50 meter formen virker fin

Tirsdag forrige uke var min største og beste sponsor: Pappa, i Tyskland på Anschütz fabrikken og skiftet løp i matchbørsene til meg og Sofie. Under hele årets 50m sesong, skjøt jeg veldig varierende resultater. Jeg skjøt desidert best med en eley tenex lått, det samme låttnummeret som Harald Stenvaag tok WC medalje i på liggende. Det var med denne låtten jeg fikk mine tellende resultater fram til EM uttaket. Men så gikk denne tom og rett før uttaket traff jeg ekstremt dårlig. Som sagt så fikk jeg låne OL pipe av Stenvaag og skjøt 2x 1148 på EM uttaket med denne, noe som akkurat ikke holdt til EM plass.

Nå ser det derimot ut til at vi har funnet ammo som går, og ikke bare en men to. Av testene som ble gjort på Anchütz fabrikken var det en R50 lått og en Xact lått som gikk veldig bra, testet med fem forskjellige tiskudder av hver lått. Det ser også ut som at pipene ikke er særlig kresen på ammunisjon heller. Under søndagens trening i Alfhallen, som forøvrig var mine første skudd på 50m siden EM uttaket, traff jeg meget bra. Jeg skjøt 20 skudd med R50 låtten ligg som viste 198 poeng, mens jeg brukte to forskjellige Eley team (treningslåtter) på stå og kne. På en halvmatch skjøt jeg: 198 + 191 + 194 = 583.

Veldig godt fornøyd med spesielt stående skytingen. På torsdag blir en siste finpuss, før NM i Alfhallen starter for meg dagen etter. Jeg skyter helmatch fredag og liggende lørdag. Jeg har ikke satt meg noen spesielle forventinger, i og med at biffen datt litt ut av meg etter EM uttaket, men jeg viste iallefall for meg selv at jeg virkelig kan under søndagens trening. Så klarer jeg å levere nogenlunde samme gjennomføring, så kan det bli en morsom helg i Alfhallen.

Det er stor deltakelse på årets NM i 50 meter, og mesterskapet er allerede i gang og varer til søndag. Følg hele skytingen på www.kisen.no

Henrettet uten fysiske bevis

Den svarte og tappre Amerikaneren Troy Davis hevdet sin uskyld helt til sitt siste åndedrag. Uten noen som helst fysiske bevis mot seg, fikk han giftsprøyta tredd inn i kroppen og ble ærklert død klokken 05.08 tordag morgen norsk tid. Det er så trist og ubeskrivelig, så ord blir fattige.

Det var utenfor en Burger King resurant i Savannah sørstaten Georgia i 1989, at Davis sitt liv fikk et vendepunkt som også staten selv tok slutt på 22 år senere. På parkeringsplassen ligger en hjemløs mann ved navn Larry Young som er skadet. Den 27 år gamle politimannen og tobarnsfaren Mark Allan MacPhail, kommer den skadde til unnsettning. Så smeller skuddene som endrer på flere menneskers liv. Skuddene treffer politibetjent MacPhail, som dør samme dag. Troy Davis som befant seg på stedet blir pågrepet, anmeldt og siktet for hendelsen.

Dømt på vitnebeskrivelser

To år senere, i 1991 blir Troy Davis dømt til døden for drapet på politimannen MacPhail. Han ble også dømt for overgrep mot hjemløse Larry Young. Helt fra første fengslingsmøtet med politiet har Davis alltid hevdet sin uskyld. Han har innrømmet å ha vært på stedet da skuddene smalt, men har alltid nektet for å ha noe som helst med drapet på MacPhail og misshandlingen av Young å gjøre. Rettsaken var også svært kommersiel. Nettopp fordi det ikke fantes overhodet noe som helst fysisk bevis som førte Davis til drapet. Drapsvåpenet ble heller aldri og er forstatt ikke funnet. Det eneste retten hadde på Davis var at han var på åstedet og at 9 personer skal ha vitnet mot Davis sin favør. En av Politivitnene utalte også at Davis hadde tilstått på tomannshånd i et forhør.

Trakk tilbake forklaringene

I tiden etter at dommen falt og til i dag har selvsagt svært mye skjedd. Hele 7 av de 9 som vitnet mot Davis i retten har enten trukket tilbake eller gjort om på sin forklaring. Blant de 7 vitnene var også mannen som hevdet at Davis hadde innrømmet i et avhør på tomannshånd. Flere av vitnene har også stått fram i media og sagt at politiet presset dem til å vitne i mot Davis og i favør aktor (politiet). I tillegg ble det også av de tilbaketrukkende vitnene pekt ut en ny gjerningsmann som kunne ha noe med skytingen å gjøre. Hele fire ganger tidligere har henrettelsen mot Davis blitt utsatt, grunnet tvil i saken. I 2008 ble henrettelsen utsatt ikke mindre enn to timer før giftsprøyta skulle settes i kroppen hans.  

 

 

Protester verden over

Saken mot Troy Davis er kanskje den mest kommersielle dødsstraff saken i USA sin historie. Verden over har protestert mot at dødsstraffen skal finne sted. Det har blitt samlet underskrifter fra store deler av Europa og kjente politikere og artister har bedt Verdens største supermakt om å spare livet til Davis. Ja, til og med PAVEN har så kjært bedt om å la Davis få leve. Men den gang ei. Saken ble anket tosifrede antall ganger. Dagen før urettferdighetens dag var også saken oppe i høyesterettdomstolen, som riktignok utsatte hans henrettelse med 4 timer, men til ingen nytte. Dette viser igjen hvor dårlig rettsvesenet er i USA, og at dette kan gå utover et uskyldigt mennesket sitt liv. Et av rettens tåpelige grunnlag var blant annet: at vitnene virket troverdige da de vitnet mot Davis, men mindre troverdige da de trakk eller omgjorde forklaringen.

 

Tragisk for menneskerettighetene

Hendelsen som skjedde 05.08 i går, er tragiske for alt som har med menneskerettigheter å gjøre. Og det er utrolig at (unnskyld) kaldblodige USA kan bli kalt for mulighetenesland, når de henretter mennesker de ikke engang har fysiske bevis i mot. Jeg retter ikke kritikken mot hele landet USA, men mest i mot sørstatene hvor de virkelig har bevist at menneskerettigheter står svakt, og at svarte mennesker står mye svakere enn hvite. Sørstatene er jo kjente for å forskjellsbehandle mennesker etter hudfarge, noe som tydelig fortsatt ikke har endret seg. Og vi lever i 2011. Hadde en hvit mann blitt henrettet for et drap det ikke fantes fysiske bevis for, og en svart mann var offeret??? Still deg spørsmålet selv!! At president Obama heller ikke bryter inn i en slik sak er også tragisk. Det hele er så forferdelig at ord blir fattige.

Forstå det den som kan eller lettere sagt ring domstolene i Sørstaten Georgia, men å ta livet av et menneske når det er så sterk tvil om skyldespørsmålet er helt uten mål og mening. Det er skammelig, sammvittighetsløst, vondt og trist på en gang. Selv skal jeg aldri sette mine ben i Georgia, der de henretter folk uten en gang å ha beviser mot den de dreper. Å unnlate å vurdere saken på nytt når det er påstander om en ny misstenkt i bildet, er også urett både for familien Davis og MacPhail. Selv har riktignok MacPhail familien alltid hevdet at Troy Davis var mannen som tok fra dem deres far og bror. Under henrettelsen så annsiktene deres tilfredsstillende og smilend ut, da Davis trakk sitt siste pust. Forstå også det den som kan.

Kjempet til siste åndedrag

Troy Davis kjempet rørende tappert for sin sak på dødcellen i 20 år. Han har alltid hevdet sin uskyld og har måttet etter min mening bøtet med livet for en kriminell handling han ikke har gjort. Han tok opp saken flere ganger, kanskje mer enn han orket og kjempet på helt til siste slutt. I hans siste dager ba ham også i et desperat forsøk om å bli testet i løgndetektoren. Men hvem i sørstatene vil vel tro på en svart mann som er dømt for drapet på en politimann uten bevis??

I 2008 skrev Davis et langt brev til Amnesty International hvor han blant annet sa følgende:

“Jeg kan ikke forklare den strømmen av følelser jeg kjenner når jeg prøver å uttrykke hvilken kraft jeg får fra dere. Det styrker min tro og viser meg ennå en gang at dette er en sak om rettferdighet og et inderlig ønske om at rettferdigheten må seire.

Det er så mange slike som Troy Davis. Kampen mot dødsstraff er ikke vunnet eller tapt gjennom meg, men gjennom iherdig arbeid for å redde hver eneste som sitter uskyldig dømt verden over. Vi må rive i stykker et urettferdig system i by etter by, i delstat etter delstat, i land etter land.

Jeg venter utålmodig på den dagen jeg kan stå sammen med dere, uansett om det bli i fysisk eller i åndelig skikkelse. En dag vil jeg si høyt og tydelig: JEG ER TROY DAVIS OG JEG ER FRI!

Dagen før henrettelsen skal Davis ha sagt følgende: Kampen for rettferdighet stopper ikke med meg. Denne kampen er for alle Troy Davis-ene som kom før meg og som vil komme etter meg. Jeg er ved godt mot, jeg ber og jeg har fred i sjelen. Men jeg vil ikke gi opp kampen før jeg har tatt mitt siste åndedrag. Georgia er i ferd med å blåse ut livet til en uskyldig mann.»

 

Og forhåpentligvis har Davis funnet fred, men ikke i en fysisk skikkelse. Det nektet sørstaten Georgia i USA ham. Selv uten et eneste fnugg av bevis. Lenket til stolen, sekunder før døssprøyten inntraff, snudde Davis sitt hodet mot Familien MacPhail. – Jeg hadde ikke noe våpen, og jeg drepte ikke deres far, bror og venn. Jeg er uskyldig, sa Davis før han kom med sitt siste livsbudskap og replikk her i livet, som var henvendt til den dreptes familie: – Jeg håper dere en dag finner den skyldige.

Med tårer i øynene og sorg i hjertet lyser vi som alle er engasjerte i Troy Davis saken ro over hans minne og tar ordene til Davis med oss videre. For hvis det finnes et saltkorn av posivitet i dette, så er det at dødsstraff teamet blir tatt opp i USA. Mange i USA har begynt å lure på om dødsstraff er riktig. Kanskje kan dette gi en ny diskusjon om temaet. Høyst sannsynlig ikke i de konservative sørstatene Texas eller Georgia, men i andre delstater.

For denne kampen stopper ikke her!

 

En hyllest til Ole Kristian Bryhn!


 

Skyttesportens geometri, teknikk og taktikk er utøverens lek og slu beregning.

Det enorme presset, trøkket, forventingene. En hel nasjon ligger på utøverens skuldre. Men det hemmer ham ikke. Det tvert imot øker hans motivasjon og lysten til å prestere.

Øyeblikkets sjanser gnistrer i hans øyne.

Han ser på nederlag som en lærdom og ikke som en psykisk knekk som gir dårlig selvtillit.

Han finner løsninger for hver skygge av tvil.

Han elsker utfordringer. Mirage, vind og leit sollys er ikke hans problem.

Med et fantastisk mot og tro på seg selv, finner han oppskriften på den prikkfrie liggende, stående og knelende musikk.

Han aner sine skjulte evner, går offensivt ut og er ikke redd for å feile.

Hans enorme psyke og vilje får kroppen til å åpne seg for fantasi.

De to, utøveren og riflen er vokst sammen til en glemt kentaur, de er et utstrålingspunkt.

Kentauren slår til når det gjelder som mest og er i toppform alltid til rett tid.

Når kroppen og tankegangen hyler av smerte, ser han på smerte som nytelse.

Med over 100 konkurranseskudd, samt flere utallige prøveskudd i kroppen, finner han frem sitt eget gir.

 Finne stilling, finne nullpunkt, holde rolig, vente, øke, finne rytmen og utføre det perfekte avtrekk.

Ole Kristian Bryhn. En idrettslegende står øverst på pallen!!

 

 

Norgesmester på 3×20 skudd halvmatch 300 meter rifle!

I helga oppnådde jeg et mål som jeg satte meg helt fra jeg skjøt mine første skudd på Setskog som 10 åring i 2001: Bli individuell Norgesmester i skyting! Jeg har flere laggull og tre individuelle bronser (NM 15 meter 2011, NM 300 meter 2010 og fra LS felten i Målselv 2006), men har aldri før maktet å klare en sølv eller gullmedalje individuelt. I helga tok jeg begge fluer i en smekk!

Lysforholdene satte sitt preg på liggendeøvelsen. Sola skinte ekstremt skarpt på den til da skyfrie himmelen og sollyset lyste rett imot standplassen, slik at så og si samtlige i laget fikk skarpt sollys i øynene. Muligens så påvirket dette mange, og muligens det påvirket seniorene også som hadde skutt i laget før, hvor poengsummene på halvmatch (med unntak av Ole K Bryhn) var uvanlige lave.

Jeg startet godt med 99 97 98 100, altså 394 på de første 40. Startet med fire blinker på femte serien, før jeg ble sliten og tok pause. Da jeg startet opp igjen kom jeg ikke inn i den samme rytmen og slet veldig. 586 poeng var derfor selvsagt skuffende, når man ligger ann til 594 med 16 skudd igjen. Likevell så holdt resultatet til min første sølvmedalje individuelt i et NM. Olav Fuglestad fra Klepp vant suverent med 591 poeng.

Jeg gikk opp i stående i visshet om at jeg hadde et godt utgangspunkt med 196 poeng på de første ligg skuddene. Det må nevnes at skyene kom til unnsetning etter liggende, slik at lysforholdene ble mye bedre. Første stå serien fungerte greit og viste 93 poeng med fem blinker, tre niere og to åttere. Jeg fant flyten veldig på slutten av serien og ble kanskje litt for ivirig i fortsettelsen. Da gikk skuddene nemlig alltid så vidt utenfor. Med tre 9,9 og tre 8,9 på serie nummer to, måtte jeg virkelig ta meg sammen og starte helt på scratch. Dette klarte jeg bra og skjøt tre blinker og en nier. 183 poeng i stå, hvor poengsummen ikke helt stod i stil med den noe gode gjennomføringen.

Uten å tenke på resultat og konsikvens satt jeg meg kjapt ned i kne, fant stillingen og klarte å være 100 prosent avslappet. Det hele fungerte meget bra. Ettersom blinkene rant inn, økte selvsagt pulsen etterhvert, men jeg syntes jeg mestret presset bra. Med 194 poeng i kne ble det 573 på halvmatchen, noe som er ny pers i denne øvelsen på 300 meter.

Resultatet holdt også til min første individuelle NM tittel! Jonas Dahl tok 2. plassen med 571, mens fjorårets sølvvinner Endre Hagelund tok 3. plassen med 570. En stor glede og lettelse over å ha klart et mål som man satte seg på sin aller første skytetrening som guttunge! Selvom NM 300 meter ikke er det “store” arrangementet, så rangerer jeg prestasjonen høyt. Noe som også var gledlig å se, var at dette resultatet hadde holdt til 2. plass i seniorklassen. Der gikk sølvmedaljen til Stian Bogar på 570, men som sagt: Hvis de hadde samme lysforhold som oss i liggende under hele veien, er det dog forstårlig.

Annen god skyting som er verdt å nevne er Katrine Lund sin halvmatch. Hun hadde fantastiske 190 poeng i stående. Med sauer er dette utrolig imponerende av ei 17 år gammel jente! Det så lenge ut til å bli en fantastisk poengsum, men etter en trøbblete start i kne, så ble det til slutt 572. I liggende øvelsen tok hun en 2. plass med 583 poeng, her vant min søster Sofie med et poeng mer. Du kan forøvrig lese om skyttersøsknene Kolstad Claussen i morgendagens utgave av Romerikes Blad og Indre Akershus Blad.

 

Bilder fra Nordisk

SENT, men godt! Hadde ikke med eget camera i Trøgstad eller i Danmark, så her er noen av de bildene jeg tok med Iphone!

 

 

 Trening på Eidsberg banen!

 John Olav instruerer Rut Bjerva i liggende!

 Kim Andre og Tor Harald under treningsdagen i Danmark

 

 Av og til kan vi unge også lære de eldre og erfarne! Her er det Eileen som instruerer Roger i knestående!

 

 Luftskyting på gata i Thisted. Stian stolte ikke på at geveret var godt nok innskutt, så han måtte ty til støtte!

 

 

 Stian etter sin innledende skyting på bane med 240 poeng.

 Arild Røyseth etter sin innledende skyting på 241 poeng

 

 Tor Harald Lund ble det store navnet på seniorsiden i årets Nordiske mesterskap. Seier både på bane og på felten. Her er han på gullstol av Bergenserne Knut Jørgen Brodahl (2. plass) og John Olav Ågotnes (3. plass).

 

 


Medaljeseremoni for ungdommen etter baneskytingen.


Publikum


Fornøyd medaljegutt. Laggull i felt og bane. Sølv individuelt på bane!

Felt fasiten

I dette innlegget finner du hvilke avstand figurene under Nordisk stod på, og hva jeg dømte på hver enkelt figur, resultat, vind og hva jeg stilte på vind.

Hold 1: Stor Tønne. Bedømt avstand: 510 meter. Fasit: 446 meter. 0 treff. 3 knepp på vind

Hold 2: C40. Bedømt avstand: 430 meter. Fasit: 424 meter. 6 treff. 3 knepp på vind

Hold 3: Sigtespalte(stående stripe rekruttskive) og C30. Bedømt avstand: 115 meter og 340 meter. Fasit: 105 meter og 332 meter. 3 treff + 3 treff. 1 knepp på sigtespalten og 2 knepp på C30 på vind.

Hold 4: B45. Bedømt avstand: 480 meter. Fasit: 460 meter. 5 treff. 5 knepp på vind.

Hold 5: S20V. Bedømt avstand: 290 meter. Fasit: 275 meter. 3 treff. 3 knepp på vind. Knehold. Rein bingoskyting med den sterke vinden i kroppen.

Hold 6: S20H og 1/4H. Bedømt avstand: 290 meter på S20H og 355 på 1/4H. Fasit: 279 meter på S20H og 328 på 1/4H. 3 treff + 1 treff. 2 knepp på vind.

Hold 7: 1/6V: Bedømt avstand: 290 meter. Fasit: 242 meter. 2 treff. 3 knepp på vinden. Knehold.

Laggull og individuell 4. plass på felten

Fasiten på den 42 skudds store feltløypa med 7 hold og totalt 9 figurer, endte med 27 treff og en 4. plass. Sett bak mine feltferdigheter, så bør jeg være veldig fornøyd med dette. Men ettersom at jeg hadde gjort det ekstremt bra på samlingen og traff meget bra der, så hadde jeg forhåpninger om medalje. Derfor var det litt ergelig at det glapp på siste holdet, da jeg dømte 1/6 venstre for langt, og fikk bare 2 treff.

Og for langt, ble også stikkordet og den avgjørende faktoren for meg i løypa. Jeg dømte feil på tre figurer: Tønne, 1/4 høyre og 1/6 Venstre. Begge hadde jeg i utgantspunktet ikke bommet mer på enn ca 30 meter, men tenkte at det heller er bedre å skru et knepp for mye enn for lite og skrudde 1-2 knepp atpå til mer, og da må man skyte i benk, hvis man skal klare å presse inn seks skudd i samme hull som akkurat sniker seg inn i det svarte i toppen av figuren.

Ellers var det et stramt opplegg. Vi skjøt ut mot horisonten på åpne sletter. Det meste jeg skrudde på vinden var 5 knepp, mens det miste jeg skrudde var 2. I tillegg skjøt vi kun på stolper. Kun på to av holdene var det hvite rammer bak. Dette gjorde det selvsagt gjorde det ekstra vanskelig å dømme figurene. Men tar med meg den enormt gode erfaringen, og kan faktisk nå med god trygghet si at det bor en feltskytter i Simon Kolstad Claussen 🙂

På kvelden ble Nordisk avsluttet med en fantastiskbankett, god mat, taler, musikk og dans! Uka har vært helt enestående. Jeg har lært masse og er ikke i noen som helst tvil om at jeg har vokst både sportslig og mentalt av denne uka. 

Sølv individuelt i Nordisk baneskyting og gull i lag!

Det ble en fin dag under dagens baneskyting i Viborg. I tillegg til at jeg selv presterte godt, så gjorde også resten av laget det både i ungdom og senior. Da er det selvsagt ekstra artig å være norsk rifleutøver.

Jeg synes jeg gjennomførte en god 25 skudd konkurranse, hvor tre skudd ødela veldig for en fin poengsum. Jeg startet greit på innskytingen, men klarte likevell ikke å skyte meg helt inn. Under åpen skjerm kunne vi selv følge med på hvert enkelt skudd underveis. Jeg hadde bestemt meg for å skyte to ligg skudd, før jeg tittet på skjermen. Da jeg tittet opp fikk jeg se to 9,7 ned venstre. Jeg skrudde opp og til høyre og skjøt tre blinker. 48 på ligg. Stående var dessverre ugreit under innledende skyting. Jeg hadde nok litt for store forventinger til meg selv, og nervene og pulsen tok overhånd. Likevell er jeg fornøyd med å klare å gjennomføre såpass greit, tross det høye spenningsnivået. Etter en 8,6 på skudd en skjøt jeg 9,7 9,7, 10,0 og 9,9 på de fire neste. Jeg minner om at vi skyter på internasjonal skive, hvor 9,5 går inn som tier på den vanlige DFS skiven.

Knestående fungerte likt som på trening den siste bite: veldig bra. 49 med en hårfin 9,9. 142 på klassen og jeg lå som nummer 2. På grunnlaget tok dessverre nervene overhånd igjen. Jeg hadde det rett og slett grusomt innpå der. Er ikke noe gøy med så dårlig holding, og når man i tillegg skyter på internasjonal skive får man ekstra svi. I ettertid angrer jeg på at jeg ikke gikk inn og ut av stilling. Uansett skjøt jeg to åttere og en syver i stå, og spolerte nok vekk gullet på disse tre skuddene. Det ble med disse poengtapene, pluss en nier  i kne, mens resten satt i blinken. 234 poeng etter en god gjennomføring bortsett fra stående skuddene på grunnlaget.

Eileen Torp skjøt meget sterke 240 poeng, mens Anne Ingeborg Sogn Øiom også skjøt 234 poeng. Disse to sto på henholdsvis skive 1 og 2 i finalen, jeg på skive 3, mens Katrine Idland skjøt fra skive 4 med 232 poeng. Rut Bjerva var neste norske på skive 8 med 225 poeng.

Finalen var en svenske omgang med fem skudd kne, pluss fem enkle stå skudd. Jeg skjøt 48 poeng på kne, etter en litt skjev tendens ut høyre. På stående åpnet jeg med en høy 9,9 og en høy 8,9. Skrudde et knepp ned og tok meg sammen, presset ut to 10,3 på rad, før jeg avsluttet med en dårlig 9,1 som jeg såg veldig godt. Med 94 poeng i finalen leverte jeg den beste finalen blant ungdommen og skjøt meg opp på 2. plass. Eileen Torp var det lite å gjøre med. Etter 50 poeng i kne, fikk hun nok litt skjelven og skjøt 7, 8, 9, 8 på sine første stå skudd. Men da det gjaldt som mest på siste skuddet ble det blink, og jenta fra Rakkestad tok en fortjent gullmedalje!

Anne Ingeborg tok bronse, mens Katrine Idland beholdt sin 4. plass. Rut Bjerva leverte feltets nestbeste finale på 93 poeng, og skjøt seg opp til en 5. plass. Dermed var den Norske dominansen komplett med fem av fem Nordmenn på de fem øverste plassene! Dermed ble det selvfølgelig seier i lagskytingen.

Stort å stå nestøverst og øverst på på pallen og høre nasjonalsangen bli spilt høyt, samt stor applaus fra de fremmøtte.

Blant seniorene åpnet Arild Røyseth igjen best med meget sterke 242 poeng, men fikk det dessverre litt for tøft i finalen. Fjorårsvinner Tor Harald Lund fra Søgne skjøt fra skive 4 i finalen og leverte en sterk finale på 96 poeng. Da ingen av de tre fremste klarte å kopiere dette ble det en ny seier til “den gode bjørnen” fra Søgne. Knut Jørgen Brodahl skjøt den beste finalen i A-finalen og tok 2. plassen. 3. plassen gikk til John Olav Ågotnes.

Jeg kommer som sagt med bildeserie når jeg har kommet hjem. Akkurat nå koser jeg med med den herlige landslagsgjengen på Millitærbrakka i Thisted. Med Norge-Island på storskjerm. I mårra er det feltskyting og felthurtig, hvor vi mest sannsynlig vil få hardere motstand fra Danmark og Sverige!

Les hva DFS skrev om baneskytingen på

http://www.dfs.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=60454

Fin start på Nordisk!

I dag har vi skutt “liggende øvelsen” i Nordisk som er et prøveprosjekt for arrangøren. Tiden vil vise om dette kommer til å bli en ny øvelse innført i det Nordiske programmet. Øvelsen er 5×5 skudd liggende serier, hver serie på 1min og 30 sek. De 15 beste går videre til finale, hvor det skytes tre femskudd serier på ligg. Her starter alle på nytt, så skive 15 har like stor sjanse som skive 1 til å vinne. 

Ungdommen startet i lag en, og jeg leverte en god gjennomføring på den internasjonaleskiven og skjøt 247 poeng. Sammen med Rut Bjerva var vi best i dette laget. Arild Røyseth inntok skive 1 med 249 poeng, med Stian Bogar på skive 2 med samme poengsum. Blant de 15 finalistene, var hele 11 fra Norge. Jeg lå på skive 8. 

Selvom finalelaget stort sett bestod av Nordmenn, så skulle seieren havne til Danmark. Sørensen fra Danmark skjøt 247 poeng innledende, startet med nier, men skjøt blinker på resten av sine tellende skudd. Dermed ble det seier på rangering foran Stian Bogar også på 149, mens det ble svensk på 3. plass. Arild Røyseth skjøt 13 tiere før han fikk anvist en 9,8. Dermed fikk han den noe bitre 4. plassen, fordi han fikk anvist nieren så seint. Det hjalp ikke med de hele 10 innerblinkene han hadde. Dette synes jeg er totalt feil. Røyseth leverte den beste skytingen og burde stått øverst på pallen. Hvis denne øvelsen blir innført som Nordisk disiplin til neste år, så håper jeg at man ikke bruker det gamle rangeringssystemet og kun rangerer på innerblinker. 

Selv leverte jeg en skuffende finale på kun 144 poeng. Resultatet lyver muligens litt, da jeg skrudde gal vei underveis på siste serien og fikk derfor anvist ytterligere to niere på sisteserien som gav 47 poeng. Hadde jeg skrudd rett vei, ville jeg høyst sannsynlig hatt to poeng mer. 

Er uansett godt fornøyd med den innledende skyting, hvor jeg var beste ungdomsskytter og var 6. beste nordmann. Tar med meg denne følelsen videre til baneskytingen som finner sted i morgen. 

Mitt camera er som sagt ikke tilgjengelig for meg akkurat nå, men vil legge ut en bildeserie av Nordisk når jeg har kommet hjem 🙂 

Klar for Nordisk etter en fantastisk landslagssamling!

Er på plass i Danmark etter en rett og slett rå samling, med resten av DFS landslaget i Østfold. Vi skjøt felt og felthurt på Orderud i Askim, mens vi trente baneskyting på Eidsberg sin 200 meters bane.

Veldig mye god trening ble lagt ned, spesielt innenfor feltskyting, hvor jeg faktisk har blitt litt dreven. For en uke siden, fantes det ingen “feltskytter i Simon Kolstad Claussen”. Det gjør det for all del nå, og det kan jeg takke denne utrolige herlige samlingen for. Jeg anbefaler ALLE ungdomsskyttere som vil satse på skyting om å gjøre det som står i demmes makt for å bli tatt ut til nordisk. Her får vi muligeter ingen andre får, og det gjelder spesielt innenfor feltskyting. 

Mandagen startet med banetrening på Eidsberg, mens det var felleslunjs på Orderud før felttreningen startet. Innskyting og trening i avstandsbedømming stod på programmet. Folk fra skytterkontoret hadde gjort en fantastisk jobb med å rigge opp nærmest tresifret antall skiver på et gigastort jordet. På kvelden hadde vi “ungdomsskyttere” sammen med blant annet Kim Andre Lund, Knut Jørgen Brodahl, Inge Hvitås og Liv Sollesnes feltteori med John Olav Ågotnes. En kjempegod teori time, hvor iallfall jeg lærte en hel del masse, av kanskje landets beste feltskytter. 

Tabellene vi fikk av Ågotnes og teorien jeg lærte tok jeg med meg på tirsdag. Da skjøt vi en 48 skudds grovfeltrunde på ukjente avstander. På onsdag skjøt vi en 24 skuddsrunde også på ukjente avstander. Noe jeg har lært er å gå for den avstanden som først slår i hodet. Når man skyter på dobbelthold og har 2 min til klarggjøring, så er ofte tiden knapp når man skal dømme to forskjellige hold. Stol på deg selv og stol på det du ser i siktet, da ofte det første er nærmest. Begge rundene gikk meget bra med henholdsvis 41 og 21 treff. Jeg er faktisk i rute til lørdagens feltskyting!!

I tillegg til meget bra treningsintensitet, så har vi også hatt det utrolig morsomt sammen og lagmoralen er bra. Det ble på forhånd sagt at målet var å være en fellesgjeng, noe vi virkelig er. Det er både stort og moro for meg å gå rundt med “de beste skytterne i landet” som du har fulgt med siden du startet med dette. Nå går jeg ikke bare sammen med dem, men nå trener jeg også med dem og er på samme lag med dem. Dette er stort og jeg er sikker på at denne råflotte samlingen har gjort meg til en mye bedre skytter! 

Dessverre så har ikke mitt camera fungert den siste tiden. Men har tatt masse bilder med Iphone og legger ut en bildeserie, når jeg kommer hjem til Norge! 

Kopier linken under for å se noen få bilder fra samlingen på DFS sine hjemmesider!

http://www.dfs.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=60333