DFS-skyting: Mine tanker om LDKS-innendørs

Allerede det året jeg skjøt mine første konkurranser i 2004, gikk praten rundt forbi i det nasjonale DFS-miljøet: “Det er skyting med finkaliber som er den store framtiden, også i DFS.” Det samme året ble Oslo Open, noe mange i dag kaller for “uoffisielt DFS-NM innendørs”, arrangert for tredje gang, og man så allerede da et tydelig tegn på at innendørsskyting også var noe som favnet den store mengden i Norges største skytterorganisasjon. 

Fire år senere var jeg junior, da det aller første landsdelskretsstevne på 15m i min region, Viken II, ble arrangert. Kun som et prøveprosjekt. Det ble en umiddelbar suksess. Stevne har i alle årene siden blitt videreført som et fast “prøveprosjekt” i november for skytterlagene i Akershus, Follo, Oslo, Solør og Østfold. Historien til de andre Viken-regionene kjenner jeg ikke til, men det har de siste årene blitt arrangert LDKS-stevner innendørs rundt om i hele Norge på senhøsten eller vinteren. 

Men, “prøveprosjekt”, kommer stadig igjen. For stevne har aldri fått status som et offisielt mesterskap av DFS. Spørsmålet har blitt tatt opp under Skyttertinget på Landskytterstevnet i X-antall år på rad, men har uforståelig nok, blitt nedstemt hver gang. Inntil i år. Under LS-Stjørdal fikk forslaget endelig flertall og Skyttertinget vedtok å innføre offisielle Landsdelskretsstevner på 15 meter.


Espen Berg-Knutsen var den aller første som vant Viken 2 innendørs i 2008, men kan på papiret ikke kalle seg “offisiell” Viken 2-mester innendørs. Her er undertegnede og landslagstreneren i NSF på vei til VM i Sør-Korea. 

DFS – En stolt organisasjon, men tørr de tenke nytt?

Nå en liten avsporing fra hovedtemaet, men: Hvorfor i alle dager har dette tatt så uforståelig lang tid? 

Riktignok, er det kanskje litt forståelig, at man i hvertfall er varsom med endringer i en så stor organisasjon som Det Frivillige Skyttervesen. Organisasjonen ble opprettet av Stortinget i 1892. I dag består organisasjonen blant annet av 850 skytterlag, som igjen har cirka 135 000 medlemmer, og er den største praktiske frivillige organisasjonen til Forsvaret. De internasjonale merittene til Norge som skytternasjon og landslaget i Norges Skytterforbund, hadde heller ikke vært hva det er i dag, hadde det ikke vært for DFS, da det er her den desidert største rekrutteringen kommer fra. Jeg våger å komme med påstanden om at: Alle som bedriver rifleskyting i Norge har et forhold til DFS. I de fleste tilfeller er det en organisasjon man er stolt av å være en del av. 

Det første Landskytterstevnet ble arrangert i 1893 og siden den gangen har grovkaliber vært øvelsen som er rosinen i pølsa. Spesielt på baneskyting, men også i feltskyting, stang, felthurtig, ja skyting med grovkaliber. Det skal smelle! 
Innendørs skyting på 15m med kaliber 22, har ikke tatt av i organisasjonen før de siste 20 årene. Selv har jeg på følelsen av at det tidlig ble sett på som en liten “fiende”. Dette var kun noe “matchskyttere i NSF drev med” og dette “nye” som ikke smeller tilstrekkelig, og som ikke er “ekte DFS”, kunne utkonkurrere hovedøvelsene i DFS. Spesielt feltskytingen.

Med organisasjonens enorme medlemsmasse, kultur, tradisjoner og stolte historie, så kan man derfor til en viss grad forstå at man vegrer seg for å anerkjenne “noe helt nytt”. Noe som attpåtil kan utkonkurrere det som bestandig har vært en suksess. 

Statistikk de siste ti årene

Men det er bare til en viss grad, og knapt nok det. DFS står for så mangt, men først og fremst er det ikke her snakk om toppidrett. Det er en organisasjon som skal ha bredden i fokus. Nettopp bredden er opptatt av flest mulig deltakere. Ser man i det store bildet, på deltakelsen i 15m innendørs siden starten av 2000-tallet, så har den bare økt år for år. Den begynner også for alvor å utkonkurrere deltakelsen på baneskytingen. Deltakelsen i feltskyting, over vårt langstrakte land, er ikke sammenliknbart med 15m innendørs, fordi den er altfor lav.
På Østlandet står derimot feltskyting sterkt, da er det morsomt med en sammenlikning på deltakerantallet på de to grenene. Nå har ikke jeg statistikk fra andre Viken-regioner, men de siste ti årene viser deltakerantallet på Viken II 15m vs Viken II felt følgende tall:

Viken II 15m 2018: (arrangeres 13-18. nov) Viken II felt 2018: 268 dektakere
Viken II 15m 2017: 461 deltakereViken II felt 2017: 311 deltakere
Viken II 15M 2016: 435 deltakereViken II felt 2016: 321 deltakere
Viken II 15M 2015: 429 deltakere – Viken II felt 2015: 306 deltakere
Viken II 15M 2014: 392 deltakere –  Viken II felt 2014: 259 deltakere
Viken II 15M 2013: 407 deltakere –  Viken II felt 2013: 346 deltakere
Viken II 15m 2012: 378 deltakere –  Viken II felt 2012: 329 deltakere
Viken II 15m 2011: 397 deltakere – Viken II felt 2011: 301 deltakere
Viken II 15m 2010: 375 deltakereViken II felt 2010: 358 deltakere
Viken II 15m 2009: 373 deltakere – Viken II felt 2009: 330 deltakere

Sammenlikner man disse tallene med deltakelsen i Viken II baneskyting, så blir sistnevnte en ganske klar vinner, men 15m deltakelsen på Viken II nærmer seg stadig det antallet også. Årets forhåndspåmeldinger til Oslo Open og Norma Open, viser også tegn på godt over 1000 deltakere. Med den stadig høye interessen, så skulle det derfor bare mangle at landsdelskretsstevner innendørs endelig ble offisielle mesterskap. 

Bemerkelsesverdig premiering 


Fjorårets Viken 2-stevne innendørs. Trippel Høland/Bjørkelangen. Undertegnede vant etter omskyting mot Håkon Sørli. Daniel Sørli tok bronsen.  

Det som jeg likevel synes er sterkt bemerkelsesverdig, er premieringen. Skyttertinget vedtok at DFS sentralt bestiller medaljer i alle klasser, akkurat som for mesterskap i bane og felt. Det vil IKKE bli benyttet stjerner eller Norges Forsvarsforenings verneidretts- og ungdomsmedaljeFor bane og felt tildeles det også en pokal fra DFS til LDKS-mesteren, men dette vil ikke bli gjort under LDKS-innendørs. Kort oppsummert, så tolker jeg de nye endringene som strengt talt ingen endringer i det hele tatt. Alt er som tidligere, bortsett fra at man nå på papiret kan kalle seg for “offisiell LDKS-mester innendørs”, dersom man skulle vinne. 
Riktignok, så er det ikke DFS som deler ut verneidrettsmedaljene. Det er Norges Forsvarsforening. Likevel mener jeg at dette er noe som virkelig bør bli tatt opp på Skyttertinget neste år. Utifra det jeg vet, så har det ikke vært noen dialog mellom DFS og Norges Forsvarsforening om utdeling av verneidrettsmedaljer under LDKS-innendørs.

Det blir liksom litt komisk å “anerkjenne et nytt mesterskap” når premieringen på mesterskap som har langt dårligere deltakelse, er betydelig bedre. Sett utifra et premieperspektiv er LDKS-innendørs et “dårlig” stevne, selv om det nå har blitt anerkjent som offisielt. 

Et eget offisielt DFS-NM innendørs bør snarest på agendaen

Har så LDKS-innendørs fått den anerkjennelsen det fortjener? Nei, mener jeg. Det burde det ha fått for lenge siden og det bør det også få, så fort som mulig. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må bli tatt opp på Skyttertinget i Evje. Da kommer også Skyttertinget til å få en annen interessant oppgave i fanget: Nemlig et eget offisielt NM innendørs. 

Ser man på deltakelsen under Oslo Open-uka de siste 10 årene, så mener jeg at det også burde vært innført for lenge siden. Verden utvikler seg og går videre, også for DFS. Det blir litt som skiskytingen på 1970-1980 tallet. Det var ramaskrik, da forslaget om å gå fra grovkaliber til finkaliber i skiskyting, ble tatt opp. Bare se på hvilken enorm folkesport skiskyting har blitt i dag og har vært i flere år, etter at forslaget ble vedtatt. Man må tørre å gjøre endringer, tørre å tenke nytt, tørre å utvikle seg og man må tørre å smi der jernet er varmest. 

Dessverre, så spår jeg mine tvil om at et eget DFS-NM innendørs blir vedtatt på Skyttertinget allerede i 2019. Måten LDKS-innendørs ble godtatt på som offisielt mesterskap, men likevel underkjent ved den labre premieringen, er bakgrunnen for tvilen min. Jeg håper virkelig jeg tar feil. Det vil tiden vise. 

I mellomtiden gjør jeg meg, som skytter og arrangør, klar for Viken 2-innendørs på Grasåsen, hvor det er over 450 påmeldte. I tillegg til Norma Open, hvor vi har over 1000 påmeldte skyttere. Jeg håper inderlig at det kommer folk, sentralt fra DFS og Forsvaret forøvrig, for å overvære finalene på Norma Open. Da kan dere se hvilken skytterfest vi har klart å skape der. Den kan dere være med å bygge videre på i framtiden. 

Men da må innendørsskyting i organisasjonen få den anerkjennelsen som det virkelig fortjener. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg