Samlagsmester i baneskyting

Med 247 poeng innledende og 100 fra skive 1 i finalen, så prikket jeg i helgen inn min andre samlagstittel som senior i baneskyting. 
Jeg husker godt første gangen på Skøimåsan for 2 år siden, også da fra skive 1. Det var stort, men dette rangerer jeg nok ekstra høyere. 
Spesielt med tanke på det som hendte i sommer og at jeg først valgte å kommentere mine følelser rundt hendelsen før helgens skyting. Dermed ble årets samlagsstevne på mange måter en eksamen for å bevise alle i Akerhus, hva som virkelig bor i meg. Når man da legger press på seg selv i forkant og attpå til lykkes, så føles det selvsagt ekstra deilig 🙂 

Jeg skjøt en prikkfri 15-skudd med 150 poeng, men ble dessverre for defensiv på stående under grunnlaget, men klarte å ro i land 97 poeng og ledelse med 1 poeng til de tre neste skivene. 
I finalen merket jeg at det var noe annet enn en vanlig mesterskapsomgang. Men jeg var hele tiden dypt fokusert på å skyte så avslappet som overhodet mulig, bruke pusten godt og levere rene og effektive avtrekk. Dette lyktes jeg veldig bra med, og da var egentlig mye gjort. Jeg hadde en god følelse før anvisning.
Etter en perfekt åpning så dro serien seg ut til høyre etter omlading, men det holdt til 100, seier med to poeng og kanskje sesongens mest deiligste øyeblikk på DFS-fronten me unntak av 350-resultatet på Rælingen i juni!

På lagskytingen ble Hølad/Bjørkelangen nummer 3 etter at ingen på laget hadde særlig med klaff. Jeg og Håkon Sørli skjøt 96 og Thomas Bråthen 95. Halvor Thrane Svendsen klinket inn 100 fra ankeretappen og skjøt Rælingen inn til seier.
På Stangskytingen ble jeg nummer 5 i finalen med 16 treff etter å dessverre ha havnet under på langholdet. Thomas Høgåseter ga sine konkurrenter nok en gang en flott leksjon i Stangskyting og vant med 27-treff! To treff foran Lars David Øvrum.


Thomas Bråthen sikret sølvet etter omskyting. I tillegg vant min far Per-Arne Claussen klasse V55 og Nils Hidle Gedde tok sølv i Eldre rekrutt. Dermed ble det en stor jubeldag for Setskog og Høland/Bjørkelangen med tre gull og en sølv individuelt. 

Bronse på lagskytingen under Landskytterstevne

Før de individuelle finalene på torsdagen, så var det lagskyting på programmet i Oppdal. Mitt Høland/Bjørkelangen var kvalifisert med meg: 244, Kjersti Nyborg Teigen: 242 og Daniel Sørli: 240 på laget. Da Kjersti Nyborg Teigen meldte avbud, så steppet den rutinerte Øyvind Nitteberg inn, som per dags dato fortsatt er en av landets aller beste feltskyttere. 

Før skytingen så var jeg stor i ord mot mine lagkamerater og sa at jeg krevde å få skive 1, før jeg gikk inn i teltet. Og det jeg ikke trodde var mulig, ble også realiteten. Daniel Sørli prikket inn det beste grunnlaget på lagskytingen med suverene 99 poeng med 7 innerblinker på 1. etappe. Mens Øyvind Nitteberg holdt seg i 9-eren på stående og prikket resten av skuddene i tieren. Dermed var vi A-poeng med favoritten Jondalen og jeg ble plassert på skive 1 og Kim Andre Lund på skive 2. 

En fantastisk morsom følelse å få kjenne på hvordan det er å skyte ankeretappe fra skive 1 på langskytterstevne. Det har vært en drøm lenge å få stå akkurat der i en svært avgjørende situasjon. Og selvom det selvsagt humpet og dumpet ganske så bra, så synes jeg at jeg klarte å gjennomføre en ganske så fin gjennomføring. Stående skuddene ble vanskelige, men resten synes jeg at jeg hadde ganske fin kontroll på. Med 9,9 9,8 og 9,0 på stående, så måtte jeg ha tiere inn for å vinne, da Lund hadde fått anvist 97-poeng før meg. 
Og da jeg fikk anvist tre gode tiere på kne, samtidig fikk beskjed om at vi ville vinne dersom jeg fylte inn fordi vi var flere sentrum foran Jondalen, så trodde jeg også der og da at det ville holde. Derfor slo det ned som lyn fra klar himmel da jeg så en 8,8 ut venstre komme på det første ligg-skuddet. Så sjokkert har jeg vel aldri vært på skytterbanen noen gang. Det var som at et eneste stort mørk teppe la seg over hele meg og jeg var LIVREDD for hvor resten av liggende skuddene satt. 


Høland/Bjørkelangen sitt bronselag under lagskytingen på LS. Fra venstre: Meg, Daniel Sørli og Øyvind Nitteberg. FOTO: Per-Åge Mortensen

HELDIGVIS så satt de tre neste i tierkanten (10,1, 10,2 og 10,2) ut venstre, og vi berget med det bronsen, mens Blaker sikret sølvet med to sentrum mer enn oss. Det reddet mye av dagen. Men denne hendelsen er igjen et herlig bevis på hvor fascinerende skyting er. Selvom det har sett så bra så bra ut, så har du aldri fasiten før du den slengt i trynet. Noen ganger så kan du skyte et 95- grunnlag gjennomføringsmessig og få anvist 100. Mens du som i mitt tilfelle kan gjennomføre et 98-grunnlag og få anvist 95. 
Å få stå på skive 1 under LS, var uansett er artig opplevese som jeg tror har gitt meg styrke og som på sikt kommer veldig godt med.

SJALUSI – Skyttersportens bakmedalje
I forkant og også under LS, ble det MYE snakk vedrørende Akershus skyttersamlag sitt laguttak på samlagsskytingen, hvor Akershus forøvrig tok en fin 4. plass. På laget skjøt Jan Ole Skotterud, Hanne Skarpodde, Halvor Thrane Svendsen og Vebjørn Berg mens Thomas Bråthen var 1. res og jeg var 2. res.
Laget ble offentliggjort etter finalen i Romeriksblinken. 1,5 måned før LS var i gang. Reaksjonene var spesielt svært betente vedrørende at førstemann Skotterud fikk være med. Fra før hadde han deltatt på tre stevner og skjøt akkurat godt nok til å kvalifisere seg til Romeriksblinkfinalen, hvor han ble nummer 6, plassen bak meg. Jeg som i årets sesong har skutt 350, 2×349, 2×348 og 3×347 og kanskje har hatt min beste sesong noen gang, når det gjelder åpne stevner ble ifølge mange vraket på en ufyselig, bitter og helt uforståerlig måte. Jeg hadde en liten downperiode i juni under Viken II og Romeriksblinkfinalen, hvor det henholdsvis ble en 7. og 5. plass. Selv har jeg aldri fått noen forklaring, men det er vel at jeg underpresterte på disse stevnene, som er grunnen. 

Det ble klaget og latterliggjort av flere og blant annet sendt inn skriftelig klage. Selv prøvde jeg så godt jeg kunne å luke ut hele seansen og konsentrere meg om meg selv og mine egne forberedelser og har ikke valgt å kommentere hendelsen før nå. Det preget overhodet ikke mine prestasjoner under mesterskapet i Oppdal, men det som derimot preger er at du får en følelse av at de i ditt eget samlag ikke har troen på deg. 
Av de som har trent bra og skutt aktivt i Akershus denne sesongen og prestert på et bra nivå, så er det vel kun meg og Halvor Thrane Svendsen. Når du da får se flere navn som overhodet ikke har vært aktive i år komme før deg i køen, så begynner man jo å tenke. Jeg vet jo også selv at jeg ikke har altfor gode minner bak meg i samlagsskyting sammenhenger. Jeg skjøt godt da vi tok gull under Viken II på bane i 2011, bronse Viken II bane i 2009 og 2012, samt gull på Viken II 15m i 2012. Mens jeg har underprestert kraftig på resten. 
Det å skyte samlagsskyting er tøft for de aller fleste, og selv om jeg også kjenner på nervene som alle andre, så tar jeg det også som en utfordring. Jeg tar det som en utfordring for å bli bedre, skaffe meg verdifull erfaring og bygge opp selvtillit og prestasjonsevne under det å skyte under et stort press. Samlaget i Akerhus har mange gode og spesielt mange gode unge skyttere og det handler om å gi folk sjansen til å få kjenne på dette presset. 
Når du da også har prestert jevnt bra i flere år og blir nedprioritert for folk som knapt nok har skutt stevner, men som har skutt bra på samlagsskytinger tidligere, så får du følelsen av at noen har noe i mot deg, eller at folk ikke har troen på deg.

Den samme følelsen sitter jeg igjen med etter bronsemedaljen i lagskytingen. Det har haglet på med gratulasjoner fra folk UTENFOR Akershus, med unntak av folk i eget skytterlag og gode venner fra Urskog, Setskog og Blaker. Men fra de resterende i samlaget, spesielt de som tok ut laget til samlagsskytingen, så har det vært FULLSTENDIG TYST. Verken meg eller noen av de andre i Høland/Bjørkelangen har fått så mye som et klapp på skulderen fra de resterende i samlaget.
Jeg var en av de første som gikk bort til Jan Ole Skotterud og gratulerte ham med 99-poeng etter 1. etappen, og som ga Hanne Skarpodde en god klem etter 95-poeng fra 2. etappen, men etter selv å ha kjent på presset og såvidt kapret inn siste pallplassering, så har det vært helt stille når det gjelder å gi noe tilbake. 
Skyttersporten har et helt unikt miljø, men dette er etter min mening den store bakmedaljen med det hele.

Akershus har bestandig vært bestemte på at de er et samlag med gode verdier og at vi sammen skal være ET eneste stort lag. Men det føles overhodet ikke slikt, når man opplever slike ting. Til helgen er det samlagsmesterskap i baneskyting. Personlig skulle jeg nesten ønske at jeg skjøt samlagsmesterskap i f. eks Østfold, Follo, Solør eller Hedmark, og når man føler det sånn så er det jo klart at noe er feil. Slikt skal det ikke være.  

8. plass sammenlagt i NC og 29. plass totalt på årets landskytterstevne

Da er begivenheten i Oppdal over, noe som sett under ett har vært mitt beste landskytterstevne som senior. Selv om man alltid sikter høyere og vet at man er god nok til å bli konge, hvis man får ut det man er god for, så er det også viktig å se på realiteten i ting. Årets prestasjon på baneskytingen er min klart beste som senior. Faktisk pers med hele 3 poeng, og jeg ble nummer 29 av totalt 2003 deltakere i klasse 3-5. Jeg følte selv at jeg ikke kunne gjort noe annerledes og er fornøyd med måten jeg gjennomførte skytingen på, så da må man si seg fornøyd, selv om det selvsagt er et godt forbedrings potensialet. 
Under kan du lese et referat om hvordan skytingen min gikk i Oppdal.

NORGESCUPEN
Jeg startet skytingen i Oppdal med å få dårlig betalt på det første Norges Cup stevne i Sunndal. Etter mye god og planlagt trening, så kjente jeg faktisk at pulsen kom litt på stående, noe som både overrasket, men også pirret meg litt. Moro å stå å kjenne at du lever. En fin klasse på 148 poeng ble dessverre forfulgt av et skjevt grunnlag, hvor blant annet alle liggende skuddene satt ut til venstre. Kun 94 poeng der, 99 på omgangen og 341 poeng. Langt ned på lista. 
På de to neste var gjennomføringen den samme, pluss at seriene satt midt på og da ble det også mye mer poeng. På Rennebu ble det en fin 6. plass med 347 poeng med en 9,9 i hver stilling. På Budal ble det 247 + 99 og en 9. plass etter at jeg var best av de på 346 poeng.
Totalt i Norgescupen så ligger jeg nå på en 8. plass. Det er den høyeste plasseringen jeg noensinne har hatt i Norgescupen før den siste runden. Nå må det også sies at poengsystemet i år, har nok vært til min fordel. Jeg har vært utrolig jevn og har mine fem beste resultater på 345 – 345 – 345 – 346 – 347. De fem beste enkeltstevnene teller, pluss det siste stevne på Leikanger som er obligatorisk for samtlige. Katrine Lund leder Norges Cupen sammenlagt med 1734 poeng totalt, to poeng foran Jan Kåre Moland og Roger Ottosen. På de neste plassene følger Hans Kristian Wear, Fredrik Fulsaas, Tor Harald Lund og Ole Kristian Bryhn som alle er tre poeng foran meg.  

FELTSKYTINGEN
Feltskytingen på årets LS ble en nedtur. Jeg startet forrykende med 58 poeng på minneskytingen og beger, før jeg startet med 6/5 på hold 1. Men så var det dessverre slutt. Vindforholdene var som kjent meget kraftige og variable på Oppdal og da klasse 5 gjennomførte feltskytingen, så var det veldig urettferdige forhold. Det gjaldt spesielt på kneholdene, hvor vinden kom og gikk i kraftige kast, før den plutselig bråstoppet igjen. Mitt lag var uheldige på begge kneholdene og det er vanskelig å gjøre en god gjennomføring med så kraftig vind i kroppen. I tillegg fikk jeg uforstårlig anvist 2 treff under på stripa på siste holdet, så med kun 21 treff totalt, så var det ikke mye å skrive hjem om denne gangen.

Jeg rettet opp litt av inntrykket med 22 treff og pers på stangen. På felthurtig smalt jeg ned de to første figurene i rekordtempo og så en stund ut til å klare finale, men jeg ble for hissig på siste holdet og bommet hele to ganger og da fløy klokka fort. Totalt 14 sekunder, noe som er 3,5 sekunder bak pers. Men beger ble det, både på stang og stupern!

BANESKYTINGEN
Jeg jobbet bra med hodet under hele dagen på onsdag. Møtte opp på arenaen 1 time før opprop og fikk gjennomført en god fysisk oppvarming, samt at jeg fikk i meg mye veske. Det hjalp nok en god del og jeg tror kanskje ikke jeg har vært så rolig, men samtidig konsentrert både før og under et LS som dette. Liggende startet perfekt med 5 innerblinker, før stående skytingen kom. Og selvom jeg var toppfokusert og følte meg i godt slag, så kom den klassiske LS-pulsen, som man nesten kun opplever en gang i året. Det er vanskelig å si hvordan man skal få trent på det, men jeg har sluttet å bli overrasket over den, slik jeg ofte ble før. Den pulsen kommer på LS uansett, og det må man bare akseptere og gjøre det beste ut av det. Det gjorde jeg også. Jeg klarte å time veldig bra på tre skudd, som også ble tre gode tiere, mens det dessverre var to skudd som gikk av på feil tidspunkt og de gikk også ut i 8,3 og 9,0. 
Kneskytingen satt veldig bra og med 147 poeng, så var jeg for alvor godt med. På stående gikk de to første skuddene av på feil tidspunkt, mens resten så veldig bra ut og jeg hadde et lite håp om 98. Men en 9,9 på første kneskuddet gjorde at det ble 244, isteden for 245. Kongelaget gikk uansett for første gang i historien på 246, så det spilte jo egentlig ingen rolle.
Uansett så er jeg godt fornøyd med hvordan jeg jobbet både før og under skytingen. Jeg følte ikke at jeg kunne gjort det noe annerledes og må si meg fornøyd med årets innsats. Jeg vet uansett at jeg vil lykkes ordentlig slik jeg vet jeg kan på LS, hvis jeg fortsetter å ha den gode innstillingen og treningsiveren, som jeg har hatt de siste årene.
På omgangen skjøt jeg 99 poeng og med 343 poeng så ble jeg nummer 29 av de totalt 2003 deltakerne i klasse 3-5.  

Kim Andre Lund ble årets skytterkonge i det som nok kanskje har vært tidenes thriller i et kongelag, men som dessverre også ble litt ødelagt rent spennignsmessig fordi NRK ville bli ferdig så fort som mulig. Uansett, så var kongetittelen vel fortjent for det som har vært landets beste DFS skytter de to siste årene. Og torsdag kveld var han den beste, uansett hvor mange skudd han fikk i skiva si på onsdagen.