Skyting i stiv kuling — 50m på sitt beste!

Den siste uka har jeg skutt stevner i Charlottenberg og Løvenskiold, hvor værgudene virkelig har satt sitt preg på stevne. Stiv kuling på begge steder (kanskje med unntak av første laget på Løvenskiold som startet klokken 10.00). Værst var det nok på stevne i Charlottenberg. Det blir en enorm tålmodighetsprøve når man må ligge å vente på at vinden iallfall skal lette et ørlite hakk. Jeg brukte over 1 time på de første 40 skudda, som også var bra med 387, hvor jeg mistet iallfall 5 poeng på vinden. Resten mistet jeg som en følge av slurv. Det blir ofte sånn når det er vindstille, så får man litt panikk og må brenne av en mengde skudd, før vinden starter for fult igjen.

På stående økte vinden ennå mer og jeg var feig og turte ikke å holde på vinden, noe jeg burde ha gjort. Men klarte å komme på 360 tallet, så vidt det var. På kne startet jeg med 88 serie, hvor jeg på de 9 første skuddene siktet i midten, da bestemte jeg meg for å holde på vinden og på det 10 skuddet ble det en 10,0. Resten av skuddene gikk av i rekord fart og viste 95, 96 og 98. 1125 poeng og 2. plass bak Jonas Dahl som viste fantastisk skyting i vind med 391 ligg og 370 stå, men fikk problemer med vinden i kne og 367 poeng der = 1128.

På Løvenskiold ble det nye 387 på ligg (583 på 60 ligg), mens jeg på stå gjorde hva jeg ikke gjorde i Charlottenberg: Holdt på vinden! Det løste seg perfekt og de 374 poengene kunne lett hvert mer med litt stang inn. På kne startet jeg greit i den vanskelige vinden med 94 97 96. Så økte vinden itillegg til at regn begynte å hagle ned. Jeg burde tatt pause og ventet til det værste var over, men var dessverre for utålmodig og prøvde å holde på en vind som var altfor sterk og uforutsigbar. 92 på siste serien gav 379 poeng på kne og 1140 på helmatch, noe som jeg er meget godt fornøyd med, tatt de vanskelige forholdene i betraktning. Dette holdt til 2. plass bak Øyvind Flatla som skjøt 1145 poeng.

Slik vær som jeg har opplevd de to siste stevnene er 50m øvelsene på sitt beste. Selvom folk fort skyter 20 – 30 poeng under pari, så er det fortsatt den med den beste utholdenheten/tålmodigheten og teknikken som vinner. Det gjelder å aldri gi opp, selvom det står på og slår imot som værst.

Ingen suksess i Norges Cupen

I helga var jeg også på farten i Oslo Østre, Asker og Frogn/Drøbak og skjøt 1. runde av Norges Cupen. Det ble ingen suksess for meg i år. Gode klasser med 148 i Oslo, 147 i Asker og 147 i Frogn, ble fulgt opp med dårlige grunnlag (med unntak av Frogn hvor jeg hadde 97 og 244). Ikke dårlig skyting, men veldig mye stang ut, noe 95 med 8,9 to 9,9 og 9,8, samt dårligste tier på 10,3 i Oslo er et bevis på.

Men tar ikke dette så altfor tungt. Det blir 50m match som får hovedfokuset framover. Med 1140 resultatet på Løvenskiold ligger jeg på en meget klar 2. plass bak Øyvind Solbrekken Flatla, som nesten har vært en klasse for seg selv på matchen i våres. Og med ikke så mye mer enn 3 utendørsstevner igjen før uttaket, så er sjansene for å komme med på uttaket så og si i boks. Å velge mellom LS og EM er ikke noe å tenke på en gang. Dette er den ene muligheten jeg har til å representere landet mitt i internasjonale sammenhenger, og det ville vært utrolig stort for meg hvis det hadde skjedd. Jeg tror også mulighetene er der, hvis jeg trener klokt og godt framover, samt holder meg nede på jorden.

Strålende landslagssamling på Jordbru

Forrige helg var jeg på min aller første landslagssamling i karrieren med seks andre i klasse juniormenn, som var plukket ut etter rankinglistene i 50m øvelsene 60 skudd liggende og 3×40 skudd helmatch. Med tett og godt program hele lørdag og søndag, fikk jeg masse god veiledning, hjelp og råd i alle tre skytestillinger. Spesielt gledelig var det å få hjelp med liggende, som jeg fikk til å sitte bra på avslutningsøvelsen vi hadde “to liggende finaler”. På den ene skjøt jeg noe moderater 101,2, mens jeg på den andre finalen ble tredje best med 103,9! Vegard Engen Skogly skjøt den beste finalen på utrolige 105,4 (med norma 2).

I tillegg til mye god skytetrening hadde vi også en del teori og gjennomgang av hva som er viktige spilleregler/sosialeregler for et landslag. Det ble også lagt inn fysisk trening på samlingen, hvor enkelte (iallfall jeg) tok meg helt ut. Lørdag kveld etter skytingen, kjørte vi til Olympatoppen på sognsvann og løp sognsvann rundt (3,5 km). Øyvind Flatla og Jonas Dahl utpekte seg til en klar tettduo fra første steg. Jeg forsøkte å henge på, men måtte slippe etter kun 100 meter. Øyvind slo Jonas i spurten, mens jeg safet inn 3. plassen, litt over et minutt bak.


En sliten, men blid gjeng rett etter målgang av sognsvann rundt. Foto: Anne Grethe Jeppesen


Det blir godt med landslagssamling!

Jeg er så heldig og har blitt innvitert til landslagssamling av junior trener Anne Grethe Jeppesen sammen med  Jonas Dahl, Jørgen Elstad, Øyvind Flatla, Jens Kristian Larsen, John Terje Larsen, Håkon Sørli og Vegard Engen Skogly. Samlingen finner sted på Jordbru lørdag – søndag med masse skytetrening, men også fysisk trening på programmet.

For meg kunne ikke samlingen kommet mer beleilig og perfekt på. Under onsdagens matchstevne i Charlottenberg kunne jeg ikke se forskjell på åttere og inneblinker i liggende. 381 poeng ble det på liggende, etter det jeg selv syntes var en god gjennomføring. Og det også med ammunisjon som koster 3 kroner skuddet og er testet i børsa. Da sier det seg selv at det er noe jeg gjør riv ruskende galt. Med hjelp fra juniortreneren håper jeg at jeg får skikk på dette etter helga. Det ville vært en stor lettelse.

I skrivende stund tar jeg turen opp til Alfhallen for å få veiledning av den tidligere verdensmester, europamester og mannen som var regnet som verdensbeste liggendeskytter på starten av 90 tallet: Jørn Dalen, slik at jeg forhåpentligvis er litt forberedt til helga og stiller på landslagssamling uten å se forskjell på åttere og tiere i liggende.

Ny pers på 40 skudd kne i Charlottenberg!

Jeg startet dagens helmatch i Charlottenberg på værst tenkelig måte, men avsluttet ditto på best tenkelig måte. Det ble 1148 poeng etter seriene: 385 374 og 389. Liggende har jeg overhodet ingen som helst forklaring på. Skudd i hytt og pine, og over hele skiva, uten å merke noe særlig. Skjøt da riktignok ikke bra gjennomføringsmessig. Slet med å komme inn i en fast og fin rytme, og låg heller ikke så godt. Men likevell så såg det mye bedre ut som 385 poeng i siktet.

Heldigvis gikk sinnet og frustrasjonen utover utførelsen, slik at den ble vesentlig forbedret. Jeg hadde jo skutt rææva, så det var ingen vits i å være redd for å skyte mer dårlig. Stående var meget bra gjennomført på de tre første seriene: 95, 93 (to åttere) og 95. På siste serien datt jeg litt ut, og ble ståendes for lenge. Kjempet bra på, men fikk litt dårlig betalt med en 91 serie med hele ni niere.

Kne var fantastisk bra hele veien, bortesett fra de to siste skuddene, hvor det dessverre ble litt for spennende. 389 poeng etter seriene: 96 98 99 96. Strålende rytme, teknikk, holding og timing. Og utrolig artig å få de tilbakemeldingene på monitoren, som er overens med det man ser i siktet! Også litt artig å slå fjorårets verdensmester med fire poeng i knestående!

I tillegg ble dagen avsluttet på Gjemselund med et KIL som vaslet over Randaberg og leverte festfotball med 4-1 seier. Legger man da til avslutningen på dagens helmatch, pluss at Ham-Kam tapte, så får man ikke en så mye bedre 16. mai dag enn dette 🙂

Stevne i Charlottenberg fortsetter i morgen på nasjonaldagen og på onsdag. Jeg skyter min andre match på onsdag. Det var så og si fult under dagens skyting, med skyttere i aksjon hele veien. Nevnte Kim Andre Lund var den skytteren jeg lot meg imponere mest over. Han skjøt to utvidede helmatcher på en dag, og startet med 1165 etter seriene 393, 387 og 385. Her leverte han  en stående skyting som jeg rett og slett ble ståendes å måpe på. . Du ser så jevli godt at han har 110% kontroll på det han driver med, og det er en fryd å se på den enorme teknikken og rytmen han har i kroppen. Alt går så automatisk som det er mulig å få det til. Det er slik jeg ønsker å skyte stående! Jeg fikk ikke med meg hva han skjøt på match nummer to, men har hørt rykter om 395 ligg, 388 stå og 98 på første kneserie. En fantastisk skytter som hevder seg i toppen på ALLE øvelser han deltar i, og som er en av FLERE som kjemper om EM og OL plass i nærmeste framtid!

 

Første trening på Løvenskiold og utendørsstevne på Jordbru

Onsdag ble den første utendørstreningen på Løvenskiold skutt i tro det eller ei: SILKEVÆR. Ikke et eneste vindpust!! FANTASTISK!!! Dog skuffende oppmøte av RTT gjengen med bare Kim Ander Lund, Robin Berget, Jørgen Elstad og meg til stedet. Treningen min bestod av en intensiv liggendeøkt på 175 skudd. Trente stort sett på rytme. Avsluttet med en fin 60 skudd på 591 poeng. Og målet var å ta med meg godfølelse på torsdagens liggendestevne på Jordbru.

Det startet godt på de første 30, men så dalte dessverre gjennomføringen igjennom på de siste 30, og itillegg til litt ujevn vind, så ble det til slutt 586 poeng. Stenvaag beviste igjen at formen sitter med 598 poeng, mens Ole Magnus Bakken skjøt 597 poeng.

Til helga blir det DFS stevner på Blaker, Høland/Bjørkelangen og Skedsmo, og mulig en liten treningsøkt på 50meteren søndag ettermiddag. Mandag og onsdag nesteuke skyter jeg utvidet helmatch i Charlottenberg!


Vidunderbarnet Jørgen Elstad trener liggendeMine siste 60 skudd på onsdagens treningsøkt


Verdensmestern fra i fjor — alltid like blid. (Runar Berget fikk også sine to fingrer med i bildet nede til høyre).Dårlig dag i Alfhallen

Tirsdagens stevne i Alfhallen ble en nedtur, sett i sammenlikning med de to forrige 50m stevnene. Jeg startet riktignok bra på liggende, med fin rytme og gjennomføring på de første 30 skuddene som viste 296 poeng. Derfra og inn var det dessverre ikke så altfor mye å skrive om, med unntak av kne som var ekstremt bra midtveis. Dette fikk jeg også høre av Kisens Johan Janssen som sa at det var en fryd å se på teknikken, rytmen og rekylopptaket på de to midterste seriene i knestående.

Resten av skytingen var som sagt et slag tilbake i utførelse, fra hva det har vært de to forrige stevnene. Stående var ikke så alt for galt, men maktet ikke å vippe den avgjørende marginen til min fordel og ble enten for sein eller for kjapp, og fikk mange gode 9ere og 8ere. Spesielt andre serien min på stå var et typisk eksempel på det, hvor jeg sett vekk i fra en 8,8 hadde 9,7 som dårligste skudd.

Resultatene mine ble 587 poeng på 60 ligg og 1141 poeng på helmatch: resultater: www.kisen.no

Det er alltid gledelig å se andre lykkes og spesielt artig var det å se 15 år gamle Jørgen Elstad prikke inn fantastiske 597 poeng på 60 liggende, hvilket er norgesrekord. Helt fantastisk skyting av 15 åringen, som er en allsidig skytter innen NSF og DFS, og beviste at han nok er det største skyttertalentet innenfor sin aldersgruppe!

Mye jobb om dagen!

En god stund siden forrige innlegg, grunnet ekstremt mye jobb de siste dagene. Jeg har stort sett oppdrag hver eneste dag, for enten Indre Akershus Blad eller Romerikes Blad og med avisskriving så er det også selvsagt litt stressende å få på plass alt stoffet før avisen går i trykken.

Et ekstremt godt eksempel på det, har jeg forrige helg. Da dekket jeg kamp i LSK hallen som startet 20.00 og var ferdig 21.45. Kommer inn på Redaksjonen til Romerikes Blad i Lillestrøm 22.00 og har da 1 time igjen før avisen går i trykken. I tillegg til å skrive ferdig saken jeg selv dekket, skulle 4 andre lokale fotballkamper sjekkes på telefon, skrives kampfakta og notistekst ifra. Alt dette måtte være ferdigskrevet og sendt inn til desken på redaksjonen før klokken 11, da avisen blir sendt til trykkeriet.

Så den som tror at journalister lever i sus og dus og har et svært tilpasset arbeid, må tro om igjen! Nå skal det jo da også nevnes at det er verdens artigste jobb 🙂


Intervju med Henning Myrvold fra Eidsvold Turn etter 5-0 seieren over Eidskog for over 1 uke siden.

Begge Foto: Bjørn HytjanstorpTrivelig møte med Anne Grethe Jeppesen på Olympiatoppen

I går tredde jeg mine ben for aller første gang inn på Olympiatoppen i Oslo, sammen med Jens Kristian Larsen for møte med junior landslagssjefen: Anne Grethe Jeppesen. Jeppesen er kjent for å ha coachet flere av landets beste skyttere. Selv var hun også en skytter på stort internasjonalt nivå 80 tallet med EM gull i luft, to nordiske gull, VM sølv i lag og en femte plass i OL 1984 på halvmatch.

Vi hadde hver vår interessante samtale med Anne Grethe som stilte spørsmål om alt fra skytestillinger, sportslig målsetting, tankegang og treningsvirksomhet. I tillegg kom hun med veldig interessante råd og meninger innenfor trening og treningsveiledning, samt planlegging som jeg kommer til å ta med meg videre.

                                                          

Av ting jeg gjerne ville få hjelp til er liggende og knestillingen min. Gjennom hele karrieren på 50m, så er det her poengene har forsvunnet, sett i sammenlikning med stående. RTT treningene for Oslo/Akershus som til hittils i år har vært skutt på NIH, starter kommende onsdag ute på Løvenskiold. Her stiller Jeppesen opp, så det blir artig å høre hva hun har å si. I tillegg skal de aktuelle i junior menn også ha en samling rundt den 20. mai.

Jeg har i tre år blitt coachet og fått råd av dyktige Øyvind Sirevaag på NTG Kongsvinger, og ser frem til å få nye råd og veiledning av juniorlandslagssjef Anne Grethe Jeppesen!

Wear blir spennende

Jeg kom til skade for å ikke nevne Hans Kristian Wear i innlegget mitt om Ole Kristian Bryhn, da jeg ramset opp de ulike seniorene som er aktuelle for uttaksskytinger til internasjonale mesterskap, beklager det! Wear skal selvsagt regnes med store muligheter, det har han bevist før og beviste det ikke mindre i helga med dobbeltseier på Flisa.

596 i liggende og sterke 1175 på helmatch vitner om et nivå som hører hjemme lengre innenfor vanlig nasjonale grenser. 1175 er også det nest  beste resultatet skutt av en senior i årets sesong. Det er kun Ole Kristian Bryhn (1177 i Korea) som har sterkere resultat.

FOTO: www.dfs.no

På rankinglistene i senior er det tett som hagl i begge øvelser. Ole Kristian Bryhn, Ole Magnus Bakken, Vebjørn Berg, Odd Arne Brekne, Stian Bogar, Kim Andre Lund, Are Hansen og Hans Kristian Wear er alle mer enn gode nok for over 1170 og over 595 på en grei dag. Det kan vel ikke være mange nasjoner i denne verden som har såpass mange seniorer som leverer resultater i internasjonal klasse?!?!

Det skal bli utrolig spennende å følge resultatene på utendørsstevnene i vår/sommer, og det blir ennå mer spennende å følge med på uttakskytingen til EM, og ikke minst ennå et år fram i tid, hvem som skal til OL. Trond Kjøll kan få seg litt av en tankebry og jobb med å plukke ut de tre rette av disse åtte. For hvem som er best av disse i år, tror jeg ingen kan komme med et endelig og godt svar på!