En vanlig treningsuke

Jeg får ofte henvendelser og spørsmål om hvordan en vanlig uke ser ut i min skytterhverdag. Selv om jeg er praksis elev i TV8 Romerike fra 0900 – 16.00 mandag – torsdag og jobber frilans i Romerikes Blad for å tjene penger til salt på maten, så blir det mye trening og jeg får som regel skutt over 1000 skudd i uken, enten jeg vil eller ei.
Under kan du se hvordan forrige ukes treningsarbeid så ut fra mandag – søndag.

Mandag

RTT-Trening på Norges Idrettshøyskole. Luftskyting fra klokken 18.15 – 20.45. 220 skudd.
Hovedfokus: Automatisering, 0-punkt, inn og ut av stilling og balanse.
Program: Flere runder med 25-skudd på 15 min + situps, push-ups og rygg hev for å få opp pulsen mellom rundene. Skyting uten skyttersko, for å terpe balansen. 1 – 10 tiere med inn og ut av stilling på hver tier og en finale til slutt.

Tirsdag

Team Kisen trening i Alfhallen. Luftskyting fra klokken 17.00 – 18.30 og 50 meter fra 19.00 – 21.00. 150 skudd luft og 150 skudd på 50 meter.
Hovedfokus luft: Automatisering på luft først. Deretter holdetrening og skyting uten hullkorn og med meget stort hullkorn.
Hovedfokus 50m: Teste ut tre nye lotter med ammo på liggende. Deretter stående trening med fokus på automatisering, være tøff på avtrekket og jobbe med timing og slappe av i stillingen.
Program: Fire runder 25-skudd på 15min og 40-skudd uten hullkorn på luft. Tre 30-skudder + prøveskudd med de tre ammo-lottene på ligg. 25-skudd på 15 min på stå 50 meter og to 10-skuddsfinaler til slutt.

Onsdag
Fri grunnet jobb på kveldstid. Men rakk en 45 minutters økt med tørrtrening i stua med luftbørsa. Holdetrening var fokuset.

Torsdag
Trening i Alfhallen. Luftskyting fra klokken 19.30 – 21.00. Totalt 120 skudd 
Hovedfokus: Automatisering og en konkurranse test for å sjekke status.
Program: To runder med 25-skudd på 15 minutter med situps og push-ups mellom rundene. 60-skudd test. 617,2/589 som resultat.

Fredag
Fysisk trening på treningsstudio i Lørenskog fra 0930 – 10.30 og 50m trening på Grasåsen utendørs fra 14.30 – 15.45.
Totalt 130 skudd.
Hovedfokus: Presse seg selv ved å løpe i tøft tempo over 5,5 kilometer uten stopp. Styrketrening i mage, rygg og armer. 50 meter: Ligg og stå. Trening i vind og teste på å skyte i ulike vindretninger. Jobbe med å være offensiv og tøff nok på stående.
Program: 5,5 kilometer løping på tredemølle og 3×12 repetisjoner på ulike styrkeapparater. En 40-skudd test og flere 10-skudder med test på vind i liggende. 40-skudd stå test.

Lørdag
50 meter stevne Flisa fra 0945 – 1145. Totalt 165 skudd
Hovedfokus: Skyte offensivt, men kontrollert og avslappet. Unngå å nøle. Holde seg til planen hele veien.
Program: 3×40 skudd, skjøt ikke 60 ligg.
Resultat: 1148 poeng, sesongdårligste på over 2 år. Positivt: God start på ligg og kne, god teknisk og rytmisk skyting på de ti siste skuddene i stående. Må jobbe med: Få ned frustrasjonen og beholde roen selv om det ikke alltid går bra. Må få testet ut ny reim, da reimen sviktet, gled og ikke var i samme posisjon under ligg og kne skytingen. 0-punkt på stående.

Søndag
DFS stevner i Skogbygden og Nord-Odal. Luft og 50m trening i Alfhallen fra 1700 – 1930. Totalt 110 skudd grovt, 80 skudd 50 meter og 100 skudd luft
Hovedfokus: Kose seg med gøy DFS-skyting og koble vekk litt fra den vanlige treningen. Skyte offensivt, men kontrollert og avslappet. Få rytme og flyt i det jeg driver med. 50m og luft: Teste ut ny reim på ligg. Trene automatisering, balanse og inn og ut av stilling på luft.
Program: 35 skudd DFS, 40-skudd test på ligg og 1-10 tiere med inn og ut av stilling på hver tier på luft.
Resultat: 344 poeng Skogbygden og 248/347 poeng på Nord-Odal. Positivt: Suveren og god teknisk og rytmisk kne og liggende skyting på DFS. Mindre bra: Mye slurv i stående. Må være ennå mer tøff og gå ennå hardere på neste gang.

 

Uken totalt sett

16 timers trening og 1225 skudd.

Aktiv stevnehelg uten de helt store resultatene

Forrige helg var jeg på farten på flere stevner og var innom grenene: 10m luftrifle, 50 meter finkaliber og 200/300m DFS. Under kan du lese om hvordan det gikk på de forskjellige konkurransene.

Fredag: DFS Skøimåsan i Nes.

Skøimåsan stevne i regi av Nes/Hovind skytterlag er det første stevne som teller i den tradisjonsrike Romeriksblinken i regi av Romerikes Blad. Jeg har tidligere sagt at det er internasjonal matchskyting som er mitt hovedfokus i år, og jeg kommer til å trene minimalt DFS. Derimot kommer jeg nok til å gjennomføre noen treningstimer med saueren føre Blinkfinalen, Viken II og landskytterstevne, men ellers så er det luftgeværet og frigeværet på 50 meter som kommer til å stå nærmest mitt bryst denne sesongen.

DFS-stevner er uansett morsomt å være med på, og er en fin avkobling fra matchtreningen. Jeg leverte en grei gjennomføring på den ikke altfor lette 300 metersbanen på Skøimåsan og endte på 246 poeng på 25-skudden. På omgangen leverte jeg derimot ruskete skyting og fikk 98 poeng som fasit. Dermed stoppet jeg på 344 poeng, noe som holdt til en 2. plass to poeng bak Simen Rundberget.

Lørdag: Luftstevne Trosterud

Jeg har fått trent en del luft de to siste ukene, etter å ha hatt en liten pause fra 10m siden NM. På treningene har det variert voldsomt i prestasjonene, så stevne på Trosterud var faktisk en liten opptur, selv om jeg vet at jeg kan mye bedre. Jeg jobbet og kjempet bra, men kom aldri helt inn i flytsonen og det ble en – tre niere på hver eneste serie. Enste til slutt opp med 615,3 poeng / 587 på heltall, noe som holdt til 2. plass. Stian Bogar vant med 617,9 / 591 poeng.

Lørdag: DFS Buer/Kornsjø og Halden

Etter luftstevne i Trosterud dro jeg fram saueren og tok turen til Halden-traktene for dobbeltstevne i DFS. Jeg startet noe lurvete i Buer/Kornsjø, hvor jeg særlig slet med overgangen fra avtrekksprossesen fra luftgevær og finkaliber til sauer-grovkaliber, hvor avtrekket er mye tyngre. Men med fin ligg og kne skyting, så stoppet jeg likevel opp på godkjente 343 poeng. Dette holdt til en 11. plass. Seier til Tor Harald Lund fra Søgne med 347 poeng.

I Halden gikk det mye bedre på stående, men her var jeg dessverre uheldig på liggendeserien som satt skjevt ut høyre, uten at jeg har noe særlig forklaring på hvorfor. Her fikk jeg anvist 48 poeng og mistet dermed to dyrbare poeng. Resten av skytingen var knallsterkt gjennomført med flere gode tiere og to skudd som satt i 9,9. 346 poeng totalt holdt til en 6. plass, men med en normal liggendeserie, så kunne det fort blitt medalje. Marianne Stigen ble stevnevinner med sterke 348 poeng.

Søndag: 50 meter stevne i Fredrikstad

Stevnehelgen ble avsluttet med matchstevne i Fredrikstad. Stevne sett under ett ble en nedtur, da jeg følte at jeg nesten ikke fikk ut noe av det gode jeg har prestert på trening den siste tiden. Kneskytingen var derimot positiv. Her skjøt jeg kun et dårlig skudd: 1×9,0, mens resten satt i 9,8 og innover og viste totalt 392 poeng. Stående var dessverre langt under pari. Her slet jeg mye med null-punkt og balanse. På liggende har jeg dessverre ennå ikke funnet ut av hovedproblemet. Føler selv jeg skyter bra, men får hele tiden 2 skudd på hver serie som går ut, mens de 8-7 andre sitter dønn midt i. Mulig jeg skal prøve ny reim neste uke, da jeg føler den jeg bruker nå ikke sitter likt og endrer seg underveis.
Totalt ble det 590 på 60 ligg og 1161 på helmatchen etter seriene: 394-375-392. Suveren seier til Kim Andre Lund som skjøt råsterke 1178 og klarte A-kravet til toppidrettsplanen. 

Seier i banesesongåpningen!

Jeg har ikke skutt med saueren siden standardgevær øvelsen på NM, og har siden det ikke rørt saueren siden Oslo Open og juletider. Selv er jeg jo vokst opp i DFS-miljøet og kjenner jo klart at det pirrer i kroppen når banesesongen nærmer seg.
Ny pipe er satt i banesaueren min og i dag var planen egentlig å skyte inn på 200 meter. Men lysten tok overhånd og istede ble det en spontantur til Tingelstad, som sammen med Randsfjord arrangerer de første banestevnene for sesongen på Østlandet.

Jeg skjøt et par prøveskudd på stående som jeg alltid pleier, før jeg legger meg ned og skyter meg inn på ligg. Tross sterk vind, snø, tåke og bitende kulde, så merket jeg at jeg var en god del rusten. Men det kom seg heldigvis etterhvert da jeg fikk en del prøveskudd i kroppen. Resultatet ble: 50 – 49 – 48 – 98 – 100 og 345 (16*). En prestasjon jeg er godt fornøyd med, med tanke på forholdene og ikke minst at det er en god stund siden jeg skjøt grovt med saueren sist. Jeg tullet en del på kneserien, ellers jeg er godt fornøyd med gjennomføringen.


Arkivbilde fra Sarpsborg skytterlag sitt høststevne i fjor.

Prestasjonen holdt også til seier. Det var ikke enkle forhold på Tingelstad i dag, og det var flere som slet i vinden, tåka og kulda. Eileen Torp en av de mer merriterte som ikke landet på mer enn 333 poeng. Halvor Thrane Svendsen hang lenge godt med, men blåste vekk på omgangen som kun viste til 94 poeng. Kjell Aarskog som har trent jevnt og godt i hele vinter tok 2. plassen med 342 poeng.

Resultater blir trolig snart klare på Tingelstad sine hjemmesider: http://www.skytterlag2.no/tingelstad/

 

Fine tendenser på trening

Det er på mange måter faktisk en liten sesonghvile nå, for oss som stort sett driver med ALLE skyttergrener innenfor rifle. Feltsesongen er over og luftsesongen er på hell. Banesesongen i DFS starter for alvor neste uke, og utendørssesongen på 50m starter ikke før 12. mai på Jordbru.

Dermed har det gått en stund siden det sist ble stevne på meg, men det er jo godt å ha god tid til å trene og forberede seg på. Den siste tiden har det stort sett gått i 50 meter trening og drilling på teknikk og rytmisk riktig skyting i alle tre stillinger. Spør du meg selv, så synes jeg det går veldig bra. Spesielt i kne har det gått mye bra om dagen, hvor jeg på to 40-skudd tester har tangert stevnepersen min på 394 poeng. På stående fungerer også mye veldig bra, bare jeg får rytmen og flyten til å sitte.

Liggende som jeg nesten vil påstå er min svakeste stilling på en 3×40 helmatch, går bedre på trening. Men jeg skyter for dårlig og er nok for dårlig, hvis jeg sammenlikner meg med de beste liggspesialistene. På to 40-skudd tester som jeg har hatt de to siste ukene så har det resultert i 395 og 396 poeng, samt 593 på en 60 skudd (625,7 poeng i desmial). Jeg merker at ting her også stemmer bedre og bedre, og ekstra finpuss og terping til neste uke, så håper jeg at jeg skal være ordentlig i slag til Fredrikstad søndag 21. april. Det blir min første match-konkurranse siden nedturen i Dortmund.

Lørdag hadde vi et veldig fint og godt landslagsmøte på Norges Idrettshøgskole i Oslo. Samlingen var det første møte med Øyvind Sirevaag som landslagstrener. Møte varte i over 4 timer, hvor vi blant annet gikk gjennom toppidrettsplanen, treningsdagbok og rapportering, arbeidskrav og utviklingstrapper, fysisk trening, planlegging av samlinger og diskuterte og kom fram til interne regler for laget. Malin Westerheim ble valgt som tillitskvinne for utøverne.
Møte var veldig nyttig, innholdsrikt og jeg er sikker på at de aller fleste dro fra NIH med et smil om munnen.

Kravene for å bli vurdert for å bli sendt til World Cups i år er hard. Etter gjennomgang av resultatene i WC de fire siste årene, så har det kommet fram egne poengsum krav i alle de olympiske øvelsene for både menn og kvinner. A-krav og B-krav hvor alle må oppnås minimum 1 måned før World Cupen starter og B-kravet må være skutt to ganger. Det er ikke lenger lov til å kjøpe seg en plass på laget til en World-Cup.

A-krav Helmatch menn: 1174 ute og 1176 inne. B-krav: 1169 ute og 1172 poeng inne.
A-krav 60 ligg menn: 596 ute og 598 poeng inne. B-krav: 595 ute og 597 inne.
A-krav 60 skudd luft menn: 597/624,0. B-krav: 595.

Kvinner:
A-krav Halvmatch: 585 poeng ute og 586 poeng inne. B-krav: 581 poeng inne og 580 poeng ute.
A-krav 40 skudd luft: 398/414,7. B-krav: 397. ¨

Kravene er beinharde, men med stramme økonomiske vilkår og om målsetting med å ta medaljer, så bør det jo også på mange måter være sånn. Stian Bogar, Harald Stenvaag og Are Hansen reiser til USA på World-Cup i starten av mai og betaler selv for reisen, men det ble gjort før disse nye reglene ble satt.
Neste World-Cup runde er i München som starter 23. mai. Dermed blir det spennende å se hvor mange som klarer å karre til seg poengsumkravene en måned før. Dermed blir stevne i Fredrikstad kommende uke på mange måter meget avgjørende for det uttaket.

   
Føre landslagsmøte var det en gjeng på 6-7 stk som hadde en 50m økt. Her er Bryhn og Bakken i aksjon på kne.

 

Listefyll i ISAS Dortmund

I uka før påske var jeg igjen på farten, denne gangen på reisefot i Tyskland for ISAS Dortmund. Stevne har stor status internasjonalt og er for mange den årlige sesongåpningen på 50 meter, selv om det også konkurreres i 10 meter luftrifle. 

Jeg har vært med på mye kjør den siste tiden. Etter hjemkomsten fra Kuwait rakk jeg kun en treningsøkt før NM-arrangørjobben og en lang NM-uke sto for tur. Etter NM-uka, så rakk jeg å skyte Akershusseriefinalen før jeg satte meg på flyet til Düsseldorf. 
Den siste tidens stress har nok ikke vært heldig for formen, noe jeg virkelig fikk bekreftet i Tyskland. Etter flere oppturer den siste tiden, så kom jeg trygt ned med begge beinene plantet på jorden.

På 50m helmatch er jeg godt fornøyd med jobbingen. Jeg startet riktignok veldig nervøst med en 8-er på første kneskudde, men jeg klarte heldigvis å nullstille meg raskt og fant rytmen og flyten etterhvert. Her endte jeg på totalt 389 poeng etter seriene: 97 – 98 – 97 – 97.
På liggende og stående gikk det dessverre ikke på. Jeg følte at jeg jobbet utrolig bra hele veien. Særlig på stående, men fikk ikke betalt i form av poeng. Da siste skudde smalt, så var det igjen 1 minutt og 30 sekunder av hele skytetiden, så jobbingen var det ingenting å si på. Men når flyten i det man driver med uteblir, så forsvinner poengene fort.

Totalt ble det 1154 poeng etter seriene: 389 kne – 391 ligg og 374 stå. Stian Bogar og Øyvind Solbrekken Flatla hadde heller ingen god dag, så jeg ble faktisk beste norske senior i øvelsen. Meget høyt nivå blant de 70 skytterne som deltok. Siste finaleplass gikk på 1170 poeng!

50 meter liggende og 10 meter luftrifle ble et ennå mer dystert kapitel. Liggende startet bra, men selv om jeg jobber bra, så hjelper det ikke når rytmen ikke sitter. På 10 meter luftrifle var det aldri snakk om noe toppresultat, men jeg skjøt mange tiere en god stund og hadde 393 poeng på heltall etter 40 skudd. Men på de to siste seriene så var det total kollapps, helsprekk, tomt på tanken og det som verre er. Det var rett og slett fryktelig å stå der og gjennomføre de siste skuddene.
Det hjalp på humøret at Stian Bogar tok 4. plasse i liggende, mens Øyvind Solbrekken Flatla ikke var langt unna en finaleplass på luften.  

Sett under ett med oppladningen og slik både den mentale og fysiske formen var, så burde jeg strengt tatt aldri dratt til Tyskland. Da jeg kom hjem var jeg totalt utladet og helt fullstendig ferdig. En utladning jeg nesten aldri før har vært borti. 

Påskeferien har jeg heldigvis utnyttet godt. Jeg skjøt Kroksjøstevne på Skjærtorsdag for tradisjonsens skyld, hvor jeg faktisk tok en 2. plass etter 30/19 og 12/6 i finalen. Ellers har jeg ikke rørt en børse i hele påsken. En dag i slalombakken, to dager på langrennski og fine dager med venner i hjembygda har gjort godt. 
Lysten og gnisten er tilbake nå, og jeg gleder meg allerede som en unge til dagens “Team Kisen” trening, som blir mine første skudd med matchbørsa siden Dortmund-turen.