Ny fin helmatch på uttaksstevne i Fredrikstad

Tre dager etter hjemkomst fra Dortmund, var det dags for ny konkurranse. Denne gangen på 50m banen til Fredrikstad, i Rolvsøyhallen. Stevne var også uttak/vurdering til 50m i World Cup München, mens NM for to uker siden var uttak/vurdering til 10m i München.

Det ble en litt tung teknisk dag, hvor flyten ikke var all verden. Måtte svette for hver eneste tier, uten å få noe spesielt rytme eller flyt på det. Da pleier jeg egentlig ikke å skyte så bra, men jeg ble nok reddet over at jeg er bedre enn jeg noen gang har vært.

De to beste fra helmatchen i Fredrikstad. Skytterdronninga, Katrine Lund, med ett poeng mer enn undertegnede.

Det ble til slutt 1182 poeng, etter seriene: 395 knestående, 399 liggende og 388 stående. På 60 skudd liggende ble det 627,3 poeng. Jeg var best av alle gutta, men måtte se meg slått av Katrine Lund som la inn 1183 poeng på helmatchen.

Nå blir det skytterfri og kun lett fysisk fram mot avreise til sesongens andre verdenscuprunde. Denne gangen i Kina, Beijing.

RESULTATER UTTAK/VURDERING FREDRIKSTAD, 50M HELMATCH

Katrine Lund: 1183
Simon Kolstad Claussen: 1182
Jenny Stene: 1175
Jeanette Hegg Duestad: 1175
Vegard Nordhagen: 1171
Johanna Reksten: 1167
Oda Løvseth: 1166
Øyvind Solbrekken Flatla: 1165
Endre Hagelund: 1165
Benjamin Tingsrud Karlsen: 1164
Jon-Hermann Hegg: 1163
Aleksander Teisrud: 1155
Karoline Hansen: 1153
Tonje Engevik: 1152

60 LIGG 50m Fredrikstad
Simon Kolstad Claussen: 627,3
Harald Stenvaag: 627,1
Kjell Roar Livold: 626,7
Aleksander Teisrud: 623,7

RESULTATER UTTAK/VURDERING 10m WC München (NM luft)

Henrik Larsen 626,5 + 3,0 (2.plass i finalen) = 629,5
Vegard Nordhagen 622,6 + 3,5 (1.plass i finalen junior) = 626,1
Simon Kolstad Claussen 623,7 + 2,0 (4.plass i finalen) = 625,7
Endre Hagelund 624,1 + 1,5 (5.plass i finalen) = 625,6
Benjamin Tingsrud Karlsen 621,6 + 3,5 (1.plass i finalen) = 625,1
Are Hansen 623,9 + 0,5 (7.plass i finalen) = 624,4
Øyvind Flatla 619,4 + 2,5 (3.plass i finalen) = 621,9
Eirik Grimstvedt 616,0 + 1,5 (6.plass i finalen) = 617,5

Her kan du se alle konkurranse-skuddene mine på den utvidede helmatchen i Fredrikstad.

ISAS DORTMUND 2019: Sølv på liggende og bronse på helmatchen

Da er årets ISAS Dortmund gjennomført, og jeg fikk igjen bekreftet for meg selv at jeg er bedre enn jeg noen gang har vært.
Stevne er av mange regnet som den internasjonale sesongstarten på 50m for skyttere i Europa. Stevne har en lang historie og samler hvert år store deler av den europeiske eliten til dyst.

Selv har jeg deltatt på stevne hvert år siden 2013. I 2016 kom jeg for første gang til en finale, 7. plass på helmatch. I år var jeg i finale igjen, etter suveren seier innledende, og burde strengt tatt ha vunnet, men endte opp med 3. plass og bronse. På liggende ble det sølv.

60 SKUDD LIGGENDE

Denne øvelsen er dessverre ikke en olympisk disiplin lengre, men er likevel fortsatt den øvelsen på 50m som samler flest deltakere på standplass verden over. Øvelsen skal også være på programmet under sommerens European Games (Europeisk OL) i Minsk.
Jeg startet famlende på prøveskuddene og måtte ta meg en mental pause, da selve startskuddet gikk. Etter en rask femminutter, klarte jeg å fokusere på de riktige detaljene og startet da også veldig bra, selv om jeg måtte jobbe veldig nøye i starten uten helt den rette flyten. Fra skudd nr 10 og fram til midtveis av serien gikk ting mer på automatikk, og jeg skjøt ekstremt bra. Da ledet jeg også ganske suverent.

De siste 30 skuddene gikk litt mer i rykk og napp, og jeg ble trolig litt for mye preget av den gode starten. Dessverre var nok dette som gjorde at jeg ikke gikk helt til topps, men 628,2 poeng (med 599 av 600 på heltall) var likevel veldig bra og oppløftende. Sølv mot et startfelt på totalt 80 skyttere.

Sølv på 60 skudd liggende bak franskmannen Michael D´Halluin. Bronse til sveitsiske Christoph Dürr

120 SKUDD HELMATCH

Igjen meget overbevisende på den liggende skytingen med suveren flyt hele veien. De to vanskeligste stillingene: Knestående og stående var noe mer variable gjennomføringsmessig, men totalt sett en sterk gjennomføring. Med 395 i knestående, 399 i liggende og kun fem poeng borte etter 32 av 40 skudd i stående, så lå jeg an til en super poengsum.
Dessverre klarte jeg ikke holde helt til mållinjen i stående, men selv om jeg avsluttet med syv niere på de åtte siste skuddene, så ble det likevel en overlegen seier innledende med 1182 poeng.

Underveis i helmatchen. Her i knestående. Ved siden av den olympiske mester fra Sydney 2000: Rajmond Debevec

I finalen lyktes jeg svært godt med å regulere spenningsnivået i riktig retning på samtlige av femskudd-seriene. Etter 15 skudd kne, 15 skudd ligg og 10 skudd stå, så var jeg i en suveren ledelse. Dessverre klarte jeg heller ikke her å holde helt inn til mållinjen. I så måte kan man si at jeg leverte til både toppkarakter og strykkarakter i finalen på samme tid.

På femskudd-seriene tørr jeg bruke hele tiden, puster meg godt ned, tørr å ta pauser og er trygg i det jeg gjør. På enkeltskuddene i stående, hvor det hele avgjøres, har man 50 sekunder per skudd. Her begynner ofte hjertepumpen å dunke mye raskere enn normalt, og jeg blir da automatisk litt redd for og ikke få roet meg ned nok, og dermed risikere å komme i tidsnød før jeg skal avlevere skuddet.

Bronse på helmatchen. Gull til Tsjekkiske Filip Nepechjal – som forøvrig avsluttet heroisk med 53,4 på de fem siste stående skuddene. Sølv til Maximillian Dallinger fra Tyskland.

Jeg taklet det greit på de to første, men skjøt uten kontroll og med altfor høy puls på de to neste. Dermed ramlet jeg ned fra gullplass, og såvidt utenfor sølvplass også.
Likevel: En god bekreftelse på at jeg er i form og gjør veldig mye riktig. Suveren og verdifull erfaring. En solid prestasjon mot 55 av de beste helmatch-skytterne fra Europa.

Jeg er kjempemotivert og gleder meg til fortsettelsen.

Rett etter helmatch-finalen. Tydelig hvem som er (minst) fornøyd av medaljetrioen på bildet.

Et NM gull og tre 4. plasser

Da er årets NM 10m og 15m over for i år.

Det ble ikke det helt store mesterskapet for min del, i forhold til egne forventninger og sett utifra det nivået jeg vet jeg har inne på trening. Litt skrumpen fysisk form, med blant annet allergi og forkjølelse, får ta noe av skylda. Men mye gikk også på at jeg dessverre ikke klarte å være tøff nok i hue, da det virkelig dro seg til.

I tillegg har jeg slitt litt med synet og sikting/plassering av hodet på kinnstykket, men som igjen kommer av en konsikvens av at jeg tidvis sikter for lenge. Da forsvinner synet ut til siden, og jeg sikter ikke konstant i midten fra skudd til skudd.

Gull på 15m standard-gevær

Jeg fikk likevel med meg en individuell gullmedalje. På 15m standard-gevær, som jeg skjøt på torsdag, var jeg den eneste som klarte å skyte 300 av 300 poeng. Dermed ble det seier foran Øyvind Solbrekken Flatla og Katrine Lund. I denne øvelsen skyter både menn og kvinner mot hverandre. På 15m frigevær, ble det som tidligere skissert 4. plass.

4. plass ble det også på begge de to olympiske-disiplinene med luftrifla: Individuell konkurranse 60 skudd + finale, samt mix-team. Mens det ble 12.plass i luftsprint – også her i åpen klasse.

Lagmessig, så skyter jeg for landets desidert beste miniatyrskytterlag, Kisen MSL, som igjen tok hjem alt som var av lagmedaljer.

For min del ble det laggull i tre øvelser: 15m standard, 15m frigevær, 10m luft, samt bronse 10m luftsprint.

NM-GULL PÅ 15M STANDARD-GEVÆR MED 300 POENG

Mix-team

I mix-team konkurransen skjøt jeg sammen med junioren, Karina Stette, elev på NTG Kongsvinger. Her skytes det 40 skudd innledende, hvor Stette oppnådde 413,3 og jeg 415,5 poeng. Det holdt til 3. plass i kvalifiseringen og inn blant de fem beste lagene som fikk skyte finale.

Denne finalen var den beste jeg gjennomførte under NM. Jeg åpnet med 53,0 poeng på første fem skudd, hvilket tilsvarer 10,6 i snitt, noe jeg aldri før har prestert med luftbørsa i en finale. Dessverre, typisk nok, fikk arrangøren her tekniske problemer med monitoren i finalen. Det ble mye venting, og enden på visa ble at vi måtte starte helt på nytt, og skyte den nevnte første serien på nytt.

Jeg ble dessverre kraftig irritert over den situasjonen, og slet med å nullstille meg mentalt. Men ettersom jeg kom i gang, så gikk det bedre og bedre. Vi var blant de tre beste lagene, nesten hele veien, men endte til slutt på 4. plass, 0,2 poeng unna medalje. Karina Stette hadde ikke den beste oppkjøringen med hele fem strake øvelser etter hverandre, på samme dag, knapt nok uten pause. Men gjorde en fremragende innsats, situasjonen tatt i betraktning.

Luft individuelt

Søndag var det individuell konkurranse på 10m luft. Jeg ble nummer fem i kvalifiseringen med 623,7 poeng. Veldig mye solid på de 40 første skuddene, mens det ble mindre poeng på de 20 siste. Holdingen var ikke den beste. Jeg brukte hele skytetiden og måtte jobbe som pokker for å få det til å stemme sånn nogenlunde. De gangene jeg turte å stole på balansen og gå på offensivt, gikk det ofte veldig bra. De gangene jeg ble stående for lenge, sikte for lenge – med ditto sikte feil, så forsvant poengene fort.

Jeg fikk det ikke til å flyte på i finalen denne dagen. Spesielt på to enkeltskudd, hvor jeg ikke fant roen og ikke klarte å få ned pulsen. Det så likevel ut til å bli medalje, men med 9,7 på finaleskudd nr 20, så havnet jeg likt med Øyvind Solbrekken Flatla og måtte ut i shoot-off. Den tapte jeg med 9,8 mot 10,4 og dermed ble det en ny 4. plass.

Litt skuffende, men man får prøve å ta med seg det positive og stå på videre. Det er ny konkurranse, da mot internasjonal motstand, allerede i morgen. I skrivende stund er jeg på Gardermoen og er på vei til ISAS Dortmund. Mandag er det 60 skudd liggende, mens det tirsdag er helmatch.

Samtlige resultater fra NM 10m og 15m finner du her

Informasjon om stevne i Dortmund finner du her

PS: 4. plass på 10m luft individuelt, er faktisk min beste NM-plassering i denne øvelsen noensinne. I fjor kom jeg på 5.plass, mens jeg i 2016 og 2015 kom på 6.plass. Kvalifiserte meg ikke for finale i 2014 eller 2013.

Ingen topp dag – men foreløpig ledelse på 15m standard-gevær

NM 10m og 15m er nå godt i gang. Det er Nordstrand Sportsskyttere som arrangerer 15m-øvelsene i Ekeberghallen og Kisen Miniatyrskytterlag som arrangerer luftgevær-øvelsene på 10m i Alfhallen. Begge Norgesmesterskapene avsluttes søndag ettermiddag.

Resultater fra NM 15m finner du her

Resultater fra NM 10m finner du her (NB! Starter fredag kveld)

Ledelse og 4. plass etter to NM-øvelser

Jeg skjøt begge 15m-øvelsene på Nordstrand i går (torsdag). Det ble en tålmodighetsprøve og tidvis en tung dag på standplass. Vi har kjørt på med mange tøffe og lange økter de siste dagene, på landslagssamlinger. Senest i går, var jeg på trening fra 0830 til 1400. Deretter var det hjem for å spise og sove i to timer, før det gjaldt å kjøre innover til Oslo. Da merket jeg, ikke overraskende, at overskuddet ikke akkurat var på topp.

NM 15m er derimot ingen prestisjetung øvelse. Den er kun nasjonal, ikke internasjonal, og er på mange måter sett på som en rekrutteringsplattform i Skytterforbundet. Mange seniorer skyter denne øvelsen kun en gang i året, og det er når det er NM.

På normalprogrammet, 45 skudd stående frigevær, ser det ut til at jeg ender på 4. plass. Jeg hadde 33 strake tiere, men ble for slepphendt og utålmodig på skudd nr 34. Da smatt det ut en 9,9. Hadde denne sittet, så hadde jeg antakeligvis vunnet. Små marginer. Veldig moro for Benjamin Tingsrud Karlsen, som til nå er eneste i senior menn med 450 poeng og går mot sitt første NM-gull i seniorklassen.

Benjamin Tingsrud Karlsen ser ut til å ta sitt første NM-gull som senior denne uken. Her fra Wroclawia Grand Prix for drøye to måneder siden.

På standard-gevær, 30 skudd stående, fikk jeg tatt revansj og skjøt 300 av 300 poeng. Her er det åpen klasse. Det vil si at både gutter og jenter skyter mot hverandre. Foreløpig er jeg i ledelsen med 18 innertiere, men det er mange gode navn igjen, så får vi se hvor langt det holder.

Fredag er “hviledag” med litt fysisk trening, før det er fullt kjør i helgen. Lørdag er det dugnadsjobb som NM-arrangør, før jeg skyter mix-team på 10m luft. Søndag er det individuell konkurranse 60 skudd, eventuelle finaler, pluss 30 skudd luftsprint.

Søndag ettermiddag drar jeg også til Tyskland for nye konkurranser som allerede starter mandag neste uke. Her er det bare å holde seg fast 🙂

Seier og finalerekord i Akershusserien på 15m

Denne uken er den store NM-uka på 10m og 15m, som først starter kommende torsdag og avsluttes søndag.

Mandag ble fin oppvarming med finale i Akershusserien. Jeg blogget litt om årets Akershusserie i november. Det innlegget kan du lese her.

Under finalen på Rælingen var de fire beste lagene fra innledende runde samlet. Mitt Kisen MSL var store favoritter, etter å ha vunnet alle de innledende rundene med solid margin. Favorittstempelet ble også ettertrykkelig innfridd i finalen.

Aleksander Teisrud og Jon-Hermann Hegg skjøt 299 av 300 poeng, mens jeg og ankerkvinne Jenny Stene fylte inn til 300 poeng. Dermed ble det 1198 poeng, noe som er finalerekord i Akershusserien, og en knusende seier med ni poeng ned til andreplassen. Jeg ble beste individuelle skytter med 300 poeng og 21 innertiere.

Fornøyd gjeng etter finaleseier og finalerekord på Rælingen

Godt jobbet av laget og en solid innledning på en hektisk uke, for alle fire.

Nå venter landslagstrening de to neste dagene, før det blir NM-aktivitet på samtlige resten av uken. Jeg skyter begge 15m-øvelsene på Nordstrand, som arrangerer NM 15m, på torsdag. Lørdag er det 10m luft mix-team, mens det søndag er 10m luft individuell konkurranse og 10m luftsprint.

Etter alle øvelsene på søndag er ferdig, kaster jeg meg på flyet til Düsseldorf for å delta på ISAS Dortmund som arrangeres mandag – onsdag neste uke.

Her kan du se fyldige resultater fra Akershusserie-finalen i 1. divisjon

Perset på luftfinale i Alfhallen

Forrige uke arrangerte Kisen 10m luftstevne i Alfhallen, eller en såkalt NM-test, før den store NM-uka på 10m og 15m starter.

Jeg presterte ikke opp mot mitt beste på innledende skyting med 622,8 poeng, etter en for ujevn gjennomføring totalt over 60 skudd.

I finalen presterte jeg derimot det beste jeg har gjort med luftbørsa, i et finaleprogram, noensinne. Kun et skudd på 9,9, og ellers solide tiere hele veien. Turte å stole på holding, fokusere på midten – mens jeg står og lar avtrekket komme, i tillegg til at jeg etterholder bra.

Henrik Larsen ledet finale lenge, men jeg snek meg forbi mot slutten og vant til slutt med 251,4 poeng, noe som altså er finalerekord for meg med luftbørsa.

Resultater fra dette stevne finner du her

Pallen etter finaleskytingen. Undertegnede i midten flankert av Henrik Larsen og Øyvind Solbrekken Flatla.