105,1 – ny pers på 10-skuddserie med desimal

Dessverre så satt ikke de andre fem seriene like tett. 

Men det var likevel artig. På denne serien klarte jeg å repetere likt fra gang til gang og jeg skjøt slik jeg har gjort på mine beste stunder på trening. Det er det som er drømmen å få til en slik gjennomføring i konkurranse, og det klarte jeg på denne serien. 

Jeg startet stevne som planlagt og gjennomførte automatiseringsøvelsen: 25-skudd på 15-minutter under prøveskuddene. Men så svikter det dessverre litt mentalt når prøveskiven blir omgjort til konkurranseskive, og jeg fikk en veldig kjedelig og tøff start. Heldigvis klarte jeg å riste dette av meg og gjennomføringen gikk fra å være usikkert til god og stabil, slik den har vært på trening. Så falt jeg litt ut av det igjen, før jeg skjøt greit på de siste 20. 

Det ble til slutt 612,8 poeng på desimal og 586 poeng på heltall. To møkkaserier på 95-poeng (99,9 og 100,6) ødela en del, men 1x100serie, 2x99serier og 1x98serie, så fikk jeg iallefall vist at jeg kan bare jeg er i treningsmodus. 

På finalen så fikk vi en skikkelig oppvisning av Øyvind Solbrekken Flatla som virkelig er i kanonform om dagen. Med ca. 209,0 poeng så vant han i utklassingstil ned til overraskelsen Benjamin Karlsen (15 år), som stadig tar nye steg og har ungdoms EM som sitt store mål denne vinteren. 

Jeg åpnet finalen uten noe som helst nerver og hadde en veldig fin ro i det jeg drev med. Øyvind var altfor god, men jeg lå stort sett på 2.plass hele veien, helt til de to siste finaleseriene. Da ble jeg for sein og mistet det dessverre litt og jeg endte opp på en 4.plass til slutt. 

Jeg drar til Sävsjø 2. januar med målsetting om å gjennomføre konkurransene mest mulig likt som jeg gjør på trening. Klarer jeg det, så kan jeg snuse på finaleplass med klaff.

I morgen tidlig drar jeg fram anchützen igjen og skyter 50m stevne i Alfhallen. Stevne kan følges live på: http://kisen.no/

Trening i jula

Jeg har fått trent en del denne jula, hvor innsatsen og fokuset kun har vært på 10-meter luftrifle. Det har blitt 3-4 økter i Alfhallen og en god treningsdag på Kongsvinger 22.desember. Med god veiledning av Øyvind Sirevaag fikk jeg klar beskjed på hva jeg skal fokusere på fram mot Swedish. 
Det gjelder i hovedsak å få opp tempoet og rytmen på skytingen, og klare å trekke av rent med fingeren. Tørre å gjennomføre et rent avtrekk og ikke angre seg i avtrekksøyeblikket.

Første test kommer den 27. desember i konkurranse. Da er det luftstevne med påfølgende finale i Alfhallen.

 

Forsvarte fjorårets samlagstittel på 15-meter!

Jeg ble i helga samlagsmester på 15-meter innendørs i Nannestad, og kopierte dermed fjorårets SM triumf fra Blaker. 

Etter to ganske intensive uker på Rena leir med feltuke, flere idrettsarrangement og lite skyting, så var jeg ganske spent på hvor formen satt. Med en god luft-økt på torsdag og fredag, samt en sauer økt innendørs på lørdag morgen før innledende skyting, så var jeg klar. 
Jeg merket på treningen på lørdag morgen at jeg ikke var i kjempeslag, men at jeg maktet å få inn skuddene i min favør. Det klarte jeg så apsolutt under stevne også. Gjennomføringen var så som så, men jeg klarte å time skuddene i riktig øyeblikk og smalt på vei inn. Med hele 5×10,0 så gjorde det egentlig ingenting at jeg fikk anvist en 9,9. 249 med prima stående skyting, var veldig moro.

For aller første gang ble det skutt finale på samlagsstevne innendørs med utendørs omgang som finaleøvelsen. Fra skive 1, så merket jeg selvsagt at det var litt mer spennende enn vanlig, selv om jeg ledet med tre poeng. Omgangen var heller ikke noe spesielt bra, men jeg safet inn 99-poeng, og med 348-poeng så ble det seier med tre poeng ned til Halvor Thrane Svendsen.

Dermed har jeg totalt fire samlagstittler i mine fem år som seniorskytter: To på 15-meter og to på bane. Jeg er ennå ikke samlagsmester i felt, men med tanke på all matchsatsingen, så kommer det trolig til å gå noen år før jeg blir noen favoritt i den grenen.

Resultater fra årets SM 15-meter i Akershus finner du her http://www.livevisning.com/skedsmo/Resultater/2013/SM-15m/index1.html#

Tidenes skyttershow i Alfhallen??

Selvsagt så slår ikke lørdagens finaleshow i Alfhallen det som skjer på landskytterstevne, men jeg sitter igjen med en følelse av at skytternorge virkelig fikk en “aha-opplevelse” og at øynene ble lyst opp for de som opplevde lørdagens superfinale, samt de som har sett showet på youtube i etterkant. 

Ideen for det hele kom ca. for litt under et år siden. Det var kun 1 uke igjen til Luft-EM i Danmark, hvor satsningsgruppen Team-Kisen hadde med Christina Teigen og Håkon Sørli til mesterskapet. (Sørli da som også forøvrig var elev på NTG Kongsvinger). På siste fellestrening før EM, så bestemte vi oss for å få til en spesiell finaletrening med et trøkk helt utenom det vanlige. 

Kjell Aarskog og Vebjørn Berg stilte med hver sin boomblaster, hvor vi koblet en mikrofon til den ene og spilte musikk ut av den andre. I tillegg hang vi opp et stort leerett med livevisning. Dermed var et duket for litt show på trening og undertegnede var speaker mens ti stykker gjennomførte en vanlig luft finale på 10-meter etter ISSF sine regler, med speaker-tjeneste/speaker utpsykning og musikk både før, under og etter hvert skudd. 

Etter denne treningen ble trener Berg så begeistret for gjennomføringen og tente ytterligere på å bygge videre på dette konseptet og få vist det ut til folket. Et stort mål ble med en gang å få til dette på et stevne som samlet stor deltakelse, samt å bygge opp trøkket og showet ennå mer med både røyk, lys og laget et samlet show som få har opplevd under en finale. 

50-meter stevnet i Alfhallen som de to siste årene har blitt arrangert av både Ullensaker og Rælingen, ble tidlig plukket ut som et perfekt stevne å prøve ut dette prosjektet på, med vanlig innledende skyting i tre dager, og med denne “superfinalen” som rosinen i pølsa på lørdags kveld. 

Etter meget god dugnadsånd fra samtlige i Team-Kisen og god hjelp fra Høland/Bjørkelangen skytterlag, så må vi si at stevne ble slik vi hadde håpet på. Med innleid lys, lyd og røykshow-mann, en ambasiøs arrangørstab som så etter muligheter og ikke var redde for å feile, ble det en festkveld i Alfhallen. 

Hver og en ble de ti finaleskytterne i hver av de to superfinalene presentert med sine beste meritter på skytebanen, før de entret standplass i 2.etasje gjennom røyk og lys, før de gjennomførte 10 enkeltskudd med både musikk og speakertjeneste før, under og etter hvert skudd. 
Vi var forberedt på mye krass kritikk. Blant annet fikk vi høre tydelig før stevne følgende beskjed: – Det er det sportsligste som er viktigst, pluss litt krydder. 

Avsenderen av den meldingen, har dog kanskje rett. Men jeg pressiserer at vi lever i 2013, og at man er ALTFOR redd for å tenke nytt i DFS. Man må tenke nytt for å videreutvikle sporten. Bare se på skiskytingen, hva de har fått til. På slutten av 1970-tallet, så ble det et dramaskrikk ut av dimmensjoner, når det ble bestemt at skiskytterne skulle skyte kaliber 22, istedenfor grovt.
Avgjørelsen ble regelrett slaktet av folk flest, som også trodde sporten ville dø ut.
Bare se hvor skiskyting er kommet den dag i dag. På så og si hver eneste verdenscup runde er stadioner så fulle at folk ikke får plass. At vi kommer til å få til noe lignende i skytesporten, tviler vel kanskje også jeg på. Men poenget mitt er: Man MÅ tenke nytt for å videreutvikle idretten vår.

De mange tilbakemeldingene vi har fått fra Lørdagens superfinale, sier også sitt om at dette er noe vi må bygge videre på.

– Dette var helt rått. I mitt nesten 65-år gamle skytterliv, så har jeg vel nesten ikke opplevd maken, – Erik Jødahl. 

– Dette er det kuleste jeg har vært med på noensinne som skytter. Det at jeg kom sist gjorde ingenting, opplevelsen var helt rå, – Peter Sørli 

– Dette var det Landskytterstevne-trøkk over på meget høyt nivå, – Kim Andre Lund. 

Dette må vi ha mer av. DFS må følge med i tiden, – Vegard Lund. 

– Dette trengte skytternorge. Et fantastisk skyttershow. Vi kommer igjen, – Egil Finnestad.  

Det varmer med slike tilbakemeldinger når man også har gjort et godt arbeid underveis på en kanskje litt for ambasiøs idee, og føler at man likevel lander på begge beina. Så får vi nå evaluere hele stevne og superfinalen, og sørge for å komme med en ennå bedre gjennomføring neste år. 

For selvom det kanskje var like mye fokus på show som det var på det sportslige, så er det nye og spenstige ideer som dette det skytersporten trenger. Og hvis vi også får dette ut til det norske folk, så kan vi kanskje ha en hårete drøm om og en gang være der skiskyting er den dag i dag. 

6.plass på årets Oslo Open

Under Norges store skytterhelg på 15-meter, så kom jeg i år på en 6. plass etter finalen under årets Oslo Open. 

Jeg var preget av litt nerver og klarte ikke å roe kroppen ned eller slappe av som ønsket under den innledende skytingen, men jeg jobbet utrolig sterkt og med litt flaks så presterte jeg likevel 150-poeng på klassen, hvor det ble skutt standard innendørsprogram (kun stå og kne). 

På grunnlaget jobbet jeg like bra, men her ble det veldig stang ut. Etter å ha innledet med to sentrum, så kom det tre strake 9,9 på rappen på de tre siste stå skuddene. Men med fult på kne, så ble det likevel fine 247 poeng og en finaleplass. 

Jeg hadde perfekt spenningsnivå i kroppen under prøveskuddene og følte at jeg hadde god kontroll, men når det virkelig gjaldt, så bikket spenningsnivået litt over. Med 2×9,8 og 1×9,9 ble det 97-poeng og 344-poeng totalt. Det er den samme summen som jeg skjøt i 2010, da jeg vant. Denne gangen holdt det til delt 6.plass med Vebjørn Berg og Siw Anita Dramstad. 

Skyhøyt nivå på finalen. Både Øyvind Solbrekken Flatla, Jørgen Elstad og Thor Magnor Brath skjøt sterke 99-poeng og fordelte pallen seg i mellom i navnegitt rekkefølge. Unge Elstad innledet med ni tiere, men måtte ut i nieren på siste skuddet, og da Flatla prikket inn en 10,4 tok Tingelstad skytteren en fortjent og imponerende seier. Delt 4. plass ble det mellom Håkon Sørli (98-på finalen) og Jan Kåre Moland (96 på finalen). 


Jeg fikk stå øverst på pallen i Oslo Open en liten stund, selv om det ikke ble seier individuelt. Høland/Bjørkelangen gikk nemlig til topps i lagskytingen med meg, Daniel Sørli og Kjersti Nyborg Teigen på laget. Dermed ble det napp i den flotte vandrepokalen i lagskytingen 

Ser man på statestikken under Oslo Open helgen, så blir denne helgen bare mer og mer populær for hvert eneste år. I år var det atter en gang rekord stor påmelding og resultatene heves også for hvert eneste år. For 2 år siden var det første gang noen på 246 poeng ikke kom med i finalen, da jeg og Marianne Berger (begge med 246 og 6*) var de eneste på 246 som ikke kom med. I fjor var det mange på 246 som ikke nådde finalen, mens det i år var ennå flere. Hadde man desutten 246 innledende på denne finalen, var man nødt til å skyte 100 for å i det hele tatt snuse på pallen. 

Jeg presterte 245 poeng i Asker med en skjev stående serie og 345 poeng på Oslo Østre etter dårlig kneskyting, og endte opp som listefyll på begge de stevnene.