598 og 1176!!!!

Det ble en kanondag på dagens 50m stevne i Fredrikstad. Jeg kom endelig over 597-poeng på 60-skudd liggende, noe som har vært persen min siden desember 2011. I tillegg forbedret jeg persen min på 1174 (som jeg skjøt for 2 uker siden i Alfhallen) til 1176. Det ble også en meget fin personlig rekord på 40-skudd kne på 396 poeng. 

Jeg merket allerede fra første prøveskudd at ting fungerte veldig bra. Kroppen var rolig og avslappet, men klar. Jeg hadde et godt holdeområdet og skjøt slik jeg ønsker: Offensivt og nøyaktig. Jeg fant tidlig oppskriften og klarte å holde meg til denne under hele kneskytingen. Det ble litt spennende på slutten, men jeg red av stormen meget bra og 396 poeng var utrolig gøy. 

Men det stoppet ikke der. For på liggende fløt det også utrolig bra fra og med første prøveskudd. Innstillingene som Stian Bogar viste meg for 2 uker siden satt bra og det hele gjaldt egentlig å være nøye med avtrekket og finne rytmen på det hele. Jeg skjøt en 9,9 på et slurve avtrekk og en 9,8 som en følge av at jeg var sliten, men ikke turte å ta pause. Resten satt gnistrende og 598 poeng var et faktum. I skrivende stund vet jeg ennå ikke desimalsummen, men skal få lagt ut den snarest. 

Stående skytingen ble dessverre litt preget av feil fokus, med blant annet fokus på poeng. Men jeg jukset bare fem ganger noe som resulterte i tre dårlige niere og to åttere. Resten synes jeg at jeg gjennomførte på en god måte, og med litt stang inn så kunne det blitt veldig bra. Men med 382 så var likevel jubeldagen komplett. 

Det er jo synd at 50m sesongen og de store stevnene nå er over, for jeg føler selv at jeg aldri har vært teknisk bedre eller har en slik ro som jeg har nå. To perser på de to siste stevnene tyder jo også på at jeg gjør mye riktig om dagen. 

Nå gjelder det bare å få smittet dette over på luftskytingen hvor det ikke går like bra, så blir jo dette slik vi sier i forsvaret: Helt porno 🙂 

50m stevne i Fredrikstad fortsetter i morgen (søndag). Livevisning er å finne på http://fmsl.no/ 
Det har vært mye solid skyting der til nå. Stian Bogar best på heltall i liggende med 599. Ellers har følgende skutt 598: Simon Claussen, Harald Stenvaag, Kjell Roar Livold og Espen Berg Knutsen.

Norges desidert beste skytter akkurat nå for tiden: Are Hansen leverte igjen en glitrende helmatch. Denne gangen på 1179 poeng, to uker etter at han skjøt 1178 poeng i Alfhallen.  

PS: Det ble litt lavere enn hva jeg på forhånd trodde på desimaltall i liggende, men 626,7 er likevel ny personlig rekord med 1,3 poeng 🙂 

Seier i 2. runde av Akershuskarusellen etter 248 på Blaker

Jeg skjøt fredag 2. runde i den populære Akershuskarusellen 15m som ble arrangert på Blaker med 169 deltakere. 

Det ble en ny seier og med 248-poeng, så festet jeg også et godt grep om sammenlagtseieren, tross for at det er to runder igjen. Med 246 og 248 som mine til nå tellende resultater, så er jeg seks poeng foran Daniel Sørli på 2. plass Marianne Stigen ligger på 3. plass sammenlagt poenget bak Sørli. 

Tross for at jeg fikk 2×9,9 så hadde jeg litt flaks på Blaker i går. Kneskytingen fungerte dårlig. Jeg var mer anspent enn vanlig og kom aldri ordentlig i gang. 2×10,0 og 1×10,1 var de tre første skuddene på kneserien, før jeg turte å gå mer offensivt på og avsluttet med 2×10,6* på de to siste. 

På grunnlaget hadde jeg ladet et skudd for lite i magasinet, slik at det sa “klikk” på siste kneskuddet. I tillegg til at jeg var litt treg i stående, så ble det veldig knapp med tid. Men med tre blinker og en nier på fire ligg skudd på vel rett over 10-sekunder, holdt til 99-poeng – 248 og seier med to poeng ned til Daniel Sørli. 

Ellers var gjennomføringen god. Særlig på stående, hvor jeg merker godt at luft-treningen hjelper bra. Skedsmo og Rælingen arrangerer de to siste rundene i årets Akershuskarusell. 

Resultater fra 2. runde på Blaker finner du på: http://www.livevisning.com/blaker/liveresult/StartFrame.htm


Bedring å spore på luften

Etter litt bedre struktur på treningen den siste tiden, så har det bedret seg litt på luftskytingen de siste dagene. 

På fredag byttet jeg ny krok på min Feinwerkbau 800, etter et flaut stevne på Flisa. Jeg skjøt riktignok 585 poeng på heltall, men svært skuffende 606,5 poeng på desimaltall. Skuddene satt overalt og selvom jeg ironisk nok hadde en 100-serie på kun 102,2 poeng, så hadde jeg mer eller mindre null kontroll. 

Hovedproblemet er at nedredel av kroken ikke sitter kontant i skulderen og glir, når jeg står i stilling. Jeg fikk dette påpekt av Vebjørn Berg under en Team Kisen trening for 2 uker siden, men merket det for alvor på Flisa i forrige uke. På lørdag dro jeg til Landrø og invisterte i en G-mahn krok som jeg prøvde ut på trening samme dag. Selvom det ikke akkurat ga 100% utelling i form av resultat på trening, så sitter den iallefall kontant og mye bedre enn den forrige. 

Dagen etter: på søndag var jeg på plass på Rykkin der Vestre Bærum arrangerte luftstevne. Jeg jobbet knallhardt og veldig bra under hele matchen, og selvom starten ikke var god, så fant jeg en veldig fin rytme og kom delvis inn i flytsonen på de siste 30 skuddene, hvor jeg kun skjøt 9,8 som dårligste skudd. Resultatet ble 588/616,5 poeng. Et resultat som selvsagt ikke er godt nok for å hevde seg i noe stort mesterskap, men mitt beste stevne sålangt i sesongen og helt klart stor framgang. 


Håkon Sørli er i slaget om dagen. På Flisa ble det et nytt stevne på over 590-poeng og 618,2 på desimaltall. 
Bilde er tatt fra Swedish Cup i Sävsjø 2012, hvor Sørli da som NTG Kongsvinger elev tok tre sølvmedaljer.
 

Ellers på VBS fikk vi se flott skyting av taltentet Jenny Vatne som går 1. klasse på NTG Kongsvinger. Pers med 390-poeng (selv med to 8-ere på siste serien) sier jo noe om potensialet. På Flisa fikk vi igjen se strålende skyting av Håkon Sørli som virkelig er i slaget om dagen. På Flisa skjøt han 592 poeng og 618,2 poeng med (tre niere på de siste fem skuddene). Dette var hans tredje stevne på rappen på 590-poeng heller bedre og Sørli er fortsatt juniorskytter. EM i Moskva er et av sesongens store mål for 18-åringen. 

Sina Busk er også i fin form og viste fram 396 og 413,8 poeng. Katrine Lund: 392 og 413,1 og Siri Mortensen: 392/409,6


Mine siste 10-skudd på VBS sitt luftstevne søndag. 104,7 poeng er faktisk pers på 10-skudd med luftrifla i konkurranse. 

Denne uken har det foreløbig blitt liten tid til annet en fysisk trening. Jeg har mandag – torsdag vært på treningmoen og hatt sanitetskurs nivå 2 med påfølgende eksamen, som jeg bestod på torsdags formiddag 🙂 
Etter eksamen rakk jeg en god luftøkt på over 2 timer. Fortsatt litt varierende, men fant tendenser til flytsonen og god teknisk utførelse på de siste 40-skuddene.
I dag (fredag) blir det en liten luftøkt i Alfhallen, før jeg skyter 2. runde i Akershuskarusellen på 15-meter i Blaker på kvelden, hvor Daniel Sørli er i ledelsen på 246-poeng. Resultater fra karusellstevnet på Blaker finner du her: http://www.skytterlag2.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=87244 .

I morgen (lørdag) skyter jeg 50m stevne i Fredrikstad (Rolvsøy Open) klokken 10.00. Livevisning fra det stevne finner du på http://www.fmsl.no/

4. og 5. plass i Nittedal og Gjerdrum

I lørdag forrige uke var jeg på plass på Nittedal og Gjerdrum som arrangerte dobbeltstevne i 15m DFS. 

Selv om det er matchskytingen som har førstepri, så er det alltid deilig å avkoble med litt DFS. Etter en økt med luftbørsa på morningen, dro turen først til Nittedal. På DFS-sitt utendørsprogram så ble det 343 poeng. Jeg hadde 148 poeng på klassen og startet med en 10,4 på første ståskuddet på grunnlaget. Men så fikk jeg dessverre to forkillinger på rappen, som jeg strevet veldig med å få ut igjen, og da ble tiden veldig knapp. 96-poeng på grunnlaget og 99 (9*) på omgangen. 
Best av de på 343-poeng holdt faktisk til en 4. plass. En kanskje noe overraskende seier til Bjørnar Slettmo fra Trøgstad med 347 poeng.

På Gjerdrum hvor det opprinnelige innendørsprogramet (kun stå og kne) ble gjennomført, leverte jeg ikke en like god gjennomføring som på Nittedal. De tre første seriene var lurvete, men viste likevel 49-poeng på samtlige. Jeg skjerpet meg på grunnlaget og fikk 99 poeng, skjevt ut høyre, hvor kun et lite finknepp hadde holdt til 100. 246 poeng, noe som her holdt til 5. plass. Seier til Høland/Bjørkelangen sin nyværvelse: Håkon Sørli. Nina Bøe sørget for at det ble dobbelt Høland/Bjørkelangen, da hun sikret 2. plassen. Hadde jeg skutt 10,0 istedenfor 9,9 på sisteskuddet, så hadde Høland/Bjørkelangen kapret de tre første plassene! 

Jeg vil vel si at det er litt merkelig at resultatene er lavere på utendørsprogrammet, enn Innendørsprogrammet. Men grunnlag og liggende innendørs er jo noe folk ikke er vandt med, og trolig jevner nok dette seg ut utover i sesongen. Verdt å merke seg at det at sesongens to store begivenheter: Viken II har utendørsprogram på programmet, mens det på Oslo Open skytes vanlig innendørsprogram. 

På de aller fleste stevnene framover ser jeg at det er utendørsprogram som står på planen. Vel og greit det, i og med at det har kommet på agendaen at innendørssesongen skal være en forberedelse til banesesongen. Men det er også viktig etter min mening og ikke la det vanlige innendørsprogrammet dø ut. Med en fin kombo av begge deler får vi en flott variasjon. 

Resultater fra Gjerdrum her: http://www.skytterlag2.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=86978

Resultater fra Nittedal her: http://nskl.no/

Ny pers på helmatch – nummer 3 på liggende finalen

Jeg har tirsdag og onsdag denne uken skutt to helmatcher og en 60-ligg under dobbeltstevne på 50-meter i Alfhallen. 

Sesongen på 50m er over og det er luftskyting som tar det meste av tiden. Derfor er det alltid på denne tiden av året spennende å se hvor man står hen på 50m da det ca. arrangeres to-tre i snitt hver måned. Det jeg nok er mest fornøyd med etter de to helmatchene er kneskytingen. Jeg oppnådde 391 poeng på tirsdag og 393 poeng på onsdag, og med tanke på at jeg føler at jeg har ennå mer å gå på rent teknikk-messig, så må jeg si meg meget godt fornøyd med resultatene der. 

Jeg har til tider veldig fin flyt og ting går på som en drøm, men enkelte ganger når tierne renner inn så stopper jeg opp og blir usikker, noe som trolig ødela for ennå bedre poengsummer. Stillingen er super og holdeområdet og avtrekksprossesen veldig fin, men med mer fokus på rytme, teknikk og timing, så har jeg ennå mer å gå på. 

Det som ødela for et toppresutlat på tirsdagen, var liggende skytingen. Da var det dessverre plutselig helt natta igjen. Høydesprening var igjen en hovedfaktor. Jeg gikk fra å starte med 99-serie til å skyte 95 poeng på neste, hvor alle nierne satt både over og unde. Kun skrøpelige 390 poeng her. Med god stående skyting på 381 med hele 8 skudd på 9,9, så ble det 1162 poeng til slutt. 

Etter råd og tips fra Stian Bogar så gjorde jeg litt justeringer på liggende på onsdagen. Blant annet sørget jeg for mer trykk i skulder og strammet opp reimen, slik at jeg fikk en veldig tight følelse, under hele skytingen, samt at jeg også var mye bedre på å ha en fast og bestemt rytme under utfølelsen. Det hjalp også utrolig mye. Det så lenge ut til at jeg skulle gå mot 598 poeng, men med to 9,9 på de siste fem skuddene, så ble det 596, selv om det ikke var noe nederlag. 624,4 poeng på desimal, et av mine beste resultater på liggende på en god stund. 


Are og jeg var de to beste på onsdagens helmatch

Stående satt bra, med unntak av en 8-er, hvor jeg ble for ivirg, så hadde jeg kun 9,5 som dårligste skudd. 383 poeng ga ny personlig rekord på 1174! 

Etter helmatchen var det finale for de 8 beste i liggende, med det nye finaleprogrammet og Bergsvein Bårdstu som speaker. Her trøblet jeg dessverre litt med stillingen og lå ikke helt likt fra gang til gang, itillegg til at jeg nok var litt sliten, så sent på kvelden til å være. Finalen var ferdig klokken 21.45. Jeg startet svakt og var svært nære å ryke ut tidlig, men en 10,9* og 10,8* etter hverandre, så gjorde jeg et stort byks og det ble til slutt en 3. plass. 
Suveren seier til superveteranen Harald Stenvaag, mens Vebjørn Berg kom på 2.plass.

Det var også høyt nivå på helmatchene under onsdagens stevne. Are Hansen 1178, jeg på 1174, samt Stian Bogar og Ole M. Bakken på 1173. Fire resultater på 1173 og bedre.

I tillegg fikk vi en stor oppvisning av Katrine Lund på halvmatch tirsdag med 590 poeng, det beste resultatet skutt av en junior noensinne på et 50-meter stevne!

Fyldige resultater og livevisning finnes på  http://kisen.no/

Seier i 1.runde av Akershuskarusellen

Totalt 93 skyttere fra Akershus møtte opp til 1. runde i den populære Akershuskarusellen på 15m i Nannestad denne uken, som også var sesongdebuten på 15m for mange. 

Saueren min hadde tidligere i uken blitt renset og rengjort av Per-Åge Mortensen etter punkt og prikke, og jeg skjøt den inn tidlig på morningen onsdag. Da forstod jeg tidlig at dette kunne bli ordentlig bra. På 55 skudd fordelt på ligg, kne og stå, så hadde jeg kun to niere. Holdingen og teknikken fungerte bort i mot perfekt. 

Det ble ytterligere to niere til på Nannestad halv ni på kvelden. På et 25-skudd utendørsprogram, så ble jeg litt for ivirg i stående og skjøt to niere på 5-skudden og to niere på grunnlaget. Resten satt bra og det ble 246 poeng. 
Med tanke på den knallgode treningen tidligere på dagen, så hadde jeg kanskje håpet på et eller to poeng mer. Men til sesongens første stevne å være, så må man jo si at det var en fin start.

Seier ble det også, og faktisk ganske så overlegent. Med hele tre poeng ned til Jon Granlund og Marianne Stigen. Halvor Thrane Svendsen som tidligere har vært min største konkurrent i denne karusellen presterte 242 poeng.

Det skytes totalt fire runder, hvor de tre beste rundene teller og det blir kåret en sammenlagtsvinner i hver klasse.

Resultater finner du på: http://www.skytterlag2.no/filestore/Skytterlag/nannestad-filarkiv/Div/15m-25-skudd-kl-ASP.pdf


Tung sesongåpning

Luftsesongen er i gang for de aller ivrigste, og jeg har nå de fire siste dagene skutt mine to første stevner for sesongen. 

Resultat lørdag: Kisen: 611,2 (584)
Resultat mandag: Lausgarda: 613,0 (585)
Beste noterte 10-skudd serie på stevne: 102,8 

Med tanke på at jeg faktisk skjøt verdenscup i denne øvelsen senest i vår, så er det jo klart at det nesten er flaut og til tider pinlig å vise seg frem med en slik åpning. Men det er ingen vits å svartmale situasjonen og jeg må prøve å se realiteten i ting. Luft er min svakeste øvelse og jeg må jobbe beinhardt, mye hardere enn på 50m for å få det til. I fjor jobbet jeg beinhardt og la ned mange timer trening med luftgeværet, og fikk først etter jul betalt i form av en del gode resultater som blant annet: 594 i IWK München, 595 (625,0) Alfhallen og 593 Eidskog Open. 

Men for å komme tilbake ditt, så er det ikke annet enn hardt arbeid som gjelder. Det er tidlig i sesongen ennå, og akkurat nå, så tror jeg ikke at jeg er så veldig mye bedre enn hva jeg har vist på de to første stevnene. Hovedproblemet er holdingen. Jeg merker faktisk til tider stor forskjell når det gjelder holding fra 50m geværet til luftriflen. Luftrifla jeg har nå, er nok for lett og det skal bli godt å få lagt på en del vekter på kveldens Team Kisen trening. 
I tillegg så må jeg nok generelt trene mer holdetrening med luftgeværet, og ta tiden med god 10m-trening til tid for å prøve å komme tilbake til der jeg var på mitt beste i vinter. Det har jeg også troen på at jeg kommer til å klare, men jeg er ingen luftspesialist, så det krever tid og trening. 

Både stevne i Alfhallen og på Lausgarda bar preg av at jeg ikke holder rolig nok. Dermed må jeg gå inn i det jeg kaller for “tyngde-sonen” og jeg må jobbe knallhardt og bruke masse energi av hele kroppen for å klare å skyte et godt skudd. Det tar på og jeg blir sliten mot slutten av 60-skudden. I tillegg så får jeg svi frykterlig, med en gang jeg prøver å skyte med en litt raskere rytme eller trekker av for kjapt, og med desimaler på hvert skudd, så faller poengsummen fort. 


FOTO: Bergsvein Bårdstu

På lørdagens finale i Alfhallen, så var det derimot noe helt annet. Da skjøt jeg riktignok med veldig lave skuldre, etter ett skuffende innledende resultat. Men plutselig klarte jeg å holde geværet i ro. Jeg fikk nesten sjokk der jeg sto, for at det var så stor forskjell fra innledende til finale i positiv forstand, har jeg vel aldri opplevd før. Jeg ble litt for ivirg i starten og åpnet med to niere, men ellers så er jeg veldig godt fornøyd med gjennomføringen av finalen. 

Landets beste luftskytter Are Hansen var det ingenting å gjøre med. Jeg ledet en stund to ganger, men Hansen ble for sterk mot slutten og vant med til sammen 207,2 poeng foran mine 205,5 poeng. Øyvind Solbrekken Flatla nummer 3 og Ole Magnus Bakken nummer 4.

Selv om det nok er en lang vei å gå til ønsket form, så må jeg likevel tenke positivt og trekker fram lørdagens gode finale, samt 2,8 poengs forbedring fra lørdag til mandag i veien videre!

 

PS:  SE OPP FOR DANIEL SØRLI! 
Daniel Sørli er et navn skytternorge skal legge på minnet før den kommende luftsesongen. På trening har han ligget jevnt på over 620,0 poeng på alle 60-skuddene han har skutt. På mandag på Lausgarda, startet han svakt, men så startet maskinneriet å spinne for alvor. Da ble det også 617,7 (590) poeng, tross den turbulente starten. Sørli er fortsatt ivrig som få og trener masse luft om dagen. Et navn som bør merkes.  

             

God finale og halvmatch på NIH

Søndag var jeg på ny landslagssamling på NIH, med et skuffende oppmøte, da kun seks skyttere stilte: Kjell Roar Livold, Endre Hagelund, Sina Busk, Eline Utne, Are Hansen og meg. 

På det innholdsrike programmet var det både: Halvmatch, liggendefinale, shading-øvelse og matchfinale. 

Shading-øvelsen som er en øvelse spesifisert for å trene i vinden på, var meget interessant. Om å gjøre å treffe så mange 9,6 som mulig, på til sammen 30-skudd i liggende, fordelt på retningene: ned høyre, opp venstre og annenhvert skudd ned høyre og opp venstre. 

En øvelse jeg garantert kommer til å prøve mer av: for 50m er jo tross alt en utendørsidrett. 

Ellers, så var det en dag hvor knestående dessverre ikke fungerte så bra som tidligere, mens liggende og ikke minst stående fungerte meget bra igjen. På halvmatchen skjøt jeg 584 poeng etter å ha avsluttet med fine 195 poeng på stående. Are Hansen var best med sine 586. 
På matchfinalen var det kruttjevnt mellom de fire første plassene. Etter alle fem-skuddseriene og før enkeltskuddene på stående, så skilte det kun 1,5 poeng fra Are i tet ned til Sina på 4. plass. På enkeltskuddene dro derimot Hansen i fra og vant med totalt 457,4 poeng i sluttsum. Det er den samme poengsummen som jeg skjøt da jeg tok sølv på helmatchen i Kuwait Open, og som fremdeles er persen min på den nye helmatchfinalen. Selv havnet jeg 1,4 poeng bak Are på en 3. plass med 456,0 poeng. Sina Busk nummer to med 456,3 poeng etter å ha avsluttet med enorme 153,0 poeng i stående, faktisk 0,3 poeng bedre enn hva hun skjøt på ligg. 

En fin samling på NIH med Øyvind som sjef, tross det laber oppmøte. Det var deilig å kjenne at liggende satt bra igjen og ikke minst at all treningen på luft den siste tiden gir resultater også i stående på 50-meter. 

Snart start på ny sesong

Etter litt sesonghvile etter NM, så er jeg nå godt i gang med oppkjørringen til en ny sesong -10m luftrifle. Vi skyttere har ikke lang sesonghvile 🙂 

 


Men hovedsesongen for de øvelsene, hvor jeg satser mest på og der jeg har det største potensialet er over. Derfor er jeg nå i grunntreningsperioden før konkurransesesongen starter utpå tidlig vårparten igjen. Derfor brukes nå mye av tiden til basistrening og mye testing. Testing av både innstillinger/justeringer på våpen, stilling og skyteteknikk. 

Jeg har hatt flere gode økter denne uka både i Alfhallen, Elverum og på Rena Leir, hvor jeg nå er fastboende og jobber som idrettsassistent på idrettskontoret. På treningene har jeg jobbet mye med det grunnlegende, som nullpunkt, balanse, avslapping og holdetrening. Det jeg likevel har fokusert mest på er å finne den riktige teknikken jeg ønsker å bruke. Det har fungert veldig i bølgedaler. På den aller første økten var jeg veldig rusten og slet mye med høydespredning, mens jeg på fredag i forrige uke klarte å finne en supergod teknikk, hvor jeg blant annet avsluttet de siste 40-skuddene med 396 og 414,0 poeng i desimal. 
Mens det denne uken både har fungert bra og dårlig. Så det går litt i bølgedaler nå i starten.


Tieren er liten på 10m luft skiven. Nærmere bestemt 0,5 milimeter. 

Selvom jeg skal satse bra og være med på det meste som skjer på 10m også i år, så er det viktig og ikke ha for høye forventninger. Jeg må være ærlig med meg selv og innrømme at luftrifle nok er min svakeste øvelse. Det er 50m som er min hovedgren. Men luftgevær skyting er den beste formen for trening man kan få. Det gir meget god stabilisering og effekt på 50m stående og generelt all stående skyting. I tillegg ser man på resultater internasjonalt at de som er gode på 10m – luft også hevder seg i samtlige av ISSF sine øvelser.

Og det er en stor plan bak alt jeg gjør nå. Fra nå av så er alt fokus, tanker og planlegging rettet fram mot det store målet i 2014: VM i Granada. Selvom jeg er bedre på 50m og 300m, så er det viktig å få akkurat denne stabiliseringen og gode treningen med luftrifla, som jeg garantert får igjen for senere på våren

DFS 15m sesongen starter også snart. Her kommer jeg selvsagt til å slenge meg med på stevner, men trening med sauer blir det nok heller lite av. Alt fokuset er som sagt rettet mot VM 2014, og da kan man ikke legge ned flere hundre treningstimer med sauer.

Første stevne for sesongen på 10m går av stabelen på lørdag i Alfhallen. En innledende runde først, før det skytes finale etterpå. Det blir min første ordentlig pekepinne på hvor jeg står pr dags dato.