Seier på luftstevne i Alfhallen

Fin dag i Alfhallen lørdag formiddag, på det som blir en av de siste lokale stevnene jeg skyter før Wroclawia Grand Prix i Polen og verdenscupen i India. 

På de 60 innledende skuddene ble det mitt nest beste konkurraneresultat noensinne med 626,3 poeng etter seriene: 104,9 – 106,2 – 103,7 – 104,1 – 104,7 – 102,7. Den andre serien er også bestenotering på en enkelt ti skudd noen gang, både i konkurranse og trening. 

Merker igjen at jeg får utrolig god effekt av å jobbe med de rette tingene: God oppvarming, fokus på balanse, rolig pust og bevegelser, fast grep med høyre hånd, trykk i skulder og trykk på avtrekksfinger. Sliter litt med at jeg trolig ikke sikter helt nøye i midten enkelte ganger, under hele serien. 

Det var også en fin gjennomføring i finalen, hvor det ble seier med 626,3 poeng. Resultater fra stevne finner du her

Pallen etter dagens finale. Klubbkompis Benjamin Tingsrud Karlsen på 2. plass og 3. plass til NTG-elev Lars Lilleng. FOTO: Bergsvein Bårdstu

 

EM i luftrifle går uten meg på standplass i år

Kisen Open, som ble arrangert forrige helg, var uttak til årets EM i luftrifle. Mesterskapet går i Osijek (Kroatia) i mars. 

10m har bestandig vært min desidert svakeste internasjonale øvelse, og jeg har egentlig aldri vært i nærheten av å kvalifisere meg til verken EM eller VM i denne grenen tidligere. I høst og vinter har jeg derimot “stått opp fra de døde” med luftrifla og har aldri før levert så gode resultater som nå. Det viste jeg også under Kisen Open, og plutselig var jeg i aller høyeste grad med i diskusjonen om en EM-plass. 

Superjevnt om den siste EM-plassen

Likt som i verdenscup, kan hver nasjon kun stille med tre skyttere per gren i et Europamesterskap. Henrik Larsen og Endre Hagelund var forhåndsuttatt i senior menn, så i realiteten kjempet resten av feltet om en ledig EM-plass. Etter innledende resultater og finaleresultater, over to dager, var det superjevnt mellom følgende fire skyttere: Øyvind Solbrekken Flatla, Are Hansen, Benjamin Tingsrud Karlsen og undertegnede. 

Jeg ble her ikke vurdert inn som tredjemann på EM-laget. Jeg fikk tilbud om å være med til verdens største åpne luftkonkurranse, IWK München, i neste uke. Den plassen valgte jeg å takke nei til, og jeg prioriterer da heller tøff trening her hjemme de neste to ukene.  Det er selvsagt alltid kjipt og ikke bli tatt ut, men det er ingen kvoteplasser å kjempe om i årets EM på 10 meter. Det er det derimot i New Dehli, i slutten av februar, sesongens første verdenscup. Her skal jeg skyte både 10m luft og 50m helmatch. 

Får fin test i Polen

Etter to uker med tøff trening, går ferden først til Polen og Wroclawia Grand Prix. Her skal jeg skyte totalt fire konkurranser, tre på 50m og en på 10m, inkludert finaler for de åtte beste. Det blir en fin teknisk og mental test, før verdenscupen i India.

Videre er jeg også forhåndsuttatt til å skyte 50m helmatch i sesongens andre verdenscup. Den går i Bejing i slutten av april. Før den tid er det både NM på 10m og et internasjonalt 50m stevne i Dortmund, som jeg skal delta på. Det er med andre ord svært mye å se fram i mot. Men nå lader jeg først og fremst opp til to uker med tøff trening og gode forberedelser på hjemmebane. 

Du kan lese alt om uttaket til EM 10m luftrifle på denne linken HER. 
Sjekk også denne linken for uttakskriterier rifle sesongen 2019.

Tre personlige rekorder på to dager

Det er det også god grunn til. For tre personlige rekorder på to dager, det er ikke hverdagskost, når man er på det nivået som jeg er nå. Et solid treningsarbeid ligger selvsagt i bunn, men også knalltøff jobbing, med tekniske detaljer og mental tankegang, på standplass underveis. Tar man da med selvtilliten jeg får i skytingen underveis, som får meg til å føle meg helt “King Kong”, da er det mulig.

Når tierne detter inn en etter en, får jeg en utrolig følelse av vinnerinnstinkt, eufori og en følelse av å nesten være uovervinnelig. Da tørr jeg automatisk å slippe meg mer løs, kommer i flytsonen, gjør ting på automatikk uten å tenke konsikvenser. Teknikken går av seg selv. Det flyter. Da blir det også lettere å skyte godt. 

Det høres kanskje enkelt ut, men krever som sagt solid arbeid over tid, samt mye erfaring og den nødvendige troen på seg selv. 

Fra famlende til fantastisk

Slike følelser som dette, var det jeg satt igjen med etter tirsdagens 10m luftstevne på Trosterud og onsdagens 50m stevne i Fredrikstad. Vi tar førstnevnte konkurranse først. 

Jeg startet konkurransen litt famlende. Ingen spesielt gode prøveskudd, middels balanse og generelt litt strevsomt med å få holdeområde slik jeg vil ha det. Da blir man fort defensiv i teknikken, når ting ikke flyter slik jeg ønsker at det skal. Jeg startet de to første seriene med 103,0 og 103,6 poeng – altså, litt over 10,3 av 10,9 poeng i gjennomsnitt. I utgangspunktet ingen katastrofe, men generelt for svakt for å kunne snuse på et toppresultat. 


Avbildet med EM-klare Endre Hagelund etter tirsdagens luftstevne i Oslo. Hagelund ble best på stevne med sterke 628,7 poeng. 

Etter noen pauser og nullstilling, så bestemte jeg meg bare for å gi fullstendig beng i resultatet på konkurransen og ta de gjenværende 40 skuddene som en treningsgjennomføring med faste fokusområder på hvert skudd: Fast grep med høyre hånd, kjenne at børsa var limt i høyre skulder, samt jevnt trykk på avtrekksfinger. 

Det fungerte bra, og plutselig var jeg i den berømte flytsonen som jeg beskrev over. Jeg var også rå på timing, og visste eksakt i følge siktebildet mitt, akkurat når jeg skulle trekke av. Selv om det ble pulsøkning mot slutten, så var jeg sta og fast bestemt på å holde trøkket og tempoet i teknikken oppe. Det viste seg å bli gull verdt. 420,9 poeng i avslutning og 627,5 poeng totalt (598 poeng på heltall). Pers med 1,6 poeng på desimal og med 3 poeng på heltall. Rå følelse! 

“Riktig resultatfokus”  

Onsdag gikk turen til Fredrikstad for et lokalt 50m stevne i yndlingsøvelsen 120 skudd helmatch og 60 skudd liggende. Min første 50m konkurranse siden Romjulsstevne i Alfhallen. 

Her fortsatte oppturen med glans. 397 poeng av 400 i knestående, 400 av 400 i liggende og 390 av 400 i stående ga 1187 poeng. Personlig rekord med 3 poeng på helmatch innendørs. På 60 skudd liggende ble det bare tiere: 600 av 600. På desimaler ble det 630,3 poeng (rett over 10,5 av 10,9 poeng i snitt på hvert skudd). Hårfin personlig rekord med 0,1 poeng. 


Glad gutt etter stevne i Fredrikstad, tross for en hårfin 9,9 på siste skuddet. 

Liggende kunne jeg knapt ha gjennomført på en bedre måte. I knestående og stående, har jeg nok hatt bedre balanse og avslapping i kroppen tidligere. Men, som tidligere beskrevet over, så var jeg rå på å få den riktige selvtilliten ved å komme inn i min egen boble av flytsone når de gode skuddene tikker inn. Ingenting er bedre enn når både teknikken og selvtilliten stemmer på samme tid. 

De få gangene jeg tenkte på resultat, og ikke på teknikk underveis, så gjorde jeg også det på helt rett måte. Jeg satte 1190 poeng som et tøft mål, og kjempet mot det. Der hvor jeg tidligere ville blitt nervøs, da jeg lå an til bestenotering på 1184 poeng, så var det nå en langt høyere sum jeg hadde fokus på. Når det ikke gikk, med 11 skudd igjen, så faller skuldrene litt ned. Resultatfokuset forsvinner og man kommer ofte automatisk inn på rett teknisk spor igjen. Høres kanskje rart ut, men ofte fungerer det slik. 

Nå er det bare å fortsette å jobbe med de riktige tingene i treningsarbeidet fram mot sesongens første verdenscup i India. 

Sesongbeste og en gullmedalje under Kisen Open

Det aller meste stemte på en prikk for min del, under første konkurransedag av Kisen Open. Jeg fikk gjennomført alle forberedelser som planlagt. Balansen i kroppen var kanongod, noe som igjen førte til at jeg sto støtt som en “påle” og hold veldig rolig. 

Dessverre ble jeg litt for defensiv, under hele 60 skudden. Det medførte at jeg kom i tidsnød på slutten, og med ett skudd igjen hadde jeg kun 50 sekunder på klokka. Da ble fokuset mitt feil. Fokuserte mer på tidsnøden, istedenfor teknikken, og da ble det et dårlig sisteskudd på 9,4 (min tredje nier på nevnte konkurranse, mens de 57 andre satt i tieren). 

Likevel: Mellomfornøyd med 624,8 poeng, som er sesongbeste, er jo et godt tegn. 

Herlig finalegjennomføring  

Finalen i senior menn på første dag av Kisen Open.

I finalen var jeg faktisk veldig revansjesugen, med det siste innledende konkurranseskuddet friskt i minne. Jeg klarte å videreføre samme gode holding og balanse, også gjennom finalen. Med unntak av to enkeltskudd, hvor jeg trolig trakk av for fort og hadde siktefeil, så stemte resten som en drøm. Jeg var best og vant fortjent. Trolig min største prestasjon med luftrifla noensinne, selv om innledende var 1,1 poeng bak personlig rekord. 


Gull smaker godt 🙂 

Tøff og tung søndag 

Søndagens konkurranse var faktisk i stor kontrast til lørdagen. Jeg kjente allerede under oppvarming at balansen var mye dårligere, at jeg ikke klarte å slappe godt nok av i skuldrene og at kroppen generelt ikke var i godt slag. 

Det ble en lang og tøff kamp gjennom 60 skudden, og det er sjelden jeg har vært så sliten etter en gjennomføring. At jeg endte på 620,5 poeng innledende, er egentlig ganske utrolig, sett i sammenheng med at det meste ikke stemte. Trolig tjente jeg masse poeng på, til tider, veldig god timing. 

Finalen ble også tøff. Jeg gjennomførte de to 5-skuddseriene veldig bra. Men på enkeltskuddene, så slet jeg tidvis veldig med at jeg ikke klarte å få roet ned kroppen nok, før tiden ble for knapp. Med 50 sekunder per enkeltskudd, så ble jeg ofte stående helt til slutt med bare 10 sekunder igjen på klokken. Da oppstår det ofte mange dumme “NÅ MÅ JEG TANKER” i hodet, noe som automatisk fører til spenninger i høyre skulder. 

Et skikkelig vådeskudd hindret medalje denne dagen, men jeg må uansett si meg fornøyd med en gull og en 4.plass. Nå har de åtte siste luftkonkurransene mine, alle endt på over 620,0 poeng. Det har jeg aldri prestert tidligere, så det er mye positivt å ta med seg. 

Samtlige resultater fra Kisen Open finner du her på denne linken. 

Stevne var uttak til EM i Kroatia, samt verdens største “åpne internasjonale” luftkonkurranse IWK München. Sportssjef i Norges Skytterforbund, Tor Idar Aune, er ansvarlig for uttaket. Troppen offentliggjøres trolig i morgen. 

God treningsuke

Mye trening, både basis og drill, med luftrifla denne uken. Hvor målsettingen er å prestere det man er god for på Kisen Open som arrangeres i helgen. Stevne teller som EM-uttak og har god påmelding i samtlige klasser, så det er forventet bra trøkk i Alfhallen til helgen. 

Jeg tok en bronsemedalje under Kisen Open i fjor, og det ville vært å lyve, hvis målsettingen er lavere i år. Jeg har fått trent veldig bra denne uken, og ting har også fungert bra på trening. Rett fokus underveis på hele serien, samt gode forberedelser i forkant på begge konkurransedagene, så kan det bli en artig helg. 

Sesongbeste med fem av seks serier i midten

I mellom landslagssamlinger i både Ullensaker og Oslo, har det også blitt to konkurranser denne uken, før helgen. Onsdag var det 10m stevne på Stange i Hedmark, hvor jeg satte sesongbeste med 624,6 poeng. Altså rett over 10,4 av 10,9 poeng i snitt på hvert skudd. Fem kjempegode serier og en møkkaserie på totalt 60 skudd, så det kjentes ut som det var litt mer å gå på. Kunsten er å få det stabilt godt gjennom hele 60 skudden, og konkurransens varighet på cirka 90 minutter. 


Min 60 skudd serie på 10m stevne til Stange – 624,6 poeng er seongbeste med luftrifla av meg. 

Torsdag kveld var det Østlandscup i 15m DFS, etter landslagssamling tidligere på dagen. Her møtte mitt Høland/Bjørkelangen rivalen Oslo Østre på hjemmebane i kvartfinalen. Det ble svært jevnt og etter 15 av 35 skudd var det helt likt. Vi dro fra litt på grunnlaget og ledet med 6 poeng etter 25 skudd og endte til slutt opp som vinner med 5 poengsmargin. Jeg ble beste skytter med 349 poeng. 

Fredag er lett fysisk trening og hviledag, før det blir totalt tre konkurranser i helgen under Kisen Open. To individuelle, samt en lagskyting i air mix, hvor jeg skal skyte på lag sammen med Karina Stette, elev fra NTG Kongsvinger. 


Tre strake 10,9* som avslutning er ikke hverdagskost!

Swedish cup airguns 2019

Swedish Cup er Nordens desidert største konkurranse i luftvåpen, både for pistol og rifle. Eliten fra alle de nordiske landene, samt noen til samles hvert eneste år i starten av januar, til dyst i den svenske byen Sävsjø, og i år endte det totale deltakerantallet på rett under 500. 

Selv om luftrifle er min svakeste internasjonale gren, så har stevne blitt en fast tradisjon. Jeg deltok på stevne for første gang i 2008, da jeg gikk mitt første år på NTG Kongsvinger, og har deltatt på stevne hvert eneste år siden den gang. 

Høyere finalegrense

Nivået i senior menn hadde tatt seg bra opp dette året. Alle tre konkurransedagene gikk finalegrensen blant de åtte beste på 622,8 – 622,9 poeng, hvilket tilsvarer et snitt på 10,38 poeng av 10,9 mulige på hvert eneste skudd på øvelsen 60 skudd stående. Jeg leverte 620,6 på dag 1, 620,5 på dag 2 og 621,7 på dag 3. Siste konkurransedag ble den beste med en 13.plass av 55 deltakere, totalt 1,1 poeng fra finaleplass. 

Jeg har kun vært i finale på Swedish Cup to ganger tidligere, 8.plass i 2015 og 6.plass i 2017. Den gangen hadde jeg 619,9 innledende i 2015 og 620,7 i 2017, så nivået på finalegrensen har i år økt betydelig, sammenliknet med tidligere. 

Med tanke på at jeg på de tre siste luftstevnene, hjemme i Norge før avreise, hadde prester 623,2 – 623,9 – 622,2, så var det litt skuffende og ikke få finaleplass i år. Likevel så får man prøve å fokusere på det positive, og det er at bedringen med luftrifla er betydelig, sammenliknet med hva det har vært. Siste konkurransedag hadde jeg også 595 på heltall – 55 tiere og 5 niere, men mange av tierne ble dessverre for tynne. 

Flere norske medaljer

Det ble levert flere solide norske prestasjoner under stevne. Best av alle var junioren Vegard Sveen Nordhagen, som tok to gull og ble beste rifleskytter totalt sett, uavhengig kjønn og klasse. Nordhagen har hatt en eventyrlig framgang i høst og banker på døren for verdenscup i seniorklassen denne sesongen. Jeanette Hegg Duestad kom hjem med en gull og en sølv, også i juniorklassen. Jenny Stene sikret sølv og bronse, mens Karoline Hansen skjøt inn ett gull i senior kvinner. I senior menn ble det en bronse til Øyvind Solbrekken Flatla og Benjamin Tingsrud Karlsen, mens Henrik Larsen sikret seg en sølvmedalje. 

Alle resultater fra årets Swedish Cup finner dere HER 

Neste konkurranse er Kisen Open kommende helg i Alfhallen, også det på 10m luftrifle. Det stevne er også uttak/vurdering til årets EM 10m. 

Solid gjennomføring under romjulstevne i Alfhallen

Etter totalt 510 konkurranseskudd på to dager (2x 60 ligg, 2x helmatch, 2x helmatch-finaler og 1x 10m luft), så var det deilig å få bekreftet at 50m formen er der den skal være. Selv om det selvsagt alltid er ting å forbedre, så var både gjennomføringene og poengsummene tilfredsstillende. 

Helmatchene på 50m var også uttak/vurderingsstevner for sesongens to første verdenscuper, i India og Kina. Jeg var allerede forhåndsuttatt til begge disse, men var selvsagt veldig gira på å bevise at det var en grunn til at jeg var tatt ut på forhånd.

Sammen med Henrik Larsen, så klarte jeg å bevise akkurat det. Teller man poeng for poeng på helmatchene, så endte vi helt likt, og fikk dermed delt 1.plass sammenlagt på “uttaket”. Henrik med 1182 + 1179, samt 1.plass i finalen (8 poeng) og 3.plass i finalen (6 poeng). Jeg med 1181 + 1181, samt 2.plass i finalen (7 poeng) og 3.plass i finalen (6 poeng). Totalt 2375 poeng på begge to. 


Undertegnede en smule “mutt” over at 10,9 på siste finaleskudd ikke holdt til seier. Til det var danske Steffen Olsen 0,2 poeng for god. Henrik Larsen tok tredjeplassen på finalen av dag 2. 

Aldri skutt jevnere og bedre på liggende

Stillingsmessig, så presterte jeg under pari i knestående på disse stevnene, men liggende og stående fungerte som en drøm. Spesielt liggende. På den andre stevnedagen skjøt jeg totalt 115 konkurranseskudd i liggende, og var aldri utenfor tierstreken, noe jeg aldri tidligere har prestert i konkurransesammenheng. Denne dagen skjøt jeg også 600 poeng på heltall på 60 skudd liggende, for andre gang i min karriere. 


Dag 2 av romjulstevne ga bare tiere på liggende. Her fra 60 skudden, som endte på 628,0 poeng på desimaler. 

Det tekniske fungerer dermed bra, så gjelder det bare å jobbe på videre for å bedre det enda mer, samt å bli mye mer tøffere i hodet, når ting strammer seg til. På andre konkurransedag “sprakk jeg” med en åtter på siste ståskuddet, hvor jeg tenkte poeng og ikke klarte å holde fokuset helt inn til målstreken. Heldigvis fikk jeg en fin revansj på dette ene enkeltskuddet i finalen samme dag, hvor jeg avsluttet med 10,9 *. 


Pallen etter helmatch-finalen dag 1. Henrik Larsen best foran Benjamin Tingsrud Karlsen og undertegnede. 

På søndagens luftkonkurranse endte jeg på 622,2 poeng. Jeg startet bra med 104,7 poeng, og skulle da virkelig gjøre det helt store. Da faller fokuset ofte vekk fra der det skal være, men jeg klarte å hente meg bra inn på siste serien med 105,0 som avslutning. Med rett fokus på teknisk utførelse, samt at kroppen fungerer slik den har gjort på de tre siste luftstevnene, så kan det bli spennende konkurranser i Swedish Cup og Kisen Open, nå i januar. 

MATCHRESULTATER 

Ellers bød romjulsstevnene i Alfhallen på veldig mye solid skyting, spesielt fra landslagsutøverne. Samtlige resultater finnes HER. Hvis du derimot ikke orker å klikke deg inn og gjennom, har jeg laget et sammendrag under 🙂 

HELMATCH DAG 1 

MENN TOPP 10
1. Henrik Larsen 1182
2. Simon Kolstad Claussen 1181
3. Øyvind Solbrekken Flatla 1175 
4. Steffen Olsen (Danmark) 1171
5. Jon-Hermann Hegg 1169
6. Vegard Nordhagen 1166
7. Benjamin Tingsrud Karlsen 1161
8. Aleksander Teisrud 1159
9. Endre Hagelund 1152
10. Lars Lilleng 1117

KVINNER TOPP 10 

1. Jeanette Hegg Duestad 1179
2. Katrine Lund 1174
3. Jenny Stene 1173
4. Karoline Hansen 1170
5. Oda Løvseth 1161
6. Andrea Wick 1152
7. Julie Paulsen Johannessen 1150
8. Tonje Engevik 1149
9. Mari Løvseth 1146 
10. Åshild Vatne 1121

FINALE MENN 
1. Henrik Larsen 461,0
2. Benjamin Tingsrud Karlsen 461,0 
3. Simon Kolstad Claussen 450,0. 
4. Jon-Hermann Hegg 439,4
5. Steffen Olsen 428,6
6. Øyvind Solbrekken Flatla 418,5 
7. Vegard Nordhagen 404,7 
8. Aleksander Teisrud 396,3 

FINALE KVINNER 
1. Jenny Stene 463,3 
2. Karoline Hansen 461,7 
3. Katrine Lund 450,6 
4. Jeanette Hegg Duestad 438,9
5. Oda Løvseth 428,3 
6. Julie Paulsen Johannessen 412,2
7. Tonje Engevik 402,9 
8. Andrea Wick 391,0 

HELMATCH DAG 2

MENN TOPP 10 
1. Simon Kolstad Claussen 1181
2. Henrik Larsen 1179 
3. Steffen Olsen (Danmark) 1179 
4. Jon-Hermann Hegg 1176
5. Vegard Nordhagen 1173
6. Benjamin Tingsrud Karlsen 1173 
7. Øyvind Solbrekken Flatla 1170 
8. Aleksander Teisrud 1163
9. Endre Hagelund 1153
10. Tony Lincoln (England) 1143

KVINNER TOPP 10 
1. Katrine Lund 1176
2. Jeanette Hegg Duestad 1175 
3. Karoline Hansen 1171
4. Jenny Stene 1168
5. Oda Løvseth 1164 
6. May Elisabeth Nordahl 1159 
7. Julie Paulsen Johannessen 1157 
8. Mari Løvseth 1153 
9. Tonje Engevik 1149
10. Åshild Vatne 1121

FINALE MENN 
1. Steffen Olsen 463,9 
2. Simon Kolstad Claussen 463,7 
3. Henrik Larsen 452,2 
4. Benjamin Tingsrud Karlsen 440,6 
5. Jon-Hermann Hegg 428,7 
6. Øyvind Solbrekken Flatla 417,4 
7. Vegard Nordhagen 407,0
8. Aleksander Teisrud 402,8 

FINALE KVINNER 
1. Katrine Lund 461,7 
2. Jeanette Hegg Duestad 459,8 
3. Jenny Stene 447,9 
4. Oda Løvseth 435,7 
5. Julie Paulsen Johannessen 423,1 
6. Mari Løvseth 411,5 
7. Tonje Engevik 399,4
8. Karoline Hansen 399,2