Avsluttet NM med sølv på helmatch 50-meter

50m 3×40-skudd helmatch var siste øvelsen på programmet under årets NM på Løvenskioldbanen. Jeg kjenner at det er litt godt at sesongen er ferdig nå. Det har vært mye som har skjedd i 2013, blant annet med mange utenlandsturer, mange konkurranser i både DFS og NSF og veldig mye trening i håp om å nå formtopper på opptil flere mesterskap. 

Kanskje var det også denne “metthets-følelsen” som ga utslag under den inneldende skytingen? 

Uansett, så var det blekt det jeg presterte innledende og igjen viser det seg at jeg ikke er stabil nok ennå. Selv så er jeg faktisk ganske fornøyd med gjennomføringen, spesielt i kne. Jeg merket at jeg satt veldig godt, trakk av rent og klarte å etterholde bra. Men det ble niere i hytt og pine. Første serien var bra med 97-poeng (3×9,9), resten av all skytingen ble også preget av mye nesten og mye stang ut, men det er i tieren poengene sitter, og under den innledende skytingen, så ble det dessverre ikke mange tiere. Spesielt gjaldt dette i kne og liggende. Stående skytingen er jeg ganske fornøyd med. Der var det faktisk mange gode skudd, men seks åttere ødela en del for poengsummen som til slutt ble 377. 

Til sammen ble det da skuffende 1149 poeng, – sesongens nestdårligste resultat. Da verken Kim Andre Lund eller Ole Magnus Bakken stilte til start, så ble det samlede nivået under helmatchen i seniormenn ganske mye lavere, enn først forventet. Jeg fikk skive 6 i finalen, hvor alle 8 etter det nye finalesystemet starter helt på nytt. 

Etter den dårlige skytingen innledende, så hadde jeg veldig lave skuldre i finalen. Jeg skjøt med de samme innstillingene på både kne og ligg som på innledende, og nå så gikk ting fra å gå i hytt og pine – plutselig til å gå dønn i sentrum. Det er utrolig rart, hvor fort det kan svinge. Jeg skjøt vel kanskje en av mine beste kneserier noen sinne med 1×9,7 2×10,1 og resten av skuddene var innerblinker. Liggendeskytingen var også prima, med unntak av litt høydespredning på sisteserien. 

Are Hansen yppet seg på første kneserien, men så dro jeg for alvor i fra og på det meste så ledet jeg med hele 3,9 poeng! Jeg visste at det ville bli press i stående og presset kom også som forventet. Med stålfokus på pusten, rene avtrekk og timing, så kom jeg meg godt gjennom de to første 5-skuddseriene på stå. Konsentrasjonen glapp på et skudd, hvor jeg ble altfor ivirig og nappet ut en 7-er, men eller så skjøt jeg tre niere og seks blinker. 


Pallen etter helmatch-finalen: Are Hansen bronse, Simon Claussen sølv og Ole Kristian Bryhn gull. 

Jeg startet det første enkeltskuddet på stående med en 10,6* og var hele 2,9 foran. De neste skuddene var en stor mentalprøvelse, og er nok kanskje de mest nervøse skuddene jeg noensinne har avfyrt på en skytebane. 

Jeg holdt en klar ledelse helt til de to siste skuddene, hvor jeg dessverre falt for eget grep. Lysten til å vinne, var større enn fokuset på å gjøre ting riktig og jeg jukset med fingeren på de to siste skuddene, noe som Ole-Kristian Bryhn utnyttet meget godt og da han kun lå 0,2 poeng bak før sisteskuddet, så vant han til slutt ganske så klart med 1,2 poengsmargin. 

Akkurat der og da så var jeg veldig skuffet over meg selv, for at jeg ikke klarte å holde stand helt inn. Ekstra skuffende var det å tenke på at, dersom jeg bare hadde klart å gjennomføre et rent avtrekk, så tror jeg at det hadde holdt. Men det er utvilsomt mer positivt enn negativt fra søndagens nerveprøvelse. Jeg utklasset til tider konkurrentene i knestående og hadde stålkontroll på alt jeg drev med helt til enkeltskuddene i stående kom. Det å få kjenne på hvordan det er å lede en finale og svare opp mot angrepene som kommer hele veien, fra første til siste skudd er også en erfaring som er gullverdt. 

Dermed endte jeg opp med følgende fasitt under årets NM i 50m og 300m. 

300m: 60-ligg: 1.plass – gull individuelt – gull i lag
            3×40 match: 2.plass – sølv individuelt – gull i lag
            3×20 standard: 6.plass 

50m: 60-ligg: 15.plass – sølv i lag
          3×40 match: 2.plass – sølv individuelt – sølv i lag

FASIT: Individuelt: 1 gull og 2 sølv
             Lagskyting: 2 gull og 2 sølv 

50m sesongen er nå over. På tirsdag startet oppkjørringen til en ny sesong på 10m lurfrifle! 

6. plass på standardgevær – skuffet i liggende

Jeg kom meg trygt ned på jorden igjen i dag, etter gårdagens sølv og gullmedalje. 

Selv om jeg har individuell bronse fra 50-meter liggende tidligere (NM 2012), så er dette en øvelse hvor jeg svinger veldig i prestasjonene, noe de siste ukene har gitt en meget godt eksempel på. Etter at jeg ikke kom til EM i sommer, så dreide det meste seg om DFS-skyting og fokus på Landskytterstevne og Norges Cupen. Etter NC-avslutningen for 3 uker siden, så startet jeg med 50m treningen igjen og fikk ca. 1,5 uke med god trening før NM. 

På denne tiden fikk jeg med meg to stevner i Alfhallen, samt en god samling på NIH. På NIH samlingen skjøt jeg bedre liggende enn noen gang, mens på stevnene i Alfhallen fungerte liggende bra den ene dagen, men dårlig den andre. På lørdag var det dessverre svært lite som stemte. 

Det var ikke lette forhold på lørdag, men gode nok til å skyte godt. Jeg ble dessverre veldig mentalt fintet ut og vippet av pinnen av vinden. Jeg turte ikke slippe meg løs, ventet altfor ofte og ble veldig usikker flere ganger. Selv om jeg da jobbet bra, så fikk jeg ikke flyt og rytme på skytingen, og da skyter jeg ikke noe godt i liggende. Det startet bra med 104,5 på første serien, men så var det helt bråstopp etter dette. 615,1 poeng og 15. plass var en nedtur. 

Senere på dagen skjøt jeg standardgevær halvmatch med saueren på 200m/simulert 300m. Denne øvelsen har jeg kun skutt fire ganger før, og det er ved de siste fire års Norgesmesterskapene. Denne gangen endte jeg på 577 poeng, noe som er en ganske solid pers. Men jeg sliter igjen med å bli venner med saueren, når jeg skyter med match-dressen. Spesielt i stående, der fyker rekylen i alle veier, og selv om jeg føler at jeg holder ganske rolig og klarer å trekke av bra, så blir det stort sett kun niere. 

I knestående stemte det veldig bra, og jeg fikk her gode 197 poeng. På liggende slet jeg veldig med reima og jeg sank lengre og lengre ned i stilling for hvert skudd og måtte opp totalt 4 ganger, for å stramme og justere på reimen. Da ble det ikke mer enn 196 poeng her, mens det på stående ble 184 poeng, etter stort sett bare niere. 577-poeng holdt til 6. plass. Ti poeng bak vinner Kim Andre Lund, mens Ole Kr Bryhn og Stian Bogar fullbyrdet pallen. 
Daniel Sørli ble beste sauer skytter med 578 poeng, etter at han avsluttet med meget sterke 191 poeng på stående!


Harald Stenvaag – best i Norge for 106. gang. Mirakuløst! 

Dagens godbit av likevel uten tvil i finalen på 60-skudd liggende. 60-år gamle Harald Stenvaag gikk seirende ut etter en herlig duell med Stian Bogar. Bogar ledet finalen stort sett hele tiden, med Stenvaag lurende like bak, akkurat som gjedda i sivet. Før siste skuddet, så var de helt likt. På siste skuddet avsluttet Bogar med knallsterke 10,7* og trodde selvsagt at han hadde vunnet, men nei. Idrettslegenden Stenvaag prikket inn 10,8* og sikret seg sitt Individuelle NM-gull nummer 106. 

At han attpåtil er 60-år gjør prestasjonen ennå mer større. Det er bare å gratulere så masse og ta av seg nesten alt man har!

 

Norgesmester i grovkaliber 60-skudd liggende – sølv på helmatch

Det ble en stor jubeldag for meg under første dag av årets NM 50m og 300 meter på Løvenskiold. Jeg innledet mesterskapet med øvelsene: 60-skudd liggende og 3×40 skudd helmatch på 200m/simulert 300m med mitt nye frigevær og kunne innkassere et gull og en sølv etter endt skyting! 

Jeg skjøt meg meget lave skuldre og hadde tilnærmet ingen forventinger, siden dette var mitt aller første stevne med mitt nye Grüning Elminger frigevær, som jeg rett før landskytterstevnet kjøpte av Ole-Kristian Bryhn. Han har tidligere tatt medaljer i Europacup, skutt seg til en 6. plass individuelt i EM og vunnet NM-gull med geværet fra før, så jeg visste jo at pipa gikk bra. Men med kun en trening/innskyting på forhånd og to splitter nye kroker, så var jeg spent på hvordan jeg ville treffe. 

Jeg sliter ikke noe med overganger fra 22-caliber til grovt og med god hjelp fra Øyvind Sirevaag på forrige helgs samling på NIH, så fikk vi justert Grüningen og krokene til å bli tilnærmet lik Anschützen min på 50-meter. Og det kan nok ha vært en avgjørende faktor. 
Jeg merket allerde tidlig på kne at geværet passet kroppen min veldig bra, og det føltes nesten som å være på 50-meters banen, bare at det smalt mer og at det var mer rekyll. Jeg klarte å fokusere godt på arbeidsoppgavene underveis og fant tidlig en god rytme og flyt på skytingen, noe som resulterte i 392 poeng i kne.
På liggende ble jeg litt for gira og trykket nok på start-knappen litt for tidlig. De fem første skuddene viste fier ytterblinker og en 9,9 ned til høyre. Men etter justeringer, så kom jeg meg godt inn i blinken og klarte også å holde meg der under resten av liggende skytingen. Jeg hadde to slurve skudd som satt i 10,0 over og 10,0 under, men resten var nesten som en eneste stor fryd! Utrolig artig! 599 poeng og NM-gull, sesongens andre og mitt andre individuelle NM-gull noensinne som senior!

På stående så fløt det også på som en drøm i starten. Jeg klarte å holde rolig og trekke av kontrollert, og da rant tierene inn. Med to 98-serier, så ledet jeg en stund med 4-poeng på Bryhn og med 95 på tredjeserien, så var vi likt. Men avslutningen ble dessverre litt for tøff. Jeg lå lenge ann til 1180 og skuldrene ble nok litt høye, men det ble også VELDIG mørkt på slutten, noe som førte til at jeg måtte gamble litt med timingen. Det ble en fiasko og med 8 – 9 – 7 på de tre siste skuddene, så falt jeg ned til 1173 poeng. Men avslutningen til Bryhn hadde jeg uansett ikke klart å matche, så gleden over en super-solid pers, samt sølv tok fort over for skuffelsen etter de tre siste skuddene. 

En superartig opplevelse. Ekstra gøy er det å se hva jeg også har inne på grovkaliber, som jeg ikke har satset noe på før. I Granada-VM høsten 2014, så skytes det både 50m og 300m. Da er det deilig å vite at man har et bein med i kampen om plassene i begge grener! 

Varierende form før NM

Denne uken har blitt brukt til fysisk trening, to stevner i Alfhallen og samle overskudd til helgens NM i 50m og 300m, hvor jeg i alt skyter 5 øvelser. 

Etter en god landslagssamling med en solid avslutning for min egen del på søndag, så er man jo spent på hvordan man ligger i stevne som blir generalprøven før et stort mesterskap. Jeg startet bra på det første stevne i Alfhallen med 391 poeng på kne. Knestående har jeg vært veldig jevn på i det siste og ligget på 388 – 392 på trening. Jeg mangler liksom den siste lille nødvendige turen, men føler at jeg har grei kontroll. 

På liggende ble det denne dagen enten eller. Enten et skudd som satt i 9,8 eller 9,9 eller en god innerblink. Det er poengsummen 591 (623,3) et godt bevis på. 

Så var det stående, som dessverre var helt fullstendig natta. Riktignok må det nevnes at jeg skjøt et skudd i feil skive (en tier!) og at jeg kom bort i serieknappen, da jeg skulle zoome inn på skiva. Men likevell var det en stor tankevekker at jeg måtte stille både to og tre runder til siden, for å være sånn nogenlunde innskutt. Men jeg gjorde også MYE feil, ble for ivrig og jukset på flere skudd. 

På grunn av ståendeskytingen, så valgte jeg derfor og også skyte torsdagens konkurranse i Alfhallen, mest for å få roen og godfølelsen tilbake på stående. Det klarte jeg også iallefall sånn nogenlunde. Det var iallfall mye bedre enn onsdagens fadese. Med 95-poeng på samtlige serier, så ble det 380. Fine tendenser, men jeg merker igjen at jeg mangler det siste lille på ønsket form. Sisteserien viste kun to dårlige skudd (9,3), mens resten av skuddene var fem blinker og 2×9,8 og 1×9,9. Når jeg er i form, så klarer jeg å se de tre sistnevnte skuddene, men det klarer jeg ikke akkurat nå. 

Kne viste 390 poeng, mens liggende var helt håpløst på de 40 første, før ALT plutselig stemte og 104,7 og 104,9 poeng på de to siste seriene. Merkelig. 1161 totalt på helmatchen. 

Jeg er uansett iallefall klar for helgen. Jeg skyter min aller første utvidet helmatch 300m på fredag, 60ligg 50m og standardgevær 300m lørdag og helmatch søndag. Det er selvsagt 50m øvelsene som jeg legger den meste av sjela mi i. 300m øvelsene blir mer en bonus og det blir spennende å se hvordan det nye frigeværet mitt fungerer. 

Formen kunne som sagt vært bedre, men jeg vet at jeg er mer en god nok for finaleplass i både helmatch og 60-ligg, og i de nye finalene så kan ALT skje. 

God landslagssamling på NIH

I helgen har jeg vært på landslagssamling med det sivile landslaget, hvor 50m var hovedfokuset på Norges Idrettshøgskole. 

Stian Bogar, Endre Hagelund, Kjell Roar Livold, Harald Stenvaag, Are Hansen, Håkon Sørli, Sina Busk, Marianne Berger, Eline Utne og jeg var de som stilte på samlingen under ledelse av landslagstrener Øyvind Sirevaag. 

Lørdag besto av mye finaletrening, hvor vi gjennomførte to finaler i liggende og to finaler i match fullstendig etter boka. Jeg markerte meg sterkt på liggendeskytingen denne samlingen. Selv om Stian Bogar var i en klasse for seg på de to liggendefinalene, så ble jeg nummer 4 på den første og nummer 2 på den andre, etter mye god skyting. Beste serien min var en 10-skudd på hele 106,1 poeng, noe som er ny pers på 10-skudd desimal.
På matchfinalene, så var jeg blant topp 2 hele veien, helt til stående. Stående fungerte dessverre overhodet ikke denne dagen, mye fordi at jeg jukser med teknikken og ikke klarte å slappe av ordentlig. Kne fungerte varierende, mens liggende igjen var bra.
Etter mye finaletrening, så avsluttet vi med en halvmatch, hvor jeg ikke presterte mer enn 573 poeng, etter igjen å ha falt mye av i stående.

 

Søndag startet vi dagen med en helmatch. Etter gode tips fra Sirevaag i knestående, så prøvde jeg ut noen nye innstilligner som ga meg 389 poeng, med mye stang ut. Liggende fungerte igjen ekstremt bra og med litt flaks, så noterte jeg meg også for aller første gang for 400 av 400 mulige poeng –> ARTIG!

Idag satt også ståendeskytingen bra igjen, og selvom jeg falt av litt på slutten, så ble det 382 poeng og til slutt 1171 poeng, et resultat som var den beste helmatchen på samlingen!

Etter helmatchen trente jeg litt kne og fikk hjelp av Sirevaag med justeringer og innstillinger av kroker på mitt nye frigevær på 300m. Jeg har kjøpt Ole Kristian Bryhn sin tidligere Grüning Elminger, og men nå tre nyinnstilte kroker, så er jeg klar til å debutere med geværet på NM 300m denne helgen.  

ALLE FOTO: ØYVIND SIREVAAG

50m stevner på Hobøl og Jordbru

Etter mye sauer-trening fram mot LS og Norges Cup avslutningen, så var det deilig å få kjenne på matchgeværet igjen. Denne helgen hadde jeg i utgangspunktet planlagt 50m trening. Men valgte å skyte stevnene i Hobøl og Jordbru, for å få en status på hvor jeg står, etter 1,5 mnd med pause fra matchskytingen. 

På Hobøl endte jeg på 589 (614,3) på 60-ligg og 1157 på helmatch. Mens det på Jordbru i dag ble 594 (620,4) på 60-skudd liggende. 

Hobølstevnet ble preget av mye høydespredning på liggende og kne, spesielt knestående, hvor jeg egentlig forstod fint lite av hvorfor det spredde såpass i høyden. Fikk etter iherdig kjemping rettet noe på det til slutt og avsluttet bra med to niere og 13 blinker på de siste 15-skuddene, etter blant annet justeringer på håndstopper, reim og stilling. Gladmeldingen her kom i stående, hvor jeg skjøt 381 poeng med hele 7×9,9 og dessverre en liten sprekk på de siste 8-skuddene, hvor jeg sløste bort syv poeng. Jeg hadde en veldig bra teknikk, hvor jeg fant oppskriften på hvordan jeg skulle gjøre det. Så sant det sto rundt, var det kun å fullføre avtrekket, etter å ha tatt trykkpunkt, mens jeg pustet. Det fungerte utmerket, og selv om jeg ødela mye ved å bli for hissig mot slutten, så var stående skytingen på Hobøl veldig bra. 

I liggende sliter jeg fortsatt med at jeg får ekstremt vondt i venstre hånd, og spesielt i håndleddet, som så og si kan knekkes tvers av etter en endt 60-skudd pluss prøveskudd. Jeg kan skyte ca. 20 skudd før det begynner å gjøre vondt. Deretter kan jeg pine meg gjennom 6-7 skudd til, før smertene begynner å gå utover utførelsen og gjennomføringen. Her tror jeg ny handske, spesielt Kurt-Thune handsken kan være løsningen, itillegg til ny Anschütz reim, som dessverre Stenvaag ennå ikke har fått inn på lager. 
Liggende-skytingen på Jordbru fungerte iallefall bedre enn på Hobøl. Fem gode serier på 3×99 og 2×100 og en dårlig serie på 97, hvor jeg slet med å finne teknikken og rytmen igjen, etter å ha tatt pause. Men å gå fra 614,3 – 620,4/589 – 594 på en dag, er fin framgang.

Helgens prestasjon sto supertalentet Jørgen Elstad for som prikket inn utrolige 599 poeng på Jordbru i dag. Både Siw Anita Dramstad, Jonas Dahl og Kristoffer Skjelland har skutt 598 poeng som junior før på et stevne, men Elstad sine 599 er det ingen junior i dette landet, som har gjort før ham.


Jørgen Elstad fortsetter sin fenomenale framgang og prikket i dag (søndag) inn 599 poeng på Jordbru sitt 50m stevne. Undertegnede gratulerer! 
 

6. plass sammenlagt i årets Norges Cup

Banesesongen individuelt i DFS ble avsluttet for meg i helgen med tre Norges Cup stevner i henholdsvis Hafslo, Sogndal og Leikanger som stod for en fin avslutning i årets Norges Cup. 

Helgen ble også en meget flott avslutning på sesongen for min del. Det er tydelig at mye sluttet orden, fysisk trening, langmarsjer i skogen og stridsteknikk har hjulpet en del på overskuddet. Selv har jeg ikke tatt i saueren siden LS og SM forrige helg. Men jeg kjente allerede tidlig under forberedelsene og oppvarmingen på første stevne i Hafslo at ting var på godt stell, og når man da gjennomfører som planlagt og også får betalt, så er det jo ingenting som føles bedre enn akkurat det! 

Jeg startet på Hafslo med en skjev liggende serie, etter og ikke ha skutt meg inn godt nok. Dette ga selvsagt et stort revansjesug og resten av skuddene satt godt plantet i tieren med unntak av 2×9,9. Her hadde jeg også nok sentrumer til å bli best av de på 347 og rodde i land 3. plassen. 

På Sogndal startet jeg perfekt med 50 – 50. Jeg startet offensivt på kne, men etter å ha blitt litt for ivrig på skudd nummer 3, så ble jeg for defensiv på de to siste, og serien ble dermed sett under ett dårlig gjennomført og kun 48-poeng her. Men med et godt rytmisk og gjennomført grunnlag og omgang, så ble det 347 poeng også her, noe som holdt til en 7. plass. 


Intervjues av Thor Idar Aune under presentasjonen av de 15 beste i Norges Cupen før siste stevne på Leikanger. 

Med et toppresultat på Leikanger, så kunne en pallplass være innen rekkevidde, men da måtte jeg også prestere meget bra. Levanger sto for et meget fint arrangement med bra trykk fra speaker Thor Idar Aune. Jeg skjøt i det siste og beste seedede laget, med resten av Norges-Eliten. Gjennomføringen bar preg av litt nerver. Jeg kjente tidlig at dette var noe annet enn et vanlig åpent banestevne. Men tross for litt puls på både stående og kne, så klarte jeg å holde fokuset målrettet og gjennomførte som planlagt, selv om jeg brukte litt ekstra lang tid på alle seriene. Jeg fikk også betalt og var best av samtlige med 249-poeng etter 25-skudden. Sett under ett, så tror jeg dette er min beste gjennomførte konkurranse i DFS-sammenheng med tanke på presset og stevnets status. Litt stolt over hva jeg leverte akkurat på disse 25-skuddene! 


Fin sak i lokalavisen: Indre Akershus Blad etter NC-helgen i Sogndal. 

Omgangen sto dessverre ikke i stil med resten av gjennomføringen. Jeg tok meg god tid som alltid i starten, men ble for pirkete og fikk ikke flyten til å sitte. Når jeg ladet om hadde jeg kun 20-sekunder igjen, og de fire siste skuddene gikk veldig kjapt og jeg var redd for at jeg fort hadde mistet tre poeng her, og sløst vekk en mulig pallplass. Men heldigvis ble det kun en nier: 348 poeng, 3. plass på stevne og ut i omskyting om siste pallplassen med Ole Kr Bryhn, Odd Arne Brekne og Roger Ottosen. 

Her fikk jeg raskt erfare, hvor høyt nivået er. Bryhn, Brekne og Ottosen var også de navnene jeg på forhånd IKKE ville havne i omskyting med, og det viste seg fort at det nivået jeg fryktet kom til å stemme. Selv var jeg mer fornøyd med denne omgangen, enn den forrige. Men jeg fikk anvist en 9,8 på skudd nummer fire, og da var jeg ute av det med en gang. Brekne og Ottosen klemte inn 100 (8*), mens Bryhn skjøt 100 (6*) og jeg 99 (6*). Ottosen sikret seg 3. plassen etter en ny omskyting mot Brekne. 
Uansett, så er jeg knallfornøyd med helgen. 2×347 og 348 poeng gjør seg ikke av seg selv og en 6. plass blant 970 skyttere i årets Norges-Cup er kanskje min beste prestasjon i DFS-sammenheng noensinne. Nå står det kun igjen Østlandscup med mitt Høland/Bjørkelangen igjen, før banesaueren legges i våpenskapet for en god stund.