Over 630-poeng og finaleplass i München

Den 16 dager lange Tyskland touren ble som sagt avsluttet med H&N Cup 2020, tidligere IWK München.
Det generelle nivået på 10m banen i München skiller seg fra andre konkurranser hvert eneste år. Ser man på verdenscupresultater og andre stevner, er det alltid desidert høyest poengsummer i München. Både toppresultater, finalegrenser og gjennomsnittssummer.

Nivået på H&N Cup er mildt sagt ikke noe unntak, da hver nasjon kan stille med fire utøvere fra hvert kjønn (mens man i verdenscup kan stille med tre). Når da nesten hele verdenseliten stiller til start, så var det ventet at poengsummer for finalegrenser ville bli sprengt i år. Det skjedde selvsagt. I dag måtte man ha 631,5 poeng for å være i finalen for herrene og 631,3 poeng for damene. Det har aldri i verdenshistorien skjedd før på noe som helst skytterstevne tidligere.

Skytterlandslaget rifle i München. Fra venstre: Øyvind Solbrekken Flatla, undertegnede, Jeanette Hegg Duestad, Jenny Stene, Johanna Reksten, Vegard Nordhagen og Henrik Larsen.

PERS GA FINALEPLASS
På den første individuelle øvelsen, var finalegrensen noe lavere med 629,7 poeng. Her klarte jeg faktisk å karre meg med blant de åtte beste, etter at jeg for aller første gang nådde 630-grensen med luftbørsa.
Kroppen fungerte strålende denne dagen, og jeg kjente allerede underveis i oppvarmingen at holdingen og balansen satt utrolig bra. Jeg sa underveis til meg selv i oppvarmingen “- I dag blir det 630”. Og det klarte jeg.
Det begynte å røyne på mot slutten, men klarte å snakke hardt, bra og riktig til meg selv. Med 10,3 på siste skudd, så lyder min nye bestenotering nå på 630,2 poeng.

I finalen hadde jeg en tydelig plan om å kjøre på offensivt, i det jeg hadde fått pustet meg ned og funnet den tilstrekkelige roen. Dette klarte jeg meget bra i starten, og etter 10 skudd var jeg godt med resten av verdenseliten. Dessverre ble jeg for defensiv på det første enkeltskuddet, etter de to innledende 5-skuddseriene. Det satt i en 9,5 rett over. Mer var det ikke som skulle til. Da var det ingen bønn og dessverre rett ut med en gang i dette selskapet.

Tøffe tak, men lærerikt i min aller første finale på 10m mot de beste luftskytterne i verden. Deriblant OL-mesteren fra London, sølv- og bronsemedaljør fra Rio-OL, samt vinneren av European Games.

Den andre og siste individuelle konkurransen var tidlig morgningen etter. Her presterte jeg 629,4 poeng (mitt tredjebeste resultat med luftbørsa noensinne). Denne dagen holdt dette til en 18. plass av totalt 104 deltakere, hvor finalegrensen altså var på utrolige 631,5 poeng.
Gjennomførte strålende denne dagen også, men kroppen bli tung og litt sliten på de siste 20 skuddene. Da ble det for tynne tiere.

Dermed ble H&N Cup, den konkurransen jeg vel hadde minst forventninger til, en flott avslutning på årets første utenlandsopphold. Faktisk min beste konkurranse på 10m noensinne, totalt sett. Det er fint å ta med seg videre, for spesielt i mars kommer det store og viktige konkurranser på løpende bånd.

Norge gjorde også totalt sett flere kanonsterke prestasjoner med totalt tre finaleplasser i verdens kanskje tøffeste konkurranse med luftvåpen. Spesielt var pistolskytter Ole Harald Aas sin 8.plass imponerende. Men også Jenny Stene og Øyvind Solbrekken Flatla sin 6.plass i mix-team ble lagt ettertrykkelig merke til.
I tillegg sikret NTG-elev Julie Paulsen Johannessen seg bronsemedalje og en 4. plass i juniorklassen.

En bronse og to 4. plasser i Dortmund

Da gjenstår det kun fire dager av Tysklands touren.

Så langt har vi fått lagt bak oss mye trening, konkurranser og mye god erfaring i finaler.

Dessverre har begge pådratt seg forkjølelse, noe som nok har gått litt utover konkurransene i Dortmund. Håper derimot at dette slipper nå, og at vi er fitt for fight til de siste konkurransene under H&N cup (IWK) München.
Der må vi også være på tå hev, knallharde i hodet og gi gass fra første stund. Nivået i München er beintøft. En helt annen verden enn det som var i Dortmund, med tanke på nivået og antall deltakere.

Under følger et kort sammendrag av de ulike konkurransedagene i RWS-cup.

Individuell konkurranse dag 1

Simon på 2.plass innledende med 626,5 poeng. Henrik nr 4 med 624,0 poeng. En litt tung dag for begge to, hvor ingenting kom gratis, flyten var vanskelig å finne og det måtte svettes fra prøveskuddene av for å få ting til å sitte i midten.
Jeg er godt fornøyd med mine siste 30 konkurranseskudd. Da måtte jeg også automatisk gå på offensivt, for og ikke havne i tidsnød. Da fant jeg etterhvert en god flyt, som jeg klarte å holde på og det ble lettere å gjør ting likt fra skudd til skudd.

I finalen følte jeg meg i utgangspunktet veldig fin. Gledet meg. Hadde også veldig god holding, så 4. plass her var skuffende. Ble tydeligvis for nøye og klarte ikke å få det til å smelle, selv om jeg holdt mye rolig.
Henrik fikk her bronse, mens Hellenbrand som var best innledende også var best i finalen.

Mix-team konkurranse dag 2

Tung dag for undertegnede som her var preget av forkjølelse. Fant ikke roen på den innledende skytingen (30 skudd på 30 minutter), og det hele ble en veldig strevsom kamp. På mirakuløst vis gikk likevel jeg og min lagkompis videre til semifinalen (8.plass, hvor av de åtte beste lagene fikk skyte en ny runde).

I semifinalen, hvor det skytes 20 skudd på 20 minutter, var jeg langt mer på hugget. Var ekstremt skuffet over innledende. Det kunne liksom ikke gå så mye dårligere. Det førte meg i angrepsposisjon, og jeg ga litt faen i konsekvensene.
Med unntak av to skudd, så leverte jeg her en suveren god serie og vi kvalifiserte oss til bronsefinalen.

I bronsefinalen kom jeg dessverre på defensiven igjen, og det ble en varierende gjennomføring. Men jeg leverte da det gjaldt som mest med 10,8* på det siste avgjørende finaleskuddet. Med god hjelp av lagkompis Jessie Kaps, slo vi også Tyskland 2 såvidt og kunne innkassere bronsen.

Henrik skjøt her sammen med en utøver fra Gibraltar. De endte på 5.plass.

Individuell konkurranse dag 3

Bekmørk dag innledende for begge to. Tross for kun fire niere og hele 56 tiere, så ble det bare tynne tiere, nesten hele veien. Undertegnede var nok igjen preget av at kroppen ikke var helt hundre, noe som spesielt var merkbart på holdingen. Jobbet derimot så svetten rant. Prøvde å kjempe alt jeg hadde for å holde rolig. Prøvde også etterhvert å gi litt F… i holdingen og heller bare skyte på flyt og rytme.
Det ble med tynne tiere uansett og 619,7 poeng.

I finalen valgte jeg å gå for samme taktikk som på de 30 siste innledende skuddene. Gi litt beng i at holdingen ikke var all verden, og heller prøve å få flyt/rytme på skytingen. Det fungerte greit, selv om det stort sett ble for tynne tiere her også. Men faktisk en god del bedre enn på innledende. Det endte med en ny 4. plass.

Henrik startet finalen med bare tynne tiere, før han justerte ned hullkornet så lavt at han kun nesten bare hadde svart i siktet. Fra andre serie og utover skjøt han da 10,5 poeng i snitt og vant suverent med gode 251,1 poeng.

Onsdag reiste vi med buss fra Dortmund til München. I dag (torsdag) er det treningsdag på banen, samt at vi også skal teste ammunisjon i JSB-teltet. Resten av landslaget ankommer også i dag. Individuelle konkurranser fredag og lørdag, samt mix på søndag.

Tyskland tour med Henrik Larsen

Rett etter Bundesliga-helgen i Wissen er jeg og Henrik Larsen nå på plass i Dortmund. Vi skal være i Tyskland fram til 26. januar og har et stramt program foran oss.

Denne uken skyter vi RWS Cup (tidligere ISAS) på 10m luft, mens vi tirsdag neste uke reiser med buss i 6 timer til München. Der arrangeres H&N cup (tidligere IWK München).

Til konkurransen i München kommer også resten av landslaget ned. Da i hovedsak EM-laget på 10m som for herrene består av: Henrik Larsen, Vegard Nordhagen og Øyvind Flatla – med meg som fjerdemann. Og de tre EM-klare damene: Jenny Stene, Jeanette Hegg Duestad og Johanna Reksten.

Her er programmet som følger de neste dagene for oss i Tyskland.

Mandag 13. januar: 10m trening i Wissen + avreise Dortmund

Tirsdag 14. januar: 10m trening MEC-senter Dortmund

Onsdag 15. januar: 10m PET trening RWS Cup

Torsdag 16. januar: 10m individuell konkurranse + finale RWS Cup

Fredag 17. januar: Fridag

Lørdag 18. januar: 10m Mix-team konkurranse + finale, RWS Cup

Søndag 19. januar: 10m individuell konkurranse + finale, RWS Cup

Mandag 20. januar: Treningsdag 10m Dortmund

Tirsdag 21. januar: Reisedag Dortmund – München

Onsdag 22. januar: Fridag

Torsdag 23. januar: Treningsdag 10m München

Fredag 24. januar: 10m individuell konkurranse + finale, H&N Cup

Lørdag 25. januar: 10m individuell konkurranse + finale, H&N Cup

Søndag 26. januar: 10m mix-team konkurranse + finale, H&N Cup
HJEMREISE søndag kveld.

Bundesliga avslutning på hjemmebane

Denne helgen har jeg vært i Tyskland for å skyte siste innledende runde av årets Bundesliga. Foran selveste hjemmefansen for mitt lag SV Wissener / Wissen.

Med var også lagets andre (utenlandske skytter) danske Anna Nielsen, og vi skjøt en match hver.

Anna Nielsen og resten av mine lagkamerater leverte varene strålende på lørdagen, da de møtte KKS Nordstemmen. Motstanderen måtte vinne for og ikke rykke ned, men var sjanseløse og vi gikk seirende ut av duellene med 4-1, hvor spesielt Anna imponerte stort med 399 av 400 mulige poeng.

På søndag da jeg skulle i aksjon, møtte vi SV Wickenberg. Laget til landslagskompis Henrik Larsen var avhengig av seier, for å komme til den store finalen hvor de fire beste lagene i nord og de fire beste lagene i sør møtes.

Dessverre har jeg ikke hatt de beste opplevelsene fra denne type skyting i år. Med unntak av en match, har jeg skutt godt under pari. Opplevelsen fra søndagen går heller ikke inn i boka med positive overskrifter, totalt sett.
Jeg hadde en tydelig plan om å være offensiv, men kom ikke i gang som planlagt på første ti skuddserie. Ble for preget av stemningen og alt livet rundt, og klarte ikke trekke i avtrekkeren som planlagt.

Det kom seg veldig etter første serien, og resten av skytingen var faktisk meget bra, med unntak av noen få skudd som jeg ble litt for sein på.
Hadde dermed brukbar kontroll fram til de 5 siste skuddene. Da bygget trøkket og presset seg opp noe enormt, da jeg var den eneste igjen på standplass, og visste at jeg måtte avslutte med tiere inn for at mitt lag skulle vinne matchen.
Jeg skjønner egentlig ikke hvordan jeg klarte å skyte innertiere fra skudd 35 til skudd 39, men trolig snakket jeg riktig mentalt til meg selv og hadde en viss flyt på det jeg drev med.

Foran siste skuddet så nådde adrenalinet nye høyder, og jeg klarte ikke koble ut alt det som skjedde rundt. Det ble en 9,4 og jeg måtte ut i Shoot-off mot Tina Lehrich om seieren. Akkurat opplevelsen på dette skuddet er det sykeste jeg har vært med på noen gang på en skytebane. Har faktisk aldri før vært i nærheten av å ha så mye puls i børsa før. Skulle nesten tro at jeg hadde løpt en maraton……
Jeg prøvde å ta opp og vente litt, for at det skulle roe seg noe, men det var like ille da jeg forsøkte på ny. Måtte til slutt bare prøve å time. Der bommet jeg og skuddet gikk av på et solid pulsutslag og satt over i 8,5. Tina Lehrich skjøt 9,9 og Wickenberg kunne juble for seier og finaleplass.

Utrolig brutale greier. Så får vi bare prøve å ta læring av situasjonen, jobbe riktig framover og sørge for at det går en fa** inni meg, slik at jeg forhåpentligvis aldri får oppleve lingnende sjokk eller hjerneblødning igjen…

Vi gratulerer Henrik og Wickenberg med finaleplass i Bundesligaen. Wissen endte på en 8.plass, men har et solid lag for framtiden og har nok mer realistiske sjanser for å kjempe om en topp fire plassering neste sesong.

UNDER KAN DU SE NOEN BILDER FRA HELGEN

Benedict Mockenhaupt er et stort talent med luftriflen. 17-åringen blir trolig tatt opp på det tyske junior landslaget denne sesongen. Under Bundesliga avslutningen på hjemmebane skjøt han Budesliga-pers to ganger. Først med 396, så med 398 poeng.
JESSIE KAPS er tysk statsborger, men konkurrerer for Belgia internasjonalt. Så langt i år har hun vært den beste på det belgiske landslaget og skal skyte både verdenscup og EM denne sesongen. På sesongens siste Bundesligakamp, skjøt hun også Bundesliga-pers med 397 poeng.
ANNA NIELSEN har vært Wissens klart beste skytter i Bundesligaen denne sesongen. På hjemmebane skjøt hun 399 av 400 foran et svært høylytt hjemmepublikum. Nielsen er også brennhett OL-kandidat for Danmark.
BURKHARD MULLER – Wissens lagleder
Innmarsj før sesonges siste Bundesliga-match på hjemmebane i Wissen
Innmarsj før sesongens siste Bundesliga-match på hjemmebane i Wissen
Publikumsplassene var kun 5-6 meter bak standplassen. Der laget 500 tilskuere et helsikes leven.


Tina Lehrich fra Wickenberg holdt hodet kaldest i shoot-off´n om seieren.

TUSEN TAKK til Wissen for at jeg fikk sjansen på 1.laget til å prøve meg i tysk Bundesliga for aller første gang. Det har tidvis vært brutale opplevelser, men veldig god læring og solide erfaringer. Selv om jeg dessverre ikke leverte de resultatene jeg hadde forventet eller håpet på.

Swedish Cup 2020

I tradisjonens tro startet et nytt år i Sävsjø, hvor Swedish Cup air guns arrangeres. Nordens desidert største konkurranse på 10m med stor deltakelse i alle klasser. Hovedsak skyttere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Jeg har deltatt på denne konkurransen hvert år siden jeg gikk i 1. klasse på NTG Kongsvinger 2008. I år var det totalt 12. gangen jeg deltok.
Det har vært nok av nedturer her, for undertegnede. Før årets utgave hadde jeg kun kvalifisert meg for to finaler av 33 mulige, hvis man regner med alle stevnene jeg har skutt i denne konkurransen siden mitt første år i 2008.

Nå er formen en helt annen på luft, og i år ble det faktisk tre av tre finaler.

DAG 1: 626,0 poeng – 7. plass i kvalifiseringen og 5. plass i finalen
DAG 2: 627,0 poeng – 3. plass i kvalifiseringen og 5. plass i finalen
DAG 3: 621,7 poeng – 8. plass i kvalifiseringen og 4. plass i finalen

Svært nær min aller første Swedish Cup-medalje i år. Men tar med meg tre solid fine finale erfaringer i det videre arbeidet. Som vanlig mange sterke norske resultater, med totalt åtte ulike seire.

Ble dessverre dårlig med bilder fra Sävsjø i år. Da får dere heller studere RESULTATLISTENE SOM FINNES HER

Se også artikkel fra Skytterforbundet for en oppsummering av stevnet