Toppskyttere stemmes fram av folket

Hver eneste julaften kårer landets største og mest leste avis på nett og mobil, Verdens Gang (VG), de beste topp 100 idrettsutøverne i Norge. Sportsredaksjonen i avisen har en egen jury, som hvert år lenge jobber med å kåre de utvalgte etter prestasjoner i året som har gått, før alle de 100 navnene blir offentliggjort på julaften. 

Rifleskytter Stian Bogar og hagleskytter Erik Watndal, ble i år de utøverne fra skyttersporten, som ble funnet gode nok av juryen til å komme inn på listen. Bogar, som dessverre avsluttet sin internasjonale karriere i år, tok individuelt VM-sølv på 60 skudd liggende. Jeg ble nummer 6 i samme øvelse. Sammen med Henrik Larsen, ble det 5.plass i lagkonkurransen. Hadde lagkonkurransen vært på samme dag som den individuelle konkurransen, ville vi tatt et overlegent laggull.

Watndal har tatt både EM-sølv og VM-sølv denne sesongen. Spesielt VM-sølvet, i en olympisk disiplin, var ikke annet enn kruttsterkt og enormt. Her sikret han også kvoteplass til Tokyo 2020.

Listefyll hos juryen – Norgesstjerner hos leserne

Juryen til VG plasserte Bogar på 85.plass og Watndal på 78.plass, etter deres prestasjoner i 2018. På folket eller leserne sin rangerte liste, hvor alle kan avgi en stemme hver, er tonen derimot en helt annen. Her blir Bogar løftet opp på 12.plass, mens Watndal klatrer fra 78. plass til 25. plass. I følge “folket” sine stemmer, er dermed faktisk kun disse navnene rangert foran skytteren fra Hallingdal: Marit Bjørgen, Jakob Ingebrigtsen, Magnus Carlsen, Ada Hegeberg, Petter Northug jr, Aksel Lund Svindal, Johannes Klæbo, Sarpsborg 08 (fotball lag), Charlotte Selbekk, Håvard Lorentzen, Anders Mol/Christian Sørum,

Kåringen har, som vanlig, ført til debatt. Det er aldri enkelt, ei eller kanskje rettferdig, å rangere helt vidt forskjellige idrettsgrener opp mot hverandre i form av prestasjon, størrelse og utbredelse i verden. Folkets kåring sammenliknet med juryens kåring er alltid morsom å se på. Petter Northug jr, som ikke har vunnet stort siden 2015, er av juryen rangert på “sisteplass”, men er av folket løftet opp til 5. plass.


Stian Bogar avsluttet sin internasjonale karriere med å ta sølvmedalje under VM i Sør-Korea

Uansett, så er det ofte en gjenganger på denne kåringen, at idretter som ikke dekkes bredt i media og som ikke er så populære i Norge, blir rangert lavt av juryen. Av folket blir derimot de samme idrettene løftet kraftig opp fra juryens kåring. I 2013 ble Ole Kristian Bryhn rangert på 83. plass av juryen, mens han av folket ble rangert på 12. plass.

Hva en slik drastisk endring, plasseringsmessig på kåringen av juryen kontra folket kommer av, har sikkert mange sider. Veldig mange av enkeltgrenene, som har utøvere representert på VGs topp 100 kåring, stemmer naturlig nok på “sine egne”. Der kommer skyting godt ut, med blant annet Det Frivillige Skyttervesen i spissen, som har en medlemsmasse på godt over 100 000.

Størrelsen på idrettene bør ses i sammenheng

Likevel, så mener jeg at vi også kan si at folket i Norge har en viss forståelse, for størrelsen på hver og en idrettsgren, sett i et verdensperspektiv. I et sommer-OL, er det svært få grener (friidrett og svømming er to av dem), som har flere nasjoner representert i øvelsene enn skyting. 

Bogar og Watndal sine prestasjoner må ses i sammenheng med dette. En av verdens største idretter, med tanke på utbredelse og antall nasjoner representert. Dermed er det fullt fortjent at de fra juryens til folkets kåring, henholdsvis hopper opp 73 og 53 plasseringer.


Erik Watndal (til venstre) tok både EM-sølv og VM-sølv i 2018. Sistnevnte medalje sikret også Norge deltakelse i Tokyo-OL.

Det bør også gi vann på mølla til Norges Skytterforbund, Det Frivillige Skyttervesen og alle de andre organisasjonene i sporten vår om at det her er mye å hente på å promottere sporten vår utad. Skyting som idrett er mer enn spennende og publikumsvennlig/seervennlig nok. Det gjelder bare at de rette folkene trykker på de rette knappene.

Se hele VG-kåringen på denne linken.

Se finalene av Norma Open, med merket årstall på disse lenkene: Norma Open 2013, Norma Open 2014, Norma Open 2017

Juleforedrag hos Bygg Med Oss

Byggefirmaet fra Bjørkelangen, Bygg Med Oss, var den første lokale samarbeidspartneren som kom på banen og ville hjelpe meg med min internasjonale satsing i år og fram mot hele 2020-sesongen. 

Bedriften startet opp høsten 2013 og driver blant annet med byggeprosjekter for hytter, hus, landbruksbygg, stålbygg og store bygninger i tre. I tillegg til flere prosjekter i Aurskog-Høland er bedriften også aktive i Østfold og har et stallprosjekt på Øvrevoll. 

Det prosjektet de er mest kjent for er idylliske Setten Hyttepark, hvor de har ansvaret for den daglige ledelsen. 

Fra 2015 til 2017 økte Bygg Med Oss omsetningen med 18,5 millioner til 41,3 millioner kroner. I år har Bjørkelangen-firmaet budsjettert med en omsetning på 60 millioner kroner.

LES OGSÅ: Jobbsøker Åge (56) sto fram i lokalavisa ti minutter etter kom tekstmeldingen som forandret alt!


Sammen med daglig leder i Bygg Med Oss, Knut Heggedal. Tusen takk for støtten og samarbeidet vi er i gang med. 

Skytesporten nasjonalt og i et verdensperspektiv

Forrige uke var bedriften, med flere av sine samarbeidspartnere, samlet til julelunsj på Fjøset Resturant i Aurskog. Her fikk jeg muligheten til å fortelle om meg selv, min satsing, målsettinger, treningsopplegg og ikke minst om skyttesporten sin helhet, både i Norge og i et verdensperspektiv. 

Jeg ser på det som både lærerikt, og ikke minst viktig, å fortelle om sporten min, og hva en internasjonal toppidrettssatsing i skytesporten faktisk innebærer. Dette gjør jeg mer en gledelig flere ganger til dem som måtte ønske. Samarbeidspartnere, og andre, må også gjerne ta turen innom Grasåsen på Bjørkelangen eller det fantastiske anlegget i Alfhallen, på Borgen, for å selv få prøve seg på både de nasjonale og internasjonale øvelsene. 

Husk bare å si i fra i god tid, ettersom terminlisten min for 2019 er ganske så hektisk fra januar – september. 

Videre ønsker jeg alle mine samarbeidspartnere, samt kjente og ukjente der ute en fredelig julehøytid. Jeg håper vi ses på skytebanen 🙂 

2.plass på årets klubbmesterskap

Sesongbeste resultat på luftbørsa lyder nå på 623,9 poeng, etter forrige ukes klubbmesterskap for Kisen MSL i Alfhallen. Selv om resultatet er et godt stykke bak nivået til de beste i Europa og verden på øvelsen, så er det godt å se at framgangen fortsetter.

Spesielt avslutningen var veldig bra med 104,4 – 104,3 og 105,5 på de siste 30 skuddene. Det tilsvarer nesten 10,5 av maksimale 10,9 poeng i snitt, på de siste 30.

Finalen var utrolig jevn. Både Jon-Hermann Hegg, Jenny Stene, Endre Hagelund og meg byttet om på lederrollen underveis, og en stund var det kun 0,4 poeng som skilte oss alle fire. Det ble til slutt jeg og Stene som kjempet om seieren på de to siste skuddene, hvor jeg hadde en ledelse på 0,2 poeng. Denne ble fort spist opp av Stene som avsluttet gnistrende med 10,7 og 10,8, mens jeg avsluttet med 10,3 og 9,8. 

Neste luftkonkurranse blir under Kisen sitt romjulsstevne den 30. desember. Deretter blir det i tradisjonens tro, nok en tur til Swedish Cup i Sävsjø på nyåret, hvor de beste i Norden møtes til dyst over tre konkurransedager. 

Jenny Stene ble klubbmester med luftrifla, foran undertegnede og Endre Hagelund. Heidi Sørlie-Rogne (nederst i midten) vant klasse SH2. 

God og kjærkommen støtte fra lokalmiljøet

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg de neste to konkurranse-sesongene har fått Setskog-bedriften, HF Anlegg og Skog AS, som sponsor i min internasjonale satsing.

 

HF Anlegg og Skog AS er et entreprenørfirma som ble startet i 1985, rettet mot både privat- og bedriftsmarkedet i Oslo, Akershus, Østfold og omegn. Firmaet utfører de aller fleste tjenester av graving, sprengning, masseforflytning, asfaltering, grøntarbeid og skogsarbeid. 

HF Anlegg og Skog AS ble i 2016 kåret til årets bedrift i Aurskog-Høland kommune. Fra 2016 til 2017 økte de også omsettingen sin med over 22 millioner kroner

Siden den lokale bedriften, i tillegg til å være fra bygda mi, også har sine lokaler bare et steinkast unna mitt barndomshjem, er det ekstra gjevt for meg personlig å ha dem med på laget. Sponsorer vokser ikke på trær i skytesporten, så all støtte hjelper stort. Men det er klart at støtte fra lokalmiljøet, også det innerste, betyr noe litt ekstra. 

Les mer om HF Anlegg og Skog AS på deres hjemmesider HER

Takk for at dere er med på laget de to neste sesongene. 


Sammen med daglig leder i HF Anlegg og Skog AS, Erik Heggedal. Utrolig takknemlig for tilliten over å ha lokalmiljøets støtte i ryggen på vei mot mine drømmemål. 

Sesongbeste med luftbørsa

Fikk veldig positive svar med luftbørsa tirsdag, etter en lang treningsdag. 

I utgangspunktet skyter jeg ikke konkurranse, etter å ha hatt to relativt lange økter, tidligere på dagen. Men ettersom 10m, som tidligere nevnt, ikke er en øvelse jeg hevder meg så høyt i, så gjorde jeg det likevel denne dagen. Også for å teste kroppen litt ekstra. Man er ganske gåen i kropp og hodet etter landslagssamling fra 0900 – 1530. Før man så skal stelle seg på standplass i konkurransesammenheng 1900, den samme dagen. 

Jeg tok det som en treningsøkt og hadde null forventninger, og typisk nok, så gikk det jo også da ganske bra, iallefall til meg å være på luftgevær. 622,3 poeng er sesongbeste i høst/vinter. Etter 60-skudden ble det arrangert finale. Her stemte det ikke like bra teknisk, men jeg halte i land seieren til slutt med 0,2 poeng foran Endre Hagelund. Nevnte Hagelund, viste forøvrig at han er luftspesialist på innledende skyting, hvor han her la inn 628,0 poeng. 

En lang og god treningsdag ble dermed avrundet på en flott måte, og det er alltid motiverende å se at stående skytingen går i riktig retning. 

Maratonuke vel overstått

En svært hektisk uke er nå over. Sammen med en herlig gjeng i Team Kisen har jeg vært med på å arrangere Norma Open, som trygt kan kalles landets største innendørsstevne på 50m, i organisasjonen Det frivillige Skyttervesen. Totalt 1090 skyttere var påmeldt til stevne vårt i år, og vi endte opp med 950 deltakere etter stevneslutt. 
Sett utfra et innendørsperspektiv, så er det kun Oslo Open som er større enn oss. De endte i år på 1100 deltakere. Kun Landskytterstevne samler flere deltakere enn dette. 

Finaleshow

Finalene på Norma Open er av den spesielle sorten, hvor vi ønsker å skape “tidenes trøkk”, ekstra show og så underholdende som mulig, både for skyttere og publikum. Vi har ikke fått lagt ut noe sammendrag av årets finaler på video. For å få mer innblikk i showet og stemningen vi ønsker å skape under Norma Open, så kan du se avgjørelsen fra 2017-finalen på denne linken. Første gange vi arrangerte denne type finaler var i 2013 som du kan se på disse lenkene: Introduksjon og avgjørelse. Avgjørelsene fra finalen i 2014 kan du også se her.

En stor takk til gjengen i Team Kisen for en fantastisk dugnadsånd. Stor takk også til den flotte norske skytterfamilien for mange hyggelige tilbakemeldinger. Ingen klager og kun blide fjes hver eneste dag. Forhåpentligvis kan vi få enda mer av dette i skyttersporten i årene framover. 

To stevneseiere og bronse på Oslo Open

Selv var jeg også i år speaker, under Norma Open-finalene. Allerede nå søker vi en speaker-erstatter for neste år, da jeg har kvalifisert meg for denne finalen tre ganger siden 2013, uten å ha fått muligheten til å skyte selv. Ta derfor allerede nå kontakt, hvis du er uredd med mikrofon foran publikum, med tanke på neste år. 


Klubbmesterskap for Høland/Bjørkelangen i Oslo Open. Håkon Sørli best foran storebror Daniel og undertegnede på 3. plass. 

Totalt kunne man få skutt syv stevner på Østlandet denne uken. I tillegg til arrangør-jobben, rakk jeg smått utrolig å få med meg alle syv stevner. Jeg kvalifiserte meg også i år til Oslo Open-finalen. Da var kroppen og topplokket rimelig kjørt, men jeg klarte til slutt å karre til meg en bronsemedalje. Stort med trippel pall fra mitt eget Høland/Bjørkelangen skytterlag, med Håkon Sørli som en verdig vinner. 

Under kan du se alle mine resultater, samt resultatlister fra uka og bilder fra dugnadsjobben i Alfhallen. 

Resultater og bilder 

Moss og Våler: 348 poeng – 1.plass. Resultater HER

Skiptvet: 249 poeng – 1.plass. Resultater HER

Asker: 249 poeng – 2.plass. Resultater HER (Vinner: Gøran Helgesen 250 poeng)

Oslo Open: 249 + 97 – 3.plass. Resultater HER (Vinner: Håkon Sørli 349 poeng)

Riflen/Skoger: 347 poeng – 5.plass. Resultater HER (Vinner: Arild Røyseth 349 poeng)

Oslo Østre: 348 poeng – 6.plass. Resultater HER (Vinner: Anne Ingeborg Sogn Øiom 350 poeng)

Norma Open: 248 poeng – 9.plass. Resultater HER (Vinner: Håkon Sørli 103,2 poeng i finalen)