Toppskyttere stemmes fram av folket

Hver eneste julaften kårer landets største og mest leste avis på nett og mobil, Verdens Gang (VG), de beste topp 100 idrettsutøverne i Norge. Sportsredaksjonen i avisen har en egen jury, som hvert år lenge jobber med å kåre de utvalgte etter prestasjoner i året som har gått, før alle de 100 navnene blir offentliggjort på julaften. 

Rifleskytter Stian Bogar og hagleskytter Erik Watndal, ble i år de utøverne fra skyttersporten, som ble funnet gode nok av juryen til å komme inn på listen. Bogar, som dessverre avsluttet sin internasjonale karriere i år, tok individuelt VM-sølv på 60 skudd liggende. Jeg ble nummer 6 i samme øvelse. Sammen med Henrik Larsen, ble det 5.plass i lagkonkurransen. Hadde lagkonkurransen vært på samme dag som den individuelle konkurransen, ville vi tatt et overlegent laggull.

Watndal har tatt både EM-sølv og VM-sølv denne sesongen. Spesielt VM-sølvet, i en olympisk disiplin, var ikke annet enn kruttsterkt og enormt. Her sikret han også kvoteplass til Tokyo 2020.

Listefyll hos juryen – Norgesstjerner hos leserne

Juryen til VG plasserte Bogar på 85.plass og Watndal på 78.plass, etter deres prestasjoner i 2018. På folket eller leserne sin rangerte liste, hvor alle kan avgi en stemme hver, er tonen derimot en helt annen. Her blir Bogar løftet opp på 12.plass, mens Watndal klatrer fra 78. plass til 25. plass. I følge “folket” sine stemmer, er dermed faktisk kun disse navnene rangert foran skytteren fra Hallingdal: Marit Bjørgen, Jakob Ingebrigtsen, Magnus Carlsen, Ada Hegeberg, Petter Northug jr, Aksel Lund Svindal, Johannes Klæbo, Sarpsborg 08 (fotball lag), Charlotte Selbekk, Håvard Lorentzen, Anders Mol/Christian Sørum,

Kåringen har, som vanlig, ført til debatt. Det er aldri enkelt, ei eller kanskje rettferdig, å rangere helt vidt forskjellige idrettsgrener opp mot hverandre i form av prestasjon, størrelse og utbredelse i verden. Folkets kåring sammenliknet med juryens kåring er alltid morsom å se på. Petter Northug jr, som ikke har vunnet stort siden 2015, er av juryen rangert på “sisteplass”, men er av folket løftet opp til 5. plass.


Stian Bogar avsluttet sin internasjonale karriere med å ta sølvmedalje under VM i Sør-Korea

Uansett, så er det ofte en gjenganger på denne kåringen, at idretter som ikke dekkes bredt i media og som ikke er så populære i Norge, blir rangert lavt av juryen. Av folket blir derimot de samme idrettene løftet kraftig opp fra juryens kåring. I 2013 ble Ole Kristian Bryhn rangert på 83. plass av juryen, mens han av folket ble rangert på 12. plass.

Hva en slik drastisk endring, plasseringsmessig på kåringen av juryen kontra folket kommer av, har sikkert mange sider. Veldig mange av enkeltgrenene, som har utøvere representert på VGs topp 100 kåring, stemmer naturlig nok på “sine egne”. Der kommer skyting godt ut, med blant annet Det Frivillige Skyttervesen i spissen, som har en medlemsmasse på godt over 100 000.

Størrelsen på idrettene bør ses i sammenheng

Likevel, så mener jeg at vi også kan si at folket i Norge har en viss forståelse, for størrelsen på hver og en idrettsgren, sett i et verdensperspektiv. I et sommer-OL, er det svært få grener (friidrett og svømming er to av dem), som har flere nasjoner representert i øvelsene enn skyting. 

Bogar og Watndal sine prestasjoner må ses i sammenheng med dette. En av verdens største idretter, med tanke på utbredelse og antall nasjoner representert. Dermed er det fullt fortjent at de fra juryens til folkets kåring, henholdsvis hopper opp 73 og 53 plasseringer.


Erik Watndal (til venstre) tok både EM-sølv og VM-sølv i 2018. Sistnevnte medalje sikret også Norge deltakelse i Tokyo-OL.

Det bør også gi vann på mølla til Norges Skytterforbund, Det Frivillige Skyttervesen og alle de andre organisasjonene i sporten vår om at det her er mye å hente på å promottere sporten vår utad. Skyting som idrett er mer enn spennende og publikumsvennlig/seervennlig nok. Det gjelder bare at de rette folkene trykker på de rette knappene.

Se hele VG-kåringen på denne linken.

Se finalene av Norma Open, med merket årstall på disse lenkene: Norma Open 2013, Norma Open 2014, Norma Open 2017

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg