Debuterer i Bundesliga kommende helg

Til helgen skyter jeg min første Bundesliga-konkurranse for mitt lag SV Wissen.

Fredag er det treningsdag, mens det lørdag og søndag er en runde hver dag mot henholdsvis lagene BSV Buer-Bülse og Braunschweiger SG 1545.

Jeg ser fram til en strålende utfordring, hvor jeg skal skyte som såkalt “førsteskytter” for mitt lag begge dagene, og møter dermed den best rangerte skytteren fra begge motstanderlagene.

LAGET TIL SV WISSEN I BUNDESLIGAEN 2019/2020 – WIR SIND EIN TEAM!

Har fått trent meget bra med luftbørsa denne uken, selv om jeg normalt sett kanskje skulle hatt en treningsuke til på meg, før jeg virkelig kan kalle meg konkurranseklar. Bundesliga er jo derimot nettopp “trening” for meg denne sesongen. Spesielt på det mentale plan, hvor målet er å ta mentale steg i tøffe situasjoner og få enda mer erfaring med skyting under press.

Målet er å jobbe godt, samt være fryktløs på begge konkurransedagene. Klarer jeg det, så vet jeg at jeg kan skyte enormt bra.

Dette blir lagets tredje og fjerde konkurranse i sesongen. For to uker siden startet SV Wissen sesongen med et 2-3-tap for SB Freiheit, før de vant 4-1 mot TuS Hilgert. Anna Nielsen fra Danmark skjøt som “utenlandsk skytter” for Wissen på de to konkurransene med resultatene 396 og 394.

Hva er Bundesliga i skyting?
Som i annen tysk organisert sport, heter også den øverste klubbdivisjonen for skyting med luftvåpen i Tyskland Bundesliga. Ligaen er åpen for både kvinner og menn, ble etablert av det tyske skytterforbundet i 1997 og tar for seg skyting med luftrifle og luftpistol på 10m. Det er også Bundesliga i bueskyting.
Sjekk hjemmesiden til Bundesligaen HER

Den øverste ligaen, Eliteserien, heter Bundesliga 1 og består av Bundesliga-Nord og Bundesliga-Sør. Her er det 12 lag i hver liga, og alle lagene gjennomfører totalt 11 kamper i serien. De fire beste lagene i Nord og de fire beste lagene i Sør møtes til en stor finale i slutten av januar / begynnelsen av februar. De to svakeste lagene, i Nord og i Sør, rykker ned og det kommer nye lag opp fra divisjonen under. Det er stor deltakelse også i Bundesliga 2 og Bundesliga 3.

Matchene i ligaen er lagt opp slik at utøverne på hvert lag går i duell med en skytter fra mostanderens lag. Hvilken motstander man møter i duell blir bestemt ut i fra hvor godt man har skutt tidligere. Vinneren av duellen avgjøres av hvem som skyter best etter 40 skudd på heltall, og vinner man duellen scorer man ét poeng på vegne av laget sitt. Laget med flest poeng – det vil si flest duellvinnere – tar til slutt seieren.

Bundesliga er en tysk konkurranse, og reglene er derfor slik at 4 av 5 skyttere som hvert lag melder på til en konkurranse må være tyske. Til tross for dette er Bundesligaen attraktiv for utenlandske skyttere, og flere ikke-tyske OL-medaljører har deltatt og representert ulike klubber siden ligaen startet i 1997.

Bundesliga er kjent for sitt svært entusiastiske publikum. Hvert lag i Bundesliga 1 har et hjemmepublikum som skaper et enormt trøkk for utøverne på standplass.
HER kan du se en video fra 2017.

To sølvmedaljer under årets Europacup-finale

2019-sesongen ble denne helgen avsluttet i Frankrike. På det råflotte anlegget i Chäteauroux, sto det franske forbundet som arrangør for årets Europacup-finale på 300m.

Dette anlegget er vel kanskje det råeste jeg har vært på noen gang. I like god stil, kanskje også enda bedre, enn Baku og OL-anlegget i Beijing. Et stort militærområde på flerfoldige kilometer, hvor man må ha transport fra den ene banen til den andre. Til sammen har anlegget skytebaner for 12 skytedisipliner. Til og med en egen 600m bane med elektronikk for en nasjonal fransk skytedisiplin.

Dessverre er det høyst usikkert om anlegget skal benyttes for skytegrenene under OL i Paris 2024, da IOC mener banen ligger for langt unna Paris.

STANDARD-GEVÆR
Sportslig sett ble det en fin avslutning på sesongen, selv om det ikke ble noen cigar denne gangen.
Fikk en god times trening med standard-børsa klokken 0900 fredag, før det var konkurranse 1230 samme dag. En god gjennomføring i alle tre stillinger, hvor det var ørsmå marginer og en god del stang ut som forhindret at det ble gull.
På stående skjøt jeg 14 tiere og 6 niere, hvor skuddene utenfor tieren viste 4×9,9 og 2×9,8. Gull til Peter Sidi med 590 poeng. Bronse til Karl Olsson med 584 poeng.

PALLEN UNDER ÅRETS EUROPACUP-FINALE I STANDARD-GÆVER. DE SAMME TRE PÅ PODIUMET I ÅR SOM I FJOR.

HELMATCHEN
På helmatchen startet jeg igjen forrykende i kne med tangering av personlig rekord på 398 av 400 poeng.
På liggende slet jeg både med sikten, og med rytmen. Rakk akkurat å skifte fra prøveskudd til serie, før uværet virkelig kom og det ble grått/hvitt foran skivene. Alle stoppet og til slutt stoppet også arrangøren konkurransen.
Etter en pause på 45 minutter var sikten god nok igjen og vi startet opp med nye prøveskudd i liggende.
Arrangøren informerte da om at vi fikk “40 minutes of extra time”. Dette var den eneste informasjonen de ga. Jeg trodde da at vi fikk tilleggstid på 40 minutter, i tillegg til den opprinnelige skytetiden vi hadde igjen.
Det som var sannheten var at arrangøren kun flyttet stopptidspunktet på konkurransen fra 1230 til 1310. I realiteten også kuttet de ut 5 minutter av skytetiden, siden vi hadde skutt i cirka 1 time og 20 minutter, da tiden ble stoppet.

Da jeg hadde 20 skudd igjen på stående, trodde jeg derfor at jeg hadde mer enn nok god tid igjen. Da ble det ropt opp “10 minutter igjen” av speaker. Jeg måtte 1 skudd på 30 sekunder i snitt, for å bli ferdig før tidsfristen på de siste 20 skuddene.

Det ble med andre ord hektisk, men jeg klarte tidlig å komme inn i en god sone, hvor jeg gjorde ting enkelt, var på hugget hele veien og kun gjorde det jeg hadde trent på, bare mer effektivt. Derfor gikk det veldig bra, lenge. Men på slutten slo usikkerheten til, på hvor lang tid jeg hadde igjen. Det kom altfor mye puls i våpenet og jeg mistet fire poeng på de siste tre skuddene. Ny sølvmedalje med 1181 poeng.

PETER SIDI STAKK IGJEN AV MED SEIEREN OG JACKPOTTEN PÅ 2400 EURO. DENNE GANGEN PÅ HELMATCHEN. SØLV TIL UNDERTEGNEDE, MENS GILLES DUFAUX FRA SVEITS TOK BRONSE. SIDI 1183 – CLAUSSEN 1181 – DUFAUX 1178

Selvsagt var det utrolig svakt av arrangøren og ikke oppgi tidspunkt for stopp og hvor lang tid utøverne hadde igjen, da vi startet opp. Men, til syvende og sist, så er det jo utøverens eget ansvar å passe tiden.

LIGGENDE
Siste øvelse var 60 skudd liggende. Her fikk jeg dessverre det ikke til å stemme. Det ble listefyll med 14. plass etter 594 poeng. Klarte ikke å finne samme godfølelse i stilling, slik at det bare var å kjøre på, slik som under EM. Kun på siste serien kjente jeg at ting var som det skulle, og da ble det en god avslutning med 100 (8*) – 106,2 poeng på desimaler.

Fikk stort sett niere sideveis. Det var greit med vind, og klarte ikke å lese vinden tilstrekkelig. Da var det fristende å skylde på vinden etterpå, men når jeg fikk se de øvrige poengsummene var det bare å slå fast at man ikke var god nok denne dagen. Gull til evigunge Rajmond Debevec med 599 poeng, foran Per Sandberg og Rafael Bereuter.

Dagen ble avsluttet med superfinale i liggende, hvor jeg kom på lag med Gilles Dufaux fra Sveits. Vi endte til slutt på en 5. plass.

Dermed var sesongen over. 2019 har vært et stort eventyr med kvoteplass, tre verdenscup-finaler, 8 EM-medaljer, verdensrekorder, norgesrekorder og mye mer. Nå venter fem dager etterlengtet ferie på Mallorca, før oppkjøringen til OL-sesongen starter mandag 21. oktober.

Tusen takk til alle mine støttespillere, som alle på hver sin måte bidrar til at jeg kan ha den profesjonelle hverdagen som jeg har. Uten en hverdag, hvor jeg kan trene så mye som jeg gjør, så hadde ikke resultatene mine i 2019 vært mulig.

TIDLIGERE MERITTER UNDER EUROPACUP-FINALEN
Dette er femte gangen jeg skyter Europacup-finalen på 300m. Merittlisten ser nå dermed slik ut i denne konkurransen:

2019, Chäteauroux Frankrike
Standard-gevær: 589 poeng – 2. plass
Helmatch: 1181 poeng – 2. plass
60 ligg: 594 poeng – 14. plass
Superfinale ligg: 5. plass

2018, Zagreb Kroatia
Standard-gevær: 590 poeng – 1. plass
Helmatch: 1166 poeng – 6. plass
60 ligg: 595 poeng – 5. plass
Superfinale ligg: 6. plass

2017, Tolemezzo Italia
Standard-gevær: 581 poeng – 9.plass
Helmatch: 1182 poeng – 1.plass
60 ligg: 593 poeng – 17.plass
Superfinale ligg: 6. plass

2016, Zagreb Kroatia
Standard-gevær: 572 poeng – 13.plass
Helmatch: 1166 poeng – 8.plass
60 ligg: 596 poeng – 5.plass (mistet seieren med 9,9 på aller siste skudd!)
Superfinale ligg: 7. plass

2015, Zagreb Kroatia
Standard-gevær: 587 poeng – 1.plass
Helmatch: 1168 poeng – 5.plass
60 ligg: 596 poeng – 7.plass
Superfinale ligg: 2. plass

SESONGEN 2019 BLE AVSLUTTET MED TO SØLVMEDALJER OG TIL SAMMEN 1700 EURO I PREMIEPENGER UNDER ÅRETS EUROPACUP-FINALE

Dette er Europacup-finalen

* Arrangeres av European Shooting Confederation

* Arrangeres hvert eneste år. Kun for seniorer, for begge kjønn, kun på 300m.

* Menn skyter 120 skudd helmatch med frigevær, 60 skudd halvmatch med standardgevær og 60 skudd liggende med frigevær. Kvinner skyter kun med frigevær: 120 skudd helmatch og 60 skudd liggende

* I finalen arrangeres det også en Superfinale, for de fire beste i hver øvelse. Her skyter man på tomannslag, hvor lagene trekkes tilfeldig på forhånd. Hver skytter skyter 10 skudd liggende med desimaler, hvor den totale summen til laget blir tellende.

* Før finalen arrangeres det 3-4 innledende runder. Resultatene i disse danner grunnlaget for Europacup-poeng og ranking i hver øvelse. Dersom det er mesterskap (EM 300m eller VM 300m) samme sesong, får man dobbelt opp med Europacup-poeng med gode prestasjoner i det nevnte mesterskapet.

* De totalt 20 beste på rankingen i hver øvelse går videre til finalen. Det deles også ut enkelte “wild cards”

* Hvis man har vunnet finalen året før, er man direkte kvalifisert til finalen i samme øvelse man vant. Jeg var derfor direkte kvalifisert for standardgevær-øvelsen for finalen i 2019. Men fikk også et såkalt “wild card” på 60 ligg og helmatch etter EM-gull tidligere i år på disse øvelsene.

* Ammunisjonsprodusenten LAPUA er hovedsponsor av finalen, cupen og hele arrangementet.

* Lapua bidrar hvert eneste år med cirka 200 000 NOK i premiepenger til den store finalen. Ingen andre sponsorer i skytesporten er egentlig i nærheten av å bidra med et pengebeløp, som ene og alene, går til premiepenger i denne prisklassen. En stor applaus til Lapua for dette. Pengepremier er sårt tiltrengt i denne idretten.

* Finalen i 2019 går på det splitter nye gigantanlegget i Chäteauroux, i nærheten av Paris

FRA FJORÅRETS EUROPACUP-FINALE I ZAGREB ETTER SUPERFINALEN I LIGGENDE TOMANNSLAG. HER TOK JEG OG FRANSKE MICHAEL D´HALLUIN EN 2. PLASS.

Klar for Europacup-finale i Frankrike

Da har jeg landet i Paris og er klar for årets Europacup-finale på 300m grovkaliber.

Europacup-finalen er for kvalifiserte skyttere, i utgangspunktet de 10 beste i klassene menn og kvinner fordelt på ulike øvelser, som igjen er rangert utifra poeng på Europacup-rankingen.

I utgangspunktet er det kun på de ulike Europacup-rundene i sesongen, hvor man kan sanke poeng for å bli kvalifisert i finalen. Jeg har ikke skutt Europacup denne sesongen, fordi alt hovedfokuset i 2019 har vært på de olympiske øvelsene. Jeg vant derimot øvelsen standard-gevær i fjor, og ble derfor direkte kvalifisert for denne øvelsen under årets finale. Ettersom jeg også ble Europamester i Italia på grenene 60 skudd liggende og 120 skudd helmatch, så fikk jeg også innpass i disse øvelsene.

FRA FJORÅRETS EUROPACUP-FINALE I STANDARD-GEVÆR. JEG TOK GULLET FORAN KARL OLSSON OG PETER SIDI

LES OGSÅ: Vant Europacupfinalen med vond rygg og tangering av verdensrekorden

Europacup-finalen er også en av svært få stevner i idretten vår, hvor man kan innkassere noen småfine pengepremier. Det er 2400 Euro til vinneren i hver øvelse – 800 Euro til 2. plassen og skytterutstyr (Lapua produkter) til 800 Euro for 3. plassen. I tillegg arrangeres det team-finale, med skyttere på lag fra ulike nasjoner, i liggende siste dag. Her får duoen på vinnerlaget 500 Euro hver.
Med andre ord, så gjelder det å gjøre rent bord. Da kan man potensielt sitte igjen med cirka 77 000 kroner.

Som sagt så har ikke 300m vært noen prioritering for meg denne sesongen. Det blir det ei heller neste år, for det er kun OL-øvelser som fortsatt gjelder. Da jeg likevel hadde muligheten til å dra på denne konkurransen, var jeg aldri i tvil. Oppkjøringen til neste sesong starter cirka 20. oktober, så da passet dette stevne fint inn i skjemaet. I tillegg er det selvsagt kjempefin konkurransetrening og ekstra gjevt når det er pengepremier i potten.

Har jeg nok overskudd og gjør det jeg har trent på, så har jeg selvsagt gode sjanser til å være med helt i toppen, igjen. Men ingenting kommer av seg selv. Det er kun hardt/riktig arbeid og gode forberedelser som gjelder.

HER ER PROGRAMMET FOR ÅRETS EUROPACUP-FINALE

Fredag 11. oktober:
1230 – 1430: 300m Standard Rifle Men

Lørdag 12. oktober:
0900-1200: 300m 3 Position Men and Women

Søndag 13. oktober:
0900-1000: 300m 60 prone Women
1100-1200: 300m 60 prone Men
1230-1315: 300m Prone SUPERFINAL

PS: Grunnet svakt internett (igjen) på hotellet, blir det dessverre ikke oppdateringer fra finalen før hjemreise.

Rett tilbake på hardkjøret

Det ble tre dager med litt etterlengtet hvile, fysisk trening og litt jobbing etter hjemkomsten fra Italia.

Tirsdag 1. oktober var det derimot tilbake til hverdagen igjen. Landslagssamling i Alfhallen, etterfulgt av to nye landslagssamlinger på Norges Idrettshøgskole og Olympiatoppen onsdag og torsdag.

TRENINGSSAMLING 10M I ALFHALLEN: BENEDIKT MOCKENHAUPT, UNDERTEGNEDE OG SINA BUSK

Torsdag fikk jeg også besøk av 17-år gamle Benedikt Mockenhaupt fra Bundesliga-laget mitt SV Wissen. Han bodde hos meg fra torsdag – søndag, hvor vi fikk gjennomført fire meget gode treningsdager. Torsdag var det 50m økt på Norges Idrettshøgskole og 10m trening i Alfhallen med Team Kisen på kvelden. Mens det fredag, lørdag og søndag ble to økter hver dag med luftrifla i Alfhallen.

Fikk skutt flere Bundesliga-testmatcher og forberedt oss litt til Bundesliga-sesongen starter nå i midten av oktober.

BUNDESLIGA-TEST I ALFHALLEN FREDAG KVLED

Lørdag var det også høstens første 10m stevne i Alfhallen. Det ble ikke de store poengsummene for undertegnede med 621,1 og 621,3 på 2×60-skudder. Klarte ikke å være tøff nok i avtrekksfasen og ble stående å se på at det var rundt. Merket nok også litt “kjøret” med lite overskudd i kroppen.
Fikk det litt bedre til i finalen. Her kom jeg på en 3. plass.

Kommende uke står det mer trening for tur, samt Europacup-finalen på 300m i Frankrike før det blir en etterlengtet ferietur til Mallorca i fem dager.

PALLEN ETTER FINALEN PÅ LUFTSTEVNE I ALFHALLEN: ENDRE HAGELUND, KARINA STETTE OG UNDERTEGNEDE

Overveldet av familie, gode støttespillere og lagkamerater på Gardermoen

Veien til prestasjonene som ble levert under årets EM av undertegnede har vært lang, beintøff, uten snarveier og har krevet tidvis ekstremt med tålmodighet.

Jeg har lagt ned en solid dose arbeidsinnsats selv over mange år, men jeg har hatt flinke og gode mennesker rundt meg hele tiden. Uten den totale støtten fra mange, (blir vanskelig å nevne alle navn), som på sin måte er med og bidrar, så hadde jeg overhodet ikke vært på det nivået jeg er i dag.

Derfor var det utrolig gledelig å bli satt pris på med en skikkelig varm hyllest da jeg ankom Gardermoen sent fredag kveld 27. september. Kjæreste, familie og klubbkamerater fra Kisen MSL. Jeg satt utrolig stor pris på at såpass mange hadde møtt opp.

For. Det er uten tvil, nærmest umulig å bli god helt alene.

Saker fra media etter prestasjonene i Italia

Idretten min er ikke akkurat bortskjemt med mediedekning, likt som svært mange andre individuelle sommer-idretter, hvor publikumsinteressen / den norske interessen dessverre ikke er veldig stor.

Det har i alle fall blitt flere telefonsamtaler enn vanlig etter mesterskapet i Italia. Under kan du klikke deg inn på de sakene, som jeg selv har fått med meg at har stått i media.

LAGBILDET FRA GJENGEN PÅ 50M I BOLOGNA. TOTALT TOK NORGE FIRE MEDALJER OG TO VERDENSREKORDER I DEN OLYMPISKE DISIPLINEN HELMATCH.

AFTENPOSTEN om verdensrekorden(e) i 50m helmatch: Les om guttenes prestasjon her
Les om jentenes prestasjon HER

AFTENPOSTEN om verdensrekorden(e) på 300m: Det kan du lese om HER

INDRE AKERSHUS BLAD om EM-gull i mix-team: Les om saken HER

INDRE AKERSHUS BLAD om EM-gull i 300m liggende. Les saken HER

INDRE AKERSHUS BLAD om EM-finalene på 50m helmatch: Les om saken HER.

INDRE AKERSHUS BLAD om Verdensrekorden på 50m helmatch lag: Les saken HER

INDRE AKERSHUS BLAD samlet sak om hele mesterskapet. Les saken HER

EIDVOLD ULLENSAKER BLAD om medaljefangsten i EM: Les saken HER.

GLÅMDALEN om EM-bronsen i 300m mix-team: Les saken HER.

ROMERIKES BLAD om EM-gullet i 50m mix-team: Les om saken HER.

ROMERIKES BLAD om to EM-gull på en dag: Les om saken HER.

EUROPEAN SHOOTING CONFEDERATION har også publisert en rekke saker på sine nyhetssider. De kan du lese på lenkene under:

LES OM: 50M MIX-TEAM HER

LES OM: NORGE VS EUROPEERE HER

LES OM: VERDENSREKORD HELMATCH KVINNER HER

LES OM: 300M 60 SKUDD LIGGENDE HER

LES OM: 300M HELMATCH HER

Åtte medaljer og tre verdensrekorder under årets EM!

Selv om jeg har fått landet litt etter to svært hektiske uker, så er man fortsatt litt tom for ord.
EM i Italia ble et stort eventyr for min del. Det startet litt trått, før det i tur og orden bød på den ene oppturen etter den andre. Riktignok manglet rosinen i pølsa, individuell medalje på helmatchen. Noe jeg også irriterte meg grenseløst over.

Kanskje var det nettopp denne sinnsstemningen og irritasjonen, som jeg klarte å bruke til noe positivt, da jeg satt på bussen til Tolemezzo – og bestemte meg for å revansjere helmatch-finalen ved å renske bordet på 300m.

Som tidligere nevnt, så sørget svært begrenset internett-tilgang, for at det ble dårlig med oppdateringer underveis fra Italia. Under følger derfor et sammendrag fra hver øvelse.

EM I ITALIA BLE UNDERTEGNEDES KLART STØRSTE MESTERSKAP I KARRIEREN. TOTALT 8 MEDALJER

50M 60 SKUDD LIGGENDE

Det gikk mye rykter om at banen i Bologna var en fryktelig vindbane, og at arrangøren ikke hadde forventninger om verdensrekorder eller spesielt høye resultater under mesterskapet. Det slo vel til dels riktig ut på juniorene sine konkurranser. De var uheldig med vinden.

For seniorene sin del, ble det stikk motsatt. Alle seniorene skjøt stort sett tidlig på morgningen og hadde stort sett flotte forhold.

Unntaket var kanskje 60 skudd liggende. Her lå de aller fleste medaljevinnerne helt innerst på venstrefløyen. Trolig var det ikke så mye dårligere forhold midt på banen, men vindvimplene var lette og ditto lett påvirkelige. Det skaper usikkerhet mentalt, og du tror at det blåser, selv om det kanskje ikke gjør det. På venstresiden hang de fleste vimplene rett ned, og da er det enklere mentalt og slippe seg løs, og gjøre det du har trent på.

Jeg skjøt 622,2 poeng. Hang med i medaljekampen helt til sisteserien, som ble for svak. Hadde tidvis gode perioder, da jeg egentlig ga fullstendig fader i vinden og bare skjøt. De gangene jeg konsentrerte meg for mye på vinden ble det for tynt, og jeg kunne også vært flinkere til å nullstille hodet etter dårlige perioder.

Henrik ble beste norske på 7. plass, jeg nummer 16 og Jon-Hermanm Hegg på 39. plass. I lagskytingen ble det en 5. plass. Polen satte verdensrekord 1878,3 poeng. Et snitt på 626,1 poeng.

LAGSØLV TIL DE NORSKE SENIORJENTENE PÅ 60 SKUDD LIGGENDE. HELE 16 ÅR SIDEN NORGE SIST TOK LAGMEDALJE I DENNE ØVELSEN.

De norske seniorjentene tok sølvmedalje, bak Russland som kanskje trolig skulle ha blitt disket. Vinner Yulia Zykova fikk nemlig beskjed av dommerne på mix-team konkurransen dagen etter, at vekten på børsa hennes var ulovlig, og at hun i utgangspunktet ikke hadde lov til å bruke denne i konkurranse i det hele tatt.

50M LIGGENDE MIX-TEAM

Helt ny øvelse av året. Skutt for første gang i European Games i juni. Da endte begge lagene til Norge 0,2 poeng unna en semifinaleplass. Denne gangen tok vi en heftig revansj.

Sammen med Jeanette Hegg Duestad gikk vi videre fra kvalifiseringen med totalt 417,1 poeng – 20 skudd på hver på totalt 10 minutter. Det skjedde ikke uten dramatikk. Avtrekket mitt fungerte ikke, og det viste seg at tennstempelet i sluttstykket måtte skiftes ut. Jeg klarte heldigvis å fullføre matchen akkurat såvidt på tiden.

Da bar det rett til Grünig for å få byttet innmaten i sluttstykket. I semifinalen fungerte alt som normalt, og vi beseiret vår motstander Tsjekkia med 0,7 poeng. Henrik Larsen og Jenny Stene gikk også videre til semifinalen, men tapte såvidt kampen mot Storbritannia.

I finalen, de fire beste lagene totalt, ble det skutt 10-skuddserie på 5 minutter. Etter første 10 skudd røk 4. plassen ut, etter neste 3. plassen før det var gullfinale til slutt. Alle poengsummene ble nullstilt før hver 10-skuddserie.

GULLSMILET TIL DEN PERFEKTE DUO I MIX-TEAM LIGGENDE

Her var både jeg og Jeanette helt rå begge to. Vi hadde avtalt og trøkke på fra start, og ikke under noen omstendighet havne bakpå. Den planen fulgte vi strålende og vi var faktisk best på alle de tellende 10-skuddseriene. I gullfinalen mot Russland ble det litt dramatisk, da Russerne protesterte underveis i skytingen grunnet kluss med visning på monitoren. Protesten ble avvist og dermed var det første gullet i mesterskapet til Norge sikret.

SEIERSPALLEN ETTER FINALEN PÅ 50M MIX-TEAM. RUSSALND SØLV, STORBRITANNIA BRONSE OG TYSKLAND 4. PLASS.

50M HELMATCH VERDENSREKORD PÅ LAG

Helt ellevilt. “Hva gjør dere i Norge?”. “Det er jo bare Russland og Kina som har vært i nærheten av noe lignende som dette”. “Kan vi komme på treningsleir til dere, eller dere til oss, SNAREST?”…….

Dette var bare noen spørsmål som vi på det norske laget, samt støtteapparatet fikk etter den innledende konkurransen på 120 skudd helmatch i årets Europamesterskap.

Til en ikke ukjent OL-medaljør fra Russland, svarte jeg følgende: “Det handler først og fremst om å gjøre det du har trent på hjemme over tid. Få ut det du er god for i store konkurranser, hvor det ofte er vesentlig vanskeligere enn i trygge omgivelser hjemme. Vi har alle tre skutt over 1180-poeng utendørs på stevne hjemme i Norge mange ganger. Det har blitt en normal poengsum på stevner hjemme, og vi visste at alle på en ålreit dag var gode nok for det, bare vi gjør det vi har trent på. Det gjorde vi i dag. Normalen var god nok

FOR ET LAG SIER JEG BARE. HELT MAKALAUST. TO SUVERENE EM-GULL OG VERDENSREKORDER FOR BEGGE KJØNN.

Det kan også sies slik som verdens beste svenske pistolskytter, Ragnar Skanåker, sa det. Da han fikk spørsmål om hvordan han i alle dager klarte å skyte 580-poeng på luftpistol. “No problem. I shoot always 590 on training”….

Jeg ble best innledende med 1182 poeng. Henrik Larsen plassen bak med 1180 og Jon-Hermann Hegg nr 5 med 1178 poeng. Tre nordmenn på topp fem, tre nordmenn til finalen og tre nordmenn med 1180-poeng i snitt. Verdensrekorden til Russland ble slått med fem poeng.

Jentene ville ikke være noe dårligere. De leverte også ny verdensrekord på lag, hvor Tyskland sin gamle rekord ble smadret med hele 10 poeng. Jeanette og Jenny til finale, hvor sistnevnte tok pusten fra alle med 1181 poeng på 60 minutter…..!

RETT ETTER PREMIESEREMONIEN OG NASJONALSANGEN FOR HELMATCH LAGSKYTING

RESULTATLISTEN LAGSKYTING HELMATCH MENN

50M HELMATCH FINALE

Selv om mange mente at vi var verdens desidert beste lag under årets EM, så kan ikke det samme sies om finalene. Her må vi bare erkjenne at vi har en jobb å gjøre, for her er vi definitivt mer å gå på. Spesielt da adrenalinet trykker som mest på stående.

For min del, så ble denne dagen en ustrukturert dag. Jeg hadde ikke full kontroll på utstyret mitt og måtte låne en knepøll i finalen. På liggende presterte jeg å bruke feil ammunisjon og på stående burde jeg turt å bruke tiden mer og bedre. Klarte heller ikke å komme eksakt inn i den samme offensive mentaliteten, slik som i Rio. Opplevde generelt mye stress av arrangør, som hastet med å få alle klare, siden finalen skulle arrangeres rett etter at jentene var ferdig.

Jobbet derimot veldig bra. Ga absolutt alt jeg hadde. Svetten rant og da jeg ble eliminert var jeg fullstendig ferdig.

Ledet etter kne. Etter liggende også, selv om jeg der stort sett bare skjøt svake tiere. På stående var måtte jeg bruke hele tiden for å roe meg skikkelig ned. Slurvet på innskytingen, som ga litt usikkerhet og jeg måtte bruke over 1 minutt av skytetiden før jeg klarte å roe meg ned nogenlunde. Leverte likevel helt ok på femskuddseriene utifra hvordan modus kroppen var i.

JON-HERMANN HEGG VANT DUELLEN OM BRONSEMEDALJEN MOT UNDERTEGNEDE

På enkeltskuddene gikk jeg altfor offensivt til verks, og det ble dessverre ingen suksess. Fjerdeplass, utifra hvordan kroppen fungerte, må egentlig sies å være bra, men veldig ergerlig å miste medaljen helt på tampen.

Bronse til Jon-Hermann Hegg og 6. plass til Henrik Larsen. For jentene ble det bronse til Jenny Stene og 7. plass til Jeanette Hegg Duestad. To medaljer individuelt på denne OL-øvelsen er selvsagt en kjempeprestasjon, men hele laget vet at vi samlet kan enda bedre i finaler enn dette.

300M 60 SKUDD LIGGENDE LAGØVELSE

Jeg irriterte meg veldig personlig over 4. plassen i helmatchfinalen på 50m. Ikke for plasseringen i seg selv, men måten det skjedde på, både før og underveis.

På bussen til Tolemezzo gikk det en liten “fa**” i meg, og jeg bestemte meg for å renske bordet på 300m og ikke slippe opp før siste skudd i siste øvelse var avfyrt.

Rakk en liten trening før første øvelse sto for tur. 300m liggende eliminasjon og lagskyting. Banen i Tolemezzo ligger i en U-dal, som i seg selv er skjermet godt for vind. I tillegg er banen bygget med svært høye vegger rundt, så det må så å si være storm i byen, for at vinden skal komme inn i skytefeltet. I tillegg til svært godt lys på skivene alle dager, så ble det hele som å skyte 300m innendørs, bare med enda bedre lysforhold. Det kan være noe av forklaringen til de høye resultatene og de mange verdensrekordene.

Med mine 598 poeng kom jeg på 5. plass i mitt lag og karret meg videre til hovedkonkurransen. Steintøft nivå, hvor 597 poeng faktisk ikke var nok for å gå videre fra eliminasjon. Svenske Karl Olsson og franske Remi Moreno Flores noterte også 600 poeng i eliminasjonen.

Lagmessig kom Norge på en 10.plass i denne øvelsen, da standard-gevær skytterne Hans Kristian Wear og Kim Andre Lund ikke hadde en topp dag. Sverige satte verdensrekord med kun fire niere på totalt 180 skudd fordelt på tre mann. Sterkt.

300M 60 SKUDD LIGGENDE INDIVIDUELT

Mitt aller første EM-GULL, og min aller første mesterskapsmedalje individuelt i karrieren! Jeg startet litt famlende på de 10-15 første skuddene. Men. Da jeg bare fikk skutt meg over “startskneika”, så klarte jeg å slippe meg løs og stole på egne ferdigheter.

MIN ALLER FØRSTE INDIVIDUELLE MESTERSKAPSMEDALJE BLE OGSÅ ET EM-GULL. DET ER OGSÅ ALLER FØRSTE GANG EN NORDMANN VINNER EM-GULL I DENNE ØVELSEN.

Fra skudd 16 til skudd 59 leverte jeg kanskje min beste gjennomføring i liggende noensinne, uansett kaliber. Før siste skudd ble det mer puls i børsa enn ønsket. Måtte ta opp to-tre ganger. Burde kanskje også tatt opp en fjerde, men valgte å kjøre på. 9,9 rett under. Trolig dårlig avtrekk, eller at skuddet gikk av på et pulsslag.

Veldig surt der og da, men det ble fort glemt da det ble gull likevel. Kjempegøy!

300M STÅENDE MIX-TEAM

En videreføring av øvelsen som ble innført under EM i Baku 2017. Mann og dame fra samme nasjon. 20 skudd hver på 30 minutter. Jenta skyter først, mannen etterpå – i den rekkefølgen på samtlige skudd i kvalifiseringen.

Jeg og makker, Jenny Vatne, hadde avtalt at vi måtte prøve å være på hugget. Gjøre våre vanlige forberedelser, men prøve å gripe situasjonen ved å være “på” fra start av. Det lyktes vi veldig bra med.

Med totalt 384 poeng i kvalifiseringen kom vi på 3. plass. I semifinalen, hvor det var 10 skudd på hver, var vi best av alle de 8 nasjonene som gikk videre.

Finalen ble en litt merkelig gjennomføring, hvor arrangøren surret mye underveis og trolig ikke selv var fullstendig klar over reglene eller programmet. Hver nasjon kunne bestemme hvilke skytter som skulle skyte enkeltskuddene, ved å rekke opp en hånd. Her skjøt jeg alle skuddene for Norge. Også da vi kom i shoot-off mot Sveits, hvor det sto om 3. plass eller videre kamp om gull og sølv.
Jeg skjøt en tier og Jan Lochbiler en nier. Sveits protesterte, og jentene måtte også skyte om et skudd. Da endte det med nok en shoot-off, som Sveits vant med ett poeng. Sveits vant også til slutt gullkampen mot Sverige.

I NORGES ALLER FØRSTE DELTAKELSE I DENNE ØVELSEN BLE DET OGSÅ MEDALJE. SMÅ MARGINER SOM SKILTE FRA GULL, MEN ETTER FLERE OMSKYTINGER MOT SVEITS BLE DET TIL SLUTT BRONSE PÅ JENNY VATNE OG UNDERTEGNEDE.

Bronsemedalje var likevel over all forventning i denne øvelsen. En øvelse som i utgangspunktet kan være veldig publikumsvennlig, gitt at arrangør er vesentlig mer nøyaktig og strukturert i sine forberedelser.

300M STANDARD-GEVÆR LAGØVELSE

Øvelsen som Norge var store favoritter til å ta hjem. Regjerende verdensmestere fra i fjor, samt to rene standard-gevær skyttere på laget i Kim Andre Lund og Hans Kristian Wear. Begge brukte også dette EM, og spesielt denne øvelsen til oppkjøring for Military World Games som går senere denne høsten.
Vi innfridde også til det fulle. Jeg skjøt 585 poeng. Det ble nesten en kopi av NM på Elverum. Fantastisk skyting i kne, veldig mye rart på liggende og for mye varierende i stå. Kim Andre Lund og Hans Kristian Wear skjøt alle bedre enn verdensrekorden, da de prikket inn 590 poeng. En poengsum polakken Tomasz Bartnik også oppnådde.

NORGE BEKREFTET NOK EN GANG SIN POSISJON SOM VERDENS BESTE NASJON MED STANDARD-GEVÆR. DENNE VERDENSREKORDEN KOMMER NOK TIL Å STÅ I VELDIG MANGE ÅR.

Lagmessig ble det et suverent gull på verdensrekorden 1765 poeng. Det er 14 poeng mer enn den gamle verdensrekorden til Frankrike. En verdensrekord som fort kan stå inn i evigheten.

300M STANDARD-GEVÆR INDIVIDUELT

Den øvelsen som jeg hadde minst forventninger til under hele mesterskapet. Det endte med bronsemedalje.
Ny suveren kneskyting, hvor jeg var i ledelsen. Fortsatt noen veldig rare rekylopptak i liggende, men var ekstremt flink til å skru av bryteren i hodet og starte på nytt, da jeg fikk skudd jeg ikke skjønte noe av. Startet så med å klikke meg inn i rytmen på nytt. Det fungerte glimrende.
På stående forsøkte jeg å fokusere på de samme pusteteknikkene og avspenningsteknikkene som jeg gjør med luftbørsa og 50m-børsa. Den eneste forskjellen er at jeg bare måtte være ekstra på hugget i avtrekksfasen. Spesielt når det kom til trykk på fingeren, på avtrekket som er 1,5 kg tungt på standard-gevær.
Det fungerte veldig bra og med 589 poeng var det kun Karl Olsson fra Sverige og Bernard Pickl fra Østerrike som var bedre enn meg.

PALLEN I STANDARD-GEVÆR FOR MENN

Kjempemoro og positivt overraskende, spesielt ettersom dette kun var min tredje konkurranse med standard-gevær i år.

300M HELMATCH LAGØVELSE

Målene for 300m-laget var nå nådd, og helmatchen ble sett på som en bonus. Her var vi heller ikke noe favoritter, ettersom Norge endte medaljeløse i denne øvelsen under VM i Korea.

Hans Kristian Wear ville det derimot annerledes og leverte fantastiske 1179 poeng med standard-geværet. Undertegnede fulgte solid opp med 1186 poeng. Skjøt fort og effektivt, for å få mest mulig hvile inn mot den siste dagen.

NOK EN VERDENSREKORD FOR DENNE TRIOEN. DET TIL TROSS FOR AT TO PÅ LAGET SKJØT MED STANDARD-GEVÆR. GULL MED FEM POENGSMARGIN NED TIL FRANKRIKE, MENS SVEITS TOK BRONSE. FJORÅRETS VERDENSMESTER ØSTERRIKE SKUFFET STORT.

Kim Andre Lund gjorde det han måtte fra ankerettapen. Med 1168 poeng gikk han akkurat videre fra eliminasjonen og sikret også nytt laggull og nok en verdensrekord. Frankrike ble henvist til sølv, fem poeng bak, mens Sveits tok bronsen.

Skyhøyt nivå, hvor franskmannen Michael D´halluin skjøt 1190 poeng til ny suveren verdensrekord. Aller første gang at det blir skutt 1190 poeng i ISSF sin historie, i mesterskapssammenheng.

300M HELMATCH INDIVIDUELT

Siste øvelse i mesterskapet. Også den øvelsen som historisk sett har vært ISSF sin gromøvelse langt tilbake i tid, og i allefall fram til 300m ble strøket fra OL-programmet etter OL i 1972.

Klarte ikke å komme i gang i et like godt tempo som dagen før. Måtte jobbe nøyaktig med detaljer hele veien, men fikk også betalt.

Midtveis i kneserien kom det skygge på skivene. Fem mann som lå ytterst på høyrefløyen måtte stoppe grunnet dårlig sikt, og fikk 15 minutter tillegg i tid av juryen, til tross for at vi måtte vente i minimum 30 minutter.

NOEN GANGER ER DET ÅLREIT….!

Jeg klarte å nullstille hodet godt og lot ikke pausen påvirke den videre planen eller gjennomføringen. Kjørte på og ga gass med en enorm selvtillit. Etter 398 poeng i kne og fullt hus – 400 poeng i liggende, så var jeg i ledelse før stående.

Stående ble en kamp fra start til slutt. Det var mange tiere helt på kanten, men er veldig fornøyd med at jeg var tro mot planen og teknikken, selv om det var litt mer puls i børsa enn normalt. To gode serier i starten ble etterfulgt av en tredjeserie, hvor jeg hadde fire niere som akkurat satt utenfor tierstreken.

På sisteserien åpnet jeg med et svakt skudd og tre gode, hvor det siste ikke satt der jeg trodde. Da ble jeg for opphengt i det ene skuddet, og leverte en åtter på neste. Der og da, så trodde jeg at EM-gullet røk. Jeg så ikke hvilken poengsum jeg lå an til på skjermen, men gikk utifra at det var tapt, grunnet det skyhøye nivået som ble vist dagen i forveien.

DE 10 SISTE SKUDDENE AV ÅRETS EUROPAMESTERSKAP…..!

De fem neste skuddene ble da i så måte gjennomført i et fint tempo, hvor tanker om gullmedalje mer eller mindre var fraværende. Nier – innertier – innertier – innertier – innertier.

Militærtrener og 300m-leder, Vidar Linstad Fossmo, kommer ut. Omfavner meg med en klem og tre ord: Gull. Igjen. Gratulerer.

Da renner det også en liten nedover undertegnede sitt kinn. Innbitt, som jeg var på bussen fra Bologna, bestemte jeg meg for at feilen(e) i helmatch-finalen på 50m skulle få meg til å ta rotta på alle i Tolemezzo. Kjempe til siste svettedråpe. På alle skudd. Helt til det aller siste konkurranseskuddet – på siste øvelse. Det siste skuddet på helmatchen – totalt sett var det konkurranseskudd nummer 720 i Italia.

Det klarte jeg. Så var tanken tom. Sesongen over. Sjeldent har det vært mer deiligere å høre “Ja Vi Elsker”.

MEDALJEFANGSTEN UNDER ÅRETS EM: TO BRONSE OG SEKS GULL. ÅTTE TOTALT – TRE AV DEM INDIVIDUELT OG FEM FORDI JEG I ÅR HAR VÆRT PÅ VERDENS BESTE LANDSLAG I DISSE ØVELSENE.

Klare for EM 50m og 300m i Italia

Etter at jeg tok kvoteplass i Brasil fikk jeg en ekstra premie på kjøpet: Jeg får lov til å skyte alle øvelsene på 300m i Italia.

Det er selvsagt 50m øvelsene som har førsteprioritet. Det er disse øvelsene det er flest nasjoner representert på, flest deltakere og derigjennom gjevest å vinne. Derfor har også all treningen i dagene før avreise foregått på 50m. Her skyter jeg 60 skudd liggende og helmatch sammen med Jon-Hermann Hegg og Henrik Larsen på det norske laget. Mens jeg på 50m liggende mix-team denne gangen skyter sammen med Jeanette Hegg Duestad. Henrik Larsen og Jenny Stene utgjør det andre norske laget i denne øvelsen.

Etter en uke med 50m skyting i Bologna, går så ferden til Tolemezzo, hvor 300m står på programmet. Her skal jeg skyte i alt fire øvelser: 60 skudd liggende og helmatch med frigevær. Halvmatch med standard-gevær og stående mix-team med frigevær. På mix-team skyter jeg sammen med Jenny Vatne, mens jeg i de tre individuelle øvelsene får med meg Hans Kristian Wear og Kim Andre Lund på det norske laget.

Grovkaliber på 300m har ikke vært noe prioritert denne sesongen, fordi alt fokuset har vært rettet mot å klare å skaffe Norge kvoteplass til Tokyo-OL. Men de som kjenner meg vet at jeg elsker å skyte alle slags øvelser. Derfor var dette en utrolig artig melding å få, at jeg også skal skyte 300m i EM.

Alt i alt skyter jeg dermed totalt fem individuelle øvelser, i tillegg til flere lagøvelser, i Italia fra 16. september til hjemreisedagen som er 27. september.

Den fysiske formen har vært litt pjusk etter NM på Elverum, men teknikken har fungert fint på skytetreningene. Sesongens største målsetting ble jo også nådd i Brasil, da jeg klarte å ta en kvoteplass til Norge. EM i Italia blir i så måte en fin bonus, men jeg stiller meg på standplass i visshet om at jeg kan kjempe i toppen i alle øvelser, hvis jeg har nok overskudd og gjør det jeg har trent på.

SESONGEN HAR VÆRT LANG, MEN JEG ER KLAR FOR Å TA UT DE SISTE KREFTENE I ITALIA!

EUROPAMESTERSKAP I RIFLESKYTING ØVELSER:

50m 60 skudd liggende – lag
50m 60 skudd liggende – individuelt
50m liggende mix-team
50m helmatch – lag
50m helmatch – individuelt
300m liggende – lag
300m liggende – individuelt
300m stående mix-team
300m std-gevær – lag
300m std-gevær – individuelt
300m helmatch – lag
300m helmatch – individuelt