-sesongen debuterte du i verdenscup for seniorer og gikk nesten til finale på direkten både på 10m og 50m. Det ble også individuell bronse i junior-VM, men best av alt dette året var kanskje likevel dine prestasjoner på college i USA. Her var du den desidert beste rifleskytteren, regnet med alle collegeuniversiteter i hele Amerika, både på 10m luft og 50m (15m i USA) match. I alle de 12 innledende rundene var du best, på begge øvelser…
På nyåret i 2018, i den store finalen “NCAA Rifle Championships” sikret Henrik seg en individuell 3. plass og 1. plass. Laget hans Kentucky vant hele turneringen – både innledende og finalen. Ingen nordmann har kunnet stå øverst på podiet i et NCAA-mesterskap før og fått utdelt NCAA-ringene.

2018-sesongen ble ellers fulgt opp på glitrende vis med tre av tre finaler i den første verdenscupen for sesongen i USA. I tillegg til finaleplass i München, samt seier innledende og 4.plass i finalen av EM 10m. NM-gull på 50m helmatch og finaleplass i samme øvelse under VM Sør-Korea. I denne finalen ble det 4.plass og norsk kvoteplass til Tokyo – den første på riflesiden.

I 2019-sesongen slet Henrik mye med en mageinfeksjon, som han fikk under verdenscupen i India. Han sikret finaleplass og 5.plass på helmatch i verdenscupen i München, men kom egentlig aldri helt til hektene igjen før EM i Italia. Her var han ikke mange poengene unna individuell medalje på 50m ligg, mens det på 50m match ble verdensrekord i lag og 6.plass individuelt. Senere på høsten skjøt han flere imponerende runder i tysk Bundesliga og ble også den aller første nordmann som noterte seg over over 1190 poeng på helmatch i konkurranse.

Henrik skal til høsten ta opp arven etter Øyvind Sirevaag på NTG Kongsvinger, der han selv sammen med undertegnede og mange andre startet på grunnlaget mot å bli en toppidrettsutøver. Kombinert med utøver på landslaget, så kommer han til å ha skyting som 24/7 jobb i tiden framover. Er det noen av oss som elsker dette, så er det nettopp denne mannen. Vi har hatt det mye moro til nå og gleder oss masse til fortsettelsen.

TI KJAPPE MED HENRIK LARSEN

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Drev først med fotball fra jeg var 5 til 10 år. Samtidig med golf som var fra 5-15. Når jeg var rundt 11 år spørte noen kompiser om jeg ville være med å skyte. Jeg ble bitt av basillen mens kompisene la det fra seg. Kom fram senere at alle på far siden stort sett hadde tatt i skytevåpen så det lå relativt naturlig

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Mamma og pappa har vært store støttespillere. Pappa på mye tekniske og mentale ferdigheter i starten men uten mor og hennes drive og lyst etter å kjøre land og strand rundt på konkurranser hadde jeg aldri vært der jeg er nå. Men må ikke glemme sponsorer, lagkamerater, landslag og trenere opp gjennom årene.

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– Ranket som nr 1 i verden både på luft og 50m helmatch.
– OL Gull

4. Favoritt skyteøvelse?
– Syns begge deler er like morsomt. Klarer ikke velge.

5. Favorittsport, bortsett fra skyting?
– Favoritt sport må nesten være golf.

6. Favoritt trening øvelse, bortsett fra skyting?
– Gå lange turer i skauen.

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Jeg er nok mest fornøyd med at jeg har følgt drømmene mine fra dag 1 og hatt muligheten til det.

8. Hva er din foreløpig største flause i livet?
– Største flause i livet må nesten være forbikjøring av sivilpoliti over fartsgrensa. Haha…..

9. Favoritt mat/drikke?
– En god hjort indrefilet med Viltsaus, kantareller, tyttebær og potetstappe samt et stort glass iskald Cola.

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Jeg kan spise hva jeg vil uten å legge på meg.
– Skulle egentlig satse golf istedenfor skyting.
– Jeg har kun bom skutt dyr på jakt under 50m. Litt komisk siden jeg skyter 50 000 skudd i året på maks avstand 50m.

Bilder fra de to siste samlingsdagene

Litt dårlig med oppdateringer fra de siste treningsdagene, grunnet litt trøbbel med MAC og tilgang på nett.

Kort oppsummert:

Mandag: Tørrtreningsdag, fysisk trening – og for min del også sponsormøtet.
Tirsdag: Alfhallen: Scatt-trening 3 stillinger 50m to økter. Fysisk på Olympiatoppen.
Onsdag: Løvenskiold 50m: Scatt-trening stående første økt. Vindtrening kne og ligg – shadingsøvelser: Holde på vinden f.eks treffe nieren opp venstre og ned høyre i fem skudd på rad), samt tiskuddserier hvor vi kun skyter på et vindbildet som vi har bestemt oss for på forhånd, og tiskuddserier hvor vi kan bestemme selv (holding/shading, skru eller skyte på et bestemt vindbildet/vindretning). Fysisk på Olympoatoppen.

Torsdagen byr på stressmestring/finaletrening på Norges Idrettshøgskole.

Her noen bilder fra tirsdag og onsdagen:

Bloggportrett: Jeanette Hegg Duestad

Som et ledd i min to ukers lange oppdatering med hverdagen til Skytterlandslaget Elite Rifle, så har jeg fått tillatelse til å komme med et lite portrett av hver enkelt utøver. På den måten kan, spesielt de som ikke kjenner oss fra før, bli “litt” bedre kjent med gjengen på laget.

Nå er det dags for den personen som aldri slutter å fascinere meg – Jeanette Hegg Duestad.

Jeanette Hegg Duestad
21 år
Født, oppvokst og bor i Re i Vestfold
KLUBB: Nøtterø Skytterlag avd NSF
SIVIL STATUS: Singel
JOBB: Skytter
BESTE MERITTER: 4/4 mulige medaljer i military World Games, World Cup bronse og norsk kvoteplass i samme konkurranse (Kina), EM-gull 50m mix-team, EM-gull lag 50m helmatch – og verdensrekord på lag i samme øvelse. Gullmedalje fra H&N Cup München. EM-sølv i lag 10m. Individuell bronse fra junior-VM og juniorverdenscup.
PERSONLIG STEVNEREKORDER PÅ DE INDIVIDUELLE OL-ØVELSENE:
10m luftrifle: 632,3
50m helmatch: 1190

SAMSUNG CSC

OM JEANETTE:
Det er vanskelig å komme utenom STORE ORD når man skal prøve å fortelle om denne dama fra Vestfold. Enten det gjelder det ene eller det andre. Vi starter med hennes ferdigheter på skytebanen først, for det er vel kanskje der superlativene er størst.

Jeanette er også vokst opp i DFS og ble tidlig en toppskytter. Regjerte stort i eget samlag, fylke og Viken-krets som ungdomsskytter – og var i hele sin karriere en av de beste rek/jun-skytterne i landet.
Hun var 17 år i 2016, da hun prøvde 50m matchskyting i NSF, bare for gøy. Ble nærmest umiddelbart uker senere innkalt på uttakskytinger og juniorlandslagssamlinger. I sitt første mesterskap, Junior-VM 2017, tok hun individuell bronsemedalje på direkten – ikke mange månedene etter at hun prøvde dette for aller første gang.
Da var hun jo nærmest “nødt” for å prøve seg med luftrifla også. Og, bare hør: Drøyt 4 måneder etter sitt aller første 10m stevnet, skjøt hun 630-poeng under Riac Luxembourg 2017……..
Jeanette er i så måte helt eksepsjonell i norsk skyttersport, og vi har vel kanskje aldri i denne idrettens historie her til lands sett et menneske som har knekt denne “koden” så fort som Jeanette har gjort.
I sitt første 10m junior-EM i 2018 ble det to finaler med bronsemedalje i mix-team som beste prestasjon. Derfra bar det rett inn på seniorlandslaget, selv om hun hadde to år igjen som junior. Debuten i verdenscup kom i USA 2018 – der ble det også en 5.plass i 10m mix-team, før det ble ny verdenscup-runde i München noen uker senere. Den påfølgende sommeren takket hun nei til junior-VM og skjøt heller mot seniorene i Sør-Korea.

Den tøffe matchingen ga omsider toppresultater, også mot de beste seniorene i verden. På nyåret i 2019 sto Jeanette kanskje for den beste prestasjonen noen nordmann har gjort på 10m, da hun tok individuelt gull i H&N-cup (tidligere IWK München) – verdens tøffeste åpne internasjonale luftkonkurranse.
I sin fjerde verdenscup i karrieren, i Kina, ble det også finaleplass på 50m helmatch. I en helt utenomjordisk norsk laginnsats – sikret Jeanette seg bronsemedalje og Norge kvoteplass til Tokyo-OL.
I European Games ble hun beste norske med to 4.plasser, mens hun i EM sikret seg tre lagmedaljer – to gull og et sølv.

Den påfølgende høsten og vinteren skjøt Jeanette Bundesliga i Tyskland. Her ble hun tidenes første norske skytter gjennom tidene som skjøt 400 av 400 poeng. Hun gjorde det attpåtil to ganger: På sin første konkurranse og i selve finalen, med godt over 1000 tilskuere på tribunen.

Det er fryktløsheten som kanskje er det beste ordet for å beskrive Jeanette på skytebanen. Aldri redd for å hoppe uti nye utfordringer eller situasjoner, og det virker som at hun vokser jo større konkurransen og presset blir. Og akkurat den egenskapen er nærmest uerstattelig i dette gamet. Så lenge motivasjonen vedvarer, så er det derfor nærmest ingen grenser for å spå hvor langt hu her kan nå i målet om å oppnå sine sportslige drømmer….!

Skravla går alltid varm på landslaget – med Jeanettes tilstedeværelse. De gangene det kan være noget “klein” eller litt laber stemning, så er Jeanette ofte den første som løser opp dette med sin åpenhet, omgjengelighet, humor og sjarm.

Du har i likhet med de aller fleste på landslaget satt jobbkarriere og det vanlige privatliv på “vent”, i forhold til skytesatsingen. Men, så skoleflink som du er, så er kanskje du også den som i så måte har mest “trygghet” i banken fra før. Medisinstudiet, veterinær, juss, psykolog – ja, rekken er lang for de mest ettertraktede retningene du kan velge etter endt idrettskarriere.

Men, enn så lenge, så tror jeg og er rimelig sikker på at du liker den hverdagen vi har nå aller best. Og, det håper jeg vedvarer i flere år framover 🙂

LES MER OM JEANETTE SINE ENORME PRESTASJONER I TYSK BUNDESLIGA HER

TI KJAPPE MED JEANETTE HEGG DUESTAD

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Gikk på poenglangrenn i barneskolealder, også var det en skytehall ved siden av. En dag var langrennet avlyst, så vi var noen venner som prøvde skyting denne kvelden. Ble fort bitt av basillen.

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Pappa er veldig viktig, og det har han vært hele veien! Han er mye av grunnen til at jeg satset som jeg gjorde i starten av min karriere som ungdomsskytter. Resten av familien støtter selvfølgelig også utrolig oppunder, og det er jeg veldig takknemlig for☺️

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– Drømmer selvfølgelig om en OL medalje, og det å etablere seg helt i verdenstoppen over lengre tid. En kongepokal fra Landsskytterstevnet er også en virkelig stor drøm.

4. Favoritt skyteøvelse?
– Veldig glad i 3×40, men drømmen er å bli best i luft. Det er så teknisk og kun stående passer meg godt.

5. Favorittsport, bortsett fra skyting?
– Hest, det er en stor del av livet mitt.

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Bruker gjerne ridning som litt fysisk trening, men om det skal være mer fysisk så trener jeg gjerne tabata.

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Veldig stolt av militært OL i Kina. Holdt ut gjennom alle konkurransene, og kom hjem med to lagmedaljer og to individuelle medaljer med høyt nivå i alle konkurransene. Også ordentlig stolt av verdensrekorden og EM-gullet på lag med Jenny og Katrine på 50m 3×40.

8. Hva er din foreløpig største flause i livet?
– Skulle stupe til sjøs, på en ganske befolket strand. Badetrusen skled av og forsvant. Det ble en litt klein tur opp til håndkleet igjen da…….

9. Favoritt mat/drikke?
– Det må bli tortellini med carbonara saus og et glass Cola.

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Satset skyting og ridning parallellt i mange år, men valget falt på skyting. Hest er idag en stor del av livet mitt 😉
– Jeg er født i 99, men har gått i klasse med 98´ere hele livet.

Bloggportrett: Vegard Nordhagen

Som et ledd i min to ukers lange oppdatering med hverdagen til Skytterlandslaget Elite Rifle, så har jeg fått tillatelse til å komme med et lite portrett av hver enkelt utøver. På den måten kan, spesielt de som ikke kjenner oss fra før, bli “litt” bedre kjent med gjengen på laget.

Nestemann ut i bloggportrettet er Vegard Nordhagen.

Vegard Sveen Nordhagen
21 år
Bor på Borgen i Ullensaker, født og oppvokst i Elverum
JOBB: Deltidsstundet (50%) på Oslo MET, dataingeniør
KLUBB: Elverum Rifleklubb
SIVIL STATUS: Singel, eller……….;)
BESTE MERITTER: Jr World Cup sølv 50m liggende 2016. VM-gull lag 50m liggende 2018. Bronse HN-cup junior 10m 2019. 4.plass jr EM 10m 2019. 5.plass European Games senior 10m 2019.
PERSONLIGE STEVNEREKORD PÅ DE INDIVIDUELLE OLYMPISKE ØVELSENE:
10m luftrifle: 629.8
50m helmatch: 1178

OM VEGARD:
Mitt første møtet med denne herremannen var på 10m banen på Terningmoen med luftrifla høsten 2013. Da var ikke Vegard store gutten, men han hadde allerede da trent stående med luftbørsa i drøyt et år. Han hadde også målsettingene klare: Starte på NTG når den tiden kom, kvalifisere seg for juniorlandslag, hevde seg i juniormesterskap og med tiden seniorlandslag og de aller største mesterskapene.
Det har stemt som hånd i handske for “lillegutt” som vi engang kalte ham, men som han vel egentlig ikke liker å bli kalt for lengre.

For selv om han fortsatt er tynn og spe, så har definitivt “lillegutt” nå blitt voksen. Det ble medalje i juniorverdenscup, NM-gull og mye mer i NTG-tiden, men i 2019-sesongen smalt det virkelig. Det startet i Swedish Cup, Sävsjø, hvor han ble beste rifleskytter sammenlagt, uansett kjønn og klasse. Deretter sto Jr-bronse i HN-cup og 4.plass i jr-EM for tur, før seniordebuten kom under verdenscupen i Kina. Det ble ny verdenscup i München måneden senere. Her satte Vegard, sammen med Jeanette Hegg Duestad, ny verdensrekord (for både juniorer og seniorer) på den nye øvelsen 10m mix-team under den innledende skytingen.
Derfra bar det rett til European Games – eller, Europa-OL. Her ble det personlig rekord, og deretter en solid finale, hvor han lenge var med i medaljekampen som til slutt resulterte i 5. plass. Det var en fremragende prestasjon av junior Nordhagen, mot flere av de beste seniorene i verden.
Men, egentlig var det ingen stor overraskelse. For på denne tiden, for nøyaktig 1 år siden, så var Vegard den beste luftskytteren her i Norge, blant herrene.

På senhøsten ble Vegard satt tilbake med smerter i nakken. Det kom en fortjent opptur på den ene konkurransen i HN-cup i januar 2020, hvor det nesten ble finaleplass, men siden det har nakkeproblemene vedvart. Det har vart en god stund nå, og vi håper virkelig du snart blir kvitt smertene i nakken. At du kan få trent mye mengde med luftrifla igjen, og bygge opp igjen den formen du hadde i fjor på denne tiden.

SE VEGARD I EM-FINALEN FRA KROATIA 2019 HER

Vegard har nå bodd på Borgen med Jon-Hermann Hegg og Aleksander Teisrud i drøyt ett år, og er ifølge kilder den som holder klart mest orden i husstanden. Er skoleflink og dataingeniør er nok noe som passer deg ypperlig. Kunne nok sikkert også kommet deg inn på medisinstudiet, hvis du hadde villet. Men viljen ligger nok mer i jobben som skal gjøres for å kjempe om medaljer i et OL. Og nettopp viljen, langsiktigheten og målsettingene har ført Vegard langt mot målet fra den gangen jeg møtte ham på Terningmoen for syv år siden.

TI KJAPPE MED VEGARD SVEEN NORDHAGEN:

Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– En sommer hvor jeg og nabokompisen kjedet oss, gikk vi ned til garasjen hvor pappa drev med luftskyting, og da hadde vi lyst til å prøve. Det ble til at hele sommeren gikk med til luftskyting i garasjen, som til slutt endte med at vi meldte oss på skyteskolen i Elverum skytterlag. Så skyting ligger i familien på farsiden i flere generasjoner

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Uten tvil mamma og pappa. De følger med på alle konkurranser, og har mer eller mindre reist verden rundt for å heie, og de har lagt mye til rette for min utvikling. Uten dem, så kunne jeg ikke drevet med dette.

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– OL-gull i 2024

4. Favoritt skyteøvelse?
– 10m luftrifle

5. Favorittsport, bortsett fra skyting?
– Håndball

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Ikke mye som slår en løpetur i skogen

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– 5. plassen i European Games står høyt. Jeg var fortsatt junior, og det var en av mine første konkurranser på seniornivå. Først sette personlig rekord i kvalifiseringen, og så skyte en god finale var over forventningene.

8. Hva er din foreløpige største flause i livet?
– Klarte en gang å låse bilnøkkelen inne i bilen. Det resulterte i at vi tok sluttstykket og slo inn vinduet på bilen for å låse den opp…..

9. Favorittmat/drikke
– En god indrefilét med enten farris eller fanta exotic

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– De som vet, de vet 😉

Bloggportrett: Jon-Hermann Hegg

Som et ledd i min to ukers lange oppdatering med hverdagen til Skytterlandslaget Elite Rifle, så har jeg fått tillatelse til å komme med et lite portrett av hver enkelt utøver. På den måten kan, spesielt de som ikke kjenner oss fra før, bli “litt” bedre kjent med gjengen på laget.

Nestemann ut i bloggportrettet er Lærdals store sønn, Jon-Hermann Hegg.

Jon-Hermann Hegg
21 år
Bor på Borgen i Ullensaker, opprinnelig fra Hegg i Lærdal
JOBB: Studerer deltid (50%) anvendt datateknologi på Oslo MET
KLUBB: Kisen Miniatyrskytterlag
SIVIL STATUS: Singel 😉
BESTE MERITTER: Juniorverdensmester i lagskyting 50m ligg og individuell sølvmedalje i juniorverdenscup 50m ligg. Individuell EM-bronse 50m helmatch senior. EM-gull i lag 50m helmatch – med verdensrekord i samme øvelse.
PERSONLIG STEVNEREKORD 50M HELMATCH: 1184
PERSONLIG STEVNEREKORD 10M 60 SKUDD LUFT: 628,4

HUSKER DU DETTE? VIDEO: SE ANVISNINGEN PÅ LS I OPPDAL DA EN UNG JON-HERMANN HEGG VANT BANESKYTINGEN I KLASSE ELDRE REKRUTT

OM JON-HERMANN HEGG
Lærdals store sønn var i flere år en habil skiskytter. En god stund var det vel høyst usikkert hva han skulle prioritere. Men der lillebror valgte å kombinere børsa og skiene, kastet til slutt storebror Hegg skiene da han flyttet til Kongsvinger for å starte på skytterlinja ved NTG.

Derifra og til i dag, så har det kun gått en vei for Jon-Hermann. Oppover. I hvertfall i de internasjonale skytedisiplinene. Men, Hegg´ern var også en stjerne som ung fjortis. Ikke bare stjerne, han ble vel også historisk.
Både som første og sisteårs Eldre rekrutt skytter vant han baneskytingen på Landsskytterstevnet. Såvidt meg bekjent hadde ingen gjort det før ham da, og ei heller ingen har kopiert det senere, etter at Hegg´ern ble junior og etterhvert også senior.

NM-gull og norgesrekorder i fleng ble det i tiden på NTG. På juniorlandslaget ble det tidlig flere internasjonale oppdrag, og etterhvert også finaler. Den første individuelle medaljen kom i Sühl 2018 – samme år som det ble VM-gull i lag. Han banket tidlig på døren til seniorlandslaget, tross for at han var junior. Sommeren 2019, da tre menn for første gangen i norsk skyttersports historie skjøt over 1180 poeng på helmatch i samme konkurranse var attpåtil junioren Jon-Hermann best og bekreftelsen ble komplett.

Han takket nei til junior-EM, isteden ble det senior-verdenscup og senior-EM på sensommeren. Hegg´ern fant også toppformen til rett tid. På helmatchen i EM Bologna snek han seg forbi undertegnede i stående og sikret EM-bronse. Harald Stenvaag var eneste nordmann med individuell medalje på denne øvelsen før Jon-Hermann. For denne prestasjonen ble han også kåret til Årets Gjennombrudd på Skyttermessen.

Jon-Hermann er litt beskjeden. Roper ikke høyest i gangene og slår ikke hardest i bordet. Men latteren, praten og småslåssingen kommer raskt bare Henrik og undertegnede får dratt han i gang. Overrasker også til tider, som den gangen da du holdt tale foran de fleste medlemmene i Kisen på 30-årsjubileummet (med en viss påvirkningskraft fra Øyvind Flatla)… 🙂

Nyter godt av sin høyde på volleyball-banen og er vanskelig å slå i en smash… Jon-Hermann er vel innerst inne en bondekar fra Lærdal, og om 10-15 år fram i tid så kan det vel hende du kunne tenke deg å ta over gården på Lærdal og ta yrket “sauebonde” til nye høyder.

Men, enn så lenge, så tror jeg du stortrives med landslagsgjengen og Kisen-miljøet i Alfhallen. Bare du finner deg ei flott frøken i nærheten her nå, så kan det hende du gror fast her på Østlandet på ubestemt tid 😉

TI KJAPPE MED JON-HERMANN HEGG

1. Når og hvordan hadde det seg slik at du startet med denne idretten?
– Eg er født inn i DFS. Begynte på skyteskule da eg var 6 år. Begynte med stevner da eg var 8-9 år. Bestemte meg da eg var 14-15 år for å søka på NTG for å satsa på OL-greinene.

2. Hvem er dine aller viktigste støttespillere?
– Familie, landslag/forbund og klubb

3. Hva er dine drømmemål med skytekarrieren?
– OL-gull

4. Favoritt skyteøvelse?
– 50m 3×40 skudd helmatch

5. Favorittsport, bortsett fra skyting?
– Skiskyting og volleyball

6. Favoritt treningsøvelse, bortsett fra skyting?
– Langrenn og rulleski

7. Hva er du mest stolt av å ha oppnådd foreløpig i livet?
– Å bli ein del av eit så bra landslag, med EM 50m 2019 som eit høgdepunkt hittil

8. Hva er din foreløpig største flause i livet?
– Tok sidespegelet til gardsbilen med traktoren

9. Favoritt mat/drikke?
– Pinnekjøtt og cola

10. Er det noe vi/folk ikke vet om deg, som du tørr å nevne her?
– Planen min var egentlig å satsa skiskyting