Første samling med Bundesliga-laget SV Wissen

Til høsten skyter jeg Bundesliga-skyting for aller første gang, etter at jeg i vår signerte for klubben SV Wissen “Schützenverein Wissen e.V. 1870”. En klubb i Bundesliga-Nord, som rykket opp til øverste divisjon i 2016.

LAGET TIL SV WISSEN I BUNDESLIGAEN 2019/2020

Forrige helg var jeg på min første samling med laget, sammen med danske Anna Nielsen. Vi er de to utenlandske skytterne i klubben denne Bundesliga-sesongen.

Samlingen var for min del veldig nyttig. Bundesliga-liga har en litt annen mental-variant, enn “vanlig” luftskyting. Man skyter med fem utøvere på hvert lag, mot fem utøvere på et annet lag og skytteren er ranket opp mot hverandre. Det vil si at det er skytter nr 1 på det ene laget mot skytter nr 1 på det andre laget osv helt ned til skytter nr 5.

Med andre ord, så spiller det i teorien egentlig ingen rolle hva man skyter, så lenge man skyter bedre enn den skytteren man skyter mot. Da vinner man ett poeng til laget. Hvis laget har minimum tre skyttere som vinner hver sin kamp, vinner laget også selve matchen og får to poeng med seg inn i serien.

LAGET TIL SV WISSEN I BUNDESLIGAEN 2019/2020

Siden det er skytter mot skytter, side om side er det et litt “annerledes” psykologisk spill enn vanlig. Blant annet kan det for eksempel være en solid fordel å skyte fort, for å bli ferdig først. Man blir også stadig satt på tøffe mentale prøver, ettersom publikum laget et helsikes liv bare få meter bak, og speaker som roper i høyttaler kontinuerlig om hvordan man skyter og hvordan man ligger an i forhold til motstanderen man konkurrerer mot.

Det var godt å få testet seg på denne skyteformen, før det virkelig braker løs med tellende kamper i oktober. Jeg deltar også på Bundesliga for å utfordre meg selv enda mer på skyting under et svært tøft press, og håper at denne muligheten skal gjøre meg bedre rustet til å levere bedre når det virkelig gjelder som mest.

Under kan du se noen bilder fra samlingen, samt lese litt om Bundesliga i Tyskland.

Hva er Bundesliga i skyting?
Som i annen tysk organisert sport, heter også den øverste klubbdivisjonen for skyting med luftvåpen i Tyskland Bundesliga. Ligaen er åpen for både kvinner og menn, ble etablert av det tyske skytterforbundet i 1997 og tar for seg skyting med luftrifle og luftpistol på 10m. Det er også Bundesliga i bueskyting.
Sjekk hjemmesiden til Bundesligaen HER

Den øverste ligaen, Eliteserien, heter Bundesliga 1 og består av Bundesliga-Nord og Bundesliga-Sør. Her er det 12 lag i hver liga, og alle lagene gjennomfører totalt 11 kamper i serien. De fire beste lagene i Nord og de fire beste lagene i Sør møtes til en stor finale i slutten av januar / begynnelsen av februar. De to svakeste lagene, i Nord og i Sør, rykker ned og det kommer nye lag opp fra divisjonen under. Det er stor deltakelse også i Bundesliga 2 og Bundesliga 3.

Matchene i ligaen er lagt opp slik at utøverne på hvert lag går i duell med en skytter fra mostanderens lag. Hvilken motstander man møter i duell blir bestemt ut i fra hvor godt man har skutt tidligere. Vinneren av duellen avgjøres av hvem som skyter best etter 40 skudd på heltall, og vinner man duellen scorer man ét poeng på vegne av laget sitt. Laget med flest poeng – det vil si flest duellvinnere – tar til slutt seieren.

Bundesliga er en tysk konkurranse, og reglene er derfor slik at 4 av 5 skyttere som hvert lag melder på til en konkurranse må være tyske. Til tross for dette er Bundesligaen attraktiv for utenlandske skyttere, og flere ikke-tyske OL-medaljister har deltatt og representert ulike klubber siden ligaen startet i 1997.

Bundesliga er kjent for sitt svært entusiastiske publikum. Hvert lag i Bundesliga 1 har et hjemmepublikum som skaper et enormt trøkk for utøverne på standplass.
HER kan du se en video fra 2017.

LØRDAG 17. AUGUST VAR LAGET SAMET TIL BUNDESLIGA-TEST, SAMT FINALETRENING PÅ MEC-SENTERET I DORTMUND.
Jeg var skuffet over min første Bundesliga-test på 393-poeng, men i finalen etterpå for de åtte beste ble det fin revansj. Bare tiere, før jeg etter 22 skudd ble eliminert på 3. plass – 0,1 poeng fra shoot-off mot 2.plassen.

LAGET TIL SV WISSEN I BUNDESLIGAEN 2019/2020

Godt i gang med hverdagen igjen

Vi er godt i gang med treningen igjen til sensommeren/høstens store mål.

Det er først verdenscup i Rio De Janeiro fra 26. august – 2. september. Deretter får vi to dager på oss til å få vekk “jetlagen” etter hjemreise, før det er NM i 50m helmatch på Elverum fredag 6. september. NM på Elverum også lørdag 7 og søndag 8. september.

Deretter går turen til Italia, Bologna og EM på 50m. Avreise dato: Lørdag 14. september.

Mye spennende å se fram til og bare å holde seg fast!

Fra landslagssamling i Alfhallen 13. august. Luft-trening på programmet med blant annet tørr-trening, balanse-trening og to finalegjennomføringer.

50m stevne på Stange

Uka etter hjemreise fra Evje og Landskytterstevnet var det dags for konkurranse der jeg hører mest hjemme igjen.

Stange pusset for noen år siden opp sitt utendørsanlegg på en imponerende måte. Nå har de både luft og 50m på samme bane. På 50m banen har de åpnet hele skogen, rundt og forbi skivene. Så banen som tidligere var kjent for å være vindstille, har nå blitt meget vindutsatt.

Det var langt ifra noe ekstreme forhold, på deres stevne den 14. august, men nok til at det blåste ut i god nier. Måtte følge med kontinuerlig hele tiden.

Jeg skjøt en skuffende kneserie, men er godt fornøyd med jobben min i liggende og stående. Spesielt de 30 siste skuddene på stå. Der jobbet jeg knallgodt og kjempet inn flere gode perioder med veldig mange tiere.

Jenny Stene ble best på stevne med 1179 poeng, mens jeg endte på 1177 poeng.

To glade Kisen-skyttere etter august-stevne til Stange. Jenny ble best med seriene 392-396-391, mens undertegnede noterte 391-396-390.

Landskytterstevnet 2019

Landskytterstevne på Evje er nå historie.

Dessverre må man (igjen) konstatere at man overhodet ikke fikk ut det man vet man er god for. Det er frustrerende under en så flott uke, med festivalstemning av skytterfamilien på tråkka, NRK tett i ryggen, storstilt arenaproduksjon og alle som kommer for å se på.

Likevel, så er det ingen vits i å grave seg ned over dette. Denne øvelsen har ikke vært noe hovedfokus de siste årene. Selv om jeg kanskje var den av de 4500 deltakerne på standplass, som har flest treningstimer, så er det med andre våpen i helt andre skyteøvelser. Ingen av landslagsskytterne til Norges Skytterforbund lyktes med å få en plass i Kongelaget. Det til tross for at vi har fem skyttere som er ranket på topp 12 i verden på 50m helmatch.

Rart? Ja, selvsagt. Men det sier også noe om at denne øvelsen er helt annerledes fra den vi til vanlig bedriver i hverdagen. Det er sjeldent at en friidrettsutøver som er 10 000 meter spesialist, vinner nasjonalt mesterskap på 400 eller 800 meter….

Det ble selvsagt mye trøkk på meg etter 350-resultatet jeg skjøt i Norges Cupen, bare to dager foran den innledende skytingen. Jeg ble også intervjuet av NRK hele to ganger. Den siste gangen, bare en time før jeg hadde opprop.
Det var fin trening, med tanke på å forsøke å glemme fortiden og komme seg så raskt som mulig i den tekniske bobla.

Jeg klarte også å gjennomføre de mentale oppgavene mine på en ok måte. Det resulterte i en god gjennomført 15-skudd, som ga 148 av 150 poeng. En skjev stå-serie hindret 150 av 150.
På grunnlaget var det selvsagt litt ekstra med spenning. Jeg klarte å roe ned litt, men det var litt for mye puls i børsa til at det ble komfortabelt nok. Jeg kjempet på med det jeg hadde, men visste før anvisning at jeg enten kom til å få stang inn eller stang ut. Det ble stang ut og med 3×9,9 – så forsvinner poengene fort.

Nå rettes fokuset hjem igjen til Alfhallen. Masse gode treningsøkter med luftrifla og 50m børsa fram i mot verdenscupen i Brasil og EM i Italia.

Du kan se alle lagene fra den innledende baneskytingen på Landskytterstevne her: https://tv.nrk.no/serie/landsskytterstevnet/2019/MSPO40230119/avspiller

Kongelaget, som ble vunnet av Rasmus Løberg, finner du her: https://tv.nrk.no/serie/landsskytterstevnet/2019/MSPO40230519/avspiller

350 poeng på Norges Cup-stevne i Kristiansand

To dager før baneskytingen på Landskytterstevne oppnådde jeg fullt hus og poengsummen 350 poeng på Kristiansand & Omegn sin skytebane, under den andre runden av årets Norges Cup.

En god dag hvor jeg følte at jeg endelig fikk fullklaff, ettersom at jeg hadde fine gjennomføringer på et stevne i Sannidal og Froland dagen før, dog uten noen topp poengsum.

Resultatet i Kristiansand holdt også til banerekord. Det er tredje gangen jeg oppnår 350 poeng med sauer grovkaliber på 200m. Den første gangen var på sommerstevne til Rælingen i 2013, mens andre vang var på Dombås i august 2015.

Jeg har også oppnådd 350 poeng på DFS 15m miniatyr tre ganger: Fet i 2016, Riflen Skoger i Drammen 2016 og i Spydeberg denne sesongen.

Glad gutt rett etter at omgangen ble anvist til 100 og totalt 350 poeng. FOTO: Kristiansand & Omeng skytterlag.