Klar for Oppdal!

I morgen (torsdag) morgen setter jeg kursen oppover til Trønderlag med familien for sesongens artigste skytteruke. 

På dagens treningsøkt på Grasåsen fungerte ting meget bra. Med unntak av noen enkelte slengere på kne, så virker teknikken til å sitte meget bra. Jeg gjennomgikk alle stillingene og trente enkeltskudd, fem-skudd serier, korte grunnlag og omgang. Samlet så såg det hele meget bra og tilfredsstillende ut og det var en nytelse å skyte i dag. Lysten er også stor og nå går jeg bare rundt og smiler og gleder meg til dagene som kommer. 

Jeg skyter tre Norgescup stevner på fredag, mens jeg mandag skal ut i feltløypa og i tradisjonens tro gjøre mitt beste for å få beger på både stang og stuper. Mulige innslag av korte tørr-treningsøkter søndag og tirsdag, kun for å dobbeltsjekke teknikken, før det er baneskyting på onsdagen. 

Jeg har vært mye i lokalpressen den siste tiden, blant annet en stor sak i Indre Akershus Blad nå på mandag som du kan lese her: http://www.indre.no/lokale_nyheter/article6780812.ece 
Jeg vet at mange forventer og håper mye, og at det blir press og trøkk på onsdagen, slik som det er for alle på et landskytterstevne. Men det gjelder å snu alt dette til noe positivt. Trøkk og press er jo bare moro og det er jo derfor jeg driver med dette, fordi det er utrolig artig 🙂

Få har sagt det bedre enn Daniel Sørli som i dagens papirutgave av Romerikes Blad svarte følgende på spørsmålet om sine kongelagsmuligheter, etter å ha skutt 347 poeng på Norgescupstevne i Rennebu.

Det er mye trøkk og nerver på et landskytterstevne. Selv mener jeg at veldig mange hausser og girer seg alt for mye opp før skytingen der og gjør stevne så mye større inni seg enn hva det virkelig er. Målet mitt er å gå inn på standplass og gjøre mitt beste for å gjennomføre 25 gode skudd, så får monitoren telle opp til slutt, sier Sørli.

Og det er akkurat det jeg også skal gjøre i de neste dagene. Jeg skal gå inn på standplass og kose meg og gjøre mitt beste for å følge planen min og gjennomføre 25 gode skudd, så får vi se hva det blir til slutt. Sesongen i år som sålangt har bydd på sølv i Kuwait Open, 1173 på helmatch, 595 på luft, Verdenscup-deby og 350-poeng, har vært god uansett.

  

247 og 346 i Dokka

I en uke hvor jeg har vært plaget med influensa, så skjøt jeg søndag et feltstevne og to banestevner i Dokka under Fløytestevne helgen.

På en dag, hvor kroppen vel heller ikke var på topp fysisk, så er jeg godt fornøyd med 247 på 25-skudden i Nordre Land og 346 totalt i Søndre Land. Omgangene fungerte dessverre dårlig og kneskytingen var også under pari, men med terping på dette denne uken, så håper jeg at det skal være i orden til Norges Cupen. Stående skytingen fungerte meget bra. På Nordre Land endte jeg på en 15. plass med 344 poeng, mens 346 poeng holdt til 4. plass på Søndre Land.

På feltstevne i Nordre Land åpnet jeg meget dårlig på første holdet “kne på 1/8 275 meter”. Og var heldig som fikk anvist 5/0 her. Resten av gjennomføringen på felten var meget bra og totalt endte jeg på 29/12 + 10/4 på mesterskapet og 39/16. På mesterskapet skjøt vi på to rekrutt-figurer på ukjent avstand. Her stilte jeg trolig litt for høyt og fikk anvist 5/2 på både ligg og kne. Totalt ble det en 31. plass av 228 deltakere.

Onsdag er siste treningsdag før avreise til Trønderlag. Jeg skyter tre Norgescup stevner på fredagen og tror jeg skal være ladd og klar, tross for en uke som har vært tilbringet mye i sengen.

 

Claussens EM-tips

Osijek: Europamesterskapet i 50m og 300m rifle er i gang i gloheite Osijek og Norge er nok en gang godt representert med mange meget sterke navn på riflefronten, hvor flere av utøverne er brennhete medaljekandidater. Jeg må dessverre følge et av sesongens største begivenheter fra PC-skjermen, men som aktiv frilansjournalist så har jeg selvsagt en klar mening om hva vi kan forvente og håpe fra våre beste rifleskyttere. Under kan du lese mine analyser og tips om de norske utøverne sine sjanser mot de beste i Europa.

JUNIOR

Junior kvinner:

Sina Oleane Busk
Alder: 18 år
Bosted: Rånåsfoss
Klubb: Østre Romerike MSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m 60 ligg: 597. 3×20: 587
Vurdering: Helt siden EM-debuten på luftgevær i 2011, så har Busk vært fast på juniorlandslaget i alle Europamesterskapene siden og fikk i år også Verdenscup-deby på 50m halvmatch. Har som alle de andre i juniorkvinne troppen et meget høyt toppnivå som det er internasjonal-klasse over. Har gjennom hele sesongen i år vært en god 2-er bak Malin Westerheim på 50-meter. Er meget sterk og stabil i stående, men kan variere en del i liggende og kne. Fikk testet ut hvordan det er å skyte i 35 grader ++++ i Granada, noe som garantert er en fordel foran dette mesterskapet. Har pekt ut dette mesterskapet som sesongens store mål, hvor en individuell medalje på 50m er målsettingen og 300-meter øvelsene er ren bonus. Individuell medalje er hun kapabel til å klare, men er da avhengig av å ha prikket inn toppformen. På en normal dag, så er hun med og kjemper om finaleplass på 3×20 halvmatch og en topp 10-plassering på 60-skudd ligg 50 meter.


Siw Anita Dramstad
Alder: 20 år
Bosted: Rakkestad
Klubb: Lismarken MSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m: 60 ligg: 598. 3×20: 587
Vurdering: Kun Malin Westerheim hindret Siw Anita i å komme hjem med fire gullmedaljer fra fjorårets junior-EM, da hun smatt forbi på de siste skuddene på 60-ligg. Men Siw Anita var uten tvil fjorårets store EM-dronning. Er en mesterskapsskytter med STOR M og må alltid regnes med god sjanse i slike sammenhenger. Har fra før i år blant annet blitt militært nordisk mester og tok en sterk 5. plass på et stort internasjonalt stevne i Tsjekkia. Har sesongens nestbeste resultat på halvmatch med 587. Bruker å være god og stabil i alle tre stillingene. Vet å få ut potensialet sitt når det gjelder. Man kan overhodet ikke forvente at hun skal kopiere fjorårets EM-bragd, men er formen i takt, så er hun med i medaljekampen – igjen.

  

Malin Westerheim
Alder: 19 år
Bosted: Krapfoss
Klubb: Krapfoss SSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m 60 ligg: 598. 3×20: 590.
Vurdering: Skytingens svar på Mozart er kanskje å dra det litt langt, men helt siden hun startet med skyting, så har Malin vært noe utenom det vanlige. Helt siden EM-debuten som 15-åring, så har hun vært med i både finale og medaljekampen i samtlige EM hun har representert. En EM liste som allerede få i dette landet kan konkurrere mot. I tillegg til stolte og flotte prestasjoner i både VM, World-Cup, Ungdoms-OL, Prøve-OL og OL. Er uten tvil landets beste kvinnelige rifleskytter. Har de aller fleste kvalitetene som skal til for å ta OL-medalje en gang i framtiden og behersker både 10m og 50m like bra. Har også i år vist at hun har vært den beste gjennom stevnene i Norge og med flere topp-plasseringer internasjonalt. Bekreftet storform med eliminasjonsseier og WC-bronse i Granada. Kan på mange måter bli sett på som en favoritt, men i en så marginal idrett, så er det umulig å peke ut noen favoritt på forhånd. Men skyter hun opp mot det hun kan på en god dag, så er det snakk om en fin vinnersjanse.   

LAGVURDERING.
De norske juniorjentene gjorde rent bord under fjorårets EM og når laget ser eksakt likt ut i år, så blir de selvsagt store medaljefavoritter også i år. Men selv om alle tre på en god dag er mer enn god nok for en finaleplass, så er skyting en så marginalidrett, at det er for mye å forlange at de skal kopiere fjorårssuksessen. Men disse tre jentene innehar et såpass høyt nivå, så har alle tre en normal dag på jobb, så blir det to lagmedaljer igjen. Så får vi nå da se, hvilken farge det blir denne gangen.

Medalje/finaletips: 2 individuelle medalje. 2 lagmedaljer. 2 finaleplasser.

JUNIOR MENN


Jonas Dahl
Alder: 20
Bosted: Rælingen
Klubb: Kisen MSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m 60 ligg: 598. 3×40: 1165
Vurdering: Tilhører europaeliten på 60-skudd liggende, noe han beviste under årets ISAS Dortmund, hvor han gikk helt til topps mot flere av konkurrentene som han møter i Osijek. God også på kne, men er derimot altfor ustabil i stående som er hans svakeste punkt. En skytter med en god og hurtig teknikk, og når det går på, så er det nærmest en nytelse og sitte bak og se på han. Kjemper om en finaleplass på 60-ligg og kan kanskje melde seg inn i medaljestriden med klaff. På helmatch er han for ustabil, men klaffer det i stående, så kan han blande seg inn i finalestriden også der.


Jørgen Elstad
Alder: 18 år
Bosted: Sande
Klubb: Vestre Bærum SSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m 60 ligg: 598. 3×40: 1172
Vurdering: Har fra før vært mest kjent for sine prestasjoner på 60-skudd liggende, men med rett tålmodighet og et meget sterkt treningsarbeid, så bør han nå regnes som like sterk på helmatch. I Alfhallen for en måned siden fikk vi alle se hva han er god for: 1172 poeng var fantastisk, kun Ole Magnus Bakken har skutt bedre som junior. Har vært god og stabil på ligg og stå i år, men kan variere noe mer i kne. Har vært meget aktiv på stevnefronten i år og fått med seg flere store konkurranser både i inn og utland, og har hevdet seg meget sterkt. Har vært den sterkeste av junior-gutta i år og skal regnes med en god finalesjanse i begge øvelsene.


Håkon Sørli
Alder: 19 år
Bosted: Greipstad/Skedsmokorset
Klubb: Kisen MSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m 60 ligg: 596. 3×40: 1161
Vurdering: Var den desidert beste av junior-gutta i fjor og kronet en sterk sesong med 5. og 7. plass i fjorårets EM. Årets sesong har ikke vært like sterk, men han har likevel hevdet seg sterkt i blant annet IWK München og ISAS Dortmund. Er en sterk stående skytter, men kan variere en del i liggende og kne. Har slått flere av konkurrentene som han møter nå en rekke ganger før. Har vært den sterkeste av de norske junior-gutta på laget i de tidligere Europamesterskapene han har deltatt i. I det som igjen blir en svært åpen konkurranse, så må han med klaff regnes blant de flere som er med og kjemper om finaleplass.

LAGVURDERING

Jørgen Elstad og Jonas Dahl har erstattet Jens-Kristian Larsen og Anders Hemmingbye fra fjorårets junior-lag som tok en bronse på 60 skudd ligg i fjor. Etter min mening så er laget sterkere enn hva det var i fjor. Alle tre på laget har en fin internasjonal erfaring å vise til og alle er kapabel for finale på en god dag. Rent lagmessig så mener jeg at laget sett under ett dessverre varierer litt for mye i prestasjonene, særlig på stående, til at det kan bli lagmedalje. Lagmedaljemulighetene er derimot mye større på 60-skudd liggende og her tror jeg også at fjorårets bronse fort kan forbedres. Med en Jonas Dahl og Jørgen Elstad som begge må regnes med meget fine finalesjanser, samt Håkon Sørli som tok en sterk 5. plass i fjor, så skal man heller ikke se bort ifra at de kan melde seg på i kampen om gullet.

Medalje/finaletips: 0 individuelle medaljer. 1 lagmedalje. 2 finaleplasser.

SENIOR

Senior-damer


Marianne Berger
Alder: 23 år
Bosted: Oslo/Ørje
Klubb: Oslo Østre MSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m: 60 ligg: 593. 3×20: 589. 300m: ukjent. 
Vurdering: Har helt siden EM-debuten på luft i 2008 representert Norge i de mesterskapene som har vært siden, så erfaringen er det ingenting å si på. Er nok best på nettopp 10-meter, men når det først sitter på 50-meteren også, så tilhører hun helt klart verdenseliten. Er knallsterk i stående, men varierer en del i kne og liggende, spesielt i sistnevnte stilling. Nettopp liggende skytingen tror jeg kan bli meget avgjørende. Hvis den sitter, så kan hun fort blande seg inn i medaljestriden, men hvis den ikke sitter, så kan det bli en hard kamp om å nå finale. På en god dag, så er hun uansett med i kampen om finaleplass på halvmatch. 300-meters øvelsene blir bonus.

 
Kristina Vestveit Nervold
Alder: 26
Bosted: Bærum
Klubb: Oslo Østre MSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m 60 ligg: 597. 3×20: 588
Vurdering: Etter et par år på sidelinjen, så er Kristina Vestveit tilbake. Et godt og intensivt treningsarbeid har blant annet gitt to Verdenscup deltakelser og gull på NM luftrifle. Selv om vi alle vet hva hun kan på sine beste dager, så er det for mye å forlange at hun skal kjempe i toppen på EM allerede nå i debut-sesongen. Har først og fremst vist seg sterkest med luftrifla, mens det har variert en del på 50-meter. Sterk i både stående og liggende, mens kneskytingen i år har vært varierende. Det blir tøft å kjempe om en finaleplass, men hvis hun har fått prikket inn formen på kne, så kan det bli et flott resultat som kan sikre henne en lagmedalje.


Eline Skovli Utne
Alder: 23 år
Bosted: Rygge
Klubb: Krapfoss SSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m 60 ligg: 595. 3×20: 583. 300m 60 ligg: 590. 3×20: 571
Vurdering: Blir bedre og bedre for hvert eneste år og er vel den som har vært mest jevn på et godt nivå blant senior-damene i år. Er en god grovkaliber skytter og kan fort overraske noen og enhver på 300 meter, selv om jeg vet at det er 50-meter øvelsene hun prioriterer høyest. Kan fort blande seg inn på en topp 10-plassering på 50-meter 60 skudd liggende, mens resultatene hittils i år på halvmatch muligens sier at mye skal klaffe, hvis det skal bli finale. På en normal dag, så er uansett et lagmedaljeresultat godt innen rekkevidde.

LAGVURDERING:
Årets lag i senior-kvinner kunne fort vært byttet ut med de norske-juniorjentene, hvis man ser på resultatene i årets sesong. Men landslagsledelsen lot juniorene få delta mot sine jevnaldrende konkurrenter og lot de beste “seniorene” få sjansen, et meget klokt valg. Mye skal klaffe dersom det skal bli medaljekamp på noen av senior-jentene. Derimot er sjansene for lagmedalje mye høyere. Spesielt på halvmatch, hvis Vestveit får kne til å bite på og Berger skyter greit på liggende. På 300-meter kommer Sina Busk inn for Kristina Vestveit og i en konkurranse som på langt nær er like tøff som den på 50-meter, så tror jeg at de norske jentene kan overraske. Jeg har også såpass god tro på 50-meter laget at jeg tipper en lagmedalje også der.

Medalje/finaletips: 50-meter: 0 individuelle medaljer. 1 lagmedalje. 0 finaleplass.
300-meter: 1 individuell medalje. 1 lagmedalje.

Senior menn

#
Stian Bogar
Alder: 36
Bosted: Oslo
Klubb: Kisen MSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m 60 ligg: 599. 300m: 3×20: 588. 3×40: 1171. 60 ligg: 598
Vurdering: Har sett under ett uten tvil vært landets beste liggende skytter denne sesongen og var det for øvrig etter min mening også i 2012-sesongen. Har blitt et beryktet navn blant sine internasjonale konkurrenter i de to siste årene. Bekreftet storform sist i Granada med to suverene matcher, hvor kun litt for svake tiere ble utslagsgivende for en finaleplass. Viste litt mer usikker form under militært nordisk, med tanke på 300m-øvelsene. Er en fantastisk stabil liggende skytter, god på kne, men kan variere litt i stå. 6. plass i 60-ligg øvelsen på 50-meter for to år siden. Skal regnes med en god finalesjanse og mulighet for medalje på 50-meter og 300 meter. Med klaff kjemper han også om topp 10. plassering på både standard og helmatch 300 meter.

 
Ole-Kristian Bryhn
Alder: 24
Bosted: Røyken
Klubb: Vestre Bærum SSL
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m: 60 ligg: 599. 3×40: 1181. 300m: 60 ligg: 597, 3×20: 591. 3×40: 1174
Vurdering: Norges store skytterstjerne de to siste årene. Har stabilisert seg på et jevnt høyt nivå i verdenseliten og skal ALLTID regnes i slike store sammenhenger. Har ferdigheter i verdensklasse på alle EM-øvelsene han skal skyte, men er nok aller best på 50m: 3×40. Tabbet seg litt ut i høst/vinter da han prioriterte vekk luftskyting, noe som ga utslag på 50m-resultatene her hjemme. Men etter å ha startet opp igjen, så kom også formen tilbake og 2. plass og 4. plass på de to siste verdenscupene har vært meget imponerende. Har han klart å holde formen gående etter den siste Verdenscupen i Granada, så skal han regnes med en god medaljesjanse igjen. Spesielt på 50m: 3×40 og 300m: 3×20 og 3×40.


Are Hansen
Alder: 32
Bosted: Moss
Klubb: Krapfoss SSL
Personlig rekord på EM-øvelsen: 50m 3×40: 1189
Vurdering: Landets beste luftskytter har også de siste årene vist at han kan prestere på et høyt internasjonalt nivå på 50-meter. I fjor ble det fullklaff på et åpent stevne i Fredrikstad og svimlende 1189-poeng stod oppført som sluttsum på skjermen – det beste enkeltresultatet på helmatch, noensinne i Norge. Er som regel alltid god og stabil i stående og liggende, men kan variere en del på kne. Har ikke hevdet seg like godt på helmatchene i årets WC-sesong som tidligere. Treningsarbeidet har i år heller ikke vært like sterkt, etter en hard 2012-sesong. UANSETT: Are Hansen er på en grei dag en av mange i et åpent felt som kjemper om en plass blant de 8 beste.


Kjell Roar Livold
Alder: 48
Bosted: Moss
Klubb: Krapfoss SSL
Personlige rekorder på EM-øvelsen: 599
Vurdering: Etter meget sterke og jevne resultater de to siste sesongene, så er Kjell Roar Livold velfortjent tilbake i landslagsvarmen. Livold har vært en habil skytter i hele sitt liv og er tilbake på EM-arenaen som han konkurrerte på som junior i 1985. Har prestert jevnt godt i hele år og har bak Stian Bogar vært sesongens beste ligg-skytter. Visste også fin form under masters i Danmark for en måned siden. Det er derimot svært lenge siden har representerte Norge i et slikt mesterskap som nå, og det blir spennende å se hvordan det slår ut. Er normalt sett god nok for en plass blant de 20 beste på en ok dag. Kan blande seg inn i finalestriden dersom han har dagen og “turen” på sin side.

 


Kim Andre Lund
Alder: 23
Bosted: Jondalen
Klubb: Numedal SS
Personlige rekorder på EM-øvelsene: 50m 3×40: 1178. 300m 3X20: 591. 3X40: 1171
Vurdering: Fikk mye av 2011 og 2012 sesongen på match ødelagt grunnet et huggormbitt som aldri sluttet å verke i foten, men er nå tilbake for fult og vel så det. To suverene helmatcher på uttaksstevne i Lausgarda (i dårlig vær) ga en fortjent plass til både WC-Granada og EM. I Granada ble det ikke klaff i 40 varmegrader og dårlige vindforhold, men en god erfaring å ta med seg videre til Osijek. Takler begge grener på både 50m og 300m like godt, men jeg har mest medaljetro på ham på standardgevær 300 meter. Her har han vist toppform ved en rekke anledninger, senest i militært nordisk for en måned siden, hvor det ble nordisk rekord på standard. Har i årets sesong virket habil og jevn i alle tre stillinger. Må regnes med i medaljekampen på 300-meter og med klaff så kan han fort havne på topp 15 på 50-meter.


Harald Stenvaag
Alder: 60
Bosted: Asker
Klubb: Vestre Bærum SSL
Personlig rekord på EM-øvelsen: 300m ligg: 600 poeng.
Vurdering: I en alder av 60-år så er fortsatt Harald Stenvaag med å preger norsk rifleskyting på et høyt nivå. Man slutter aldri å bli overrasket over tidenes mestvinnende Norgesmester noensinne, uansett idrettsgren. Etter å ha satset hardt mot både Bejing og London uten å lykkes, så tar han nå de nærmeste årene som det kommer. Trener, skyter, koser seg, skyter stevner og tar det ikke blytungt, hvis han misslykkes. Det er nok en klar fordel som kan gi resultater. Har sett svært lite 300-meter resultater av ham de siste årene, men Harald kan dette gamet ut og inn, og takler overgangen fra 50m uten problem. Han har bevist før i år at 60-år ikke er noen alder, og med klaff så melder han seg på i medaljestriden nok en gang.

LAGVURDERING
Når man representerer Norge som rifleskytter i senior-menn, så må man tåle å ha et favorittstempel på seg når det kommer til lagmedaljer. Året i år er ikke noen unntak, selv om jeg ser lagmedaljemulighetene helt klart høyest på 300-meter. Bryhn, Bogar og Lund er et knallsterkt lag på 3×20 og 3×40, spesielt hvis Bogar har fått tilbake litt feelingen med grovkaliber igjen, etter et heller mislykket militært nordisk. På liggende ser også laget meget habilt ut, hvor Stenvaag går inn for Lund. Det er lov å si at det er noe skuffende, hvis det ikke her blir hentet hjem minimum en lagmedalje.
På 50m er konkurransen langt høyere, men med en Bryhn i god ligg-form, så kan laget fort blande seg inn i kampen om topp 3. På helmatch, så er Bakken i år byttet ut med Lund som blir et spenningsmoment i hans første europamesterskap som senior.
Sett under ett: Så er samtlige av lagene sterke nok til medaljer i alle øvelser. Jeg tror det ender med totalt tre i tallet.

Medalje/finaletips 50 meter: 1 individuell medalje. 2 finaleplasser. 1 lagmedalje.
Medaljetips 300 meter: 2 individuelle medalje. 2 lagmedaljer.  

 

 

Østerrisk toppskytter dopingtatt – Malin Westerheim opp på sølvplass i Luft-EM

OSIJEK: Malin Westerheim klatret opp fra bronse til sølv i vinterens junior-EM på 10 meter luft, etter at det har blitt kjent at gullvinneren fra Østerrike har avlagt en positiv dopingprøve. 

 

Nadine Ungerank fra Østerrike har testet positivt på betablokker etter sin prestasjon i Junior-EM på 10 meter luftrifle, som ble arrangert i slutten av februar i år. Ungerank viste fram treffsikkerhet av ypperste klasse og holdt et høyt verdenselitenivå under mesterskapet i Odense i Danmark. Med suverene 418,6 poeng var hun hele fire poeng foran tyske Nina Laura Kreutzer på den innledende skytingen, noe som må sies å være mye, når det kun er desimaltallene på hvert skudd som er tellende. 

I finalen fra skive 1 var Ungerank igjen en klasse for seg selv og vant med 1,9 poengsmargin ned til tyske Selina GSCHWANDTNER, mens Malin Westerheim som var 5,4 poeng bak Ungerank innledende, tok bronsemedaljen. 

Under sesongens siste verdenscup-runde i Granada, så fikk Westerheim derimot en meget overraskende og uventet beskjed: Hennes bronsemedalje var blitt omgjort til sølv, fordi den suverene vinner Ungerank hadde betablokk-tabeletter i kroppen samtidig som hun prikket inn det suverene EM-gullet. Selina Gschwandtner er dermed Europamester med Westerheim på sølvplass og Nikola Mazurova fra Tsjekkia går opp som ny bronsemedaljør.


Nadine Ungerank fra Østerikke (i midten) er diskvalifisert for bruk av Betablokker etter at hun tok et suverent EM-gull på 10 meter luftrifle i februar. Selina Gschwandtner (til venstre) og Malin Westerheim blir dermed flyttet opp på henholdsvis 1. plass og 2. plass. 

Synes synd på Ungerank 
Og en slik hendelse foreløper selvsagt ikke uten dramatikk. For da undertegnede ringer Westerheim som akkurat har ferdiggjort sin Pet-trening foran morgendagens konkurranse på 3×20 skudd halvmatch i Osijek, så forteller hun at Ungerank brukte betablokker med visshet om at hun trodde det var lov. Ungerank tar nemlig betablokker grunnet en kronisk sykdom, og skytterforbundet fra Østerrike hadde godkjent overnfor Ungerank at hun gikk på resepten. MEN — de hadde ikke forhørt seg med det internasjonale skytterforbundet først, ei heller hadde de sendt inn en søknad. Så da prøven ble lagt fram, så var det internasjonale skytterforbundet aldri i tvil. Ungerank hadde et middel i kroppen under sin prestasjon i junior-EM, som svart på hvitt er i strid med reglene og blir dermed korrekt diskvalifisert. 

 FOTO: BJØRN HYTJANSTROP

– Jeg synes veldig synd på henne, for måten dette er gjort på er jo veldig uheldig for hennes del. Hun har jo bare fått godkjenning fra forbundet i Østerrike om at hun kunne bruke betablokkene og konkurrerte helt uvitende om at hun gjorde noe ulovlig. Samtidig, så er jeg jo selvsagt glad for å komme opp på sølvplass, men jeg synes samtidig veldig synd på Ungerank, siden hun ikke kunne noe for det, forteller Malin. 

EM-medaljer i alle farger
Dermed har Malin Westerheim helt siden EM-debuten i Meråker for fire år siden klart å sanke inn tre individuelle EM-medaljer som innehar tre ulike farger. I Meråker ble det bronse på 10-meter luft, mens det i Bologna for nøyaktig et år siden ble gull på 60-skudd liggende. Den FORELØPIGE siste individuelle EM-medaljen fra Odense var brun, men har nå blitt omgjort til sølv i fargen. En meget imponerende prestasjon av kanskje landets aller beste rifleskytter, uansett kjønn.

Nå er fokuset rettet på å pynte ytterligere på den fra før av mektige EM-statestikken.

– Skyter jeg opp mot det som jeg vet at jeg kan, så er det klart at jeg har en god vinnersjanse. Nå har jeg vært og skutt PET-trening på 50-meter før morgendagens halvmatch. Skjøt kun stå og kne, og det gikk så som så. Det er veldig varmt her nede og vindforholdene er veldig variable, men det er i morgen det gjelder, sier Malin.  

PS: Det er ennå usikkert hvilken straff som venter Ungerank, men hun deltar uansett ikke i Junior-EM i Osijek som startet i dag. 

PS: Sina Busk og Katrine Lund som sammen med Malin Westerheim tok lagbronse i luft-EM, hoppet opp på henholdsvis 33. plass og 30. plass etter diskingen av Ungerank. Totalt 74 skyttere deltok i konkurransen. 

Dobbeltseier i Gudbransdsdalen

Etter noen intensive fysiske økter på sykkelsettet, så var jeg lørdag tilbake på standplass igjen for dobbeltstevne i Øyern og Ringebu. Disse stevnene var mine siste før Fløyterstevnehelgen som igjen er de siste før Norges-Cupen i Trønderlag. 

Jeg var spent på om formen var lik som på Ø-cupen i Tingelstad, hvor jeg gjennomførte en av sesongens aller beste konkurranser. Når man er spent på forhånd og setter litt press på seg selv, så er det ekstra gledelig og da igjen lykkes. Det ble 346 poeng på Øyern og solide 349 poeng på Ringebu og seier på begge stevnene. En høy nier på liggende på grunnlaget i Øyern, ellers kom helgens fire øvrige niere på stående. Alle kneskuddende satt i tieren og med unntak av første stående serien på Øyern, hvor jeg skjøt 47 poeng, så var resten av seriene meget sterkt og godt gjennomført. 

Deilig å få bekreftelse på at de to siste ukene med hard, planlagt og nøye treningsarbeid har gitt resultater. Nå gjelder det å holde på formen fram til Oppdal. Det håper jeg at jeg skal klare med nå tre fridager på Hvaler, før det blir grovtrening på Grasåsen onsdag. Deretter venter fridager igjen med fysisktrening før jeg skyter tre stevner i Dokka til helgen. Onsdag i neste uke igjen er den planlagte siste økten med grovt, før avreise til Oppdal. I tillegg til at korte tørr-treningsøkter, for å sjekke at ting fungerer er lagt inn i programmet. 

ØYERN
1. Simon Kolstad Claussen: 346
2. Matheas Amb: 345
3. Roger Ottosen: 345

RINGEBU
1. Simon Kolstad Claussen: 349
2. Roger Ottosen: 347
3. Ole Magnus Bakken: 346 

349 poeng i 2. runde av Østlandscupen!!

Etter iherdig jobbing den siste uka, så klarte jeg endelig å prikke inn et toppresultat igjen. Ironisk nok så fant jeg ut av problemene under en rask tørrtreningsøkt hjemme i stua. 

Mitt Høland/Bjørkelangen møtte i dag Tingelstad til dyst i 2. runde av A-cupen i den populære Østlandscupen i baneskyting. I og med at det er fellesferie, så var det mye om og men, men heldigvis var alle enige om at vi måtte få avlagt matchen før landskytterstevne, og til slutt fant vi også en dato som passet iallefall sånn nogenlunde for begge parter. 

Jeg har slitt en del med å få ut potensialet etter jubeldagen på Rælingen for over en måned siden. Det har skurret litt i alle stillinger, men spesielt kneskytingen har vært kraftig under pari. Rett og slett fordi jeg ikke har klart å balansere børsa, som igjen fører til at det er vanskelig å holde rolig. 
Tross for mye god trening i forrige uke, så har jeg ikke funnet ut av problemet, men etter en liten tørrtreningsøkt på formiddagen hjemme i stua i dag, så tror jeg at jeg endelig har funnet en god løsning. Med litt hjelp fra Daniel Sørli, så prøvde vi å dra håndstopperen så langt fram som overhode mulig, slik at reima blir stramere og ikke minst at jeg får et meget godt trykk i skulderen. Jeg merket med en gang at det ble enklere å balansere, men jeg ville nå se det fungere “in action” først.

Og jeg hadde aldri i mitt liv håpet på at det skulle fungere så bra. Aldri før har jeg vel hatt så stålkontroll på kne eller liggende skytingen med sauer noen gang. Det var nesten litt samme følelse som på Rælingen. Så og si ALT fungerte optimalt. På grunnlaget bommet jeg litt på timingen på et skudd, som gikk lavt, men dette satt i 10,2 og resten var for å si det sånn “godt innenfor”. En utrolig deilig følelse. 

Stående fungerte ikke like bra gjennomføringsmessig, men rene avtrekk, god timing og litt flaks så mistet jeg kun et poeng her. Og med den stålkontrollen jeg hadde på ligg og kne, så ble det 349 poeng med totalt 24 innerblinker. 

Veldig deilig for selvfølelsen med en slik opptur nå. 

Tingelstad skjøt en del under pari i tillegg til at de ikke fikk stilt sitt beste mannskap og da ble det til slutt en ganske så overlegen seier til mitt Høland/Bjørkelangen, som til slutt vant med 29 poeng: 2693 mot 2664. Joakim Gruer ble Tingelstad sin beste skytter med 344 poeng. 

Høland/Bjørkelangen sitt lag: 

Simon Kolstad Claussen: 349
Øyvind Nitteberg: 344
Thomas Bråthen: 343
Daniel Sørli: 341
Odd Arne Tangen: 336
Nina Bøe: 333
Kjersti N. Teigen: 327
Siri Mortensen: 320 

Sammendrag av ukas treningsmengde

Planen er å kjøre to intensive uker med både trening og stevner før det blir en helt rolig og avslappende uke før Norgescupen i Trønderlag. Under kan du lese hvordan forrige uke så ut for Simon Kolstad Claussen. 

Mandag 08.07.13

Økt 1: Fysisk trening på treningssenter Condis Lørenskog. 45 min løping på mølle. 30 min intensiv og effektiv styrketrening: mage, rygg, bryst og skuldre. 

Økt 2: Grovkaliber skyting på Grasåsen. Totalt 70 skudd. Mye inn og ut av stilling i knestående og prøve ut forskjellige innstillinger med reima på kne, samt en del tørrtrening. Korte grunnlag og enkeltskudd på stå. Litt felthurtigtrening på slutten av økten. Totalt 1 time og 20 min 

Tirsdag 09.07.13

Økt 1: Løpetur på 1 time. Rolig tempo de første 30 min og intensivt tempo de siste 30 min. 

Økt 2: Luftskyting og sauer-cal 22. på 50m i Alfhallen. 1 time og 30 min med luft. Automatisering og inn-ut av stilling. Ca. 100 skudd. 45 min med sauer 22 på 50 meter. 20 enkeltskudd på stå og kne + to grunnlag. 

Onsdag 10.07.13 

Økt 1: Rolig løpetur på 45 min. Rolig jogge-tempo/snakke-tempo hele veien. 

Økt 2: Grovkaliber trening på Grasåsen. Ca. 60 skudd totalt + en del tørrtrening. Mye kneskyting,inn-ut av stilling og automatisering på kne. Prøve å finne ut av balanseringsproblemene og få selvtillit på kneskytingen igjen. Kortegrunnlag + enkeltskudd på stå. 

Torsdag 11.07.13

Økt 1: 1 time tørr-trening med sauer hjemme i stua. Holdetrening og balansetrening på spesielt stående, men også på kne. 4xgrunnlag. 

Økt 2: Sykkeltur på 3-mil i kuppert terreng. Både grusvei, skogsvei og asfalt. Flat, nedover og oppover. 

Fredag 12.07.13

Økt 1: Grovkaliber trening på Grasåsen. Automatisering, inn-ut av stilling og genrell drilling i knestående, samt en del tørrtrening. Totalt 70-skudd. 1 time og 30 min. 

Lørdag 13.07.13

Landslagssamling 50m på Hobøl. Totalt 450 skudd. Start klokken 08.50 og slutt klokken 17.00 med innlagte pauser. Mye finaletrening, samt automatisering og få opp intensiteten i alle tre stillinger. God samling med god veiledning. Fysisk oppvarming før alle finalene. 


En meget fin og god 50m samling på Hobøl sin 50m bane i Østfold med riflelandslaget. FOTO: ØYVIND SIREVAAG. 

Søndag 14.07.13

2xDFS stevner i Østfold. Fortsatt balansetrøbbel i kne, men ellers generell god gjennomføring på begge stevnene. Dagens visdomsord: En dobbelsjekk på at det alt riktig utstyr er med før avreise gir ofte også ekstra poeng! 

– Oi, f***. Jeg har tatt med feil sauer!!!

Det ble en komisk søndag formiddag i Østfold. Caliber 22 egner seg sjeldent godt på 300 og 200 meter. 

I løpet av min tid som hardtsatsende skytter, så har det hendt at jeg har glemt igjen ting og tang på diverse standplasser. Feil skytterdress, hanske, pøll, ammo, hullkorn og reim er ting som enten har blitt igjen på lageret hjemme, på Grasåsen eller blitt igjenglemt på mangt et stevne. 

Nå i helgen føler jeg likevel at jeg overgikk meg selv litt. Da jeg sto på standplassen til Moss&Våler på søndag, så ante jeg fri og ingen fare. Da jeg som vanlig skulle tørrtrene på stående før prøveskuddene, merket jeg med en gang at magasinet ikke ville inn. Eller lettere sagt: Det var ikke et stort nok hull til magasinet. Og da jeg tok sluttstykket tilbake, så fant jeg fort ut at jeg sto og holdt i sauer 22-en og ikke grovkaliberen. Dermed var det bare å masjere ut litt smårød i annsiktet. 

ALT var med, bortsett fra riktig børse. Heldigvis fikk jeg låne Tord Buvik sin sauer. En god gjennomføring med en litt tyngre stokk og lengre pipe, enn hva jeg selv bruker ga ikke mer poeng enn 338. 144 poeng med hele 5×9,9 og totalt 7×9,9, forteller også litt om stang ut her. 

På Skiptvedt fikk jeg låne saueren til Siw Anita Dramstad. En pipe som jeg nok tror har gått vel litt mange skudd og med et avtrekk, hvor trykkpunkt ikke fantes, før det plutselig smalt ga kun 238. 

En tragikomisk dag på skytebanen. Men den totale gjennomføringen på begge steder var oppløftende, selv om det er en liten bit igjen på kneskytingen ennå. Finner jeg ut av dette, så tror jeg at et toppresultat ligger like rundt hjørnet igjen snart 🙂 


Dårlig omgangskyting hindret topplassering

Det går som smått på vei oppover igjen. På trippelstevnehelgen i Numedal noterte jeg med 244 i Jondalen, 244 i Flesberg og 247 i Rollag og Veggli. Men for svake omganger sørget for at det ikke ble plasseringer i toppen. Den beste 35-skudden skjøt jeg i Rollag og Veggli på totalt 345 poeng. 

I Rollag og Veggli gjennomførte jeg et veldig godt stevne, tre skakke serier sørget for at det ikke ble mer enn 345. Men sett under ett så sliter jeg fortsatt en del med balanseringen av børsa på kne, selv om jeg ikke mistet så mye på kne denne helgen, så merker jeg at det er noe som skurrer der. Jeg skal prøve å finne ut av dette på trening og muligens prøve ut ny reim, for å se om det hjelper. 

Helgens store gladøyblikk prikket unggutten Magnus Bjerke fra Oslo Østre inn på Rollag og Veggli sitt stevne. 19-åringen som også har satset en del matchskyting, men som har lagt hovedsatsingen over på DFS, har virkelig vært meget aktiv på stevnefronten i år, og har også trent meget bra. I Veggli ble det nesten helt fullklaff: 250 poeng og 99 (selvsagt med en 9,9) på omgangen. Uansett en strålende prestasjon og vel fortjent av en unggutt som sammen med sin ivrige far legger ned mye tid i både testing og trening! 


Magnus Bjerke fra Oslo Østre prikket inn 250+99 og tok hjem seieren på Rollag og Veggli sitt sommerstevne

343 poeng som best i Båstad

Det ble ikke full klaff på stevnene i Østfold, hvor jeg noterte med 343 poeng som beste poengsum i Båstad. På Trøgstad ble det 342 poeng, etter hele 6 poeng borte i knestående. 

Rytmen og flyten er dessverre ikke helt til stede og jeg sliter med å komme ordentlig i gang. I tillegg slet jeg fryktelig med å balansere børsa riktig i knestående. Så formen er dessverre ikke som best om dagen, men jeg gjør likevel mye bra. Jeg har laget et godt treningsopplegg fram mot LS, som jeg har troen på. Og klarer jeg å gjennomføre alle øktene med god kvalitet, så håper jeg at jeg skal være i storslag i begynnelsen av august!