Skyting på NRK-sporten søndag

På torsdag har riflelandslaget fellestrening i skytterhallen på Norges Idrettshøgskole. Landslagets tillitsmann Ole-Kristian Bryhn har vært i kontakt med NRK-sporten som har bekreftet at de vil komme å dekke samlingen. Sendingen vil bli sendt på Sportssrevyen søndag klokken 1945. I tillegg vil rikskanalen også komme med en liten reportasje fra ungdomstrening i Sartor SSL.

Så da er det bare å slå på tv’en når søndagskvelden så smått begynner å sige inn 🙂 

 

 

 

Ingen tur til Den Haag

Jeg hadde før 2014-sesongen planlagt to utenlandsturer som jeg betaler av egen lomme. Det var Intershoot “Den Haag” i Nederland, hvor det er tre internasjonale konkurranser på 10-meter luftrifle og den internasjonale sesongåpningen på 50-meter ISAS Dortmund i Tyskland, hvor det også er en konkurranse på 10-meter. 

Etter nærmere omtanke og vurdering i ettertid, så blir den planlagte turen til Nederland skrinlagt. Sesongen på 10-meter har ikke gått som håpet, tross for et bra treningsgrunnlag. Jeg presterte ganske bra på første uttakstevne til EM i Fredrikstad, men var ikke i nærheten på Sävsjø. Jeg fikk en opptur igjen under Kisen Open, men med mine beste resultater på henholdsvis 621,1 – 618,0 – 617,5 (592 – 591 – 591), så har jeg heller ikke vært i nærheten av å klare EM-uttakskravet for seniorene. 

Når man også ser på det steingode nivået som er på landslaget i luft for øyeblikket med Are Hansen, Ole Magnus Bakken og Øyvind Flatla i spissen, så vet jeg med meg selv at jeg ikke er god nok nå til å matche disse på liftrifleøvelsen. Derfor retter jeg nå alt fokus mot 50-meters øvelsene. Det er også her jeg har størt tro og potensial til å komme med til VM i Granada som er sesongens store begivenhet. 

Turen til Nederland blir dermed erstattet med en helg til Eskilstuna 7. – 9. februar. Jeg drar sammen med en god gjeng fra Kisen, i tillegg skal også norske skyttere som Harald Stenvaag, Kjell Roar Livold og Jørgen Elstad på samme stevne denne helgen. Det skyte i alt to konkurranser på 60-skudd liggende og to konkurranser på 1/1 og 1/2-match for henholdsvis menn og kvinner. 

Jeg skjøt også tilsvarende konkurranse på samme tidspunkt i fjor. Det endte med seier på helmatchen dag 1 med 1164 og 3. plass på dag 2 med 1155, etter skrall liggende-skyting begge dager. Nå har jeg fått mye mer dreisen på liggende, så får vi da se hvordan det går i år. Du kan lese om fjorårets konkurranse i Eskilstuna her: http://simonclaussen.blogg.no/1360751086_grei_sesongstart_i_es.html

     

Under fjorårets dobbeltstevne i Eskilstuna var det en fin kamp mellom meg, svenske Karl Olsson (øverst) og Hallingdølen Stian Bogar. Jeg var best på dag 1 med tre poeng foran Olsson og fem foran Bogar. Mens Bogar tok en solid revansj på dag 2 og prikket inn henholdsvis 14 og 19 poeng foran Olsson og meg. Så får vi se hvem som er sterkest i år. 

Turen til ISAS Dortmund er bestilt, hvor jeg skyter 1/1-match 21. mars, liggende 22. mars og luft 23. mars. Det er alltid moro å dra på tur utenlands for å teste krefter mot internasjonal motstand, men i år ser det ut til at det blir med denne ene turen, dersom jeg ikke kvalifiserer meg for VM eller World-Cups. En skranken privat økonomi og militærtjeneste gjør mulighetene for det vanskelige i 2014. 

 

50m stevne i Fredrikstad + Militærlandslagssamling

Jeg har fått skutt bra med skudd denne uken, som har gått med til 50m stevne i Fredrikstad og Militærlandslagssamling på Norges Idrettshøgskole. I tillegg har jeg fått til en luft-trening på Terningmoen og en 50m-trening i Alfhallen. 

Militærlandslagssamlingen startet på onsdag, hvor vi startet dagen med en test-match på øvelsen 60-skudd liggende. Etter en god trening i Alfhallen på tirsdagen, hvor jeg fant tilbake til gamle innstillinger og teknikker, så hadde jeg litt forhåpninger. 
Med 597 poeng på heltall og 624,1 på desimaltall, ble jeg også nestbest på denne matchen. Slått med hårfine 0,1 poeng av Odd Arne Brekne.

Etter test-matchen dro vi en helg gjeng til Rolvsøyhallen for stevne der. På mitt første 50m stevne i 2014, så landet jeg på poengsummene: 625,7 (597) og 1171 poeng. Liggende fungerte igjen veldig bra og jeg har vel sjelden vært så nære 60 blinker noen gang, da jeg fikk anvist tre skudd på 9,9. 398-poeng der på 40-skudd. Stående fungerte også ganske bra, bortsett fra en litt dårlig avslutning. En veldig god flyt og teknisk fin skyting i begynnelsen og midtveis. Seriene: 96 – 98 – 95 – 94. Knestående var mer variabelt, men her merker jeg at jeg må trene mer og da er det naturlig at det varierer litt i starten. Klarte likevel å dra inn 390-poeng etter seriene: 98 – 97 – 98 – 97.

Odd Arne Brekne som i 2012 var svært nære en OL-finale i London, hadde et hvileår i 2013. Nå er han tilbake og startet sesongen med bravur. 627,8 (599) poeng på liggende ble fulgt opp med fine 1175-poeng på helmatch. På helmatchen ble jeg også passert av Stian Bogar og Ole Kristian Bryhn, som la inn henholdsvis 1173 og 1172. Fire mann på over 1170 er en bra start på sesongen, med tanke på at både Ole M Bakken, Øyvind S Flatla og Are Hansen ikke deltok. 

MATCH

1. Odd Arne Brekne 1175
2. Stian Bogar 1173
3. Ole Kr Bryhn 1172
4. Simon Claussen 1171

LIGG

1. Odd Arne Brekne 627,8 (599)
2. Stian Bogar 627,7 (598)
3. Vebjørn Berg 625,8 (595)
4. Simon Claussen 625,7 (597)
5. Ole Kr Bryhn 623,1 (596)

Videre så gikk samlingen på NIH med til mye trening i både stående og knestående. Jeg merker at det har blitt lite 50-m trening på meg denne høsten, så prestasjonene på trening er enn så lenge en del variable. Vi skjøt to andre test-matcher, hvor jeg oppnådde 579 på en halvmatch og 616,3 på en liggende-match. På denne liggendematchen skjøt jeg med for stram reim, noe som bedret seg kraftig på slutten da jeg fant ut av problemet. Bryhn var best på halvmatchen med 588, mens Brekne igjen var best på liggende med 627,8. 

Det skal bli godt å få kommet skikkelig i gang med 50m oppkjøringen nå. Selv om nivået er knallhardt bare her hjemme i Norge, så synes jeg at 1171 var en grei og fin start på året 2014 🙂 

Opptur under Kisen Open

Jeg skjøt i helga to luftstevner under Kisen Open i Alfhallen, et stevne som samlet store deler av den norske eliten. I klasse senior menn så var det vel kun Kim Andre Lund og Stian Bogar av eliten som ikke stilte. 

Det har vært en tung luftsesong sålangt, iallefall sammenliknet med hvor mye jeg har trent. Jeg synes selv jeg har lagt ned mye innsats, men har ikke fått resultater som samsvarer med treningen. Nå i det siste har det nok sittet mye mentalt også, spesielt under Sävsjø, hvor frykten for å feile var større enn lysten og viljen til å gjøre de riktige tingene. 

Etter onsdagens jubeldag med 2×249 og 250, var jeg veldig nøye i planleggingen og hadde kun fokus på å gjennomføre som planlagt. Jeg dro med meg den følelsen videre og hadde fokus på og ikke være redd for å feile, men gjennomføre som planlagt. 

Det klarte jeg så og si til punkt og prikke på lørdagens innledende skyting. Med 621,4 poeng ble det sesongbeste med over 4-poengsmargin på desimaltall. Jeg var litt ut av det noen ganger, men når fokuset var målrettet inn mot oppgaven hele veien, så ble det mye lettere og hente seg inn igjen. 

Det spesielle med årets utgave av Kisen Open var at de 20 beste i alle junior og seniorklassene møtte hverandre til en mellomfinale på 10-skudd. Her gikk igjen de 8-beste videre til superfinale, hvor det var pengepremier til pallen, mens medaljene ble delt ut etter innledende skyting. 
Med mine 621,4 poeng tok jeg sølv, kun 0,6 poeng bak Ole Magnus Bakken. På mellomfinalen glapp fokuset på de to siste skuddene, og jeg endte et godt stykke bak.

På søndagen måtte jeg jobbe en del hardere for å få det til å sitte som ønsket. Jeg var for offensiv i starten og fikk stryk med en 8,7 allerede på skudd nummer 3. Men da falt skuldrene flere hakk og jeg kom raskt inn i ønsket sone. På serie nummer 4 falt jeg dessverre ut av det igjen, men jobbet beinhardt både fysisk og mentalt og med 104,3 poeng på de to siste seriene, så rodde jeg i land 618,0 poeng.

Dette holdt til en 5.plass etter innledende. Nok et gull til Ole Magnus Bakken på sterke 625,9 poeng og en helt vanvittig serie på 106,7 poeng. Den tetteste 10-skudden jeg noen sinne har sett på en skytebane.

På mellomfinalen var jeg litt ute å sykle i starten, men hentet meg meget sterkt inn og gikk videre med en serie på 102,2 poeng.

I superfinalen fikk jeg flere uforklarlige dårlige skudd, tross for at jeg synes gjennomføringen var ok. Og når jeg da hisset meg opp, så røk jeg noe unødvendig ut tidlig som nummer 7. Hadde jeg klart å kontrollere frustrasjonen, så mener jeg at jeg burde vært med å kjempet om 5-4. plassen.

EM-skytterne viser at de er i kanonform, spesielt Øyvind Solbrekken Flatla og Sina Busk som sikret seg henholdsvis 1. og 3. plass og 2×2.plasser i superfinalen. Sina var også best innledende og i mellomfinalen begge dager. Are Hansen viste også form med seier på siste dag, mens Ole Magnus Bakken også viste supertakter innledende, mens han dessverre fortsatt sliter med å få ut potensialet sitt i finaler.

Fyldige resultater fra årets Kisen Open sjekk http://kisen.no/

3 av 3 seiere og 250 poeng på Stange

Etter en heller dårlig start på årets 2014 med tre dårlige luftstevner i Sävsjø, og to svake konkurranser i Elverum og Nordskogbygda, så var det utrolig deilig med en skikkelig opptur igjen. 

Jeg var onsdag i forrige uke på farten med saueren på tre stevner. Lapua-Cup på Elverum, åpent stevne på Løten og åpent stevne på Stange og Romedal: Alt på 15-meter innendørs DFS. Etter disse tre stevnene kunne jeg vise til tre av tre 1.plasser og kun to niere med 9,9 som dårligste skudd. 

Jeg var virkelig på hugget etter noen svake dager og bestemte meg på forhånd at jeg skulle klemme ordentlig til og ikke være redd for å feile, noe som var en avgjørende faktor spesielt i Sävsjø. Jeg gjennomførte som planlagt på alle tre stevnene og fikk så og si maksimal utelling på alle tre. 

På Elverum var jeg litt for ivrig på første stående skuddet, mens på Løten var jeg litt for overgiret på andre kneskuddet. Resten av skuddene denne dagen satt godt plantet i tieren. Med litt flaks på Stange og Romedal, hvor to skjeve serier akkurat satt innenfor, så ble det en perfekt avslutning på en fantastisk onsdag med 250 poeng for aller første gang innendørs. 

Seier ble det også på Løten, poenget foran Ole-Kristian Bryhn. På Elverum delte jeg seieren med Eline Tovseth Vatne fra Nord-Odal. Katrine Lund fra Jondalen sørget for at det ble trippel militært i toppen, da hun tok 3.plassen med 248-poeng. 

I følge Romerikes Blad så er jeg den første seniorskytter i 2014, uansett riflegren som har skutt fult hus ( i år ). Det er jo også artig å ha på CV-en!

Nedtur i Swedish Cup

Fra 3.- 5. januar skjøt jeg i tradisjonens tro tre konkurranser i 10-meter luftrifle under Swedish Cup i Sävsjø, hvor flere av de beste luftskytterne i Skandinavia stilte på Standplass. 

Det ble tre stevner uten klaff, og med 21.plass som beste plassering, kan jeg ikke si meg fornøyd. 

Jeg hadde en klar plan på forhånd hvordan jeg ville gjennomføre konkurransen. Jeg skulle være tøff i hodet og skyte offensivt med automatisering i kroppen, slik jeg har gjort på trening den siste tiden. Det klarte jeg bra på prøveskuddene, men når konkurransen starter, så blir jeg redd for å skyte dårlig og fokuset fra prøveskuddene faller bort. 

På siste dagen klarte jeg det bra i begynnelsen, etter å ha innledet med gode 103,6 poeng og tre sentrum på andre ti-skudd serien. Så gjør jeg en dobbelfeil og får to møkkaskudd på rappen og da svikter det dessverre mentalt, og jeg kom aldri inn i samme sone igjen. 

610,4 (578), 609,7 (584) og 610,9 (583) ble mine resultater ca. 5-6 poeng på desimal fra finaleplass alle tre dager. 

Are Hansen sikret seg et gull og en sølv, mens Øyvind Solbrekken Flatla sikret seg bronse på siste dag. Sammen med Ole Magnus Bakken utgjør disse laget i EM i Moskva om litt over en måned, et meget sterkt lag. 
I junior-menn har Norge også en spennende trio i Håkon Sørli, Jørgen Elstad og supertalentet: 15-år gamle Benjamin Karlsen. Sørli fikk med seg en bronse, mens Elstad sikret seg gull på dag 2.

I junior-kvinner er Sina Busk, Karoline Hansen og Siri Mortensen tatt ut. Spesielt gledelig er det å se at Siri Mortensen er tatt ut til mesterskap igjen, etter to år med motgang siden hennes forige EM på sensommeren 2011. Et godt bevis på at man får betalt, dersom man aldri mister troen.

 

Avsluttet år 2013 med 595 og 1167 i Alfhallen

Årets siste stevne skjøt jeg i Alfhallen 28. desember da 50-meter ligg og 50-meter match sto på programmet. 

Det startet som en drøm med hele 395 poeng på kne, noe som er tangering av personlig rekord. Ettersom det har blitt ganske lite 50-meter trening så langt i vinter, og kneskytingen på DFS 15-meter har vært veldig varierende, så er jeg strålende fornøyd med den summen. Kanskje litt flaks? Men pytt-pytt. 

Resten av matchen ble langt i fra noen dans på roser. I liggende trøbblet jeg fælt og var ute av stilling ca. 6-7 ganger i løpet av skytingen. Jeg endte likevel opp med 397 poeng på 40 skudd og 595 poeng på 60-skudd, noe som vel egentlig kan beskrives som flaks. På heltall var det 620,5 en poengsum som stemmer bedre med gjennomføringen. 

Dermed var det kanskje som fortjent at jeg hadde skikkelig utur i stående?? Med hele åtte skudd på 9,9 så ble det mye nesten. To ordentlige slengere i 8,2 og 7,9, mens resten dreide seg stort sett om gode niere og “nesten-skudd” hele veien. Siste serien på 95-poeng med 3×9,9 og 2×9,8 var et godt symbol på det. 375 poeng og 1167 i den siste helmatchen i 2013. 

Resultater fra 50m stevne finnes på: www.kisen.no