Skoletur til Aserbadjan

Grunnet jobb, så ble det ingen skyting på meg under Oslo Østre sin onsdagsserie i går. Nå tar jeg meg 10 dagers ferie, og gleder meg veldig til skoletur til Aserbadjan. Aserbadjan, landet som ligger helt ytterst i det østlige Europa, veldig nært Asia, og landet grenser blant annet til Iran i sør.

 

 

Landet har vært selvstendig siden 1991, da det ble revet vekk fra Sovjetunionen. I dag er Aserbadjan særlig kjent som et av landene, hvor forskjellen på rikdom og fattigdom har det største skille. Hovedstaden Baku ser på de flotteste stedene ut som et rent Keiser palas, mens du etter kun 10 minutters gange mot skogsområdene fra byen, så havner du i triste slumområder, hvor fattigdommen er stor. Ja, lønningene i landet er så små at politet i gatene må gi folk bøter uten grunn, for å ha god nok økonomi til å livnære seg selv og sin familie.

Landet har store oljeinntekter, men grunnet en ENORM stor korrupsjon, så går så og si nesten alle oljepengene i hendene på de med høy makt i samfunnet.

 


Forskjellen på fattigdom og rikdom er enorm i Aserbadjan. Her et bildet som forteller det meste om det. Slumområdet i Baku, ligger veldig veldig nært den “bedre” siden av byen.

På den 10 dager lange turen skal vi blant annet besøke Aserbadjanske studenter som studerer norsk, Norske studenter i Baku, Jazzfestival, Norske Ambasaden og flere Thor Heyerdahl konferanser. Vi skal bo i byene Baku og Sheki.

Jeg gleder meg veldig mye til å oppleve et land, hvor så og si alt er forskjellig fra hva vi er vant med i Norge

Historien gjentok seg

Etter å ha skutt tre stevner av årets 15 meter sesong, så sitter jeg igjen med fasiten i hånden at historien fra både i fjor og for 2 år siden har gjentatt seg igjen i sesonginnledningen. Gjennomføringen er grei/god og bør holde til en 245 – 246 poeng, men med skjeve serier, så forsvinner poengene fort og igjen er det på de to første seriene det skjer. 

Dagens stevner i Gjerdrum og Nittedal, startet akkurat slik det gjorde på Fet. Gode samlinger på første kne og stående, men som dessverre ikke sitter i midten av skiva. På Nittedal var det ekstra ergelig da jeg fikk anvist 10,1 9,9 9,9 og 9,8 i samme hull ned høyre. Stående serien der satt også ut høyre i fin samling og viste 48 poeng. Etter å ha avsluttet med 49 og 98, så endte jeg der på 242 poeng. 

På Gjerdrum satt jeg høyt på de to første seriene som viste henholdsvis 49 og 48, begge var gode 50 samlinger. Etter 50 på tredje serien, skjøt jeg en god ståserie, hvor jeg synes jeg fikk dårlig betalt med to 9,9, før jeg fikk fortjent med en rufsete kneserie på 48. 96 og 243. 

Gjennomføringsmessig er jeg ganske godt fornøyd og hadde samtlige serier sittet midt på, så hadde det blitt 245 på Gjerdrum og 246 på Nittedal. Men jeg erger meg over at jeg også dette året sliter med skjeve serier i sesonginnledningen. 

Jeg prøver lykken i morgen på Oslo Østre. Målet blir å levere en like god gjennomføring som i dag, så får vi håpe at samlingene sitter i midten og ikke på siden, over eller under. 


En litt oppgitt kar på Nittedal, som måtte presse frem et (falskt) smil da arrangøren kom for å ta bildet av den foreløbige lederen av stevne. 

Resultater: www.nskl.no 

                    www.dfs.no/gjerdrum 

Stevner på Fet og Trosterud

Vant for Arild på Trosterud

På tirsdagen var jeg på sesongs andre luftstevne, da Oslo Østre miniatyrskytterlag arrangerte sitt første av sine MANGE luftstevner i sesongen. Jeg var faktisk veldig i tvil om jeg ville reise. Jeg tok den bråe og sjokkerende bortgangen til skytterkompis Arild Haugen, svært tungt, og ettersom tankene har dreid seg om han nesten hele tiden denne uka, så føltes det nesten ikke riktig å dra. Men ettersom jeg etterhvert bestemte meg for å dra likevell, så bestemte jeg meg for å levere en 110% god innsats og gjøre mitt ytterste for å vinne for Arild. Og det klarte jeg 🙂 

Jeg åpnet forrykende med tre poeng tapt på de 23 første skuddene. Var det mulig å klare 590? Dessverre så ble det ikke det. Ditt er det nok en stund igjen, men jeg er fornøyd med mye av det jeg presterte. Selvom tankene låste seg litt i feil retning etter den forrykende starten, så jobba jeg veldig bra på hele veien og la inn en god innsats under hele skytingen som jeg er godt fornøyd med. Kun fire skudd kan sies å være mindre godt gjennomførbarte (en 9,3, to 9,5 og en 9,6). Resterende av de 56 skuddene var fra 9,7 og bedre, så jeg er ikke så altfor langt unna. Seriene i går viste: 98 99 96 97 96 98 = 584 poeng. 

Det som må bedres er rytmen. Jeg er litt for treg, og med en bedre rytme så er det lettere å holde tankene målrettet og kun på gjennomføring. Ellers så gjennomførte jeg både generell og spesiell oppvarming før skytingen, noe som jeg er sikker på gav et positivt utslag.

Vebjørn Berg leverte den beste 60 skudden på 591 poeng, mens Halvor TH Svendsen skjøt 590 poeng. Marianne Berger leverte den beste 40 skudden på 395 poeng. 

Resultater: www.oslomsl.no 

Middelmådig åpning på 15 meter sesongen

Idag har jeg vært på Fet og skutt første runde i Akershus skyttersamlag sin karusellskyting på 15 meter. Noe av den store koden innenfor DFS skyting, hvor skyttertidene er korte og pulsen vanligvis høyere enn på NSF skyting, er å få seriene til å sitte midt på. Selvsagt må man også levere en god gjennomføring, men det er så såre fort gjort å gå skjeveserier, som gir stort utslag i poengsummen.

På Fet så leverte jeg en ruglete gjennomføring, pluss at jeg var skjev. Da blir det ikke så mye poeng å skryte av. Jeg startet godt med en veldig god gjennomført kneserie som satt i et hull over til venstre og viste 48 poeng, hvor tierene var 10,0 og 10,1, så det kunne med litt uflaks blitt verre. På stående leverte jeg fire gode skudd, mens jeg også skjøt et våneskudd! En skikkelig klassis napp, pluss skubbing med høyre skulder. Serien viste 9,9 10,0 10,1, 10,3 ut venstre og en 8,8 ut høyre. Neste kneserie var ikke like god som den første, men her var jeg nå ikke skjev og da ble det 50. På grunnlaget skjøt jeg 97 poeng, med tre niere som jeg var fullstendig klar over. 

242 poeng ble fasiten. Etter gjennomføringen å bedømme, burde jeg nok ha hatt 2-3 poeng til, men bedre enn det var jeg overhodet ikke. Kneskytingen var fin, men stående må forbedres, hvis jeg skal forsvare fjorårets Viken II sølv og Oslo Open gull. Halvor Thrane Svendsen har skutt den suverent beste poengsummen på 248 poeng.

Resultater: www.dfs.no/fet 

Fire skyttere skjøt i mitt lag klokken 20.55 i dag på Fet. Jeg skjøt fra skive 6, og skive 5 stod tom. Der skulle Arild Haugen ha skutt. I morgen blir det en trist og tung dag, da vi alle skal ta et aller siste farvel med kjernekaren fra Høland. 

En god skyttervenn har gått bort

Det er med stor sorg, smerte og tårer i både kropp, sjel og øyne at jeg i dag skriver at vår alles kjære skyttervenn i Høland/Bjørkelangen skytterlag: Arild Haugen så brått gikk bort fra oss på lørdag. 

Arild var på noe av det han likte aller best her i livet: på harejakt i fjellet, da den tragiske hendelsen skjedde. Etter å ha skutt en hare litt seint på morningen, fikk etterhvert hans jaktkamerater ikke kontakt med ham over jaktradion. Da de fant ham, hadde han segnet om, mens jakthunden lå i fanget hans. Hjerte og lungeredning ble forsøkt og sykehushelikopter var fort på plass, men livet stod ikke til å redde. 

Arild Haugen var en fantastisk trivlig kjernekar, som alltid lo og smilte uansett hvor han var. Hans positive holdninger, nærvær, glede og humør spredte seg rundt over på oss alle som kjente ham. Han var en ivrig sherpa og far som støttet barna sine på skytterbanen og startet etterhvert selv også. Sitt første landskytterstevne skjøt han i Evje 2009, mens han også deltok på Elverum i fjor og på Bodø i år. 

 


LS BODØ 2011

Han var svært ivirg det siste året, og etterhvert ble vi to gode treningskammerater som stadig trente sammen på Grasåsen. Igjen trekker jeg frem hans gode humør og nærvær som gjorde det svært morsomt å dra på trening, og som gjorde at man ikke kunne la være å bli glad i ham. 

Det er helt forferdelig og uvirkelig at du nå er borte. De ukentlige treningene på Grasåsen kommer til å bli tomme og spesielle for oss alle, i lang tid framover. Selv tente jeg et lys for deg i dag, da jeg på formiddagen i dag skjøt inn finkaliber saueren på 15meter, til torsdagens stevne på Fet, som du jo selv også skulle vært med på. Tankene går nå til dine aller nærmeste. 

Les også om Arild på www.dfs.no/holand

Hvil i fred! 

582 på sesongens første stevne

Det har blitt få hviledager etter jubelhelgen. Mandagen startet opp med en god trening på scattsimulatoren hjemme i 1,5 time, før det ble en fysiskøkt på Avancia treningsenter på kvelden. Tirsdagen startet også med trening på scatt med luftbørsa, en trening hvor jeg var i siget og leverte en god gjennomføring. Etter en kjapp titt på terminlisten så jeg at det var stevne i Drammen samme dag. Og etter en kjapp telefonsamtale med Kim Andre Lund, så heiv jeg utstyret i bilen og kjørte til Drammenshallen.

Luftskyting er nok min svakeste øvelse innenfor NSF rifle sine grener. Min personlige rekord er på 588 poeng. Jeg hadde dog en god sesong for 2 år siden, da jeg gikk i 3. klasse på NTG, med flere stevner over 585, og jeg var 2 poeng fra å komme med på EM uttaket til Meråker. Fjorårets sesong på luft ble en gedigen NEDTUR. Jeg trente og stod på mye, kanskje litt for mye, men det ville ikke på i det hele tatt i konkurranser. Og jeg tror kanskje veldig mye av feilen lå i det mentale, da jeg traff som bare det på DFS og 50 meter samme vinteren. I fjor var jeg faktisk aldri oppe på 580 tallet.

Derfor var det gledlig å se at jeg skjøt tre poeng bedre på tirsdag, enn hva sesongbeste var i fjor. Jeg åpnet godt med 97 og 98, så fikk jeg dessverre svi for at jeg ble litt for ivrig og litt for bedaglig. 94 serien (riktignok med tre 9,8 og tre 9,9) ødela nok for en fin poengsum. Tok meg heldigvis sammen igjen etter dette og avsluttet med 97 97 og en fin 99 serie.  = 582 poeng.

Etter kun to treninger før første stevne, så synes jeg dette var en fin start. Det er moro å se at jeg også har vokst, selv på en øvelse som jeg ikke har for vane å prestere så godt på. Med litt mer trening, så håper jeg at jeg kan forbedre persen min på 588 i år.

Kim Andre skjøt 587 poeng på samme stevne og utalte selv at han var fornøyd med gjennomføringen, og håper at han med litt mer trening i kroppen kan få en god sesong med luftbørsa i år.

En stor helg!

Årets NM i 50 meter rifle ble en stor helg for meg og en verdig avslutning på juniorsesongen i 50 meter sammenheng. 

Jeg uttalte i mitt forrige blogg innlegg at jeg syntes formen så fin ut. Og når jeg nå itllegg ENDELIG har en pipe som også går skikkelig godt, da er det ekstra deilig å få bevist at jeg kan skyte de poengsummene som jeg presterte i helga. 

Helmatch

Vel dog ble jeg noe overrasket hvor fantastisk godt det fløt på. Liggende var unnagjort på 22 minutter, og fasiten var 398 poeng med 32 innerblinker! Jeg la merke til at jeg skjøt godt og hadde en fin rytme, men hvis dette hadde vært for 4 måneder siden, så tipper jeg at summen hadde vært fra 388 – 392. Så viktig er det å ha ei pipe og ammo som går! 

Stående fungerte også bra og med 378 poeng der, ledet jeg veldig klart før knestående. Jeg visste på forhånd at jeg måtte ha 384 poeng i kne for å havne likt med Anders Hemmingbye som hadde skutt to dager i forveien og prestert glitrende 1160 poeng. Dessverre hang ikke hodet helt med under skytingen. Jeg var anspent og klarte ikke slappe av. Etter en dårlig start kom jeg inn i en viss rytme, men det ble bare en viss en. Med 382 poeng holdt dette til pers med 3 poeng, men for å være ærlig så hadde jeg håpet på å klare 60 tallet. 

Selvsagt skuffet ikke verdensbeste skytter på øvelsen 3×40 skudd. Etter suveren finaleskyting henten Ole Kristian Bryhn hjem NM tittelen. 

 

Jeg var med 1158 to poeng bak Hemmingbye før finalen. Finalen er alltid veldig spennende. Jeg avtalte på forhånd med Øyvind Sirevaag at målet var å gjennomføre ti gode avtrekk, og ikke bli for hissig og “ta’n”. Når spenningsnivået er høyt, pulsen øker og holdingen blir svekket, så er et rent avtrekk utrolig viktig. Dette klarte jeg på åtte skudd som resulterte i fem niere og tre blinker. Men på to skudd så tok ivrigheten overhånd, jeg prøvde å ta’n, lettere sagt jeg jukset og når man skyter på internasjonalskive, så får man stor smekk for det. 8,9 og 6,9 ble fasiten på de skuddene. Med 93,5 i finalen, så beholdt jeg 2. plassen og en sølvmedalje i NM i den øvelsen jeg kanskje har lagt ned mest innsats på i karrieren, var selvsagt veldig moro! 

 

 
Odd Arne Brekne ble historisk i helga som den første nordmannen noensinne til å skyte 600 poeng på 60 ligg på et 50 metersstevne i Norge!

 

 60 ligg

Jeg gikk inn til øvelsen med stor tro på meg selv, nå visste jeg 110% at ammo og pipe gikk godt nok. Men samtidig gikk jeg inn også med en noe nervøsitet. Kunne jeg klare å kopiere den samme gode gjennomføringen fra gårsdagen? 

Jeg startet godt, men midt i serien havnet jeg galt på det. Jeg fikk flere gode niere ut høyre, og jeg tror det hele kommer av en stillingsfeil. Etter å ha endret på stillingen, så avsluttet jeg heldigvis med 100 og 99 på de 20 siste. 592 gav kanskje noe overraskende skive 1 i finalen. Gjennomføringen av finalen er jeg veldig godt fornøyd med. Jeg holdt tankene målrettet hele veien, selvom de værste konkurrentene kun var 1 poeng bak før finalen. På det jevneste under finalen var det også helt likt mellom meg og Jens – Kristian Larsen. Men etter å ha stilt et knepp opp og et venstre etter mine fem første skudd, så avsluttet jeg med 10,7* 10,6* 10,4* 10,7* og 10.7* og seieren var i boks! Finalen viste fine 104,7 poeng! En herlig og utrolig deilig følelse å se det siste skuddet sitte i sentrumen. 

 

 

På lagskytingen så ble det seier på ligg og helamatch, sammen med Vebjørn Berg og Odd Arne Brekne. Dermed ble fasiten etter årets NM tre gull og et sølv. Jeg er godt fornøyd med innsatsen og gjennomføringen som ble lagt ned i det jeg gjorde, og da er det også så deilig så deilig å få betalt deretter. 

 

Det blir deriomt ikke mye hviling på laubærene. Det er ikke mange måneder til jeg er seniorskytter. Og da hadde 1158 kun holdt til skive 8 i finalen. Og det er vel ingen hemmelighet at jeg sikter høyere enn det 😉