Bilder fra Masters Århus

Vanskelig å ta bilder av skytestillinger osv med et så intensivt skjema som det var i Århus. Her kommer det likevel noen bilder. For det meste fra premieutdelingene.

Medaljevinnere 10m luftrifle menn dag 1.
Medaljevinnere 10m luftrifle menn dag 2
Gullvinner og sølvmedaljør 10m luftrifle menn dag 3.
Medaljevinnere helmatch menn dag 2
Ingrid Marie Håkenåsen fra Krapfoss og Julie Paulsen Johannessen fra NTG Kongsvinger med hver sin medalje på 10m luft etter dag 1.
Medaljørene fra 50m helmatch menn dag 3. Her fra livevisning og de fem siste skuddene på stående i helmatch-finalen.
Innledende 60 skudd stående 10m luft, dag 3. Ny pers på undertegnede med 628,4 poeng!
Medaljevinnere 50m helmatch damer dag 2. Rikke Mæng (Danmark), Melissa Ruschel (Tyskland) og Johanna Reksten (Norge).
Vinnere sammenlagt av tre innledende øvelser fikk pengepremier på 3000 Danske kroner per øvelse. Her de totalt fire vinnerne. Undertegnede (luft og helmatch), Tony Lincoln (liggende), Emma Koch (luft) og Melissa Ruschel (helmatch).
Tre gode klubbkamerater fra Kisen MSL. Alle med medalje i Masters. Fra venstre: Benjamin Tingsrud Karlsen, Oda Løvseth og Jon-Hermann Hegg.

Vel gjennomført maraton i Århus

Ni konkurranser, seks finaler og totalt 1265 skudd på tre dager. Eller nærmere bestemt 72 timer…..!

Det er vel ikke å anbefale å begive seg ut på dette, å forvente du skal hevde deg helt i toppen på alt, med mindre du er godt gjennomtrent og klar psykisk for oppgaven. I så måte ble de tre svært intensive dagene i Århus også en test på hvor jeg sto grunntreningsmessig og psykisk – for å holde koken gjennom alle dagene. Spesielt på den avsluttende tredje dagen.

Med totalt fem gullmedaljer, en bronse og personlig rekord med luftrifla – attpåtil på siste dagen, så beviste jeg vel igjen for meg selv at jeg nok aldri har vært på et høyere nivå enn jeg er nå i året 2019.

Jeg ble også bestemann sammenlagt på helmatch og luftrifle – noe som ga 6000 danske kroner i premiepenger.

HVILE NOK – NÅR MAN KAN
Etter to timer i bil til Larvik, fire timer med ferge og nye to timer med bil til Århus, måtte man bruke treningsdagen klokt – før maratonet startet. Dagen besto derfor, treningsmessig, av ti skudd innskyting, 15 minutter tørrtrening/balansetrening med luftrifla, løpetur på 30 min og avslapping. Nok søvn er et sentralt nøkkelord. Er ikke kroppen uthvilt eller blir påfylt kontinuerlig med næring og væske, så sier det seg selv at det blir vanskelig å komme gjennom tre slike dager.

I tillegg gjelder det også og ikke gjøre så mye hokus pokus ut av det. Gjøre det man pleier i henhold til forberedelser, oppvarming osv. Men hvile nok mellom slagene, når man kan. Med helmatch start 0800. Liggende start 1145, luft start 1400, finale luft 1600 og finale helmatch 1900 – så går egentlig alt i ett – 12 timer i strekk. Da må man være effektiv og få mest mulig utbytte av hvile tiden. En god soldat hviler når han kan.

FIKK BETALT FOR STAHETEN
De mest imponerende prestasjonene mine var utvilsomt innledende med luftrifla dag 2 (626,9 og 599 på heltall), dag 3 (ny pers 628,4), luft finalen dag 1 (251,2 poeng) og innledende helmatch dag 3 med 1175 poeng i vanskelig og skiftende vind. I tillegg til tre helmatch-finaler som alle holdt til seier.

Jeg fikk godt betalt for staheten min, spesielt på luft – som er en øvelse jeg generelt har slitt mye på, sjeldent får flyten til å sitte og må nærmest gå i kjelleren på hvert skudd. Ved å ha konkrete og planlagte arbeidsoppgaver m.t.p balanse, inngang, nullpunkt og rent avtrekk. Ikke stresse med tiden, men bruke tiden for det den er verdt og ikke akseptere å fyre av et skudd, hvis det er svaiing i kroppen.

Selv om det verket i både kropp og hodet den siste dagen, forsåvidt også på dag 2, så klarte jeg å bruke staheten til min fordel og holde ut til siste slutt. Godt hjulpet av gode forberedelser, nok hvile, riktig energiinntak og selvsagt at jeg er godt trent fra før. Det var veldig moro.

VIND OG FINALER
Det var videre mye god erfaring på vindskyting og i finalene. På vindskytingen fikk jeg igjen erfare, at teknikken i det perfekte blinkskudd alltid må ligge til grunn. Det spiller ingen rolle hvor mye det blåser, så lenge man ikke gjør grunnjobben. Da blir det aldri et godt skudd, uansett. Ved å fokusere mer på vind, istedenfor teknikk, så blir det fort bare tull.

I finalene, så erfarte jeg igjen at det er mye lettere å være i angrepsposisjon, enn å skulle forsvare noe. På luftfinalen dag 1, så var jeg ikke fornøyd med jobben jeg gjorde på den innledende skytingen. Jeg var skuffet og litt forbannet på meg selv. Når man da får en ny sjanse, i en finale bare 30 minutter etterpå, så er kroppen i et helt annet modus – enn hvis man går inn i finalen som bestemann etter innledende. Du har liksom ingenting å tape og er veldig glad for at man starter på helt blanke ark. Fokuset på resultatet blir ofte da mindre og automatisk gjør man heller det man skal gjøre, uten å tenke.

På 50m var jeg i angrepsposisjon på den første finalen, etter å ha skutt med ned fra 1. plass til 4. plass før stående. Da merker man med en gang at presset heller ligger på dem som er i ledelsen og man jakter, istedenfor å skulle forsvare eller ri unna.
På de to siste finale på 50m var det motsatt. Da var det jeg som skulle forsvare noe, da jeg ledet med 2-3 poeng før de siste stå skuddene. Det taklet jeg ikke spesielt bra, og er noe jeg må jobbe bedre med mentalt for framtiden, selv om det da endte godt til slutt likevel.

NIVÅET OG SAMHOLDET BLIR LAGT MERKE TIL
Totalt var vi 13 norske rifleskyttere på konkurransene i Århus. Hjem til Norge tok vi med oss intent mindre enn til sammen 19 medaljer! Selv om denne internasjonale konkurransen bare hadde deltakere fra 8 nasjoner, så er likevel nivået og medaljefangsten i den norske troppen formidabel.

Igjen fikk jeg spørsmål fra en tidligere olympisk mester om hva vi gjør i Norge. Og igjen svarte jeg det samme: – Vi trener bra og har nok trent mye riktig det siste året. På de riktige detaljene. Så er vi også en kjempefin gjeng, hvor alle unner hverandre suksess. Vi er glad i hverandre. På ekte.
Da fikk jeg til svar: Det kan vi se og det vet jeg mange andre også ser.

Og da snakker vi langt utenfor våre landegrensene til våre naboland.

RESULTATER FRA ALLE DAGER I ÅRHUS HER:
Master-Day-3

Resultater Masters Århus 2019

På lenken under finner du samtlige resultater fra årets Masters i Århus. Seks konkurranser på 50m og tre konkurranser på 10m luftrifle, samt finaler på luft og helmatch.

Totalt 9 innledende konkurranser og seks finaler. I tillegg til sammenlagtsvinnere fra de innledende konkurransene. Vedlegget inneholder 22 sider med resultater, så scroll nedover for å komme deg gjennom dag for dag.

Master-Day-3

Kald og luftig gjennomføring på Løvenskiold – nye sjanser i Danmark

Det ble en luftig og svært kald opplevelse på gårsdagens 50m stevne i hovedstaden.

8 grader, regn og skiftende vind med tunge vimpler er 50m skyting på sitt mest fascinerende, enkelte ganger.

Jeg gjennomførte først en 60 skudd liggende, for å teste ut vindbildet før helmatchen. Den største utfordringen var å lese vinden, da den skiftet retning. Med våte og tunge vimpler, var det tidvis veldig utfordrende å oppdage når vinden snudde i sideretningen. I tillegg henger man seg ofte for mye opp i forholdene og dermed glemmer de tekniske oppgavene. En svak gjennomføring i vanskelige forhold ga derfor ikke mer enn 615,7 poeng – likevel det beste resultatet på liggende denne kvelden.

På helmatchen var jeg bedre forberedt og kjent med vindbildet, i tillegg til at jeg gjennomførte mye bedre. 393 poeng i kne var sterkt. I liggende ble det 394 poeng, etter litt havari på siste serien. På stående ble det mye stang ut i starten, før jeg stivfrossen avsluttet bra med 98 og 97 til 383 poeng og 1170 totalt.

Kald gjennomføring på Løvenskiold i går med blant annet NTG-elev Lars Lilleng (17) til høyre. Nå prøver vi lykken, sammen med 11 andre norske rifleskyttere, i Danmark.
Kald gjennomføring på Løvenskiold i går med blant annet NTG-elev Lars Lilleng (17) til høyre. Nå prøver vi lykken, sammen med 11 andre norske rifleskyttere, i Danmark.

13 NORSKE RIFLESKYTTERE I MASTERS 2019
En fin test på vindskyting foran det som kommer i Danmark de tre neste dagene. Banen i Masters er beryktet for å ha ganske luftige forhold, hvor resultatene ofte varierer voldsomt.

Med totalt tre innledende konkurranser (50m match, 50m ligg, 10m luft), samt finaler for de åtte beste (10m luft og 50m match) hver dag, tre dager i strek, så kan det potensielt bli 400 skudd om dagen.
Jeg fokuserer ikke nevneverdig på resultatene her nede, men mest på mengde, vindtrening og finaletrening. Alle disse konkurransene er også med i et ledd for å skape en formtopp til Europa-OL.

Totalt er vi 13 skyttere fra Norge som skal i aksjon. Det deltar også skyttere fra Sverige, Finland, Danmark, Island og India på stevne. Det skytes kun i to seniorklasser, menn og kvinner, med skyting fra 0800 om morningen til 2000 på kvelden hver dag.

Dessverre er det ingen fast lenk til resultater, men jeg vil forsøke å oppdatere bloggen med resultater etter hver dag.

HER er den norske troppen.

Simon Kolstad Claussen (alle øvelser)
Øyvind Solbrekken Flatla (alle øvelser)
Jon-Hermann Hegg (alle øvelser)
Aleksander Teisrud (alle øvelser)
Benjamin Tingsrud Karlsen (alle øvelser)
Lars Lilleng (alle øvelser)
Kjell Roar Livold (50m liggende)
Endre Hagelund (50m match og 10m luft)
Oda Løvseth (alle øvelser – men dropper to ligg-matcher)
Johanna Reksten (alle øvelser – men dropper to ligg-matcher)
Andrea Wick (50m match og 10m luft)
Julie Paulsen Johannessen (alle øvelser)
Ingrid Marie Håkenåsen (alle øvelser – men dropper to ligg-matcher)

Fin gjeng på samling

I dag har landslaget rifle hatt samling i Alfhallen. Gjennomgang av reise, rutiner, opplegg og informasjon før European Games, samt trening på 50m og 10m.

For de som trente 50m skjøt vi en testmatch bestående av 40 skudd kne og 40 skudd stående, pluss en finale og fri trening.

På testmatchen var det spesielt Henrik Larsen som imponerte enormt med 397 i begge stillinger. Han var også best i finalen med sterke 464,8 poeng.

Jeg noterte seg for 395 poeng i kne og 390 poeng i stående, samt 461,8 poeng på finalen. Med reservebørsa og utestet ammunisjon, så var det greie poengsummer. Gjennomføringsmessig var det også greit, selv om jeg ikke er helt på topp for øyeblikket. Det skal jeg etter planen være i slutten av juni, da jeg skyter Europa-OL i Minsk.

På veien ditt følger jeg nogenlunde samme opplegg, som jeg har gjort til de tre første verdenscupene i India, Kina og Tyskland. Internasjonale oppkjøringskonkurranser med finaler. Denne gangen legges disse testene til Danmark og konkurransen Masters i Århus.

FOKUS PÅ MENGDE, VINDTRENING OG FINALETRENING
Totalt er vi 12 rifleskyttere fra Norge som reiser til Danmark. Her arrangeres det totalt ni konkurranser på tre dager. 50m liggende, 50m helmatch og 10m luftrifle – med finaler i match og luft. Kvalifiserer man seg til finaler hver dag, så blir det totalt 400 skudd om dagen, hvis man skyter alle øvelsene. Dette gjør jeg for å få litt såkalt “sjokk-trening” etterfulgt av noen dager med helt fri. Tømme kroppen for så å oppnå en toppform uken etter den intensive mengden, selvsagt med fokus på riktig restitusjon underveis.

Resultatene i Masters blir derfor ikke det viktigste fokuset. Spesielt på 10m luft, som jeg i bunn og grunn kun skyter for mengden og balansetreningen/ståendetreningen sin skyld. Det viktigste blir mengde/konkurransemengde, samt vindtrening og finaletrening.

Før avreise til Danmark torsdag, prøver jeg meg på et kveldstevne på Løvenskiold onsdag klokken 1600. Avreise til European Games er 19. juni, to dager etter hjemkomst fra Danmark. Det går med andre ord slag i slag om dagen.

Her er noen bilder, samt resultater fra dagens samling.

TESTMATCH 40 KNE OG 40 STÅ
Henrik Larsen 794
Jon-Hermann Hegg 787
Simon Claussen 785
Katrine Lund 784

FINALE
Henrik Larsen 464,8
Jon-Hermann Hegg 463,2
Katrine Lund 462,0
Simon Claussen 461,8

Jeanette Hegg Duestad og Vegard Nordhagen skyter finaledrill på 10m luft
Jeanette Hegg Duestad og Vegard Nordhagen skyter finaledrill på 10m luft
FINALEDRILL 50m
Finaledrill 50m. Nærmest: Jon-Hermann Hegg, undertegnede, Katrine Lund og Henrik Larsen

ALLE FOTO: Oda Løvseth

Tre mann på over 1180 poeng

Det har aldri skjedd før i Norge. At tre skyttere av samme kjønn, på samme stevne, skyter over 1180 poeng utendørs.

Men det skjedde lørdag formiddag. På stevne til Borgen MSL i Østfold. Junioren Jon-Hermann Hegg som bestemann med 1182. Henrik Larsen på samme poengsum, med færre innertiere og undertegnede på 1181 poeng.

En laginnsats som det igjen luktet svidd av. I tillegg skjøt Karina Stette ny pers og nådde 1170-tallet for første gang. Hun er junior også i 2020. Ryktene sier også at hun flytter til Kløfta/Borgen og Alfhallen etter skoleslutt på NTG Kongsvinger, for å få best mulig treningshverdag fram mot høsten og 2020-sesongen.

Tre mann på over 1180 poeng i Østfold lørdag formiddag. Jon-Hermann Hegg (i midten) 1182, Henrik Larsen 1182 og undertegnede 1181. En helt ok laginnsats.
Tre mann på over 1180 poeng i Østfold lørdag formiddag. Jon-Hermann Hegg (i midten) 1182, Henrik Larsen 1182 og undertegnede 1181. En helt ok laginnsats.

Neida. Verdenscupen i Kina og München var nok ikke bare noen blaff. Det skjer svært mye positivt i norsk rifleskyting om dagen på den sportslige toppidrettsfronten 🙂

PS: Undertegnede fikk trøbbel med avtrekket/sluttstykket på de siste 20 stående skuddene av helmatchen. Siste skuddet, måtte jeg gjennomføre hele seks ganger, før det til slutt smalt. Trolig trøbbel med enten tennstempelet eller headspacen på sluttstykket.

Sesongdebuterte med saueren under Vestfoldhelga

Hovedmålet med årets sesong er å sikre en kvoteplass til Norge for Sommer-OL i Tokyo neste år. Derfor er hovedfokuset i år kun rettet mot de olympiske disiplinene i rifleskyting. Andre øvelser (ikke olympiske), hvor jeg også hevder meg svært godt må derfor vike i nærmeste framtid.

Men det betyr ikke at jeg skal kutte ut grovkaliber eller DFS-skyting fullstendig dette året. Når jeg har fri, tid og anledning i forhold til treningsplanen, så er det alltid gøy å menge seg litt med det suverene DFS-miljøet vi har i Norge. Fin konkurransetrening er det også.

Derfor ble det bråbestemt, at jeg i helga tok en tur til Vestfold sammen med Benjamin Tingsrud Karlsen. Jeg har ikke skutt med saueren på 200m siden Østlandscup-finalen i fjor høst, og måtte en raskt tur på banen for å skyte inn. Der fikk jeg høyre tommel i kjeven, da rekylen kom på stående. Så etter litt om og men, måtte jeg ta i bruk feltbørsa istedenfor.

Forventningene var derfor lave, men det gikk ganske greit likevel. Spesielt 15-skuddene mine var gode, hvor jeg drar med meg mye fra det jeg gjør på matchskytingen. 148 poeng to ganger, 149 poeng to ganger og 150 av 150 poeng en gang.
Likt som tidligere, sliter jeg derimot mer på grunnlag og omgang, da det begynner å gå fort, uten at jeg har fått trent skikkelig med dette geværet på en god stund. Jeg hadde to stevner på 248 på 25-skuddene, mens beste 35-skudd ble på 346 poeng.

BEST I BILEN: Undertegnede kunne smile som bestemann i bilen på vei hjem fra Vestfoldhelga.

Totalt kom jeg på en 6. plass sammenlagt i Vestfoldhelga, som ble vunnet av regjerende Skytterprins Jan Kåre Moland.
Sammenlagtresultater kan du finne HER.

OM ØVELSEN DFS-BANESKYTING

* Baneskyting i Det Frivillige Skyttervesen er den mest populære øvelsen i DFS.
* Det skytes i hovedsak med grovkaliber 6,5, men enkelte klasser skyter også med caliber 22.
* På 200 og 300m er seniorklassene er delt inn i klasse 1 (liggende), klasse 2 (ligg og kne), klasse 3, 4 og 5 (ligg, kne og stå). I tillegg til klasse V55 (ligg og kne)
* På 100m skyter de yngste og eldste i henholdsvis klasse rekrutt og eldre rekrutt (liggende), klasse junior (ligg og kne), klasse V65 og V73 (liggende), samt klasse eldre junior (ligg, kne og stå), klasse nybegynner ungdom og nybegynner voksen (liggende).
* Alle klasser skyter med standard gevær med magasin. Våpentypen de aller fleste bruker er Sauer 200 STR.
* Omlag over 2000 skyttere i klasse 3-5 kjemper hvert år om å bli konge eller dronning på Landsskytterstevne.
* De aller fleste klassene skyter et konkurranseprogram på 35 skudd, som er delt inn i tre femskudd-serier, samt to tiskuddserier (grunnlag og omgang). På grunnlaget avfyrer klasse 3-5 og eldre junior skudd i tre stillinger på tre minutter. Mens det på omgang skytes 10 skudd liggende på 75 sekunder.
* Tieren på 200m er 10 centimenter i diameter.