50m stevnet i Fredrikstad

Etter en fin automatiserings økt på morgningen i dag, gikk turen til Fredrikstad for 50m stevnet sammen med lagkompis og landslagskollega Jon-Hermann Hegg.

Stevnet går over to dager, med første dag i dag (onsdag) og avsluttes lørdag.

Jeg gjennomførte mye god teknisk skyting, stort sett under hele konkurransen, og endte på 1184 poeng (394-398-392). I tillegg til 629,5 poeng på 60 skudd liggende. Jon-Hermann Hegg endte på 1179 poeng etter seriene 393-398-388.

Spesielt liggende og stående skytingen min var veldig god teknisk i dag. Med unntak av en periode på stående, fra skudd 29 til skudd 33, hvor jeg begynte å bli litt sliten og gjorde slurvefeil, så klarte jeg å slippe ned skuldrene og skyte på rytme. God holding, balanse og flink til å fokusere på midten, mens avtrekket jobber av seg selv. Da var det bare å gi gass.

På kne tok det litt tid før jeg kom ordentlig i gang. I tillegg til at jeg tidvis slet med det som trolig er feil nullpunkt/siktefeil. Spesielt ut venstre/ned venstre, hvor de aller fleste av nierne mine satt.

Med andre ord, stadig ting man må jobbe enda bedre med.

Ny treningsdag i morgen, både skyting og fysisk trening. Deretter går ferden denne helgen til Eskilstuna, hvor det blir 50m konkurranser mot flere svenske og finske skyttere.

KVELDENS UTVIDEDE HELMATCH I FREDRIKSTAD. VELDIG MYE BRA, MEN OGSÅ TING Å JOBBE MED

10m stevnet i Alfhallen

En ny uke med mye god trening ble avsluttet i Alfhallen denne helgen under Kisen sitt 10m stevnet.
Som vanlig med innledende skyting først og avsluttende finale for de åtte beste poengsummene totalt i stående, uansett klasse.

Ingen topp dag for meg, hvor det stort sett ble for mye varierende tiere. Med stort sett høye 103-serier, så blir det ingen topp poengsum. Selvsagt mye bra tidvis, men totalt sett for varierende og ikke noe mer enn middels fra meg i kvalifiseringen her denne dagen.

Høyt nivå på stevnet, hvor man faktisk måtte ha 623,0 poeng for å bli blant de åtte beste, og det uten at de beste norske jentene var med. Spesielt EM-klare Henrik Larsen imponerte stort med 632,4 poeng. Endre Hagelund viste også fin form mot EM med 630,6 poeng.

I finalen ble det seier til Henrik med undertegnede på 2.plass og Endre Hagelund på 3.plass. Klarte å gjennomføre bedre i finalen enn i kvalifiseringen, blant annet ved å være tydelig og bestemt på hva jeg skulle gjøre før start. I tillegg til og ikke være så altfor opphengt i konsekvenser, samt at jeg ofte har en god trygghet når jeg skyter finaler i Alfhallen.

Har du trygghet på standplass, så blir som regent frykten for å mislykkes nesten automatisk borte.

Opp og nedturer under Denmark Open air

Det ble en flott start på årets Denmark Open air. Gode tekniske gjennomføringer og resultater de to første dagene, mens det ble vesentlig tyngre og ditto svake gjennomføringer og resultater de to siste dagene.

Det er selvsagt veldig gledelig og morsomt når man lykkes, men på den andre siden kjedelig og frustrerende når man ikke får det til.

Jeg har kjørt en veldig tøft opplegg siden romjulen, så det kan godt være at kroppen begynner å merke “kjøret” litt, og at det kan være en forklaring til litt varierende resultater. På 51 dager av året 2020 har jeg 48 treningsdager fordelt på 95 økter og 112 timer (skyting og fysisk, mentalt kommer i tillegg).

Da er det også naturlig at det går litt opp og ned. Men vi kjører på videre fram mot World Cup New Dehli, hvor avreise er 14. mars. Uken før avreise blir det nedtrapping av treningsmengden for å skape nødvendig mental lyst og fysisk overskudd.

Under kan du lese et kort sammendrag av alle konkurransedagene i Danmark.

ØVERST PÅ SEIERSPALLEN SAMMEN MED ANNA NIELSEN ETTER SEIER I GULLFINALEN AV MIX-TEAM KONKURRANSEN

DAG 1 – GULL I MIX-TEAM

Sammen med Bundesliga-lagkompis Anna Nielsen, var vi blant favorittene i den helt nye lagøvelsen, som for første gang er på OL-programmet i Tokyo til sommeren. Mann og kvinne på samme lag, hvor alle skuddene legges sammen til en felles poengsum. 30 skudd på 30 minutter i kvalifiseringen – de åtte beste lagene videre til semifinale. Der skytes det 20 skudd på 20 minutter, hvor 1. -og 2.plassen møtes til gullfinale, mens 3. -og 4.plassen møtes til bronsefinale.

I kvalifiseringen leverte vi ikke mer enn middels og kom på 6.plass, men likevel trygt videre til semifinalen. Der skjerpet vi oss betraktelig begge to og kom på delt 1.plass med Team Iran/Singapore og møtte dermed disse i gullfinalen.

I gullfinalen skytes det såkalt “tennis-skyting”, hvor det kun skytes enkeltskudd og det er to poeng til beste lag som oppnår beste poengsum per runde, mens det blir ett poeng til hver hvis poengsummen blir likt. Første lag som oppnår 16 poeng totalt vinner. I en jevn duell gikk vi til slutt seirende ut 16-12 i duellen mot Team Iran/Singapore.

MEDALJELAGENE I MIX-TEAM. 1. TEAM NORDEN, 2. TEAM IRAN/SINGAPORE. 3. TEAM IRAN

DE SISTE SKUDDENE I MIX-TEAM KONKURRANSEN. TEAM NORDEN MED 2X10,5 MOT TEAM IRAN/SINGAPORE SINE 10,5 OG 10,2.

DAG 2 – VANT INNLEDENDE – MISSET MEDALJEN I FINALEN

Fin teknisk skyting, spesielt i starten og i avslutningen. Hadde suveren holding og god balanse, og følte at jeg strengt tatt burde ha klart å oppnå mer enn 627,0 poeng. Var best innledende, men kom dessverre på defensiven i finalen fra starten av. Etter en dårlig start på første 5-skuddserie, så hentet jeg meg flott inn igjen. Dessverre ble det litt for langt opp til medalje og det endte med en 4. plass til slutt.

ALLE RESULTATER FRA DENMARK OPEN AIR 2020 FINNER DU HER

DAG 3 – INGEN FINALEPLASS

En svært tung dag, hvor kroppen ikke lystret. Holding og balanse var ikke på topp og det ble et fryktelig slit allerede fra prøveskuddene av. Klarte å gi litt mer “beng” på slutten. Da fikk jeg litt bedre rytme på det, og avsluttet greit på de siste 20 skuddene, men totalen på 620,8 poeng holdt kun til 10.plass og ingen finaleplass denne dagen. Skuffende.

EN FLOTT OG FIN KONKURRANSE I EN STOR IDRETTSHALL I VILDBJERG

DAG 4 – NY TUNG DAG – MEN VANT BØRSE ETTER GODT SISTESKUDD

Tidvis veldig tungt i starten, men jeg fant litt ut av det midtveis i serien og avslutningen var veldig god. 624,6 poeng holdt til 5.plass innledende og finaleplass. I finalen klarte jeg ikke å gjennomføre det jeg hadde planlagt under forberedelsene. Fikk det tungt fra starten av og røk dessverre rett ut som førstemann på en 8.plass.
Selv om det derfor ble en skuffende avslutning, så fikk jeg stå øverst på podiet likevel denne dagen. Jeg avsluttet nemlig med 10,5* på mitt siste innledende konkurranseskudd. De to øvrige dagene hadde jeg 2×10,7* og dermed samlet poengsum 31,9 poeng. Arrangøren hadde satt opp en Walther LG400 til beste skytter uansett klasse, på beste poengsum sammenlagt fordelt på de tre siste innledende skuddene.

TAKKET VÆRE GODE AVSLUTNINGER PÅ SKUDD NR 60 INNLEDENDE ALLE TRE DAGER, SÅ VANT JEG EN WALTHER LG400 UNDER DENMARK OPEN AIR. STRÅLENDE PREMIETILTAK AV ARRANGØREN!

Vi var mange om beinet, blant annet tre skyttere på 31,8 poeng. Kun en annen klarte å oppnå 31,9 poeng – en skytter fra India som avsluttet med 10,3 med 2 sekunder igjen av tiden…..! Men her vant jeg på rangering med 10,5 mot 10,3 på siste tellende skudd. Ingen øvrige klarte å kopiere eller skyter over summen på 31,9 poeng. Dermed kunne jeg innkassere børsa på seierspallen rett før hjemreise.

Solid helmatch og finale i Alfhallen

Februarstevnet på 50m i Alfhallen ble avsluttet søndag.

Jeg gjennomførte en meget sterk helmatch på 1188 poeng (397-399-392). Min nestbeste helmatch noensinne, kun ett poeng bak persen fra Meråker i desember.

På de første 20 skuddene i stående ble jeg dessverre for nøye eller for feig, og klarte ikke å få noe særlig rytme på skytingen. Så er det rart med det. Når 1190-poeng var utenfor rekkevidde, så ga jeg gass og avsluttet med 2×99-serier som var 103,1 og 104,6 på desimaler…..!

Dessverre var det få som kunne stille på søndag. Det ble heldigivis likevel arrangert en finale for de gjenværende, slik at man fikk seg en gjennomføring på finaleprogrammet. Her satte jeg en solid finalepers på 467,1 poeng, godt over verdensrekorden.

Men. Jeg er såpass trygg og sikker på gjennomføringen når ting stemmer, i vante omgivelser. Slik som i dag, på hjemmebane. Da blir det ofte veldig bra. Presset og trøkket i en internasjonal finale er nok ikke sammenliknbart med det som var i dag.

Derfor gjelder det å komme seg ut i verden, hvor det nettopp er finaler. Det gjør jeg på ny neste uke. Onsdag drar jeg til Denmark Open air. Der venter det fire konkurranser. En mix-team konkurranse, samt tre individuelle fra torsdag – søndag.
Før det er det treningsdager med militærlandslaget og Skytterlandslaget i Alfhallen mandag og tirsdag.

De gærne har det godt 🙂

RESULTATER FRA FEBRUARSTEVNET HER

Østlandsmestere for fjerde år på rad

Det ble en svært spennende og nervepirrende Østlandscup-finale i Alfhallen lørdag. Mitt Høland/Bjørkelangen gikk til slutt seirende ut, men fikk steinhard kamp av Løiten helt inn.

Etter innledende 35-skudd var Løiten syv poeng foran. Men fantastisk finaleskyting av spesielt Kjersti Nyborg Teigen og Daniel Sørli med 100 poeng i svenske-finalen (fem kne og fem stå), så var ledelsen til hedmarkingene innhentet.

Før jeg skulle inn i duell mot Ingeborg Lundby fra Løiten var det helt likt. Med speakertjeneste ala Norma Open, samt publikum inn på standplass og tett oppi skytterne, ble det trøkk fra første stund.
Selv om jeg måtte ta opp et par ganger, så hadde jeg god kontroll i knestående og leverte en flott serie med 50 poeng og fire innertiere. Da var vi ett poeng foran.

På stående ble jeg mer satt ut, enn hva jeg hadde forestilt at jeg skulle bli. Spesielt da første skuddet mitt var helt ute i 9,4, et skudd som jeg i utgangspunktet synes var greit gjennomført. Da ble det hjerneblødning og 9,2 på neste. Nå var vi helt likt.

Da måtte jeg gi meg selv noen virkelige salver. Jeg måtte nesten i kjelleren mentalt og virkelig ta meg sammen. Brukte da noen mentale gerp som Jeanette Hegg Dueastad benyttet under hennes Bundesliga-suksess: “Herregud, dette er da ikke så viktig. Folk får kreft. Det er barn i Afrika som dør hver dag fordi de ikke får mat eller vann. Det jeg gjør nå i den store sammenhengen betyr egentlig null og niks”….

Da klarte jeg å roe med vesentlig mer ned, og fokuset gikk automatisk inn mot midten og det jeg skulle gjøre. En perfekt gjennomføring på skudd 3 og 10,7*. Fortsatt helt likt. God timing med holding og avtrekk på skudd 4 og 10,3. Ledelse med ett poeng. Høyere puls igjen på siste, men var tålmodig. Tok opp og var veldig offensiv på trykkpunkt. Smalt på helt ok tidspunkt og 10,3. Seier!

Løiten på 2.plass, Oslo Østre på 3.plass og Blaker på 4. plass. En veldig fin mental test, og vi må fortsette med å arrangere finaler som dette. Både i NSF og DFS. Selv om jeg nå trolig ikke rører saueren før etter et eventuelt Sommer-OL i Tokyo.

FYLDIGE RESULTATER HER

ØSTLANDSCUPFINALE INNENDØRS 2020

1.Høland/Bjørkelangen 2210 poeng
Simon Kolstad Claussen 445
Daniel Sørli 445
Kjersti Nyborg Teigen 445
Magnus Bjerke 440
Thomas Bråthen 436

2.Løiten 2206 poeng
Ole Magnus Bakken 448
Sindre Nordvik 445
Anita Lundby 440
Ingeborg Lundby 437
Hans Kristian Lundby 436

3.Oslo Østre 2186 poeng
Nils Kåre Midtflå 443
Sondre Ravnanger 439
Bjarne Muri 437
Helge Norberg 435
Sigve Iversen 432

4.Blaker 2166 poeng
Hanne Skarpodde 439
Anders Foss Hidemstrædet 437
Martin Qvernstrøm 436
Ingrid Jensløkken 433
Roy Lund 421

Februarstevnet 50m i Alfhallen

Under de to siste treningsukene, så har det vært 50m som har fått mest fokus etter veldig mye luftskyting den siste tiden.
Det har blitt mye basis, men også en del testmatcher mot resten av landslagsgjengen både i Alfhallen og på Norges Idrettshøgskole.

Denne uken arrangerer Kisen 50m konkurranse i Alfhallen med mulighet for å skyte to matcher. Landslaget gjennomførte sin første skyting på dette stevnet tirsdag, etter vanlig trening på dagtid. Av de fem som skjøt ble svakeste poengsum notert på 1181 poeng…!

Jeg og Jeanette Hegg Duestad ble de to beste med 1185 poeng, hvor Duestad klådde meg på innertiere med 78 mot 74.

Stevnet fortsetter på søndag, hvor det også vil bli arrangert finale. Se RESULTATER HER

Lørdagen arrangeres det Østlandscup-finale i nasjonal DFS-skyting, også det i Alfhallen. Her er mitt Høland/Bjørkelangen klare for både A- og B-finale, som tittelforsvarer i A-finalen de tre siste årene og vi går nå for den fjerde strake seieren på rad. Jeg skyter som ankermann for laget i A-finalen.

Resultater fra lørdagen vil bli lagt ut HER

Mottok bragdmerkestatuetten i bronse

Bragdmerket og bragdmerkestatuetten er Skytterforbundets høyeste utmerkelser for individuelle skytterprestasjoner.

For å få merke, og omsider statuett, må skytterne oppnå prestasjoner som gir poeng etter en skala. Denne går i dag fra 1 poeng for NM-gull til 10 poeng for OL- og VM-gull. Kravet for å få merket er 6 poeng, og for å vinne statuettene er kravene som følger:
Bronse: 50 poeng
Sølv: 100 poeng
Gull: 150 poeng.

Den offisielle tabellen for bragdmerkepoeng er ført helt tilbake til 1946.

Ikke overraskende, så troner Harald Stenvaag suverent øverst på denne listen med 498 poeng. Andre kjente skyttere som har fått bragdmerkestatuetten i gull er Pål Hembre (pistol), Tore Brovold (skeet), Vebjørn Berg (rifle), Tor Heiestad (viltmål) og Ole-Kristian Bryhn (rifle).

Søndag 2. februar ble jeg tildelt bragdmerkestatuetten i bronse under skytterkonferansen på Gardermoen. Totalt har jeg nå 77 bragdpoeng, hvor prestasjonene mine i EM Italia, alene var verdt over 40 av poengene.

Videre denne kvelden ble Jon-Hermann Hegg kåret til årets gjennombrudd og Jenny Stene kåret til årets utøver i 2019-sesongen. I tillegg ble klubben min, Kisen MSL, kåret til årets arrangør for spesielt gjennomføringen av Alfa Omega-stevnet. Bergsvein Bårdstu fikk også fullt fortjent prisen som årets Skytterildsjel.

President i Skytterforbundet, Håvard Larsen, overrekker blomster og bragdmerkestatuetten i bronse.
Kisen MSL sin leder, Bergsvein Bårdstu, er årets Skytterildsjel i 2019!
Jenny Stene – årets utøver i 2019
Vera Tingsrud og Per Olav Karlsen mottok heder for arbeidet de gjør med ungdommene i Kisen og spesielt for dugnadsinnsatsen under ungdoms- og junior konkurransen: Alfa Omega
Jon-Hermann Hegg – årets gjennombrudd i 2019

Skyttermessen 2020

For første gang arrangerte Norges Skytterforbund en stor skyttermesse for alle som var interessert i skyting som sport, idrett, hobby og aktivitet.

På Gardermoen ved Clarion hotell var det samlet 25 utstillere fra 50 ulike merkevarer innenfor skytesporten. I tillegg var messen innlemmet med Skytterkonferansen. Det ble derfor holdt flere foredrag om skytesport, men også breddeidrett, klubbutvikling, toppidrett og mye annet.

Dette var en kjempeartig helg, som man virkelig bør jobbe for at blir en tradisjon.

De to legendende Ragnar Skanåker og Harald Stenvaag holdt foredrag om sin vei til sine OL-medaljer, under Skytterkonferansen. Skanåker (nå 85 år gammel) har deltatt i syv OL og har fire OL-medaljer. Selv i en alder av 85 år skyter han fortsatt stevner, og tok sensasjonelt bronse i et internasjonalt luftpistol-stevnet i Danmark for ikke mange ukene siden. Stenvaag har seks OL bak seg og to medaljer. På bildet vises sølvet fra Barcelona 92 og bronsen fra Sydney 2000 fram.

KONKURRANSE FOR SKYTTERLANDSLAGET

Under Skyttermessen fikk forbundet også vist fram toppidretten i sporten, da seks utøvere fra Skytterlandslaget hadde en egen konkurranse med publikum like bak. NSF sportssjef og mangeårig speaker på Landskytterstevnet, Tor Idar Aune, ledet konkurransen og gjorde det hele til en solid god mental-test for oss.
Ingen maktet å klare de to første øvelsene, som var å oppnå 105,6 eller 105,3 poeng på henholdsvis 10 minutter og 5 minutter skytetid. På tredje og siste øvelse var det førstemann til 10 poeng, hvor et skudd på 10,6 hos rifle og 10,2 for pistol ga poeng. Her vant til slutt jeg foran Ole Harald Aas og Jenny Stene.

Under følger noen bilder fra konkurransenLandslagskollega med fantomskyting i Bundesliga-finalen

Jeg hater å sammenlikne idretter.

Men, uten å snakke ned noen av prestasjonene, så klarer jeg ikke dy meg nå. Derfor stiller jeg spørsmålet: Hva er størst av følgende idrettsprestasjoner/ferdigheter?

1. Sparke en ball i mål forbi en keeper fra 11 meters avstand, altså straffesparkmerket i fotball, med cirka 15 000 – 20 000 tilskuere på tribunen. For ordens skyld, så er målet på e fotballbane 2,44m høyt og 7,32m bredt.

2. Treffe en 0,5 millimeter stor tier ring fra 10 meters avstand. Med 1500 – 2000 tilskuere på tribunen inne i en middels stor håndball hall. Hvor trommer og annet supporterutstyr lager så mye støy og vibrasjoner, slik at det nesten kjennes ut som at gulvet du står på vibrerer og det gjør vondt i ørene…?

Det er vel ikke sammenliknbart, selvsagt. Og jeg skal heller ikke svare på det spørsmålet.

MEN:
Det landslagskollega Jeanette Hegg Duestad har gjort i Tyskland denne helgen, er ingenting annet enn idrett på enormt stort internasjonalt verdensnivå.

Det er helt overlegent. I Bundesliga-finalen.

For tyskerne er dette kanskje den største happening som skjer hvert eneste år. Kun OL bør vel regnes å bety mer for tyskerne. Det er kultur og betyr så mye for dem. Finalehelgen i Bundesliga er kremen av kremen. Folk gråter og skriker. Flere utøvere pisser nærmest i buksene underveis på standplass.

Selv har jeg opplevd, for ikke mange dagene siden, å skyte shoot-off i Bundesliga (da «bare» med 500 tilskuere på tribunen). I en situasjon hvor hele laget ditt avhenger av det ENE skuddet som DU må sette innenfor ringen på 0,5mm for å vinne.

Det er det sykeste av adrenalin jeg noensinne har vært med på, på en skytebane.

Jeanette var i eksakt samme situasjon denne helgen. I kvartfinalen. Hun taklet oppgaven flott med 10,1. Vant shoot-offen og berget sitt lag til semifinale.

LES MER OM BUNDESLIGA-FINALEN 2019/2020 HER

I semifinalen traff hun denne 0,5mm ringen 40 av 40 ganger. «Det skjer nesten aldri. At noen altså presterer 400 poeng under finalehelgen, sier tyskerne….»

I bronsefinalen skjøt hun 399 av 400 til 3.plass og bronse for sitt lag SB Freiheit!
Nesten kun de av oss som har prøvd å stå i denne Bundesliga-heksegryta, kan forstå hvilken prestasjon dette er.

Er utrolig glad for å være på landslaget sammen med denne jenta. Nå får du komme deg hjem, så vi får trene enda mer på finaler og mentalt press.Du kan være hare. Holder jeg følge, så vet jeg jo automatisk at dette bare må bli bra.

Stolt av deg. Gratulerer!

PS: Henrik Larsen skjøt også Bundesliga-finale denne helgen for sitt lag SV Wickenberg, men laget ble dessverre slått ut i kvartfinalen. Mitt lag, SV Wissen, kom på 8.plass i serien og nådde ikke helgens finale.