Nytt fra helgen: 38. plass sammenlangt på NC, samt fant fin Tenex lått med Stenvaag!

Torsdag var jeg på plass på NIH med idrettslegenden Harald Stenvaag og testet ammo i Aschützen min. Aller første gang jeg selv er med på å teste ammo. Man skulle ikke være et geni for å skjønne at Eley går MYE BEDRE enn Lapua. Jeg hadde selv med meg tre Lapua ammo låtter. To Center X låtter, som jeg har brukt i trening, samt en Midas + lått, som jeg har brukt i konkurranse. Den ene Center x låtten gikk kraftig dårlig, og hadde stygge utdragere opp høyre, som gikk helt ut i 9,5. Den andre Center X låtten, gikk mye bedre, men var heller ikke helt 100!
Midas + låtten min gikk "helt greit" til å være konkurranse ammo ( pris 2,5 kr pr skudd). Det var helt andre resultater da Stenvaag dro fram noen eley låtter. Først testet vi to Team låtter til 1 kr skudd. Den ene låtten gikk LIKE GODT som Midas + konkurranselåtten min til 2,5 kr pr skudd. Mens den andre Team låtten (også 1kr pr skudd) gikk faktisk ennå litt tettere!!
Til slutt testet vi en dyr Tenex lått til 3 kr pr skudd, og det viste seg at denne gikk tettest. Vi hadde desverre ingen måler med oss, men utifra det Stenvaag kunne se mente at han den samla til ganske nøyaktig 12,0 mm på 10 skudd. En 10,3 høyre, en 10,5 venstre. En 10,5 under og en 10,6 over. Resten av skudda var 10,9 og 10,8. Det gir et snitt på over 10,7!!!
Kommer til å bruke denne låtten på liggende, mens jeg trolig kjøper den beste Team låtten til (1 kr skuddet) og bruker denne på stå og kne i konkurranser. 

NORGES CUP AVSLUTNING I MOLDE

Dagen etter satt jeg meg i den store Wanen til Olaf Aanerud og dro på tur med en hel gjeng kjente lokale skyttere til Molde! En utrolig artig tur med veldig trivelige folk! Sportslig sett er jeg fornøyd med gjennomføringen på alle tre stevnene, selvom det kun viste seg i poengsum på det siste avsluttende stevne i Elnesvågen. På de to første stevnene i Kleive og Nesjestranda slet jeg med det jeg har slitt med i hele år: Skjeve serier, og særlig på stående. Det ble til slutt 240/339 og 239/338 på disse to, etter å ha tapt veldig mye poeng på skjeve stå serier, som tross alt var godt gjennomført.
På Elnesvågen satt stående serien ikke skjevt og da ble det mye bedre poengsum også. 245 innledende etter seriene: 50 48 50 97. På mesterskapsomgangen skjøt jeg 99 med 8* og fikk tilslutt en 19. plass etter å ha blitt nestbest av de på 344 poeng. Sammenlagt i norges cupen endte jeg på en 38. plass og kom altså blant de 50 beste!
Dette var mitt siste åpne banestevne på DFS fronten. Videre DFS skyting utover sesongslutten, blir kun cupskyting da jeg er med på en rekke lag som nærmere seg finaler i ulike cuper. På onsdagen møter vi Blaker A-lag i semifinale i Romeriks Cupen. Søndag den 12. september møter vi Asker i semifinale til Østlandscupen. Skulle vi komme til A-finalen i Ø-cupen, blir jeg stilt ovenfor et fryktelig dilemma.
IGJEN (samma som ifjor) blir NM 50 meter arrangert samtidig som Østlandscup finalen på Asker (søndag 19. september). Trolig er det flere enn meg som får problemer her. Jeg skyter helmatch lørdagen, og ligg søndagen. Hvis jeg skyter grytidlig på søndag, kan det muligens være at jeg rekker begge deler, men skulle jeg skyte meg til finale på 60 ligg, går det nok ikke. Jeg sier " den tid, den sorg", og satser på at jeg rekker begge deler, men har ennå ikke bestemt meg for hva jeg velger, hvis problemet skulle vise seg å bli et faktum!

Bilder fra helgen kommer etterhvert!

Teste ammo med Stenvaag på NIH, torsdag klokken 18.00!!!

Jeg har i lang tid slitt med å finne ammo som går godt i anschütz 50 meter gevert mitt. Da årets VM deltagere skulle teste børsene sine, var også min børse innom NIH for å bli testet med lapua skudd. Landrø fant kun EN lått, som gikk greit, og den gikk etter min mening til labre 14,5 mm! Og det var kun EN lått, resten gikk enda verre. Etter å ha skutt tragisk forrige uke i et 50m stevne i Charlottenberg med skudd som satt overalt i alle tre stillinger, hvor ligg og kne var fantastisk godt gjennomført, så fikk jeg nok og ringte til Harald Stenvaag. Jeg har ALDRI testet eley i børsa mi, og det blir spennende å se om vi finner noen team eller tenex lått som går bra. Er ute etter en kanongod konkurranse lått og en god trenings lått. På torsdag er jeg på plass med en av norges beste idrettsutøvere gjennom tidene for å finne en ammo som går bra. Har faktisk aldri vært med på å teste ammo før, så dette gleder jeg meg til!

Ellers så bød forrige ukens konkurranser på labre resultater og prestasjoner. I Charlottenberg som sagt, så stemte rett og slett ingenting. Eller liggende og kne var godt gjennomført, men når poengsummene viste 386 (ligg) og 372 (kne) og skuddene satt over hele skiva, så velger jeg å skylde på ammoen. Så forbannet dårlig skyter jeg ikke!!!
På stående skjøt jeg riktignok dårlig, 350 poeng er omtrent under 20 poeng under hva jeg pleier å skyte. Og på treningen dagen etter fant jeg ut feilen. Stående klossen hadde blitt stilt altfor høyt etter at den hadde vært hos Landrø på reperasjon, og jeg måtte demontere hele klossen, og skru den sammen på nytt. Kanskje litt amatørmessig av meg å ikke merke dette i Charlottenberg, men på mandagstreningen var klossen tilbake stilt slik jeg alltid har hatt den, og stående skytinga var også iallefall litt tilbake til gamle takter. Skjøt blant annet en 95 serie med dårligste skudd 9,6. På dagens trening var det et forferdelig uvær, skulle egentlig trene kne, men i den gedigne vinden og regnet valgte jeg å trene stå. Samme godfølelsen som på mandagen var tilbake, og jeg skjøt som best en 95 og en 94 serie i det forferdelige været (muligens GRISEFLAKS?!?!)

Videre i forrige uke var det også to DFS stevner. Vi tar det positivet først. Tirsdagen var det Østlandscup kvartfinale i A-cupen mot Spydeberg. Jeg skjøt en god gjennomført 35 skudd med 244/342. Følte jeg hadde VELDIG stang ut med INGEN 10,0 og dårligste skuddet var faktisk 9,7, så kunne fort blitt masse mer med litt stang inn. Jeg ble tredjebeste på laget bak damene Oddveig Kjøsnes og Nina Bøe som begge skjøt 343 poeng. Sluttsummen på laget ble gode 2720 og vi slo Spydeberg med 12 poeng! I semifinalen venter Asker på hjemmebane!

I helgen som var stod samlagsmesterskap på menyen, arrangert av Urskog. Jeg startet godt med 50 ligg og 48 stå. Deretter var det desverre totalt STOPP og fravel. Jeg skjøt vel min dårligste kneserie i karrieren, både gjennomføringsmessig og poengsummessig. Eneste forklaringen jeg har er at jeg må ha settet meg ned galt, for holdinga var nærmest lik 0. Jeg prøvde å rette det opp ved å finne en offensiv rytme og rene avtrekk, men det hjalp lite. 46 poeng med fire dårlige niere og en dårlig tier over HELE skiva, var rett og slett et sjokk. Dette sjokket kom jeg med desverre ikke over, og på grunnlaget var tankene mine desverre hos den sjokkerende kneserien. Med andre ord: fokuset var ikke der det skulle, og dermed ble det til slutt labre 236 poeng, som faktisk er mitt årsdårligste resultat i år på DFS.
Rett etter skyting forsvant jeg i bilen og dundra på vei hjem. På radioen var det et intervju med Nils Arne Eggen og tema var RBK sin Champions League kvalifisering mot FCK København. Da sa historiske Eggen noe jeg alltid kommer til å ta med meg videre!
Da reporteren kom med følgende kommentar: – Det var da jævli dumt at København reduserte på overtid, og fikk med seg et livsviktig bortemål.
Da svarte gode gamle Eggen følgende: – Hehe, det spell ingen roll, for det får vi itj gjort no med nå. Det som har skjedd, HAR SKJEDD. Vi får itj gjort no med det som nettop har skjedd. Det vi kanj få gjort no med er det som SKAL skje. Vi må glemm denj balljen som nettop ble sparka og gjekk gal vei, og fokuser på hvordan vi kan forbedre oss på neste ballj som kjem!
Fantastiske lærdomsord av kanskje tidenes norske trenerlegende uansett idrett. Hvis vi bytter ut ordet ball, med SKUDD, så har vi er et langt stitat som alle skyttere bør ha godt lagret i hodet!!!

Slik ser kommende uke ut for Simon Kolstad Claussen!

Etter å ha skutt veldig mye grovkaliber en stund, samt å hatt to tøffe jobbe dager som arrangør og speaker (lørdag og søndag) på NM 300 meter, så var deg veldig artig å skyte 50 meter igjen! Gjorde unna ca 200 skudd ligg i dag, på ca 2 timer. Trente på automatisering og å skape riktig teknikk. Hadde en veldig fin flyt midtveis og på de 15 siste skudda på økta, så vi får håpe jeg har noe på gang i år! Tok meg 1 times fysisk økt på Avancia treningssenter etter dette. Uka som kommer nå blir hektisk med masse trening og stevner.

Mandag: Skyting Grasåsen 50m fra 1200 – 1430. Fysisk på Avancia express treningssenter fra 15.30 – 16.45

Tirsdag: 50m stevnet Charlottenberg fra ca 13.30 – 16.00. DFS østlandscup på Spydeberg fra 19.00

Onsdag: 50m stevnet i Charlottenberg fra ca 1500 og utover.

Torsdag: DFS trening med skyttelaget fra 18.00 – 19 30. Fysisk på Avancia fra 20.00 – 21.30

Fredag: Fysisk på Avancia fra 0800 – 0900. Mulig DFS stevner på kvelden??

Lørdag: Samlagsmesterskap DFS bane på Urskog 15.00.

Søndag: Eventuelt finale SM på Urskog. Fysisk økt på Avancia 18.00 – 19.30

Neste uke etter dette tar jeg turen til Molde med en hel gjeng fra Blaker, Urskog, Høland/Bjørkelangen og andre kjente fra romeriket for NC avslutning. Etter dette rettes ALL fokus på OL øvelsene, 50m og 10m. Særlig vil jeg komme til å legge mye vekt på 10m luftrifle. DFS får en nedprioritering av meg i et år nå, men jeg slenger meg nok med på noen stevner heller to for gøy eller for avkobling!

NM bronse på 300meter halvmatch!!

Jeg tok min aller første individuelle medalje i et mesterskap med ISSF skyting, da jeg tok bronsen på 3×20 skudden under årets NM 300 meter på Fet, arrangert av Østre Romeriket.
Da ser det faktisk ut som at all treningen jeg gjorde før LS, ikke var bortkastet tid likevell : ) !  Liggende skytinga mi i dag, er jeg missfornøyd med. Det var uten flyt, rotete og sjanglete hele veien. Rota utrolig fælt på de første 20, da jeg slet med fingeren. Ble liggendes altfor lenge på hvert eneste skudd, uten å tørre å trekke av. Når jeg trakk av til slutt så gikk det på vei ut. Med 97 og 95 på de to første seriene, gav jeg pent sagt FAEN i resten, og måka ut de 40 neste skudda. Skjøt faktisk 391 på de førti siste og det ble da tilslutt 583 på 60 ligg. Dette gav en 6. plass.
Henrik Dahlen vant med suverene 595 poeng og tok dermed grusom revansje fra fjoråret, da han fikk anvist en 2er som han protesterte på, men ikke fikk medhold med (hadde han fått skutt det skuddet om igjen og skutt 10er, hadde han vunnet).

Stående skytinga mi er jeg veldig godt fornøyd med gjennomførings messig. Jeg skjøt mange 10ere, men på fem av skuddene måtte jeg desverre ut i 8eren, og det kostet dyrt for en god poengsum. Det ble til slutt 94 og 92 = 186 på stå. Kne er jeg også godt fornøyd med gjennomføringsmessig. Begynte med en 96 serie, med veldig stang ut. Siste serien startet bra, men på de siste skuddene, slet jeg utrolig fælt med tåka og sikten. Skivene ligger på en måte i en dal, og her legger det seg tåka på kvelden. Det var også dårlig sikt da det regnet under stående. Så jeg misunner IKKE de som skal skyte seint i morgen og på søndag! Det ble til slutt 190 på kne og 568 poeng på halvmatchen. Det holdt til bronsemedalje!
Følg NM 300meter på Fet her

Pallen NM 300meter Junior menn halvmatch. Kim Andre Lund Norgesmester med 575 poeng, foran Endre Hagelund fra Stavanger med 574 og jeg nr 3 med 568!

(foto Rune Nilsen)

Gyda Olssen : En verdig verdensmester!!

                                                              

Gyda Ellefplass Olssen som har vært aktiv i skytesporten helt fra barndommen av, avsluttet VM i München med en velfortjent gull medalje på 3×20 skudd halvmatch 300meter. Det var bare Charlotte Jacobsen fra Danmark som kunne utfordre Gydas sine solide 583 poeng. Men Gyda gikk seirende ut med flere sentrumer! Hun har sterke merriter i denne øvelsen. Før dette hadde hun EM bronse, sølv og gull i lag, samt to individuelle EM gull fra Pilzen 2003 og Granada 2007. Nå har hun også blitt verdensmester i samme øvelse!
Gyda har satset stort på skytesporten i lang tid, og langt ned store treningsmengder. Det er utrolig morro at de som satser hardt virkelig får betalt for det! En verdensmester verdig! Selvom Gyda har barn, så håper jeg virkelig at hun fortsetter med satsingen sin, og håper hun er på plass i London om litt under 2 år!

                                      
                                                                           Fortjent VM gull, til en fantastisk skytter!
 
(begge foto: Grete Nilssen)    

Hundseid hurtig i løypa og på standplass!

 
(foto DFS)
Klassekammerat og kompis Anders Hundseid, viste imponerende ferdigheter på årets felthurtigskytings finale på LS, i et forferdelig regnvær! Anders som sammen med alle på NTG har satset på å komme med til VM, kom med på uttaket, men kom ikke med i VM troppen. Dermed ble det Landskytterstevet og du verden som han bemerket seg! Siden skoleåret var over i midten av juni, har han ikke hatt lange tiden å trene på stuper, så for meg selv var det en liten overraskelse at han var så god, men du verden så artig!
Anders viste allerde i 8. delsfinalen at han visste hvordan dette skulle gjøres. Han viste en fantastisk stupe teknikk, kom kjapt i stilling, og var vel etter mine beregninger ALLTID først ute med første skuddet. I semifinalen møtte han Ola Tore Dokken, her viste Ola Tore etter min mening dårlig sportshånd, da han ikke fikk ned den første figuren etter 2 skudd, bare la ned børsa og gav opp. Men slik som Hundseid sa til NRK sekunder etterpå " Det er jo ikke min feil!!".

I finalen imponerte han meg mest, da han tapte første runde, men kom utrolig sterkt tilbake. Han vant rett og slett meget fortjent! På NM i skogsløp viste han også fram sine meget sterke utholdende og fysiske egenskapet og tok også der en sterk seier! 
Alltid artig når nære venner bemerker seg på store arrangementer og gjør det godt!

Knut Jørgen: Tidenes konge!


Begge bilder hentet fra: www.dfs.no

Magne Landrø, Bjørn Solberg, Tor Erik Fossli og Vebjørn Berg. Dette er navnene på de fire kanskje største skytterkongene gjennom tiden. De er alle historiske og vil aldri bli glemt i skytterhistorien. Men etter mitt eget synspunkt, så ble tidenes beste konge kåret i går. Jeg var der riktignok ikke når Landrø,Solberg eller Fossli tok sine tittler, men jeg var høyst til stedet under den nye kong Brodahl sin triumf. Det er noe av det råeste jeg har sett på en DFS bane, muligens også det råeste. Det var ikke bare det at han ble konge på fantastiske 349 poeng. Det var måten han gjorde det på. Jeg fulgte hvert eneste skudd han trakk av på standplassen onsdag og torsdag, både live på nrk sine tv sendinger og livevisningen på internett. TV kameraene stod limt og zoomt tett inntil han, på samtlige skudd, uten at Knut Jørgen leet på et øyelokk. Det virket som at han ikke engang enset at han var på et skytestevnet. Det såg ut som han var på vanlig banetrening.

Aldri før har jeg sett live på en skytter som har så god stålkontroll på det han driver med. Aldri før har jeg sett en skytter som er så rolig og avslappet, selvom han har 150 poeng på klassen live på nrk under LS. Aldri før har jeg sett en skytter som er så flink til å holde fokus og gi F selvom det kommer et dårlig skudd. Den eneste reaksjonen som kom var et lite rynk på nesa, på det andre kneskuddet under grunnalget, da det kom en litt grov nier.
Aldri før har jeg sett en skytter på skive 1 i kongelaget som ikke blir stresset under omgangen, selvom klokken hans slutter å virke, og han ikke vet hvor lang tid som gjenstår. ALDRI før har jeg sett en skytter som var så godt forberedet mentalt som det Knut Jørgen Brodahl var. Det var rett og slett makeløst å se på, og du verden som jeg ønsker meg disse egenskapene!!

Prestasjonen av Knut Jørgen var helt enestånde. Seieren var så fortjent. Så fortjent at man selv nesten fikk en tåre i øyekroken da siste skuddet satt i tieren, og da han brølte ut sitt velfortjente seiershyl! Måten han gjorde det på/ gjennomførte det på, gjør han etter min mening til tidenes skytterkonge i DFS sammenheng noensinne!


Kongen fra Fana, ingen over og ingen ved siden!!!

Kim Andre = Verdensbeste!!

Det eneste som får meg til å trekke på smilebåndet etter dagens frustrasjon, er nyheten om Kim Andre Lund fra Jondalen. Jeg vet ennå ingenting helt sikkert, men ifølge Ola Lunde på NRK og www.oslomsl.no så har han blitt verdensmester med 1166 poeng. Jeg vet ennå ingen finalesum. Utrolig artig for Kim Andre som er tidenes kjernekar og er en som legger ned utrolig mye tid og hardt arbeid til skyting, og får også betalt for det!! Det oser rett og slett klasse av gutten fra Jondalen!! Dette viser nok en gang at Norge er en de beste riflenasjonene og at landslaget gjør en kjempe jobb, samt at treningskulturen blant ungdommen i landet er super!
Denne seieren var velfortjent, og man drømmer jo bare selv om å bli like god som denne karen en vakker dag……


Verdensbeste juniorskytter i Helmatch!!! (bildet hentet fra www.oslomsl.no)

237 poeng og en nedbrutt mann!

Det ble ingen suksess på dagens baneskyting, nærmere sagt en gedigen nedtur. Jeg var på forhånd utnevt som en av favorittene i mitt lag direkte på NRK, så at kameraet skulle havne på meg, var jeg fullstendig klar over og forberedt på. Men det spiller ingen rolle hvor mange kameraer jeg hadde hatt på meg i dag, for dagens skyting var ikke bare tangering av årsdårligste i poengsum, men også årsdårligste gjennomføringssett.
Dette gjaldt særlig i stående. Helt umulig å holde rolig, vingla fram og tilbake og hadde ikke kontroll på noe som helst. Det er utrolig frustrerende å oppleve noe slikt, etter å ha det treningsgrunnlaget som jeg har, og etter å ha lagt ned 2 – 3 knall gode uker med masse god trening. Det spiller INGEN ROLLE hvor mye jeg trener, så lenge det ser ut som dette!!

Kort og godt sagt: 50 ligg, bra gjennomført. 45 stå, håpløst. 49 kne, godt gjennomført. Grunnlag 93 (8,9,9 stå: håpløst, 10, 10, 9 kne: godt gjennomført, 9, 9 10, 10 ligg, greit gjennomført.

Kne og ligg skytinga mi var jeg greit fornøyd med i dag, stang ut sørget for at det ikke ble full pott der. Det ble to 9,9 på kne som jeg håpet at skulle sitte. På ligg ble det 9,8 og 9,9 på grunnlaget som jeg ikke har peiling på, men de satt ned høyre, og jeg må trolig ha nappet uten å merke det.

Stå var rett og slett tragisk og total havari. Så frustrenrede at det ikke går ann å beskrive det med ord, med tanke på all treningen som er lagt ned føre dette ene stevne! Med LITT mer stang inn, kunne fort poengsummen blitt 3 – 4 poeng mer i dag, men det er ingen trøst. Som sagt, det spiller ingen rolle hvor mye blodslit og hardt arbeid jeg legger ned, så lenge det ser ut som dette..

God gjennomføring på NM felt!

Jeg er veldig godt fornøyd med gjennomføringen på årets NM felt. Hadde veldig god kontroll på så og si samtlige skudd jeg trakk avgårde, fin rytme i kroppen, god holding og gode avtrekk. Dette må jeg ta med meg videre, for hvis jeg skal fokusere på resultatet og feltskytter egenskapene mine, så er det bare sorgen.
Jeg er som sagt INGEN feltskytter, og det viste seg tydelig i dag. Toppresultatet uteblir desverre når du ikke hoder tunga rett i munn på skruing og vinden.
Jeg startet godt med 56 på minneskytingen, som satt i kjempesamling ned venstre. Deretter fortsatte jeg på hold 1, en litt slurvete serie på 6/2. Deretter leverte jeg to nydelige serier på 6/5 og 6/3 (kne). Så fikk jeg svi for forlite feltskytte trening. Hold 4 var et langhold på 590 meter. Jeg hadde skive 25 av 30. Med en gang jeg satte foten opp på standplassen fikk vi beskjed om 2 min til klargjørring og lading. Jeg ble litt irritert på standplass lederne og gav tydelig beskjed om at jeg ikke engang hadde kommet til skiva, uten at de såg til å bry seg så mye om det. Med litt stress i starten så var det gjort. Da jeg fikk slengt med ned og skulle skru tittet jeg på tabellen og så: 600m : 59 knepp opp. Jeg skrudde 58. Leverte deretter 6 nydelige ligg skudd, og skulle skru tilbake. Da jeg tittet på tabellen igjen, så stod det 100m: 0 knepp. Det vil si at tabellen går ut ifra at jeg er skutt inn på 100 meter, men jeg er skutt inn på 200meter!! Dermed låg jeg 7 knepp for høyt og det ble 0/0 over.
Jeg skylder ikke på tabellen, for jeg har skutt med den samme tabellen sålenge jeg har skutt grovfelt, men med lite feltskyting og litt stress, så er det fort gjort for en matchskytter å gjøre feil i feltløypa. Og i feltløypa blir du desverre ofte ikke straffet for feil i utførelse, men feil i feltskytingsferdigheter. Noe jeg ble i dag 🙁
På siste holdet fikk jeg 5/1, etter at det kom en forferdelig vindkule de siste 30 sekundene. Jeg lente meg faktisk på vinden, under de to siste skuddene!

Sett under et: meget god og solid gjennomføring, men tap av poeng for manglende rutine og feltskytings ferdigheter. Skytteformen ser fin ut, og jeg er sulten på revansj på onsdagen!